V (1983-1985)

Samenvatting

Op een dag arriveert er een enorme vloot van buitenaardse ruimteschepen bij de aarde. Aan boord bevinden zich aliens die een menselijk uiterlijk hebben en die een vriendelijke indruk maken. Hun leider, die zich voorstelt als John, vraagt de mensheid om hulp. De aliens zouden assistentie nodig hebben bij het produceren van bepaalde chemicaliën om hun thuisplaneet van een natuurramp te redden. In ruil daarvoor wil John zijn geavanceerde kennis met de aardbewoners te delen. Hij belooft dat zijn volk daarna weer in vrede zal vertrekken.

De aardse regeringen gaan hiermee akkoord. Al snel raken de Bezoekers ("Visitors") geïntegreerd in de aardse samenleving. Ze krijgen veel invloed bij de autoriteiten en ze hebben zelfs een officiële woordvoerder voor de media. In Los Angeles werken ondertussen mensen en Bezoekers samen in een raffinaderij. Hier worden de chemicaliën geproduceerd die de Bezoekers nodig zouden hebben.

Na verloop van tijd beginnen er vreemde dingen te gebeuren. In de media duiken er geruchten op dat wetenschappers een complot tegen de Bezoekers zouden plannen. De publieke opinie keert zich hierdoor tegen de wetenschap. Veel wetenschappers worden gearresteerd of verdwijnen spoorloos. Gaandeweg komen alle media steeds meer onder de controle van de Bezoekers te staan.

De journalist en cameraman Mike Donovan wil meer weten over de geheimzinnige Bezoekers. Hij weet stiekem één van de ruimteschepen binnen te dringen en komt achter de schokkende waarheid. De Bezoekers zijn eigenlijk een ras van reptielen. Hun ware aard verbergen ze achter een menselijke façade. Verder is hun verhaal over de chemicaliën een leugen. In werkelijkheid worden alle chemicaliën die naar het schip worden gebracht meteen weer boven de aarde losgelaten.

De Bezoekers willen de aarde namelijk aan zich onderwerpen. Het grootste deel van de mensheid zal als voedsel worden verorbert; de rest zal als slaaf hun meesters moeten dienen. Mike ontdekt echter dat er onder de Bezoekers ook een groep andersdenkenden bestaat, die het niet eens is met de plannen van hun leiders. Deze groep staat bekend als de Vijfde Colonne.

Naarmate de invloed van de Bezoekers op de samenleving toeneemt worden er overal verzetsgroepen opgericht. Mike, die nu door de autoriteiten wordt gezien als een voortvluchtige crimineel, sluit zich in Los Angeles aan bij de verzetsgroep van Juliet Parrish. De Vijfde Colonne, geleid door een Bezoeker genaamd Martin, schiet het verzet waar nodig te hulp.

Overigens komen niet alle mensen in opstand tegen de Bezoekers. Sommigen werken vrijwillig met ze samen. De rest van de mensheid wordt door middel van hersenspoeling in het gareel gehouden.

Serie Algemeen

V is een Amerikaanse franchise die werd bedacht door Kenneth Johnson (The Bionic Woman, Alien Nation). Hij haalde zijn inspiratie uit de dystopische roman It Can't Happen Here uit 1935 van auteur Sinclair Lewis. Oorspronkelijk was Johnson van plan om een normale politieke thriller te maken over de opkomst van het fascisme in Amerika. De zender NBC was echter meer geïnteresseerd in SF, omdat men wilde meeliften op het succes van Star Wars.

Dit resulteerde in een tweedelige miniserie, later aangeduid als V: The Original Miniseries, die in mei 1983 in première ging. De kijkcijfers waren zo hoog dat er in mei 1984 een driedelig vervolg werd uitgezonden, genaamd V: The Final Battle. Ook deze miniserie bleek erg succesvol te zijn, waarna werd besloten een doorlopende tv-serie te maken, V: The Series. De eerste aflevering hiervan ging in oktober 1984 in première. Dit keer vielen de kijkcijfers echter tegen. Daar kwam bij dat de productiekosten enorm waren. Uiteindelijk volgde na één seizoen van 19 afleveringen de stopzetting. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in maart 1985 uitgezonden.

Er zijn in het verhaal veel verwijzingen te vinden naar het fascisme en de nazi's, zoals de uniformen die de Bezoekers dragen. Ook wordt er een jeugdorganisatie opgericht, waardoor tieners meer over de Bezoekers kunnen 'leren'. Een vergelijking met de Hitlerjugend ligt voor de hand. Verder heeft ook de propaganda die door de Bezoekers in de media wordt verspreid, samen met het bezetter/verzet/collaborateur scenario, duidelijke links met WOII. In de plaats van de Jodenvervolging is de vervolging van wetenschappers gekomen.

Overigens zijn er wel verschillen tussen de twee oorspronkelijke miniseries en de latere tv-serie. Johnson was namelijk niet meer betrokken bij de productie van de tv-serie. Het gevolg was dat de tv-serie meer georiënteerd was op actie en minder op de uitwerking van de personages of de onderliggende verhaalsymboliek.

Remake

In 2006 maakte Kenneth Johnson bekend dat hij plannen had voor een nieuwe miniserie. De scripts hiervoor verwerkte hij tot een boek genaamd V: The Second Generation (2008), dat zich 20 jaar later afspeelt. In 2009 lanceerde de zender ABC echter een eigen remake met een nieuw verhaal. De remake werd gemaakt zonder de medewerking van Johnson, wiens plannen hierdoor in de prullenbak verdwenen.

Vergelijkbare series: Earth: Final Conflict (1997-2002), Childhood's End (2015).

Dvd

De V miniserie uit 1983, de V: The Final Battle miniserie uit 1984 en de tv-serie (1984-1985) zijn in één verzamelbox met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar.

Links