Utopia 2007 (deel 1)

Let op: dit is een verslag uit 2007. De informatie die hierin wordt gegeven kan inmiddels verouderd zijn.

Verslag van de conventie Utopia 8 in Scheveningen (NL)

De allerlaatste editie van deze historische conventie!

Op deze pagina kun je een conventieverslag lezen van alle gebeurtenissen op zaterdag 20 oktober 2007.


Paginaoverzicht


Conventie Algemeen

Utopia is een kleine conventie waar de persoonlijke contacten tussen gasten en bezoekers centraal staan. Het evenement is kort samenvatten met: ‘klein in formaat, groot in gezelligheid’. De eerste Utopia werd in 2000 georganiseerd. Daarna volgde jaarlijks een nieuwe uitgave, die elke oktober in het Bilderberg Hotel in Scheveningen werd gehouden.

Gasten waren meestal bekende acteurs uit de SF-wereld. In 8 jaar tijd waren meer dan 35 acteurs te gast. Sommigen daarvan keerden meerdere malen terug. De bezoekersaantallen van de conventie lagen rond de 300 mensen per jaar. In 2006 werd door de organisatie aangekondigd dat in 2007 de laatste Utopia georganiseerd zou gaan worden. Dit leidde bij de bezoekers uiteraard tot veel beroering.

Utopia 8 vond plaats van vrijdag 19 oktober t/m zondag 21 oktober 2007. Het team van SFseries.nl was op zaterdag en zondag ter promotie met een stand op de conventie aanwezig. We hadden een webcam meegenomen, zodat ook de mensen thuis via onze homepage mee konden kijken met de gebeurtenissen in het fangedeelte van de conventie.

De gasten

  • John de Lancie , bekend als Q uit Star Trek: The Next Generation
  • Robin Curtis , bekend als Lt. Saavik uit de Star Trek films
  • David Nykl , bekend als Dr. Radek Zelenka uit Stargate: Atlantis
  • Luciana Carro , bekend als Louanne ‘Kat’ Katraine uit Battlestar Galactica
  • Lolita Fatjo , productie medewerker van verschillende Star Trek series

Er werden dit weekend, zoals elk jaar, veel activiteiten rondom de acteurs georganiseerd. (Fotosessies, handtekeningsessies, vragenuurtjes, een brunch en een cocktailparty.) Daarnaast waren er ook enkele programmaonderdelen special gericht op de fans, zoals een kostuumwedstrijd en een disco. Ik ben voornamelijk bij de Q&A sessies aanwezig geweest, waarin de bezoekers hun idolen vragen kunnen stellen. Het was echter onmogelijk om alle details te onthouden die tijdens deze vragenuurtjes ter sprake zijn gekomen. Daarom volgen per Q&A alleen de punten die mij het meeste zijn bijgebleven.

Zaterdag 20 oktober 2007

We arriveerden iets voor negen uur bij het hotel. Om 10.00 uur zou de con pas officieel beginnen, dus we hadden genoeg tijd om onze stand op te bouwen in de fanclubruimte. Normaal maken we op cons gebruik van een twee meter hoge promotie toren, maar omdat we dit keer in een hoek en tegen een muur aanstonden, besloten we dat het makkelijker was om onze promotieposters gewoon aan de muur op te hangen. De toren lieten we achterwege. Dat scheelde veel tijd, want meestal duurt meer dan een half uur om de toren in zijn geheel op te bouwen. Onze stand was dus al vrij snel klaar. Het zag er allemaal goed uit en Utopia 8 kon daarmee voor ons beginnen!

Openingsceremonie

De dag begon met de openingsceremonie. Er werden foto’s van alle gasten uit de voorgaande jaren getoond met op de achtergrond een opzwepend muziekje. Na wat huishoudelijke mededelingen werden de acteurs kort aan de bezoekers voorgesteld en kregen ze ter verwelkoming een doos met daarin echte Hollandse Kanjer-stroopwafels. (Erg grappig om te zien dat John duidelijk geen idee had wat hij nu weer in handen had gekregen.) Daarna volgden de rest van de dag Q&A sessies, met tussendoor de mogelijkheid om tegen betaling (€15 p.p.) met de gasten op de foto te gaan of om een handtekening te vergaren. Mede-webmaster Matthijs greep de gelegenheid aan om met Luciana Carro vereeuwigd te worden, terwijl ik met David Nykl en John de Lancie een foto heb laten nemen.

Erg indrukwekkend om deze acteurs eens de hand te schudden en even ‘in het echt’ vlak naast hen te mogen staan. Helaas duurt het nemen van een foto slechts enkele seconden, dus is alles al snel weer voorbij. Misschien maar goed ook, want ik stond op het moment suprème met mijn mond vol tanden en wist behalve ‘hello’ en ‘goodbye’ niets te zeggen. Matthijs, die niet zo verlegen is, had echter het geluk dat hij meer dan 5 minuten met Luciana heeft kunnen praten.

Q&A David Nykl (spoilers voor Stargate: Atlantis seizoen 4)

Een erg grappige man, die in het echt uiteraard geen Tsjechisch, maar een Canadees accent heeft. (Wat even wennen is als je hem alleen maar van tv kent.) David had leuke informatie voor de Nederlandse fans. Volgens hem loopt er in Atlantis ook personeel rond met Nederlandse vlaggen op hun uniform, hoewel deze ‘Nederlanders’ nog nooit nadrukkelijk in beeld zijn geweest.

Aangezien het publiek liet weten eventuele spoilers over seizoen 4 niet op prijs te stellen, gingen de meeste vragen over wat David bezig houdt als hij niet aan Atlantis werkt. Desondanks liet hij zich ontvallen dat collega Amanda Tapping zich de kritiek van sommige fans (dat zij als SG-1 personage in Atlantis niets te zoeken heeft) wel degelijk aantrekt. Over de nieuwe Stargate spin-off Universe had hij geen informatie. Verder werd er gepraat over Davids theater werk en zijn hobby's. Hij gaat graag varen en vissen voor de kust van British Columbia.

Ook barstte er een interessante discussie los over de starre houding van de Amerikaanse tv-industrie in relatie tot de nieuwe media. Iedereen was het er over eens dat er in de toekomst iets zal moeten veranderen, aangezien men de uitzending van tv-series door de komst van het Internet niet meer kan beperken tot een bepaalde locatie. Leuk te horen dat de acteurs zelf het op dat punt helemaal met de fans eens zijn.

Q&A Luciana Carro (spoilers voor Battlestar Galactica seizoen 3)

Een vriendelijke en toegankelijke vrouw, die in het echt klein van stuk is.

Luciana is nog nieuw in het conventie circuit. Ze vertelde dat Utopia nog maar haar derde con was. Tot nu toe was ze alleen maar op kleinere Amerikaanse cons te gast geweest, maar zei hier erg veel plezier in te hebben. Verder heeft Luciana een groot hart voor dieren. Ze trekt zich vooral het lot van asieldieren aan en heeft thuis twee katten en twee honden.

Ze raakte erg overstuur toen ze ontdekte dat haar personage Kat zou sterven in de aflevering The Passage. Ze hoorde het nieuws van haar huisgenote, die haar post had geopend. Luciana zelf zat op dat moment op het vliegveld. Ze kreeg daar een erg enthousiast telefoontje van haar huisgenote, die haar mededeelde dat er via de post net een script was gekomen. Het verhaal ging helemaal over Kat en de huisgenote, die nooit naar Battlestar Galactica keek, raakte hierdoor in de veronderstelling dat dit voor Luciana een flinke promotie betekende. “In de laatste scène wordt je foto zelfs aan de herinneringsmuur opgehangen!” Helaas had de huisgenote niet in de gaten dat dit betekende dat Kat nu dood was ...

Erg interessant is dat Luciana nog een scène filmde voor de aflevering Maelstrom, die later werd verwijderd. In deze scène duikt de overleden Kat uit het niets op om Starbuck te begeleiden tijdens diens eigen sterfscène. Luciana kon niet zeggen wat deze scène betekent zou kunnen hebben voor het verhaal.

Momenteel woont Luciana in L.A. Ze neemt vier keer in de week acteerlessen en wil de toekomst een grote actrice worden. Binnenkort is ze te zien in een Disney kerstfilm (Snowglobe). Volgens Luciana een erg leuke film, die iedereen moet gaan zien.

Q&A John de Lancie

Erg indrukwekkend om de grote ‘Q’ eens in het echt te ontmoeten!

Hoewel hij als ‘Q’ maar in twaalf afleveringen heeft mee gespeeld, roemde John Star Trek als zijn meest memorabele rol. Andere SF/fantasy gastrollen, zoals in Andromeda, Stargate en Special Unit 2 hebben naar eigen zeggen weinig indruk op hem gemaakt. Tegenwoordig werkt John nog regelmatig in het theater en de laatste jaren regisseert hij zelfs opera’s. In zijn vrije tijd zeilt hij graag. Hij bezit een groot zeiljacht en is van plan om binnenkort langs de Westkust van Amerika te varen en dan o.a. ook Tahiti te bezoeken.

Het gesprek kwam meerdere keren op Legend, een SF/western serie uit 1995 waarin John samen met Richard Dean Anderson de hoofdrol speelde. Op vrijdagavond was de pilootaflevering van Legend aan de conbezoekers getoond. John had deze aflevering met het publiek meegekeken. Hij bleek enkele goede herinneringen aan het project te hebben overgehouden, maar ook een minder leuke herinnering: één crewlid kwam tijdens de opnames om het leven.

Er werd ingegaan op Alien Voices, het SF audioboeken project waar John samen met Leonard Nimoy van 1996 t/m 2000 aan werkte. John onthulde dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt zullen worden. Reden hiervoor is dat de twee acteurs zich op een dag realiseerden dat de lol er voor hen vanaf was en dat ze zich alleen nog maar met het project bezig hielden omdat ze dit moest, en niet omdat ze dit wilden.

Verder vroeg iemand wat John eigenlijk van al die gekke SF fans denkt, die hem van hot naar her volgen. Zijn oordeel bleek mee te vallen. Zijn antwoord kwam er op neer dat je overal vreemde mensen hebt, maar dat je je niet door uiterlijk of eerste indrukken moet laten misleiden. Dit illustreerde hij door te vertellen over een ontmoeting die hij ooit op straat had met een grote vent, die er eng uitzag en intimiderend overkwam. Deze man, die alleen maar wilde weten of John inderdaad ‘Q’ was, bleek een vrij onschuldig type te zijn. John verzekerde ons dat wij eigenlijk lang zo gek niet waren, maar zei wel zich nergens meer over te verbazen sinds een fan ooit een glas met daarop zijn bacteriën had gekocht.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me verder weinig details meer kan herinneren van dit vragenuurtje, behalve dat het zeer interessant was om John's meningen over uiteenlopende onderwerpen te horen. Een boeiende man om te horen praten!

Hierna waren de belangrijkste evenementen van deze dag alweer afgelopen. Hoewel er later op de avond o.a. nog een disco gepland stond, vertrok ons team kort na 17.00 uur weer naar huis, aangezien we geen interesse hadden deze programmaonderdelen bij te wonen.

Marianne
- Laatste update: november 2007