Captain Scarlet and The Mysterons (1967-1968)

Samenvatting

In het jaar 2068 wordt de aarde beschermt door de veiligheidsorganisatie Spectrum. Hoofdkwartier is de zogenaamde Cloudbase, een enorme zwevende vliegbasis met een geavanceerde gevechtsvloot. De aarde is namelijk in oorlog met de buitenaardse Mysterons. Deze gevaarlijke wezens hebben de mogelijkheid om mensen nauwkeurig te dupliceren, waarna deze gehersenspoelde duplicaten ongemerkt onder de mensheid kunnen infiltreren.

De oorlog met de Mysterons begon toen de aarde op een dag signalen van Mars opving. Een expeditie werd erop uit gestuurd om de zaak te onderzoeken. Ze ontdekten tot hun verbazing buitenaards leven op Mars: een Mysteron nederzetting. Expeditieleider Captain Black zag per ongeluk een onschuldige sonde aan voor een wapen en gaf het bevel voor een aanval. De Mysterons verklaarden daarna de oorlog aan de mensheid.

De Mysterons zelf krijgt de kijker nooit te zien. Hun aanwezigheid wordt alleen kenbaar gemaakt door vliegende lichtcirkels en onheilspellende radioberichten. De voornaamste Mysteron-spion op aarde is een duplicaat van Captain Black. De originele Black werd tijdens zijn expeditie naar Mars gevangen genomen en gedood. Blacks gehersenspoelde duplicaat werd vervolgens door de Mysterons naar de aarde gestuurd.

Het voornaamste wapen in de strijd tegen de Mysterons is een agent met de codenaam Captain Scarlet. Zijn echte naam is Paul Metcalfe en ook hij ging mee op de expeditie naar Mars. Hij werd daar net als Black gevangen genomen, vermoord en gedupliceerd. Bij Scarlet kan de hersenspoeling echter doorbroken worden. Hierna hebben de Mysterons geen grip meer op hem. Zodra Scarlet zijn hersenspoeling kwijt is keert ook zijn oude persoonlijkheid - die van Paul Metcalfe, loyaal aan Spectrum - terug. Nu wordt Scarlet ingezet als geheim wapen tegen de Mysterons.

Serie Algemeen

Captain Scarlet and The Mysterons is een Britse serie. Het programma werd bedacht door Gerry Anderson (Thunderbirds). Ook dit keer maakte hij gebruik van marionetten en schaalmodellen. De marionetten in Captain Scarlet zagen er echter wel iets anders uit dan in de voorgaande producties. Zo waren de hoofden kleiner. Verder was het onmogelijk om de marionetten realistisch te laten lopen, waardoor men besloot om de personages vooral zittend in beeld te brengen.

De eerste aflevering ging in september 1967 in première bij de zender ITV. In totaal werden er 32 afleveringen gemaakt. De laatste aflevering werd in mei 1968 uitgezonden. In Nederland werd de serie in het najaar van 1968 door de AVRO uitgezonden.

Oorspronkelijk was Anderson van plan om de geheimzinnige Mysterons als conventionele Martianen neer te zetten, maar hij koos er uiteindelijk voor om ze buiten beeld te houden. Hoewel het in de serie niet echt duidelijk werd, moesten de Mysterons zelfbewuste computers voorstellen, die ooit op Mars waren achtergelaten door andere buitenaardse wezens.

Overigens is het verhaal - vergeleken met bijvoorbeeld Thunderbirds - redelijk donker en serieus te noemen. Zo is er minder humor en meer geweld. Hierdoor is Captain Scarlet niet echt geschikt voor jonge kinderen, maar juist gericht op een iets ouder publiek. Dit zal waarschijnlijk ook de reden zijn geweest waarom Captain Scarlet nooit zo populair was als Thunderbirds.

In Groot-Brittannië is de complete serie op dvd en Blu-ray uitgebracht. In 2005 produceerde Anderson nog een moderne remake: New Captain Scarlet.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksSpace PrecinctNew Captain Scarlet

Links