Imagicon 2015

Let op: dit is een verslag uit 2015. De informatie die hierin wordt gegeven kan inmiddels verouderd zijn.

Verslag van Imagicon 2 in Congrescentrum De ReeHorst (Ede).

Wat is Imagicon?

Imagicon is een conventie vóór fans georganiseerd dóór fans. Dit is een kleinschalig evenement, dat wordt gekenmerkt door een gezellige, ongedwongen sfeer. Je zult hier echter geen bekende acteurs of andere grote sterren aantreffen.

Bij Imagicon staan namelijk vooral de fans centraal. Iedereen die van sciencefiction, fantasy en comics houdt kan zich hier naar hartenlust uitleven. Uiteraard is er een beursvloer, maar er worden bovendien veel lezingen, discussie panels en workshops gehouden. Ook de wedstrijden en parade-shows voor cosplayers ontbreken niet.

Een nieuwe conventie, óók voor SF fans

In maart 2014 werd de allereerste editie van Imagicon georganiseerd. Dit was meteen een succes, want er kwamen zo’n 600 bezoekers op af. Hierdoor kreeg ook het team van SFseries.nl weer veel zin om met een stand onze website te promoten. De laatste keer dat we dit deden was alweer een hele tijd geleden.

Dit omdat er na het einde van het legendarische Utopia in 2007 voor ons gevoel in Nederland eigenlijk weinig echt leuke conventies meer zijn geweest voor sciencefiction fans. (Fanclubdagen buiten beschouwing gelaten.)

Natuurlijk kun je hiervoor uitwijken naar het buitenland, maar dat is financieel gezien niet voor iedereen weggelegd. Weliswaar zijn er de afgelopen jaren in Nederland veel nieuwe evenementen bij gekomen, maar die richten zich toch vooral op fantasy en anime fans of gamers en comic lezers.

Maar een leuke conventie óók voor SF fans ... met alles erop en eraan? Dat ontbrak de laatste jaren. Gelukkig is er nu Imagicon. Weliswaar geen conventie specifiek gericht op alleen het SF genre, maar wel een evenement waar ook de SF fans zich prima thuis zullen voelen.

Wat was er allemaal te doen?

Imagicon werd dit jaar gehouden op 21 maart 2015. Het is altijd fantastisch om meteen bij binnenkomst al te voelen: these are my kind of people!

Al snel viel op dat het grootste deel van de bezoekers uit cosplayers bestond. Mijn persoonlijke favoriet was een stel Hitchhiker’s Guide to the Galaxy fans, in ochtendjas met handdoek en een zelfgemaakte Guide (een tablet verstopt in een dik boek). Erg leuk gedaan!

Gezien het grote aantal bezoekers dat zich had uitgedost in de meest uiteenlopende kostuums, ontstaat misschien de indruk dat dit hoofdzakelijk een event is voor cosplayers. Dat is echter niet het geval. Het is een conventie voor een breed publiek, maar cosplay is op dit moment gewoon ontzettend populair.

Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je een 'gewone' fan bent en (net als ik!) niet van verkleden houdt, want de cosplayers zijn allemaal super vriendelijk en al hun kostuums zorgen voor een enorm leuke sfeer. Bovendien zijn er nog genoeg andere bezoekers die ook niet verkleed komen. Niemand die daar moeilijk over doet.

Er waren meerdere SF verenigingen en fanclubs aanwezig, zoals SF Terra, de Nederlandse Doctor Who fanclub, Star Trek fanclub The Flying Dutch en het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction.

Ook was het heerlijk vertoeven op de beursvloer (The Vortex), waar alles te vinden was van Star Trek kettingen en Doctor Who oorbellen tot Star Wars T-shirts en Firefly actiefiguren. Het onvermijdelijke gevolg: een lege portemonnee, maar wel een tas gevuld met veel prachtige spullen.

Uiteraard ging het aanbod veel verder dan alleen SF merchandise. Opvallend waren bijvoorbeeld de grote stands van uitgeverijen, waar fantasy auteurs hun boeken verkochten. Veel verkopers boden ook mooie, zelfgemaakte fan artikelen (zoals sieraden of T-shirts) aan. En niet te vergeten tafels met dozen vol tweedehands boeken en dvd’s.

Gedurende het hele evenement werden er zeven workshops georganiseerd, nog eens zeven lezingen gehouden en waren er maar liefst 14 verschillende discussiepanels waaraan de bezoekers konden deelnemen. De thema's hiervan waren bijvoorbeeld: 'Star Trek - Utopie of dystopie?', 'De zoektocht naar buitenaards leven' of 'Diversiteit in SF & fantasy'. Ondertussen vonden er demonstraties van bord- en kaartspellen plaats en werden er in een filmzaal uiteenlopende korte films vertoond.

Helaas hebben we van al deze activiteiten vrijwel niets meegekregen, omdat we door onze stand beperkt waren tot de beursvloer. Dit werd gelukkig gecompenseerd door de leuke gesprekken en ontmoetingen die we deze dag hadden. Zo kwam de Britse SF auteur Alastair Reynolds (één van de aanwezige eregasten) 's ochtends onverwacht langs onze stand en raakten we met hem in gesprek over oude sciencefiction series op de Nederlandse en Britse tv.

Verder werden we door bezoekers getipt over een aantal series die ons nog onbekend waren. Sowieso kom je op dit soort conventies veel gelijkgestemden tegen, wat natuurlijk erg leuk is.

Kortom: het was oergezellig. Met dank aan de organisatie voor het organiseren van zo'n mooie dag!

Links

Marianne
- Laatste update: juni 2015