Space: 1999 (1975-1977)

Samenvatting

We schrijven het jaar 1999. De mensheid heeft op de maan een enorme onderzoeksbasis gebouwd, Moonbase Alpha. Elders op de maan ligt ook een grote hoeveelheid nucleair afval van de aarde opgeslagen. Dit leidt op 13 september 1999 tot een nucleaire ontploffing. De kracht van de explosie slingert de maan uit haar baan en lanceert haar met grote snelheid de diepe ruimte in.

Moonbase Alpha verandert hierdoor in een ruimtebasis. Centraal staan de belevenissen van de 311 bemanningsleden, die nu voorgoed zijn afgesneden van de aarde. Men gaat daarom op zoek naar een nieuwe thuisplaneet. Tijdens hun reis komen ze allerlei nieuwe dingen tegen, zoals buitenaardse civilisaties en ongelofelijke fenomenen. De onvrijwillige ruimtereizigers zijn ineens terecht gekomen in een groot universum waarin alles gevaarlijk en onbekend is.

In het tweede seizoen werd het verhaal enigszins veranderd. Er kwam meer nadruk te liggen op actierijke verhaallijnen. Ook werden de bemanningsleden van de Moonbase Alpha meer gepresenteerd als universele kosmopolieten, die zelfbewust door het heelal reisden en hun lot in eigen hand hadden. Terwijl in het eerste seizoen nog werd gesuggereerd dat een onbekende, mysterieuze kracht de reis van de maan beïnvloedde, was hier in het tweede seizoen geen sprake meer van.

Serie Algemeen

Space: 1999 is een Britse serie. Het verhaal werd bedacht door Gerry Anderson (Thunderbirds). Om het programma ook aan Amerikaanse zenders te kunnen verkopen, werden er twee Amerikaanse hoofdrolspelers ingehuurd, het echtpaar Martin Landau en Barbara Bain. Verder liet men zich voor de vormgeving van de serie inspireren door de filmklassieker 2001: A Space Odyssey (1968).

De première was in september 1975 bij de zender ATV. De serie was destijds de duurste Britse tv-productie ooit. De kijkcijfers vielen echter tegen. Ook lukte het niet om de serie te verkopen aan een grote Amerikaanse tv-zender, zoals men vooraf had gehoopt. Space: 1999 kon hierdoor alleen aan lokale Amerikaanse zenders worden verkocht.

Nadat ook de Amerikaanse kijkcijfers tegen bleken te vallen, dreigde eind 1975 een vroegtijdige stopzetting. Gerry Anderson protesteerde hiertegen. Met succes, want al snel werd door de producenten besloten dat er toch een tweede seizoen zou komen.

Er werden wel een aantal veranderingen in het verhaal doorgevoerd, op aanwijzing van een nieuwe Amerikaanse producent. Zo werd er een buitenaards personage aan de cast toegevoegd, Maya. Een aantal andere personages werden uit het verhaal geschreven. De filosofische inslag van de serie werd vervangen door meer actie gerichte verhalen. Ook kwam er meer humor in de afleveringen.

De kijkcijfers voor het tweede seizoen vielen echter opnieuw tegen. Hierna volgde de definitieve stopzetting. Uiteindelijk werden er in totaal 48 afleveringen gemaakt. De laatste aflevering werd in november 1977 uitgezonden.

Overigens werd in 1999 door fans nog een korte film gemaakt, Message from Moonbase Alpha. Het verhaal (geschreven door een voormalige schrijver van de serie) speelt vele jaren later. Het personage Sandra Benes (actrice Zienia Merton, destijds ook in de serie te zien) neemt hierin een boodschap op voor de mensheid. Hierin onthult ze dat alle bemanningsleden de basis gaan verlaten, omdat zij eindelijk een nieuwe thuisplaneet hebben gevonden. De korte film werd op 13 september 1999 (let op de datum!) voor het eerst vertoond en werd sindsdien in sommige landen ook op dvd uitgebracht.

Remake?

In 2012 werd in de media bekend gemaakt dat er plannen zouden zijn voor een moderne remake genaamd Space: 2099. Tot op heden is dit project echter nog niet gerealiseerd.

Blu-ray en dvd

Seizoen één en twee zijn in Groot-Brittannië zowel op dvd als Blu-ray uitgebracht. Het gaat om box sets met digitaal opgeknapte beelden.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksDick Spanner P.I. • Space PrecinctNew Captain Scarlet

Links