Space: 1999 (1975-1978)

Moonbase Alpha...
Massive nuclear explosion...
Moon torn out of Earth orbit...
Hurled into outer space...

Samenvatting

We schrijven het jaar 1999. De mensheid heeft op de maan een enorme basis gebouwd, Moonbase Alpha. Hier wordt niet alleen wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd, ook ligt er elders op de maan een grote hoeveelheid nucleair afval van de aarde opgeslagen.

Dit laatste leidt op 13 september 1999 tot een verschrikkelijke ramp: het komt tot een gigantische nucleaire ontploffing. De kracht van de explosie heeft tot gevolg dat de maan uit haar baan rond de aarde wordt geslingerd. De maan wordt met grote snelheid de diepe ruimte in gelanceerd.

Moonbase Alpha verandert hierdoor in een ruimtebasis. De serie volgt de belevenissen van de 311 bemanningsleden, die nu voorgoed zijn afgesneden van hun families op de aarde. Men kan namelijk nooit meer terug naar de aarde en gaat daarom op zoek naar een nieuwe thuisplaneet. Tijdens hun reis komen ze allerlei nieuwe dingen tegen, zoals buitenaardse civilisaties en ongelofelijke ruimtefenomenen. De onvrijwillige ruimtereizigers zijn ineens terecht gekomen in een groot universum waarin alles voor hen gevaarlijk en onbekend is.

In het tweede seizoen werd het verhaal van de serie enigszins veranderd. Er kwam meer nadruk te liggen op actierijke verhaallijnen. Ook werden de bemanningsleden van de Moonbase Alpha meer gepresenteerd als universele kosmopolieten, die zelfbewust door het heelal reisden en hun lot in eigen hand hadden.

Terwijl in het eerste seizoen nog werd gesuggereerd dat een onbekende, mysterieuze kracht de reis van de maan beïnvloedde, was hier in het tweede seizoen geen sprake meer van.

Serie Algemeen

Space: 1999 werd bedacht door Gerry Anderson (Thunderbirds). Om de Britse serie ook aan Noord-Amerikaanse zenders te kunnen verkopen, werden er twee Amerikaanse hoofdrolspelers ingehuurd, het echtpaar Martin Landau en Barbara Bain. Verder haalde men voor de verhalen en de vormgeving van de serie inspiratie uit de filmklassieker 2001: A Space Odyssey.

De opnamen begonnen in november 1973 en verliepen door allerlei problemen uiterst moeizaam. Uiteindelijk duurde het maar liefst 15 maanden om 24 afleveringen te produceren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Space: 1999 destijds het tot dan toe duurste Britse tv-project ooit was.

De eerste aflevering werd in september 1975 uitgezonden door de Britse zender ATV (de voorloper van het huidige ITV). De kijkcijfers vielen echter tegen. Ook lukte het niet om de serie te verkopen aan een grote Amerikaanse tv-zender, zoals men vooraf had gehoopt. Space: 1999 kon alleen aan een aantal lokale Amerikaanse zenders worden verkocht.

Internationaal was de serie wel populair. In de periode 1975 t/m 1979 werd Space: 1999 bijvoorbeeld in 96 landen uitgezonden, waaronder Vlaanderen en Nederland. Toch werd de serie eind 1975 stopgezet, nadat ook de Amerikaanse kijkcijfers tegen bleken te vallen. Gerry Anderson protesteerde hiertegen. Met succes, want al snel werd besloten dat er toch een tweede seizoen zou komen.

Er werden echter wel een aantal veranderingen in het verhaal doorgevoerd, op aanwijzing van een nieuwe Amerikaanse producent. Zo werd er o.a. een buitenaards personage aan de cast toegevoegd, Maya. Een aantal andere personages werden uit de serie geschreven. De filosofische inslag van de serie werd vervangen door meer actie gerichte verhalen. Ook kwam er meer humor in de afleveringen. De acteurs waren ontevreden over deze veranderingen en lieten weten dat ze de kwaliteit van de scripts beneden pijl vonden.

De opnamen voor het tweede seizoen begonnen in januari 1976. Dit keer duurden de opnamen voor 24 nieuwe afleveringen ‘slechts’ 11 maanden. De kijkcijfers bleven echter beneden de verwachting en de fans reageerden uiteenlopend op de doorgevoerde veranderingen. Hoewel de makers al enkele plannen voor een derde seizoen hadden, is dit er uiteindelijk nooit van gekomen. Space: 1999 werd definitief stopgezet. In totaal telde de serie twee seizoenen en 48 afleveringen. De laatste afleveringen werden begin 1978 uitgezonden.

Message from Moonbase Alpha

In 1999 werd er door een voormalige script editor van de serie een korte Space: 1999 film geschreven, die vervolgens door enkele fans werd geproduceerd.

Message from Moonbase Alpha duurt zeven minuten en speelt zich vele jaren na het einde van de serie af. In het verhaal neemt het personage Sandra Benes (gespeeld door actrice Zienia Merton, die ook destijds in de serie te zien was) een boodschap op voor de mensheid. Hierin onthult ze dat alle bemanningsleden de Moonbase Alpha gaan verlaten, omdat zij eindelijk een nieuwe thuisplaneet hebben gevonden.

De korte film werd op 13 september 1999 (let op de datum!) voor het eerst op een conventie vertoond en werd sindsdien in sommige landen ook op dvd uitgebracht. Het filmpje is verder op YouTube te vinden.

Remake?

In 2012 werd in de Amerikaanse media bekend gemaakt dat er plannen zouden zijn voor een moderne remake genaamd Space: 2099. Tot op heden is dit project echter nog niet gerealiseerd.

Blu-ray en dvd

Seizoen één en twee zijn in Groot-Brittannië zowel op dvd als Blu-ray uitgebracht. Het gaat om box sets met digitaal opgeknapte beelden.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksSpace PrecinctNew Captain Scarlet

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (3 stemmen)