New Captain Scarlet (2005)

Gebaseerd op Captain Scarlet and The Mysterons (1967-1968).

Samenvatting

In het jaar 2068 wordt de aarde beschermt door de veiligheidsorganisatie Spectrum. Hoofdkwartier is de zogenaamde Skybase, een enorme zwevende vliegbasis met een geavanceerde gevechtsvloot. De aarde is namelijk in oorlog met de buitenaardse Mysterons. Deze gevaarlijke wezens hebben de mogelijkheid om mensen nauwkeurig te dupliceren, waarna deze gehersenspoelde duplicaten ongemerkt onder de mensheid kunnen infiltreren.

De oorlog met de Mysterons begon toen de aarde op een dag signalen van Mars opving. Een expeditie werd erop uit gestuurd om de zaak te onderzoeken. Ze ontdekten tot hun verbazing buitenaards leven op Mars: een Mysteron nederzetting. Expeditieleider Captain Black zag per ongeluk een onschuldige sonde aan voor een wapen en gaf het bevel voor een aanval. De Mysterons verklaarden daarna de oorlog aan de mensheid.

De Mysterons zelf krijgt de kijker nooit te zien. Hun aanwezigheid wordt alleen kenbaar gemaakt door vliegende lichtcirkels en onheilspellende radioberichten. De voornaamste Mysteron-spion op aarde is een duplicaat van Captain Black. De originele Black werd tijdens de expeditie naar Mars gevangen genomen en gedood. Zijn gehersenspoelde duplicaat werd vervolgens door de Mysterons naar de aarde gestuurd.

Het voornaamste wapen in de strijd tegen de Mysterons is een agent met de codenaam Captain Scarlet. Zijn echte naam is Paul Metcalfe en ook hij ging mee op de expeditie naar Mars. Hij werd daar net als Black gevangen genomen, vermoord en gedupliceerd. Bij Scarlet kan de hersenspoeling echter doorbroken worden. Hierna hebben de Mysterons geen grip meer op hem. Zodra Scarlet zijn hersenspoeling kwijt is keert ook zijn oude persoonlijkheid - die van Paul Metcalfe, loyaal aan Spectrum - terug. Nu wordt Scarlet ingezet als geheim wapen tegen de Mysterons.

Serie Algemeen

Gerry Anderson's New Captain Scarlet is een Britse animatieserie voor de jeugd. Het gaat om een remake van de klassieker Captain Scarlet and The Mysterons (1967-1968). Zowel de originele serie als ook deze nieuwe versie werden geproduceerd door Gerry Anderson (Thunderbirds). De stijve marionetten van vroeger werden dit keer echter ingeruild voor moderne computeranimaties.

Het eerste seizoen ging in februari 2005 in première bij de zender ITV. De meeste verhaallijnen uit de oude serie zijn in New Captain Scarlet overeind gebleven, hoewel de details iets werden aangepast. Er werden bijvoorbeeld nieuwe vrouwelijke personages geïntroduceerd en er werd meer romantiek in het verhaal verwerkt. Ook werden nieuwe onthullingen over de Mysterons gedaan: in deze serie zijn het geen buitenaardse computers, maar energiewezens.

Hoewel het programma door de fans over het algemeen positief werd ontvangen, bleven de kijkcijfers laag. Dit kwam omdat de serie op zaterdagochtenden werd uitgezonden. Bovendien werden de afleveringen door ITV ook nog eens in de verkeerde volgorde vertoond. (De productievolgorde, in plaats van de chronologische verhaalvolgorde.) Anderson reageerde teleurgesteld over de manier waarop er met zijn serie werd omgegaan.

Uiteindelijk werden er twee seizoenen gemaakt, in totaal 26 afleveringen. De laatste daarvan werd in november 2005 uitgezonden. Sindsdien werd de complete serie in Groot-Brittannië ook op dvd en Blu-ray uitgebracht.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksDick Spanner P.I.Space PrecinctNew Captain Scarlet

Links