Space Patrol (1963)

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 2100. De aarde, Mars en Venus hebben zich verenigd in de United Galactic Organization. Deze organisatie heeft ook een eigen ruimtepatrouille, die het zonnestelsel moet beschermen tegen allerlei gevaren. Het hoofdkwartier - onder het commando van Colonel Raeburn - bevindt zich in New York.

Centraal staan de avonturen van de heldhaftige Captain Larry Dart van het ruimteschip Galasphere. De verdere bemanning bestaat uit de ingenieur Husky (afkomstig van Mars) en de navigator Slim (afkomstig van Venus). Tijdens hun missies worden ze vanaf de aarde ondersteund door de excentrieke wetenschapper Professor Haggarty.

Serie Algemeen

Space Patrol is een Britse kinderserie. Het programma maakte gebruik van marionetten en lijkt daarom sterk op de producties van Gerry Anderson (Thunderbirds). Dat was geen toeval. Space Patrol werd namelijk bedacht door schrijfster Roberta Leigh, die eerder in haar carrière had samengewerkt met Anderson en zich dus door zijn werk liet inspireren.

In totaal werden er 39 afleveringen gemaakt, die in de periode van april t/m december 1963 in zwart-wit werden uitgezonden door de zender ITV. Overigens werd de serie later in Noord-Amerika uitgezonden als Planet Patrol, omdat er ook al een Amerikaanse serie bestond die dezelfde naam had.

In Groot-Brittannië is de complete serie tegenwoordig op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. De afleveringen zijn ook op YouTube terug te vinden.

Vergelijkbare serie: Fireball XL5 (1962-1963).

Links