New Captain Scarlet (2005)

Gebaseerd op Captain Scarlet and The Mysterons (1967-1968).

Samenvatting

In het jaar 2068 wordt de aarde geregeerd door de veiligheidsorganisatie Spectrum. Het hoofdkwartier van Spectrum is de 'Skybase', een enorme zwevende vliegbasis die zich in de aardatmosfeer bevindt, van waaruit de mensheid tegen gevaren wordt beschermd.

De aarde is namelijk in oorlog met de buitenaardse Mysterons. Deze gevaarlijke wezens hebben het vermogen om mensen nauwkeurig te repliceren, waarvoor de originele personen moeten worden vermoord. De Mysteron duplicaten kunnen overal infiltreren, bijvoorbeeld onder wereldleiders of onder Spectrum medewerkers.

De oorlog met de Mysterons begon toen de aarde op een dag vreemde signalen van Mars opving. Een expeditie werd erop uit gestuurd om de zaak te onderzoeken. Ze ontdekten tot hun verbazing buitenaards leven op Mars: een Mysteron nederzetting. Expeditieleider Captain Black zag per ongeluk een onschuldige sonde aan voor een wapen en gaf het bevel de stad met de grond gelijk te maken. De Mysterons verklaarden daarna de oorlog aan de aarde.

De Mysterons zelf krijgt de kijker nooit te zien. Hun aanwezigheid wordt alleen kenbaar gemaakt door vliegende lichtcirkels en onheilspellende radioberichten. De voornaamste Mysteron spion op aarde is een duplicaat van Captain Black. De originele Black werd tijdens de expeditie naar Mars gevangen genomen en gedood. De nieuwe, gehersenspoelde Black wordt door de Mysterons naar de aarde gestuurd.

Spectrum heeft een geavanceerde gevechtsvloot tot zijn beschikking. Alle medewerkers bestaan uit topmilitairen die uit verschillende leger eenheden werden geselecteerd. Om de ware identiteiten van de agenten te beschermen hebben ze codenamen gekregen, meestal bestaande uit hun rang en een kleur.

Voornaamste wapen in de strijd tegen de Mysterons is Captain Scarlet. Zijn echte naam is Paul Metcalfe en ook hij ging mee op de expeditie naar Mars. Hij werd daar, net als Black, gevangen genomen en vermoord. De gehersenspoelde Scarlet duplicaat krijgt vervolgens de opdracht om de Skybase te vernietigen. Dit mislukt en Scarlet sterft.

Het duplicaat lichaam van Scarlet kan zich echter regenereren, waardoor hij weer tot leven komt. Om onbekende redenen hebben de Mysterons daarna geen grip meer op Scarlet. Zodra hij zijn hersenspoeling kwijt is, kan hij zich weer aan zijn oude persoonlijkheid als Paul Metcalfe herinneren.

Spectrum zet Scarlet nu in tegen de Mysterons, hoewel zijn ware identiteit als duplicaat voor de veiligheid geheim wordt gehouden. Scarlet is in zijn nieuwe lichaam niet alleen immuun tegen alle Mysteron invloeden, ook kan hij de aanwezigheid van andere duplicaat spionnen voelen.

Serie Algemeen

New Captain Scarlet is een remake van de klassieker Captain Scarlet and The Mysterons (1967-1968). De oorspronkelijk serie werd gemaakt door Gerry Anderson, de man ook die verantwoordelijk was voor o.a. Thunderbirds. Deze series werden destijds gemaakt met poppen en met schaal modellen.

In februari 2005 ging op de Britse zender ITV een remake in première onder de naam Gerry Anderson's New Captain Scarlet. Gerry Anderson werkte opnieuw mee als producer. Er werden geen poppen meer gebruikt; alle beelden kwamen dit keer tot stand door CGI.

De hoofdverhaallijnen uit de oude serie zijn in New Captain Scarlet overeind gebleven, hoewel de details iets werden aangepast. Er werd meer romantiek in het plot verwerkt en er zijn vrouwelijke personages bijgekomen. Verder hebben alle voertuigen een moderner ontwerp gekregen. Ook werden er nieuwe onthullingen over de Mysterons gedaan: in deze serie zijn het geen buitenaardse computers meer, maar energie wezens.

New Captain Scarlet kreeg positieve reacties van de fans, maar de kijkcijfers waren laag. Dit kwam omdat de serie op zaterdagochtenden werd uitgezonden. Bovendien werden de afleveringen door zender ITV ook nog eens in de verkeerde volgorde vertoond. (De productievolgorde, in plaats van de chronologische verhaalvolgorde.) Anderson reageerde teleurgesteld over de manier waarop er met zijn serie werd omgegaan.

De serie telde uiteindelijk twee seizoenen en in totaal 26 afleveringen, waarvan de laatste in november 2005 werd uitgezonden. Sindsdien werd de complete serie in Groot-Brittannië ook op dvd en Blu-ray uitgebracht.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksSpace PrecinctNew Captain Scarlet

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)