V (1983-1985)

“They arrived in 50 mother ships, offering their friendship and advance technology to Earth. Sceptical of the Visitors, Mike Donovan and Juliet Parrish infiltrated their ranks and soon discovered some startling secrets. The Resistance is all that stands between us ... and the Visitors.”

Samenvatting

Op een dag arriveert er een vloot van vijftig buitenaardse ruimteschepen bij de aarde. De schepen komen tot stilstand boven alle grote wereldsteden. Aan boord bevinden zich aliens, die een menselijk uiterlijk blijken te hebben en een vriendelijke indruk maken. De gezagvoerder van de vloot, die zich voorstelt als ‘John’, vraagt de mensheid om hulp. De Bezoekers zouden assistentie nodig hebben bij het produceren van bepaalde chemicaliën om hun thuisplaneet Sirius IV van een natuurramp te redden. In ruil hiervoor biedt John aan zijn geavanceerde kennis op het gebied van milieu, gezondheid en landbouw met de aardbewoners te delen. Hij belooft dat zijn volk daarna weer in vrede zal vertrekken.

De aardse regeringen gaan hierop in. Al snel raken de Bezoekers geïntegreerd in de aardse samenleving. Ze krijgen veel invloed bij de autoriteiten en krijgen ze zelfs een officiële aardse woordvoerder voor alle media gerelateerde zaken. In Los Angeles werken ondertussen een groep mensen en Bezoekers samen in een omgebouwde raffinaderij. Hier worden de buitenaardse chemicaliën geproduceerd die de Bezoekers nodig zouden hebben.

Na verloop van tijd beginnen er vreemde dingen te gebeuren. In de media duiken er geruchten op dat een groep wetenschappers een samenzwering zouden plannen, met als doel de controle over de ruimteschepen over te nemen. De publieke opinie keert zich hierdoor tegen de wetenschap. De regering beperkt de invloed van wetenschappers. Velen worden gearresteerd of verdwijnen spoorloos. Bekende wetenschappers worden in diskrediet gebracht of nemen ineens een totaal tegengesteld standpunt in dan voorheen.

De journalist/cameraman Mike Donovan besluit een licht te werpen op de vele geheimen die de Bezoekers omringen. Hij weet het ruimteschip dat boven L.A. zweeft binnen te dringen en komt achter de schokkende waarheid. De Bezoekers zijn eigenlijk een ras van reptielen, dat hun ware aard verbergt door gebruik te maken van maskers. Ze voeden zich met levende dieren, zoals vogels en knaagdieren. Hun verhaal over de chemicaliën blijkt een leugen te zijn. In werkelijkheid worden alle chemicaliën die van de aardoppervlakte naar het schip worden gebracht, meteen weer terug boven de stad losgelaten.

De ware reden waarom de Bezoekers naar de aarde kwamen, is om de planeet te veroveren en te onderwerpen. Hun thuisplaneet is stervende en daarom willen ze de voorraden van de aarde stelen, te beginnen met al het water. Verder zijn ze van plan om het grootste deel van de mensheid als voedsel te verorberen. De mensen die overblijven zullen als slaven en kanonnenvoer worden ingezet in de oorlogen die de Bezoekers met andere buitenaardse rassen voeren.

Het enige positieve dat Mike ontdekt is dat er onder de Bezoekers een groep andersdenkenden bestaat, die het niet eens zijn met hun leiders. Deze groep staat bekend als ‘de Vijfde Colonne’. Mike weet met het belastende videobewijs in zijn zak terug te keren naar L.A. Net wanneer hij op het punt staat om zijn beelden de ether in te sturen, wordt de uitzending onderbroken door een speciale aankondiging van John. De Bezoekers hebben de controle over de media overgenomen.

John beweert dat de wetenschap toch door is gegaan met hun voorbereiding voor een samenzwering tegen de Bezoekers. De aardse regeringen zouden John daarom gevraagd hebben om een wereldwijde staat van beleg uit te roepen. Mike ziet dat zijn foto op tv wordt getoond en ineens hoort hij dat hij als een voortvluchtige crimineel wordt beschouwd. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de Bezoekers. Vanaf dat moment zitten zowel de Bezoekers, als ook het leger en de politie achter hem aan.

Te midden van de chaos die volgt, worden er verzetsgroepen opgericht, die het zich tot doel maken de bezetters zo veel mogelijk tegen te werken. Het verzet in L.A. wordt geleidt door Dr. Julie Parish. Mike sluit zich bij haar groep aan. Het verzet realiseert zich dat de sleutel tot alles de wetenschappers zijn. Die zouden de Bezoekers immers als eerste kunnen ontmaskeren en werden daarom ook uit de weg geruimd. Al snel slaat het verzet hun eerste slag. De Vijfde Colonne, geleidt door de Bezoeker Martin, schiet hen waar nodig te hulp.

Niet iedereen komt in opstand tegen de Bezoekers. Sommigen werken vrijwillig met ze samen, zoals Mike’s moeder. De overigen worden door middel van gedachten controle in het gareel gehouden. Zal het verzet er toch in slagen de Bezoekers te verslaan?

Serie Algemeen

V (voor Victory) vond zijn oorsprong in een tweedelige miniserie uit 1983, V: The Original Miniseries. Deze werd bedacht, geschreven en geregisseerd door Kenneth Johnson (o.a. The Six Million Dollar ManThe Bionic Woman en Alien Nation). Hij haalde zijn inspiratie uit de werken van Arthur C. Clarke (Childhood’s End uit 1953), Bertolt Brecht (Furcht und Elend des Dritten Reiches uit 1938) en Sinclair Lewis (It Can't Happen Here uit 1935).

Oorspronkelijk was Johnson van plan om van V een normale politieke thriller te maken over de opkomst van het fascisme in Amerika. De zender NBC was echter meer geïnteresseerd in SF, omdat men wilde meeliften op het succes van Star Wars.

Er zijn in de serie veel verwijzingen naar de Nazi’s te vinden, zoals de uniformen die de Bezoekers dragen, compleet met hakenkruis-achtige symbolen. Ook wordt er in V een jeugdorganisatie opgericht, waardoor tieners meer over de Bezoekers kunnen ‘leren’. Een vergelijking met de Hitler Jugend ligt voor de hand. Verder heeft ook de propaganda, die door de Bezoekers in de media wordt verspreid, samen met het bezetter/verzet/collaborateur scenario, duidelijke links met WOII. In de plaats van de Joden vervolging is de vervolging van wetenschappers gekomen.

De miniserie uit 1983 was zo succesvol, dat er in 1984 een driedelige sequel werd geproduceerd, V: The Final Battle. Ook deze miniserie bleek erg succesvol te zijn, waarna er werd besloten een wekelijkse tv serie te maken, V: The Series. De eerste aflevering hiervan werd in oktober 1984 uitgezonden op NBC. Na één seizoen van 20 afleveringen, werd V: The Series onverwachts stopgezet. De laatste aflevering, uitgezonden in maart 1985, eindigt met een cliffhanger. Reden voor de stopzetting was een flinke afname van de kijkers. Daar kwam bij dat V destijds de duurste tv serie ooit was: elke aflevering kostte meer dan 1 miljoen dollar.

Er zijn enige verschillen tussen de twee oorspronkelijke miniseries en de latere tv serie. Johnson verliet V namelijk tijdens The Final Battle. Gevolg was dat de tv-serie veel meer georiënteerd was op actie. De uitwerking van de personages en de historische vergelijkingen gingen binnen het verhaal een kleinere rol spelen.

Van 1984 t/m 1988 werden verder nog 16 V boeken uitgegeven. Opvallend is dat de nadruk in de boeken lag op de avonturen van andere verzetsgroepen van over de hele wereld. Uitzondering daarop zijn de eerste twee boeken, die de twee miniseries beschrijven. Ook werd er in de periode 1985/1986 een 18-delige comic serie uitgegeven.

Remake

In 2006 maakte Kenneth Johnson bekend dat hij plannen had voor een nieuwe miniserie. De scripts hiervoor verwerkte hij tot een boek genaamd V: The Second Generation (2008), dat zich 20 jaar na de serie afspeelt. Al snel kondigde Johnson aan dat het boek verfilmd zou gaan worden. In plaats van een miniserie zou het een drie duur durende film worden.

In 2009 werd er in de V.S. echter een V remake uitgezonden door de zender ABC. Deze remake werd gemaakt zonder de medewerking van Johnson, wiens eigen plannen hierdoor in de prullenbak terecht kwamen.

Dvd

De V miniserie uit 1983, de V: The Final Battle miniserie uit 1984 en de tv-serie (1984-1985) zijn in één verzamelbox met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar.

Links

  • Kenneth Johnson - Officiele website van de bedenker, met het laatste nieuws over zijn projecten
  • Ilana's V Site - Fansite, met nadruk op nieuws en merchandise
4.5 1 1 1 1 1 4.50 (14 stemmen)