F.A.C.T.S. 2008

Let op: dit is een verslag uit 2008. De informatie die hierin wordt gegeven kan inmiddels verouderd zijn.

Verslag van de F.A.C.T.S. 2008 conventie in Gent (B)

F.A.C.T.S. 2008 werd gehouden op zaterdag 11 en zondag 12 oktober 2008 in het Internationaal Congres Centrum in Gent (België). Voor wie dit evenement niet kent: F.A.C.T.S. staat voor ‘Fantasy Anime Comics Toys Space’ en is de grootste SF, fantasy, comic en anime conventie in de Benelux. Dit jaar bezochten ongeveer 9000 mensen de beurs, van wie er velen verkleed waren in de meest prachtigste kostuums. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een fantastisch en onmisbaar evenement is, een echte aanrader voor iedere SF fan!


De SF acteurs die dit jaar aanwezig waren:


Pagina overzicht:

  1. Dvd première Stargate Continuum in de bioscoop
  2. Stargate Q&A: Morena Baccarin, Paul McGillion, Cliff Simon
  3. Battlestar Galactica Q&A: Richard Hatch
  4. Conventie algemeen

Dvd première Stargate Continuum in de bioscoop (vrijdag)

Het FACTS weekend begon voor ons op vrijdagavond in de bioscoop van Sint-Niklaas. Daar werd, ter ere van het uitkomen van Stargate Continuum op dvd, de film voor één keer in de bioscoop vertoond. Wat het extra leuk maakte: ook de Stargate acteurs Paul McGillion en Cliff Simon waren bij de voorstelling aanwezig.

Het evenement was georganiseerd door FOX Home Entertainment en werd vooraf gegaan door een borrel met de acteurs in de bar van de bioscoop. Een grote groep fans was in kostuum gekomen en mocht daarom op de foto met Paul en Cliff. Dit was ook de eerste keer dat ik de beide heren in het echt zag, waardoor ik het erg leuk vond om ze van dichtbij te bewonderen. Enig nadeel: ik herkende ze in eerste instantie in hun normale kleding niet eens en liep ze dus zomaar zonder op te letten voorbij. Oeps!

Om 20.30 uur begon vervolgens de film. Eerst hielden Paul en Cliff nog een kort inleidend praatje, waarbij (de van oorsprong Zuid-Afrikaanse) Cliff zelfs een beetje Nederlands probeerde te praten, wat aardig lukte. Beiden zeiden verheugd te zijn dat ze in Gent waren. Als ik het me goed herinner, had Cliff de film al één keer gezien en Paul nog helemaal niet, waarna het duo plaats nam tussen het publiek om de film met ons te bekijken.

Ondanks dat ik Continuum al meerdere malen gezien had, blijft het ontzettend mooi om de film eens op het grote scherm te zien. Zo’n sfeer kan je thuis voor de tv of computer natuurlijk nooit nabootsen. In het kort valt te zeggen dat het een geweldige avond was, hoewel ik me wel afvraag waarom er vooraf niet meer reclame was gemaakt voor dit evenement. De zaal zat namelijk maar half vol, want uiteraard erg jammer was.

Stargate Q&A: Morena Baccarin, Paul McGillion, Cliff Simon (zaterdag)

De eerste 15 min. van deze Q&A bestond uit een eerbetoon aan de onlangs overleden acteur Don S. Davis (General George Hammond). Er werd een compilatie filmpje getoond van een Q&A die in 2005 met hem werd gehouden, toen hij op FACTS te gast was. Een mooi gebaar, hoewel er hierdoor slechts 35 minuten overbleven voor het praatje met de drie acteurs.

De zaal zat helemaal vol. Er werden allerlei vragen aangesneden, waarvan ik de meeste helaas allang weer vergeten ben. Behalve Stargate werden ook Firefly en zelfs Doctor Who aangehaald. Het publiek wilde o.a. weten wat de acteurs als hoogtepunten in hun carrière beschouwden. Voor Morena was dit een toneelstuk waarin ze onlangs had meegespeeld, voor Paul was dit zijn rol in Stargate Atlantis en voor Cliff was dit het besluit om in 2000 van Zuid-Afrika naar Amerika te emigreren.

Kort werd ingegaan op de dood van Don S. Davis, maar dit bleek nog erg gevoelig te liggen, vooral bij Cliff. Wat betreft de derde SG-1 film die in 2009 gemaakt zal worden: Cliff weet niet of hij hierin zal meespelen, maar zal zich voor Stargate altijd beschikbaar houden. Paul sprak over het feit dat hij in het derde seizoen van Stargate Atlantis uit de serie was geschreven (wat hij niet leuk vond), maar hij was erg blij dat hij later weer terug mocht keren. Ook Stargate Universe werd aangehaald, maar uit de opmerkingen maakte ik op dat Paul geen hoge pet op had van de nieuwe spin-off.

Aan het einde van de vragenronde werd nog gevraagd in welke andere series de acteurs zouden willen meespelen. Antwoord: iedereen had mee willen doen aan Battlestar Galactica, maar dat is helaas niet meer mogelijk omdat de serie inmiddels ten einde is gekomen, wat ze zeer betreurden. Grappig was echter dat Paul en Cliff onthulden erg graag in Doctor Who mee te willen spelen! Ook van Torchwood was Paul erg gecharmeerd, waar Cliff aan toevoegde dat Britse series en films gewoon veel beter zijn dan de Amerikaanse.

De Q&A was helaas al snel weer voorbij (aangezien drie acteurs één Q&A met elkaar moesten delen), maar het was een gezellig uurtje. Omdat Paul in Atlantis altijd een Schots accent heeft, was het voor mij wel even wennen om hem in het echt zonder dit accent te horen. Wat opviel is dat Morena in vergelijking met Paul en Cliff een beetje verlegen was en niet zoveel zei als de twee mannen.

Battlestar Galactica Q&A: Richard Hatch (zaterdag)

Persoonlijk vond ik het praatje van Richard Hatch iets interessanter dan de Stargate Q&A, omdat ik al sinds mijn jeugd fan ben van Hatch en omdat zijn enthousiasme erg aanstekelijk is. Hij besprak ook vele onderwerpen waarover ik al langer meer wilde weten.

In veel opzichten was dit trouwens niet echt een Q&A te noemen. Hatch reist zo’n beetje alle grote SF conventies ter wereld af en dat is te merken. De acteur/schrijver/producent/regisseur werkt aan allerlei projecten en gebruikt zijn conventie optredens om hiervoor bij de fans reclame te maken. Hatch heeft daarom een standaard verhaal over o.a. Battlestar Galactica in zijn hoofd zitten dat hij moeiteloos als een bandje kan afspelen.

Hatch begon zijn verhaal met een compliment aan de Belgische vrouwen, omdat zij allemaal zo dun zijn in vergelijking met de Amerikaanse vrouwen. Vervolgens werden er drie trailers aan het publiek getoond. Ten eerste zagen we de trailer voor Battlestar Galactica: The Second Coming. Over dit project had ik al veel gelezen op het internet, dus het was erg interessant om de trailer eindelijk eens zelf te kunnen bekijken. Hatch was gelukkig ook graag bereid meer over de achtergronden te vertellen.

Nadat de originele Battlestar Galactica in 1979 ten einde was gekomen, liep hij lang rond met het idee om als vervolg een bioscoopfilm te maken. De filmstudio’s hadden echter totaal geen interesse, omdat zij van mening waren dat de fans er ook geen interesse in zouden hebben. Om het tegendeel te bewijzen besloot Hatch in de jaren 90 zelf alvast een trailer voor de film op te nemen.

Meerdere acteurs uit de oude serie werkten hier aan mee. Hoewel deze trailer op ‘amateuristische’ wijze tot stand kwam (uit eigen portemonnee gefinancierd, gefilmd en bewerkt met huis-tuin-keuken apparatuur en met de hulp van enthousiaste fans die zelfgemaakte uniformen mee brachten), leverde het eindresultaat toch een indrukwekkende trailer op, met voor die tijd redelijke special effects.

Hatch begon deze trailer in de daaropvolgende jaren met groot succes op conventies te vertonen en kreeg op die manier veel steun van de fans. Daarna kreeg Hatch ineens telefoon van studio’s die zijn film wilden kopen, omdat ze door de trailer dachten dat er ook al een echte film was, wat dus niet het geval was. Uiteindelijk is de film er nooit gekomen en persoonlijk denk ik ook niet dat dit ooit nog zal gebeuren. Hatch lijkt echter te denken dat er nog steeds een markt is voor een Battlestar Galatica film met de oude hoofdrolspelers en blijft zijn trailer vastberaden vertonen.

Daarna volgde een trailer van de nieuwe Battlestar Galactica. In principe was dit een muziekvideo van ‘All Along The Watchtower’ met daarbij clips uit de aflevering Crossroads. Het geheel was prachtig gemonteerd en was een genot om naar te kijken. Ik heb me altijd afgevraagd of Hatch het niet tegenstrijdig vindt om aan de ene kant mee te werken aan de nieuwe serie en om zich aan de andere kant toch te blijven inzetten voor zijn eigen film. Hatch was hierover duidelijk: voor hem is dit zeker niet tegenstrijdig. In zijn ogen zijn de oude en nieuwe Battlestar Galactica twee totaal verschillende projecten en zitten ze elkaar daarom ook niet in de weg. Hij heeft er geen problemen mee om zich voor beiden tegelijk in te zetten.

Als laatste werd een trailer vertoond van The Great War of Magellan, een door Hatch bedachte ‘space opera’. Hij heeft hiervoor romans, comics en een role-playing game geschreven. In het verhaal worden verschillende groepen aliens gevolgd, die meevechten aan een oneindige oorlog. Hatch onthulde dat hij op het idee was gekomen om dit project te starten nadat hij een tijdje tevergeefs zat te wachten op werk. Hij besloot toen dus maar om een eigen serie te bedenken. Omdat ook deze trailer uit eigen zak werd betaald, zag het er een beetje amateuristisch uit, maar het idee erachter klonk interessant.

Tenslotte onthulde Hatch nog zijn plannen voor de toekomst. Net zoals vele SF fans, was hij weinig te spreken over het Amerikaanse SciFi Channel. Daarop wordt namelijk maar weinig echte SF vertoond. Bovendien worden veel populaire SF series door de zender regelmatig zomaar stopgezet.

Hatch wil daarom in de toekomst een eigen online SF platform lanceren, waarop de fans tegen betaling allerlei SF series kunnen bekijken. Deze series zullen dan alleen op het internet te zien zijn en niet op de TV. Het idee hierachter is dat veel fans wel bereid zijn te betalen om een aflevering van hun favoriete serie te bekijken.

Als een paar honderd duizend fans een bepaalde aflevering voor twee of drie dollar downloaden, heeft men al snel een budget van een miljoen dollar per aflevering bij elkaar. Daar kan je als seriemaker natuurlijk veel mooie projecten mee produceren.

Volgens Hatch ligt hier de toekomst van de televisie en moeten de studio’s het oude, huidige model loslaten. Niet grillige adverteerders, maar enthousiaste fans moeten hun favoriete series gaan financieren. Ik heb geen idee of deze plannen ooit werkelijkheid zullen worden, maar het klinkt in ieder geval goed.

Conventie algemeen

FACTS wordt ieder jaar groter en groter en dat is goed te merken. Toen we de conventie in 2006 bezochten vonden alle activiteiten alleen op de begaande grond plaats. Inmiddels is de beurs verder uitgebreid naar de eerste etage, waardoor men op twee verdiepingen nog meer plek heeft voor dealers en fanclubs. Dit is zeker een verbetering.

De drie grote zalen op de begane grond waren dit keer helemaal gereserveerd voor de comic artiesten en de meer dan 100 dealers, die merchandise verkochten in alle soorten en maten.

Daar tussen stonden ook enkele gigantische, nagebouwde decorstukken uit Star Wars en Stargate SG-­1 (een levensgrote Stargate!), wat erg mooi was om te zien. Op de eerste verdieping waren allerlei fanclubs (van o.a. Star Wars, Star Trek, Lord of the Rings en Stargate) te vinden in de Fanvillage. Tevens vonden op deze verdieping de Q&A’s met de acteurs plaats en werden hier de kostuum wedstrijden en spectaculaire demonstraties gehouden.

In de Fanvillage heeft SFseries.nl op beide dagen met een promotiestand gestaan. Veel bezoekers namen een flyer mee, dus hopelijk hebben we er nieuwe lezers bij gekregen. We stonden recht tegenover een indrukwekkende stand die bestond uit een enorm Star Wars tafereel, volledig nagebouwd met LEGO en compleet met licht- en geluidseffecten. Het was werkelijk prachtig om te zien.

Naast de Q&A’s met de acteurs was er ook weer de mogelijkheid om handtekeningen van de acteurs te kopen of met ze op de foto te gaan. Ik zelf heb voor 20 euro een handtekening van Richard Hatch gekocht én ben ook met hem op de foto gegaan. Dat was voor mij zeker het hoogtepunt van het weekend. Hij was erg aardig en noemde me zelfs een ‘sweetheart’, waarna mijn dag vanzelfsprekend niet meer stuk kon.

Kortom: dit was weer een geweldig weekend. En wie nog nooit naar FACTS is geweest, kan ik maar één ding aanraden: gaan! Je zult er geen spijt van hebben.

Marianne
- Laatste update: november 2008