Captain Scarlet and The Mysterons (1967-1968)

Samenvatting

In het jaar 2068 wordt de aarde geregeerd door de internationale veiligheidsorganisatie Spectrum. Het hoofd kwartier van Spectrum is de 'Cloudbase', een enorme zwevende vliegbasis die zich in de aardatmosfeer bevindt, van waaruit de Spectrum agenten de mensheid tegen gevaren proberen te beschermen.

De aarde is namelijk in een oorlog verwikkeld met de buitenaardse Mysterons. Deze gevaarlijke wezens hebben het vermogen om mensen nauwkeurig te repliceren, waarvoor de originele personen moeten worden vermoord. De Mysteron duplicaten kunnen overal infiltreren, bijvoorbeeld onder wereldleiders of onder Spectrum medewerkers. Ook zijn de aliens in staat om de controle over objecten en over de lichamen van mensen over te nemen.

De oorlog met de Mysterons begon toen Spectrum op een dag vreemde signalen van Mars opving. Een expeditie werd erop uit gestuurd om de zaak te onderzoeken. Ze ontdekten tot hun grote verbazing buitenaards leven op Mars: een Mysteron nederzetting.

Expeditieleider Captain Black zag per ongeluk een onschuldige sonde aan voor een wapen en gaf in zijn paniek het bevel de gehele Mysteron stad met de grond gelijk te maken. De Mysterons herbouwden hun nederzetting onmiddellijk en verklaarden daarna de oorlog aan de mensheid, als wraak voor de in hun ogen ongeprovoceerde aanval. Ze proberen nu met hun terreur niet alleen Spectrum, maar ook alle aardse steden, industrieën en verdedigingsinstallaties uit te schakelen.

De Mysterons zelf krijgt de kijker nooit te zien. Hun aanwezigheid wordt alleen kenbaar gemaakt door vliegende lichtcirkels en onheilspellende radioberichten. De voornaamste Mysteron spion op aarde is een duplicaat van Captain Black. De originele Black werd tijdens de expeditie naar Mars gevangen genomen en gedood. De nieuwe, gehersenspoelde Black wordt door de Mysterons naar de aarde gestuurd.

Spectrum staat onder het commando van Colonel White. Hij heeft een geavanceerde gevechtsvloot tot zijn beschikking. De Spectrum medewerkers bestaan uit topmilitairen die uit verschillende leger eenheden werden geselecteerd. Om de ware identiteiten van de agenten te beschermen hebben ze codenamen gekregen, meestal bestaande uit hun rang en een kleur. Dan zijn er nog vijf speciale vrouwelijke gevechtspiloten die een aparte codenaam hebben, 'The Angels'.

Voornaamste wapen in de strijd tegen de Mysterons is Captain Scarlet. Zijn echte naam is Paul Metcalfe en ook hij ging mee op de expeditie naar Mars. Hij werd daar, net als Black, door de buitenaardsen gevangen genomen en vermoord. De gehersenspoelde Scarlet duplicaat kreeg vervolgens de opdracht om de president van de aarde te vermoorden. Dit mislukte en Scarlet werd doodgeschoten. Hij viel daardoor 250 meter van een toren naar beneden.

Het duplicaat lichaam van Scarlet kan zich echter regenereren, waardoor hij weer tot leven kwam. Om onbekende redenen hadden de Mysterons daarna geen grip meer op Scarlet. Toen deze zijn hersenspoeling eenmaal kwijt was, kon hij zich weer aan zijn oude loyaliteiten en zijn persoonlijkheid als Paul Metcalfe herinneren. Spectrum zet Scarlet nu in tegen de Mysterons, hoewel zijn ware identiteit als duplicaat voor de veiligheid geheim wordt gehouden. Scarlet is in zijn nieuwe lichaam niet alleen immuun tegen alle Mysteron invloeden, ook kan hij de aanwezigheid van andere duplicaat spionnen voelen.

Serie Algemeen

Captain Scarlet and The Mysterons, of gewoon Captain Scarlet, werd tussen september 1967 en april 1968 op de Britse tv uitgezonden. De serie bestond uit 32 afleveringen en werd gemaakt door Gerry Anderson, de man ook die verantwoordelijk was voor o.a. de successerie Thunderbirds.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er tussen Captain Scarlet en Thunderbirds veel overeenkomsten bestaan. Beiden series maakten gebruik van poppen en speciaal effecten met schaal modellen.

Het uiterlijk van de poppen werd gebaseerd op de gezichten van beroemdheden uit die tijd en op de gezichten van de acteurs die hun stem leenden aan de serie. De poppen in Captain Scarlet zagen er wel iets anders uit dan in de voorgaande series waarin Anderson met poppen had gewerkt. Zo waren de hoofden kleiner. Verder was het voor de makers onmogelijk om de poppen realistisch te laten lopen, waardoor men besloot om de poppen vooral zittend in beeld te brengen.

Anderson was oorspronkelijk van plan om de Mysterons als conventionele Martianen neer te zetten, maar koos er voor om ze 'onzichtbaar' te maken. De angst van Anderson was dat Captain Scarlet anders gedateerd op het publiek zou kunnen overkomen. Hoewel het in de serie niet echt duidelijk werd, was het de bedoeling dat de Mysterons werden weergegeven als computers, achtergelaten op Mars door andere buitenaardse wezens die daar ooit op bezoek waren.

Nadat Captain Scarlet van het scherm verdween, werden de rechten van de serie aan een ander verkocht. Dit bedrijf bewerkte in 1981 enkele oude afleveringen en maakte daar door middel van creatief monteren twee nieuwe televisiefilms van, genaamd Captain Scarlet vs. the Mysterons en Revenge of the Mysterons from Mars. De kritieken waren niet erg positief en ook een commercieel succes zijn de films nooit geworden. Anderson, die niet aan het project had mogen meewerken, sprak zijn afkeuring uit.

In 2001 werd de complete serie in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht. In 2017 volgde ook een Blu-ray uitgave.

Remake

In 2005 werd een remake gemaakt: New Captain Scarlet. Gerry Anderson werkte hieraan mee als producent.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksSpace PrecinctNew Captain Scarlet

Links