Childhood's End (2015)

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Arthur C. Clarke.

Samenvatting

posterOp een dag arriveert er een vloot van buitenaardse ruimteschepen bij de aarde. Deze "Overlords" staan onder de leiding van ene Karellen. De aliens onthullen vreedzame bedoelingen te hebben: ze zouden de mensheid willen helpen.

In de daaropvolgende jaren veranderd de planeet voorgoed. Oorlog en hongersnood bestaan niet meer. Ziektes zijn uitgebannen en alle mensen kunnen in welvaart leven.

Er zijn echter ook mensen die zich afvragen wat het geheim is achter deze nieuwe utopische samenleving. Want de aliens weigeren in eerste instantie om hun ware gedaante aan te mensheid te onthullen. Ze blijven altijd aan boord van hun schepen en laten zich niet aan de mensen zien.

Waar komen de aliens vandaan en wat zijn hun ware bedoelingen?

Serie Algemeen

In 1953 werd het boek Childhood's End van Arthur C. Clarke uitgebracht. Het verhaal werd positief ontvangen en al snel waren er ook plannen voor een eerste verfilming.

Zo had regisseur Stanley Kubrick in de jaren 60 grote interesse in het maken van een Childhood's End film. Maar diens samenwerking met Clarke resulteerde uiteindelijk in een heel ander project, namelijk 2001: A Space Odyssey (1968). Ook andere plannen, uit de jaren 70, voor een miniserie op de Amerikaanse televisie werden nooit gerealiseerd.

In april 2013 liet de Amerikaanse zender Syfy weten een nieuwe miniserie te willen maken. Vervolgens was het echter lang stil rondom dit project. Pas in het najaar van 2014 werd bekend gemaakt dat er definitief groen licht was gegeven voor een driedelige Childhood's End miniserie, die in december 2015 op de Amerikaanse tv werd uitgezonden.

Het script werd geschreven door de Brit Matthew Graham (bedenker van Life on Mars en diens sequel Ashes to Ashes). De regie was in handen van Nick Hurran (Doctor Who en Sherlock). De opnames vonden plaats in Australië.

Het boek werd voor de verfilming aan de moderne tijd aangepast, waardoor er een groot aantal verhaal elementen werden veranderd.

Links

Aflevering 1: The Overlords

Uitzenddatum: 14 december 2015

RickyIn het jaar 2016 verschijnt er plotseling een vloot van gigantische buitenaardse schepen bij de aarde. De aliens, die in de volksmond al snel "de Overlords" worden genoemd, staan onder leiding van de mysterieuze Karellen. De Overlords onthullen vreedzame bedoelingen te hebben: ze zouden de mensheid willen helpen.

Ricky Stormgren, een Amerikaanse boer, wordt door de aliens uitgekozen als vertegenwoordiger van de mensheid. Ricky wordt regelmatig aan boord van een ruimteschip gehaald voor gesprekken met Karellen. Opvallend is dat de alien nooit zijn ware gezicht laat zien. De mensheid zou hier nog niet klaar voor zijn, aldus Karellen.

Verder wordt een kleine jongen genaamd Milo Rodericks geïntroduceerd. Hij is enorm slim voor zijn leeftijd, maar zit in een rolstoel. Op een dag wordt hij door de Overlords genezen, waarna hij weer kan lopen. Milo droomt ervan om later wetenschapper te worden.

Na verloop van tijd begint de aarde inderdaad te veranderen. Oorlog, ziekte en armoede worden uitgebannen. Toch is niet iedereen positief over deze ontwikkelingen. Een kleine groep extremisten, de Freedom League onder leiding van mediamagnaat Wainwright, vertrouwt de aliens totaal niet.

15 jaar later: de mensheid is volgens Karellen klaar om zijn ware vorm te mogen zien. De schok is groot wanneer de alien zich eindelijk aan de aardbevolking toont. Hij ziet er namelijk uit als een demon.

Aflevering 2: The Deceivers

Uitzenddatum: 15 december 2015

In het jaar 2035 leeft de mensheid in een utopie. Er is vrede en welvaart voor alle aardbewoners. Al snel wordt echter duidelijk dat deze nieuwe samenleving ook een schaduwzijde kent.

Nu de mensheid alle problemen heeft overwonnen, blijven er geen nieuwe uitdagingen meer over. De mensen hoeven niet meer te werken. De wetenschap is door de aanwezigheid van de Overlords overbodig geworden. Ook religies zijn bijna geheel uitgestorven.

De enige die het nog druk heeft is Dr. Boyce, leider van een onderzoeksinstituut. In opdracht van Karellen moet hij dieren verzamelen voor een soort dierentuin op de thuisplaneet van de aliens.

Peretta Jones is één van de weinigen die nog vasthoudt aan haar geloof in God. Ze is ervan overtuigt dat de Overlords de mensheid misleiden. Ze doet daarom een poging om Karellen te doden, wat mislukt.

Milo, inmiddels een volwassen man, is een bevlogen wetenschapper. Hij is gefrustreerd, omdat er na al die jaren nog vrijwel niets bekend is over de aliens. Na te zijn ontslagen door zijn baas Dr. Boyce, gaat Milo door met zijn onderzoek. Uiteindelijk ontdekt hij de locatie van de thuisplaneet van de aliens.

Ondertussen blijkt Ricky ernstig ziek te zijn. Dit is een gevolg van zijn vele bezoeken aan het buitenaardse ruimteschip. Hij en zijn vrouw proberen al jaren kinderen te krijgen, tevergeefs. Karellen onthult dat hij Ricky bewust steriel heeft gemaakt. Dit om het echtpaar de pijn te besparen van wat de mensheid binnenkort te wachten zou staan.

Verder maken we kennis met de familie Greggson. Het gezin krijgt 's nachts ongemerkt bezoek van de Overlords. Hun leven wordt hierdoor voorgoed veranderd. Zoon Tommy begint zich vreemd te gedragen en moeder Amy raakt op mysterieuze wijze zwanger van een bijzondere baby, Jennifer.

Aflevering 3: The Children

Uitzenddatum: 16 december 2015

miloDe kleine Jennifer is inmiddels vier jaar oud. Er blijkt een nieuwe generatie geëvolueerde kinderen op te groeien, die allen beschikken over sterke telepathische en telekinetische gaven. Bovendien kunnen alle kinderen ter wereld op mysterieuze wijze met Jennifer communiceren.

De ouders van het meisje raken hierdoor in paniek. Het hele gezin besluit daarom te vluchten naar New Athens, de enige vrije stad waar de mensen nog zoals vroeger leven. Helaas kan men ook hier niet ontsnappen aan de invloed van de Overlords.

Op een dag maakt Karellen namelijk aan de mensheid bekend dat alle kinderen zullen opstijgen naar een soort hoger bewustzijn, de Overmind. Ook zullen op de aarde vanaf nu geen nieuwe baby’s meer geboren worden. De volwassenen mogen de rest van hun natuurlijke leven in alle vrijheid doorbrengen, echter zonder hun nageslacht. Uiteraard zorgt deze boodschap bij alle ouders voor wanhoop en verdriet.

Ondertussen realiseert Milo zich dat de aarde in gevaar is. Vervolgens onderneemt hij een gewaagde missie. Hij laat zich in het geheim aan boord van een Overlord ruimteschip smokkelen. Het gaat om een transportschip waarmee de dieren van de aarde naar de thuisplaneet van de Overlords worden gebracht. Milo reist mee als blinde passagier.

Na een lange reis (als gevolg van tijdsdilatatie) arriveert het schip op zijn bestemming. Milo wordt ontdekt, maar hij krijgt van de Overlords wel uitleg over de Overmind. Dit is een enorm kosmisch bewustzijn, waarin al vele civilisaties zijn opgegaan. De Overlords helpen andere rassen bij het opstijgen naar de Overmind.

Hierna besluit Milo terug te keren naar de aarde. Er blijken ongeveer 80 jaar te zijn verstreken sinds zijn vertrek. Milo stelt tot zijn grote verdriet vast dat iedereen op aarde inmiddels is gestorven. Hij is dus de laatste levende mens in het universum. Verslagen gaat hij naar de oppervlakte van de planeet, waar hij getuige is hoe de aarde wordt vernietigd door de Overmind.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 3.67 (3 stemmen)
    Tags:
  • Syfy Original
  • buitenaardse invasie