Thunderbirds 2086 (1982)

Japanse anime gebaseerd op Thunderbirds (1965-1966).

Samenvatting

Het verhaal speelt in 2086. Centraal staan de avonturen van de International Rescue Organisation. Geen klein familiebedrijf meer, maar een wereldwijde organisatie met vele medewerkers. De personages en voertuigen uit de originele serie komen verder niet meer in het verhaal voor. In plaats daarvan worden allerlei nieuwe personages en maar liefst 17 nieuwe voertuigen geïntroduceerd. Net als in de originele serie worden zij steeds weer opgeroepen bij grote rampen of ongelukken, zowel op aarde als ook in de ruimte.

Nieuw is ook de toevoeging van een vaste tegenstander. Het gaat om een gevaarlijke groepering genaamd Shadow Axis geleid door de mysterieuze Star Crusher, die mogelijk van buitenaardse afkomst is.

Serie Algemeen

Thunderbirds 2086 is een Japanse animereeks voor de jeugd. Overigens werd deze naam in Japan zelf niet gebruikt. Daar heette de serie Scientific Rescue Team Techno Voyager. Voor de internationale markt werd later de naam Thunderbirds 2086 bedacht. In totaal werden er 24 afleveringen gemaakt, die tussen april en september 1982 werden uitgezonden op de Japanse televisie.

Het verhaal was slechts losjes gebaseerd op de klassieke serie. Veel verhaalelementen werden veranderd. Thunderbirds-bedenker Gerry Anderson was zelf ook niet betrokken bij de totstandkoming van deze Japanse productie. Dat kwam omdat Anderson in de jaren '70 zijn auteursrechten had verkocht en hij dus geen controle meer had over eventuele vervolgverhalen.

In Europa werd de serie o.a. bij de BBC uitgezonden. Opmerkelijk is dat de Engelstalige nasynchronisatie op een aantal punten anders is dan het Japanse origineel. In het buitenland wilde men namelijk maximaal inzetten op de naamsbekendheid van Thunderbirds door veel nadruk te leggen op bekende elementen uit de originele serie.

Vergelijkbare series: Thunderbirds (1965-1966) en Thunderbirds Are Go (2015-2020).

Beginmuziek

 

Links