F.A.C.T.S. 2006

Let op: dit is een verslag uit 2006. De informatie die hierin wordt gegeven kan inmiddels verouderd zijn.

Verslag van de F.A.C.T.S. 2006 conventie in Gent (B)

Voor wie alleen geïnteresseerd is in de korte versie van het verhaal: het was een erg gezellig weekend, dat ons goed is bevallen! We hebben veel gezien, beleefd en geleefd, waardoor we onmiddellijk besloten om ons vanaf dat moment vaker in het SF-conventie circuit te storten.

Voor wie wat meer tijd heeft: lees rustig verder!

1. Algemeen
2. Vrijdag 13 oktober 2006
3. Zaterdag 14 oktober 2006
4. Conclusie


1. Algemeen

F.A.C.T.S. staat voor ‘Fantasy Anime Comics Toys Science-Fiction’. Deze conventie, jaarlijks gehouden in Gent, wordt gezien als de grootste conventie in de Benelux van zijn soort en trekt vele duizenden bezoekers. F.A.C.T.S. werd dit jaar gehouden op za 14 en zo 15 oktober. Ongeveer 100 dealers uit verschillende landen bieden op de conventie hun waren aan. Er is veel merchandise te koop: DVD’s, actie figuren, posters, games, shirts, boeken, collector cards, comics en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar.

Zoals de naam van de conventie het al beaamt, gaat het hier niet alleen om SF producten. Fantasy als Lord of Rings en Harry Potter was goed vertegenwoordigd. Op SF gebied werd vooral aandacht besteed aan films als Star Wars. Op SF-serie gebied was het aanbod in vergelijking mager: er waren maar enkele stands die serie-gerelateerde merchandise aanboden. Wel waren er veel anime DVD’s en comics te koop. Daarnaast is er een games afdeling. Niet alleen kunnen de bezoekers daar zelf spellen en cardgames spelen aan houten tafels, maar houden grote merken als Nintendo demonstraties.

Een andere attractie is de ontmoeting met ‘sterren’. Lance Henriksen (Millennium, de Alien films), Anthony Daniels (C-3PO uit Star Wars), Michael Ironside (Total Recall, Top Gun, Starship Troopers), Vaughn Armstrong (Star Trek: Enterprise), John Terry (Las Vegas, 24, Lost) en Guy Siner, Kim Hartman en Richard Gibson (allen uit de komedie Allo Allo) gaven dit jaar twee dagen lang handtekeningen. Mira Furlan (Babylon 5, Lost) stond oorspronkelijk ook op het programma, maar moest afzeggen. De acteurs houden verder Q&A sessies, waarin de bezoekers vragen aan hun idolen kunnen stellen. Naast ‘sterren’ zijn ook ‘artists’ te gast: tekenaars (comics, anime etc) en schrijvers.

In het ‘Fan Village’ gedeelte kunnen fanclubs en andere fan initiatieven zichzelf aan de bezoekers presenteren. Hier kwam in 2006 ook onze SFseries.nl stand tussen te staan. Dit was voor de drie aanwezige leden van het SFS team een heel avontuur, aangezien het de eerste keer zou worden dat wij voor onze site een stand op een beurs zouden beheren.

2. Vrijdag 13 oktober 2006

Vrijdagmiddag arriveerden we iets na 15.30 uur bij het Internationaal Congres Centrum (ICC) in Gent. Door het volgen van de borden kwamen we terecht in een grote loods die gereserveerd was als parkeerplaats voor de auto’s/vrachtwagens van de dealers en fanclubs die op FACTS een stand hadden. Het was al redelijk druk. Via een zij-ingang kwamen we in één van de hallen van het ICC terecht, waar de ‘Fan Village’ te vinden was. We kregen alledrie een geel plastieken armbandjes om met daarop de tekst ‘F.A.C.T.S. Fan Village 2 Days’, waarmee je als standhouder twee dagen lang gratis het gebouw kunt binnen komen.

In het midden van de hal stonden een heleboel kleine tafeltjes (80x100 cm), opgesteld in een rechthoek. Wij hadden de helft daarvan, acht tafeltjes, tot onze beschikking. Onze stand kreeg dus een U-vorm. Meteen kwamen we al tot de ontdekking dat we te weinig tafelkleden hadden meegenomen. We hadden er twee, terwijl we er eigenlijk vier nodig hadden. Maar dat was nog ons minste probleem: bij het uitpakken van de spullen kwamen we er achter dat we belangrijke computerkabels waren vergeten. Ook ontdekten we dat we de schroeven niet hadden meegenomen die nodig waren om onze promotietoren in elkaar te zetten. Door alle opwinding waren we blijkbaar bij het inpakken van alles vergeten. Gelukkig konden we er wel om lachen.

We konden weinig meer uitvoeren op dat moment, behalve het alvast neerzetten van de tassen. Besloten werd eerst op zoek te gaan naar winkels om de ontbrekende spullen alsnog aan te schaffen. Een computerwinkel was snel gevonden, maar de bouwmarkt voor de schroeven was niet zo gemakkelijk te vinden. Net voordat we onze zoektocht wilden staken, vonden we toch nog een Hubo. Daarna reden we terug naar het ICC. De computer en de beeldschermen konden alsnog worden aangesloten en werkten precies zoals het moest. Ook de bijna 2 meter hoge promotietoren kon in elkaar gezet worden. We bleken echter ook de spijkers te zijn vergeten waarmee het doek op de toren moest worden vast getimmerd. Het was inmiddels bijna 19.00 uur, dus we besloten de volgende dag pas verder te gaan met het opbouwen van de stand.

We hadden een reservatie bij het jeugdhotel ‘De Draecke’, dat in het centrum staat. Onze kamer zou tot 19.30 uur worden vrij gehouden. Het hotel bleek echter bijna onmogelijk om te vinden. Er waren nergens bordjes die de aanwezigheid van het hotel aangaven en alle straten in het centrum waren eenrichtingsverkeer. Uiteindelijk kwamen we pas na lang zoeken, om 20.30 uur en zwaar vermoeid, bij het hotel aan, maar gelukkig was de kamer nog vrij. Daarna zijn we nog bij de Griek gaan eten, wat ons erg goed smaakte!

3. Zaterdag 14 oktober 2006

De wekker ging af om 7 uur. Na te hebben ontbeten wilden we nog even de stad in om tafelkleden en spijkers te kopen. Om half negen stonden we voor een HEMA en een Blokker, maar beide winkels zouden pas om 9 uur open gaan. Op dat moment zou echter ook FACTS al open gaan voor de eerste bezoekers, dus zo lang wilden we niet meer wachten. We besloten om snel uit te checken bij het hotel en om daarna voor de tweede keer naar de Hubo te rijden voor spijkers. De tafelkleden lieten we maar achterwege.

Iets voor half 10 kwamen we bij het ICC aan. De eerste bezoekers liepen al rond en er moest dus snel worden gewerkt. Het doek moest op de promotoren vast gespijkerd worden en daarop moesten onze posters en banners worden geplakt. Eerst wilden we dit met dubbelzijdige tape doen. De tape bleef overal op vastplakken (zoals de tafel), maar blijkbaar niet op het doek van de toren. Binnen enkele minuten kwamen alle posters weer naar beneden gevallen. Gelukkig kregen we hulp van een Skywatchers lid, die ons meehielp alles met behulp van spijkers (bij gebrek aan spelden) weer op het doek te prikken. Dat werkte wel en de rest van de dag kwam er niets meer naar beneden gevallen.

De promotoren (met helemaal bovenaan een grote SFseries.nl banner) werd op de linker hoek van onze stand bovenop een tafel gezet, zodat iedereen ons logo en onze URL al vanaf een flinke afstand kon bekijken. Al met al stak de toren zo’n 3 meter boven de grond uit. Geen overbodige luxe, want naast ons stond een professionele dealer die 2 meter hoge rekken had neergezet. Zonder onze toren waren we bijna onzichtbaar geweest.

Op de rechter hoek van de stand hadden we twee computerschermen neergezet. Op het ene scherm was een demo van onze site te zien, waar de bezoekers zelf doorheen konden klikken met een muis. Op het rechterscherm waren muziekvideo’s van Trekscaper te bekijken, afgewisseld door een slideshow van honderden plaatjes van de series die op onze site staan. Naast de toren hadden we verschillende stapels met promotie flyers neergelegd.

Nadat alles was opgebouwd was kon F.A.C.T.S. voor ons eindelijk beginnen. Het was na 10 uur en officieel was de conventie nu voor iedereen geopend. Het was meteen al redelijk druk. Alle drie hebben we die dag om de beurt verschillende keren rond gelopen om kijken wat er allemaal te doen, te zien en te kopen was. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn ogen heb uitgekeken. Ik had voor die tijd nog nooit een conventie bezocht, en nu viel ik meteen met mijn neus in de boter door naar één van de grootste conventies te gaan.

Onze stand stond vlak naast een groot podium, dat ’s morgens door mensen in Lord of the Rings kostuum werd gebruikt voor demonstraties van zwaard gevechten. Dit zag er uiteraard zeer spectaculair uit, aangezien er soms met echte zwaarden werd ‘gevochten’ en de vonken er dan letterlijk en figuurlijk vanaf vlogen. Op het gegeven moment ging het mis. Een man werd in zijn gezicht gestoken en hij viel heel dramatisch neer. Eerst dacht iedereen dat dit bij zijn voorstelling hoorde, omdat de meeste acts ook zo’n dramatische val met bijhorende ‘doodskreet’ in hun optredens hadden verwerkt. Deze man kwam echter niet meer omhoog en al snel werd duidelijk dat dit geen show was. Er kwamen verschillende mensen van de organisatie aangesneld. 10 minuten later arriveerde er zelfs een ambulance, die de man meenamen. Hoe het precies met hem is afgelopen weet ik helaas niet, maar omdat ik het voorval toevallig met mijn videocamera gefilmd had, kon ik de beelden later terugkijken. Het lijkt erop dat de man het zwaard van zijn tegenstander in zijn oog kreeg.

De rest van de dag bestond uit een onafgebroken verbazing over de kleurrijke bezoekers. Misschien wel de helft van de mensen had zich verkleed. Met name de personages uit Star Wars, Stargate en Lord of the Rings waren goed vertegenwoordigd. Er was een cosplay wedstrijd georganiseerd, waar de mooiste kostuums een prijs kregen. Ook was het publiek getuige van een heuse verloving, waarin iemand op het podium zijn vriendin, beide in vol Star Wars ornaat, ten huwelijk vroeg.

Interessant was ook de aanwezigheid van de sterren. Ik zelf heb van geen van de acteurs handtekeningen gekocht of foto’s gemaakt, maar er stonden uiteraard lange rijen voor hun tafels. Hoewel ik van geen van de acteurs fan ben, vond ik het erg leuk om deze mensen een keer in het echt en van redelijk korte afstand te bekijken. (Ik kon het niet nalaten om even te gaan ‘gluren’.) Wat opviel is dat Lance Henriksen in werkelijkheid een kleine en grijze man is, wat behoorlijk wennen was, aangezien hij er op tv veel anders uitziet.

Verder hebben we alledrie nog wat kleine dingen bij de dealers gekocht, variërend van posters tot pins. Het was echter moeilijk kiezen: als je al die mooie SF spullen op een rijtje ziet staan, zou je eigenlijk alles wel willen meenemen. Maar goed dus dat we een beperkt budget hadden!

De overige uren brachten we door met het rondhangen bij onze stand, het uitdelen van flyers of met het praten met geïnteresseerden. Hoe groot deze conventie ook mag zijn, na een tijdje hadden we alles zo’n twee keer gezien en toen bleek het ‘rondhangen’ bij onze stand toch wel een beetje langdradig te worden.

Om 17.00 uur sloot F.A.C.T.S. zijn deuren, waarmee voor ons alweer het moment was aangebroken om onze stand in te pakken. Eigenlijk duurde de conventie t/m zondag, maar wij hadden van te voren besloten om maar één dag te blijven. We hadden toen immers nog geen idee of dit wel iets voor ons zou zijn, aangezien we oorspronkelijk nooit het plan hadden om op conventies te gaan staan. Het afbouwen ging snel en iets na zessen vertrokken we huiswaarts.

4. Conclusie

Dit weekend was de vuurdoop voor onze SFseries.nl conventie stand. Het was op alle fronten een erg waardevolle ervaring en we hebben er veel van geleerd. (Vooral dat we voor vertrek checklisten moeten maken!) Zoals gebruikelijk in dit soort situaties, was de wet van Murphy ook hier van toepassing. Toch hebben we ons hierdoor niet uit het veld laten slaan. Onmiddellijk na aankomst, vrijdagmiddag, proefden we al de bijzondere ‘conventie sfeer’, waardoor we ter plaatste besloten het volgende jaar weer terug te komen. En dat voordat we onze tassen zelfs nog maar hadden uitgepakt!

Enig nadeel was dat we weinig van Gent zelf gezien hebben. Hopelijk hebben we daar de volgende keer meer tijd voor!

Marianne
- Laatste update: september 2007