Life on Mars (2006-2007)

"My name is Sam Tyler. I had an accident and I woke up in 1973. Am I mad, in a coma, or back in time? Whatever's happened, it's like I've landed on a different planet. Now maybe if I can work out the reason, I can get home."

Samenvatting

Het verhaal begint in 2006. Sam Tyler is een ambitieuze, maar niet echt sympathieke politieagent uit Manchester. Hij houdt van werken volgens het boekje en neemt zijn werk bloedserieus. Sams recentste opdracht is de zoektocht naar een seriemoordenaar. Dat wordt wel een heel persoonlijke zaak wanneer zijn collega (en vriendin) Maya ineens spoorloos verdwijnt. Sam vermoedt dat Maya is ontvoerd door de moordenaar. Hij gaat wanhopig naar haar op zoek, maar hij krijgt een ernstig auto ongeluk en komt daarbij bijna om het leven.

Vreemd genoeg wordt hij daarna wakker in het jaar 1973. De gedesoriënteerde Sam weet niet wat hij van deze situatie moet denken. In eerste instantie gelooft hij dat het om een grap gaat, maar al snel blijkt niets minder waar te zijn. Hij komt erachter dat hij ook in 1973 een politieman is en dat hij die dag op een nieuw politiebureau aan het werk moet. Eenmaal op zijn werkplek gearriveerd kan hij maar moeilijk wennen aan zijn nieuwe omgeving. Alleen al het idee van politiewerk zonder mobiele telefoon, DNA onderzoek of computer zorgt bij Sam voor grote ontzetting.

Nog erger is de houding van de collega’s uit 1973. Sams baas is ene Gene Hunt: een homofobe, racistische, seksistische, ketting rokende alcoholist, die geen tegenspraak duldt bij zijn brute arrestatiemethoden. Iedereen vindt het doodnormaal dat verdachten worden mishandeld om hen een bekentenis te ontfutselen. Dit zorgt bij Sam, die prat gaat op zijn trouw aan de regeltjes, uiteraard voor een cultuurschok. Binnen de kortste keren heeft hij dan ook aan de stok met de politiek incorrecte Gene.

Het lukt Sam niet om naar zijn eigen tijd terug te keren, dus besluit hij zich volledig op zijn baan te richten. Daarbij heeft hij met zijn kennis van de toekomst en zijn afwijkende politiemethoden een voordeel tegenover zijn collega's. Behalve zijn werk begint Sam zich met zijn eigen verleden bezig te houden. Zo komt hij zijn ouders in jongere jaren tegen en komt hij ook onplezierige details over zijn familie geschiedenis te weten.

Het grootste raadsel blijft echter of Sam werkelijk naar het verleden is teruggereisd. En wat is de rol van het mysterieuze meisje dat hem via het testbeeld van de televisie na zendtijd toespreekt?

Serie Algemeen

Life on Mars is een Britse serie van de BBC. Het verhaal werd al 1998 bedacht door Matthew Graham (The Last Train, Childhood's End) en Ashley Pharoah. De serie had toen nog de werktitel Ford Granada. Destijds zag de BBC een politieserie met SF/fantasy elementen echter niet zitten. Enkele jaren later overtuigde Julie Gardner (producent bij Doctor Who) de BBC er alsnog van om Life on Mars in het programma op te nemen.

De eerste aflevering werd in januari 2006 uitgezonden. De recensies waren meteen bijzonder positief en ook de kijkcijfers waren voor Britse begrippen erg goed. Toch telde de serie uiteindelijk maar twee seizoenen, in totaal 16 afleveringen. De laatste aflevering was in april 2007 te zien.

Voornaamste reden voor het vroege einde was hoofdrolspeler John Simm (Sam Tyler). Hij had geen zin meer in een derde seizoen en vond twee jaar wel genoeg. Daarom werd besloten om de serie op het hoogtepunt ten einde te laten komen. In de laatste aflevering werden echter bewust enkele vragen open gelaten. De makers hadden op dat moment namelijk al plannen voor een vervolgserie genaamd Ashes to Ashes, waarin het verhaal verder wordt verteld met een nieuwe hoofdrolspeler.

In 2007 en 2008 werd Life on Mars ook in Nederland door de NPS uitgezonden. Helaas kregen de Nederlandse kijkers niet de volledige afleveringen te zien zoals die eerder op de BBC werden uitgezonden, maar een ingekorte versie.

De naam van de serie komt overigens van het gelijknamige lied van David Bowie. Sam Tyler luistert hiernaar op zijn iPod voordat hij zijn auto-ongeluk krijgt. Als hij weer wakker wordt is hetzelfde liedje nog steeds te horen, maar dan op de radio in 1973. Deze muziek loopt daarna als een rode draad door de hele serie.

Leuk weetje is dat Sam Tyler oorspronkelijk ‘Sam Williams’ zou gaan heten. Matthew Graham wilde echter een betere naam voor zijn hoofdpersonage en vroeg zijn eigen dochtertje om haar mening. Zij stelde de achternaam Tyler voor. Pas later ontdekte Graham dat zijn dochter Sam had vernoemd naar Rose Tyler uit Doctor Who (haar favoriete programma). Later zou hoofdrolspeler John Simm, na afloop van Life on Mars, in Doctor Who de rol van de Master gaan spelen.

Sequel: Ashes to Ashes

Ashes to Ashes (2008-2010) is het directe vervolg op Life on Mars. Dit keer wordt de politieagente en psychologe Alex Drake uit Londen geïntroduceerd. Op een dag wordt ze ontvoerd en in haar hoofd geschoten. Hierna wordt ze ineens wakker in 1981, waar ze kennis maakt met Gene Hunt en diens collega's Chris en Ray.

Deze serie beantwoordt alle openstaande vragen die in Life On Mars onbeantwoord bleven. Bijvoorbeeld: wie of wat is Gene Hunt? Zijn mysterieuze achtergrond wordt na verloop van tijd steeds belangrijker in het verhaal. Dit leidt tot een schokkende ontknoping.

Remakes

Het succes van Life on Mars had meerdere buitenlandse remakes tot gevolg. In iedere versie van het verhaal staat een politieagent centraal die ineens op mysterieuze wijze in het verleden terecht komt. Opmerkelijk is echter dat hiervoor in iedere serie een totaal andere verklaring wordt gegeven.

  • De Amerikaanse remake van Life on Mars (2008-2009) speelt zich af in New York. Sam Tyler komt opnieuw terecht in 1973, maar Gene Hunt speelt dit keer nauwelijks een rol meer. Uiteindelijk blijken de personages astronauten uit het jaar 2035 te zijn. Alle gebeurtenissen in 1973 zijn onderdeel van een virtual reality programma om de bemanning tijdens hun missie naar Mars te vermaken.
  • De Spaanse remake La Chica De Ayer (2009) speelt zich af in Madrid en gaat over Samuel Santos, die ineens in 1977 terecht komt. In tegenstelling tot de Britse Sam blijkt Samuel wel een echte tijdreiziger te zijn. Van een eventueel coma - of enige verwijzing naar een coma - is in deze remake geen sprake.
  • De Russische remake The Dark Side of the Moon (2012-2016) gaat over Mikhail Soloviev uit Moskou. Na een ongeluk komt hij op mysterieuze wijze terecht in het lichaam van zijn vader in het jaar 1979. Deze serie voegt een extra element toe in de vorm van een alternatieve realiteit. Wanneer Mikhail nameljk uit zijn coma ontwaakt, blijkt het verleden te zijn veranderd. Er is hierdoor een nieuwe tijdlijn ontstaan waarin de Sovjet-Unie nooit is gevallen.

Blu-ray en dvd

Seizoen één en twee van Life on Mars zijn in Groot-Brittannië (Regio 2 import) beide op dvd en Blu-ray verkrijgbaar.

Overigens werd in 2007 alleen seizoen één ook in Nederland op dvd uitgebracht. Deze Nederlandse uitgave bevatte echter niet de complete BBC afleveringen, maar ingekorte versies waaruit zo'n acht minuten aan scènes waren gesneden.

Links

Seizoen 1 (2006)

Hoofdinspecteur Sam Tyler wordt na een ernstig ongeluk in 2006 wakker in 1973. Eerst denkt hij dat het om een grap gaat, maar als snel wordt duidelijk dat hij zich echt in het verleden bevindt.

Terwijl hij probeert te ontdekken hoe en waarom hij in 1973 is terecht gekomen, moet Sam een enorme cultuurschok verwerken. Politiewerk in 1973 is totaal anders dan politiewerk in 2006 en het leven zonder moderne technologieën is op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Grootste schok is echter de houding van de nieuwe collega’s. In 1973 blijkt Sam een rechercheur te zijn. Zijn baas is ene Gene Hunt: een homofobe, racistische, seksistische, ketting rokende alcoholist, die geen tegenspraak duldt bij zijn brute arrestatiemethoden.

De enige met wie Sam kan opschieten is de agente Annie Cartwright, die ondanks haar duidelijke talent door haar overige mannelijke collega’s als koffiemeisje wordt behandeld.

Sam weet nog steeds niet of hij zich nu echt in 1973 bevindt of dat alles slechts een nare droom is. In afwachting van wat komen gaat besluit hij toch het beste van zijn situatie te maken. Al snel krijgt hij echter onenigheid met Gene wanneer de gezochte crimineel Kim Trent wordt gearresteerd. Sam ontdekt dat Gene belangrijk bewijsmateriaal heeft vervalst om Trent op te kunnen pakken.

De rechtschapen Sam vindt dat ook criminelen rechten hebben en laat Trent vrij. Dit tot woede van Gene, die van mening is dat alleen brave burgers aanspraak kunnen maken op mensenrechten. Meteen zijn vrijlating pleegt Trent enkele overvallen waarbij gewonden vallen. Ineens begint Sam in te zien dat Gene’s methoden toch niet zo onaantrekkelijk zijn, maar tegelijkertijd is hij bang om zijn eigen principes uit het oog te verliezen.

Sam voelt zich al aardig thuis in 1973. Dan wordt hij bij een moordzaak in een textielfabriek geroepen. Tot zijn verbazing is het plaats delict op dezelfde plek waar in 2006 zijn appartement staat / zal staan. Sam wil de zaak met behulp van forensisch onderzoek oplossen, maar krijgt hierdoor meteen weer onenigheid met zijn baas. Forensisch onderzoek is namelijk voor nichten en niet voor 'echte' politiemannen, aldus Gene.

Verder heeft Gene een theorie: degene die na een moord als eerste zijn mond open doet is ook de moordenaar. Ene Ted Bannister is in dit geval de eerste die met de politie wil praten, waardoor de politie hem meteen als hoofdverdachte ziet. Sam neemt het voor Ted op, maar komt daarmee lijnrecht tegenover zijn collega’s te staan. Het wordt hem nog eens extra duidelijk hoezeer de politiemethoden van 1973 en 2006 van elkaar verschillen.

Sam ontdekt dat veel van zijn collega’s smeergeld aannemen van de lokale gangster Stephen Warren. Gene ziet hierin geen enkel probleem, omdat hij van mening is dat juist door de samenwerking tussen politie en onderwereld de straten van Manchester veiliger zouden zijn. Sam is echter fel tegen corruptie en besluit het tegen Warren op te nemen.

Warren laat dit uiteraard niet op zich zitten. Hij stuurt een stripdanseres op Sam af en laat van deze ontmoeting foto’s maken, zodat de politieman chantabel is geworden. Tijdens het onderzoek naar de handel en wandel van Warren komt Sam zijn eigen moeder in jonge jaren tegen. Zij blijkt grote schulden te hebben. Sam probeert een goede daad te verrichten door zijn moeder het geld te geven dat hij zelf van Warren kreeg, maar dit heeft ernstige gevolgen …

Een supporter van de voetbalclub Manchester United wordt vermoord. De politie vermoedt dat een aanhanger van een rivaliserende club de dader was. Dit zorgt (alweer) voor botsingen tussen Sam en Gene. De laatste wil met zijn gebruikelijke olifant-in-de-porseleinkast-methode de moordenaar pakken, maar Sam is bang dat dit supportersrellen kan veroorzaken.

Sam weet met zijn ervaringen uit 2006 wat voor grote gevolgen dat kan hebben en stelt daarom een alternatieve aanpak voor: Gene, Sam en Annie gaan undercover in een lokale supporters pub om bewijzen te verzamelen. Helaas blijkt dat ook een groot nadeel te hebben: voor de alcoholist Gene is dit de ultieme droombaan! Zal hij ooit nog aan echt politiewerk toekomen?

Een onbekende man neemt in het gebouw van de Manchester Gazette een aantal mensen in gijzeling. Hij geeft de politie een deadline: om 14.00 uur wil hij zijn gijzelaars doden. Sam wil de gijzeling met behulp van zijn methodes uit 2006 op een geweldloze manier ten einde brengen, maar komt daarbij uiteraard in conflict met Gene, die het gebouw met getrokken wapens wil binnenvallen.

Voor Sam is het een persoonlijke zaak, omdat hij uit 2006 van zijn moeder ook het bericht krijgt dat de artsen om 14.00 uur van plan zijn om zijn beademing uit te schakelen. Sam is vastbesloten om in leven te blijven en neemt het zich voor om de gijzeling hoe dan ook vreedzaam te beëindigen.

Maar dan worden hij, Gene en Annie zelf gegijzeld …

Opmerking

Het personage Jackie Queen wordt geïntroduceerd. Deze journaliste duikt later weer op in de spin-off serie Ashes to Ashes.

De kleine drugsdealer Billy Kemble wordt dood gevonden in de arrestanten cel van het politiebureau. Sam is van mening dat Billy is overleden nadat hij tijdens zijn verhoor zwaar mishandeld werd. Volgens het autopsierapport stierf hij echter aan een overdosis cocaïne.

Aangezien Gene de zaak in de doofpot wil stoppen, begint Sam een eigen onderzoek naar Billy. Dit tot groot ongenoegen van zijn collega’s. Al snel blijkt dat geen enkele collega meer te vertrouwen is. Sam realiseert zich dat dit misschien de kans is waarop hij zat te wachten. Hij vermoedt namelijk dat hij naar 2006 kan terugkeren door in 1973 zoveel mogelijk heilige huisjes om te schoppen.

Tijdens een moordonderzoek komt Sam tot zijn grote verbazing zijn eigen vader als jonge man tegen. Vic Tyler, destijds 29 jaar oud, verliet in 1973 onder mysterieuze omstandigheden zijn gezin, waarna de 4-jarige Sam zonder vader opgroeide. Sam wil nu voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De kleine crimineel Vic blijkt namelijk banden te hebben met een berucht misdaad syndicaat. Sam probeert zijn vader van alle blaam te zuiveren, in de hoop dat hij dan bij zijn gezin zal blijven. In de loop van het onderzoek blijkt echter dat pa Tyler alles behalve een brave burger is. Vic zelf wil daarom vluchten, maar Sam probeert hem dit uit zijn hoofd te praten. Bijkomende complicatie is dat Sam zijn ware identiteit tegenover Vic verborgen moet houden.

Ondertussen komen bij Sam vergeten jeugdherinneringen bovendrijven.

Seizoen 2 (2007)

Kort voordat hij in 2006 zijn ongeluk kreeg, wist Sam de onderwereldfiguur Tony Crane voor moord te arresteren. In 1973 komt Sam bij een moordonderzoek dezelfde Crane in zijn jonge jaren tegen. Sam is er van overtuigt dat Crane ook deze moord op zijn geweten heeft. Hij wil Crane daarom dit keer voorgoed achter slot en grendel krijgen, zodat de moord in 2006 voorkomen kan worden.

Tot Sams wanhoop dreigt Crane vrijuit te gaan door gebrek aan bewijs, waardoor hij zelfs bereid blijkt te zijn om alle politieregels aan zijn laars te lappen om Crane te pakken. Dit tot verbazing van Sams collega's, die niet weten dat hij daar een goede reden voor heeft.

Crane wist namelijk na zijn arrestatie in 2006 weer op vrije voeten te komen. De gangster staat nu in 2007 naast Sams ziekenhuisbed en dreigt de weerloze politieman uit wraak te vermoorden.

Manchester wordt geteisterd door een reeks brute overvallen. De politie heeft geen aanwijzingen over de mogelijke daders en roept daarom de hulp in van een ex-overvaller die nu zelf in de cel zit. Op weg naar het politiebureau wordt de man echter ontvoerd door een criminele bende. De oude mentor van Gene, Harry Woolf, neemt hierna de leiding over het onderzoek.

Gene wil graag bewijzen hoe efficiënt zijn team wel niet is en pakt meteen een verdachte op, een lokale gangster. Sam ontdekt echter dat Woolf veel te verbergen heeft en misschien wel meer van de zaak weet dan hij wil loslaten.

Tijdens het onderzoek wordt de jonge zwarte agent Glenn Fletcher aan het bureau toegewezen. Sam is verbaasd als hij moet vaststellen dat dit de man is die ruim 30 jaar later, in 2006, zijn eigen mentor was / zal worden.

De politie ontvangt een telefoontje waarin namens de IRA een aanslag wordt aangekondigd. Sam weet echter door zijn kennis uit de toekomst dat de IRA in 1973 helemaal geen aanslag in Manchester pleegde. Hij doet het telefoontje daarom af als onzin, maar is geschokt als er even later daadwerkelijk een autobom ontploft. Terwijl Sam aan zijn overtuiging vasthoudt dat de IRA hier niet achter kan zitten, richten zijn collega's zich op de in hun ogen verdachte Ieren die in de stad leven.

Bouwondernemer Frank Miller doet tegelijkertijd aangifte van de diefstal van een lading dynamiet, die op zijn bouwplaats lag opgeslagen. Vermoed wordt dat de aanslag met dit dynamiet werd gepleegd.

Bij Frank’s bedrijf werken veel Ieren. Eén van hen, Patrick O'Brien, wordt meteen in het vizier genomen door Gene, alleen omdat hij lid is van een Ierse vakbond. Sam is ondertussen vastbesloten om de echte daders te vinden, maar dit wordt hem door zijn collega’s niet in dank afgenomen.

Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden op een braakliggend terrein. Ze werkte als huis-aan-huis verkoopster voor een make-up bedrijf. Via een collega van de vrouw vindt Sam een link met een lokale autohandelaar, Roger Twilling. Samen met zijn vrouw Carol blijkt Roger in zijn huis swinger bijeenkomsten te organiseren. De make-up verkoopsters worden daarbij als ‘starthulp’ ingezet.

De verdenking bestaat dat Roger een affaire had met de dode vrouw en haar vermoordde om van haar af te komen. Om bewijzen te verzamelen gaan Sam en Annie undercover als Tony en Cherie Blair (ideetje van Sam, uiteraard), een pas getrouwd stel.

Al snel worden ze bij Roger thuis uitgenodigd voor een feestje. Hoe ver zullen ze moeten gaan?

Een vrouw en haar dochter worden ontvoerd. De dader eist dat de politie een jongeman vrijlaat, ene Graham, die een jaar eerder voor moord werd veroordeeld. In 1972 werd de 14-jarige Charlie dood gevonden. De politie verklaarde haar vriendje Graham meteen tot de dader. Nadat Gene de jongen tijdens zijn verhoor onder grote druk zette kwam het inderdaad tot een bekentenis. De recente ontvoering roept echter de vraag op of de jongen misschien onschuldig was.

Sam begint een onderzoek naar de gang van zaken tijdens Grahams arrestatie. Het blijkt dat er destijds flink is geblunderd. De zaak wordt bemoeilijkt doordat Sam in 2007 door zijn artsen per ongeluk een overdosis medicijnen krijgt toegevoegd. Hij verliest daardoor in 1973 het bewustzijn. Juist nu de tijd begint te dringen staan zijn collega’s er ineens alleen voor …

Heroïne duikt voor het eerst op in de straten van Manchester. De drugsdoden stapelen zich op en de drugscriminaliteit neemt sterk toe, maar Gene is vastberaden om de opmars van heroïne een halt toe te roepen. Voor hem is het een duidelijke zaak: het is allemaal de schuld van de Ugandese immigranten van Aziatische afkomst, die sinds kort in de stad woonachtig zijn.

Tijdens een onderzoek raakt Sam gefascineerd door een jonge vrouw, Layla, die getuige was van een schietincident. Layla is de vriendin van een immigrant, waardoor Sam zich met haar verbonden voelt, omdat zijn vriendin Maya ook een Aziatische Ugandese is. Layla blijkt echter belangrijke informatie achter te houden.

Ondertussen ontvangt Sam een boodschap van Maya uit 2007. Ze maakt het uit met hem, omdat ze het niet meer aan zou kunnen dat hij in een coma ligt.

Gene is woedend wanneer de boksmanager Terry Haslam wordt vrijgesproken van mishandeling en laat zich ’s avonds in de pub helemaal vol lopen. De volgende ochtend wordt Gene wakker naast het lijk van Haslam. Die werd met Gene’s wapen vermoord, waardoor de politieman zelf verdachte #1 wordt. Gene kan zich echter niet meer herinneren aan wat er ’s nachts precies is gebeurd.

Sam kan maar moeilijk geloven dat Gene een moordenaar is, maar slaat aan het twijfelen wanneer het bewijs zich blijft opstapelen. Het team krijgt ondertussen een nieuwe baas, Frank Morgan, die ook uit Hyde komt. Deze man maakt veel indruk op Sam, omdat hij moderne politietechnieken gebruikt en zelfs woorden als "public relations" in de mond neemt. Morgan blijkt Gene koste wat het kost in de cel te willen krijgen. Maar dan slaat Gene op de vlucht …

“My name is Sam Tyler. I had an accident and I woke up in 1973. I had no idea if I was mad or if I was in a coma or if I’d gone back in time. It was like I’d woken up on a different planet. But I knew that if I could find out the reason that I could get home. DCI Sam Tyler, Greater Manchester Police.”

Korte Samenvatting

Morgan blijkt achter de mysterieuze telefoontjes te zitten die Sam steeds krijgt. Dit keer heeft Morgan een schokkende opdracht: Sam moet bewijzen verzamelen over Gene’s illegale politieacties, met als doel hem te kunnen ontslaan. Is dit volbracht, dan zou Sam weer “terug naar huis” kunnen. Sam interpreteert dit als “terug naar 2007”, maar Morgan beweert hier niets van te weten.

Ondertussen doet de politie onderzoek naar een gevaarlijke moordenaar die een treinroof zou plannen. Gene gaat zonder officiële toestemming met zijn team undercover om de zaak op te lossen. Sam moet hierdoor een moeilijke keuze maken: blijft hij loyaal aan Gene of steunt hij Morgan? Het blijft echter nog maar de vraag of Sam ooit de kans zal krijgen om een keuze te maken. In 2007 hebben de artsen namelijk ontdekt dat een hersentumor de oorzaak is van zijn coma.

Uitgebreide Samenvatting

Sam is er achter gekomen dat hoofdinspecteur Frank Morgan verantwoordelijk is voor de mysterieuze telefoontjes die hij steeds ontvangt. Uit de toekomst krijgt Sam echter te horen dat Morgan zijn chirurg is. De artsen hebben namelijk eindelijk de oorzaak van Sams aanhoudende coma ontdekt: een hersentumor. Binnenkort zal de tumor door Morgan verwijderd gaan worden tijdens een riskante operatie.

In 1973 belooft Morgan aan Sam dat hij “naar huis” kan gaan zodra hij genoeg bewijzen heeft verzameld tegen Gene. Sam interpreteert dit als ‘terug naar 2007’ en gaat Gene zien als symbool voor het gezwel in zijn hoofd. Hij begint meteen met het aanleggen van een uitgebreid dossier over Gene’s wangedrag.

Ondertussen is de politie Leslie Johns op het spoor gekomen, een moordenaar die een treinroof aan het voorbereiden is. Gene wil Johns met alle geweld oppakken en gaat daarbij, zoals gebruikelijk, tegen alle politieregels in. Dit blijft niet zonder gevolgen, want al snel wordt een getuige dood terug gevonden. Gene mishandelt vervolgens een verdachte om hem informatie te ontfutselen.

Daarna komt Gene met een plan: hij gaat undercover als een bendelid van Johns. Ook de rest van het team moet undercover als spoorweg personeel. Gene vraagt voor deze actie echter geen toestemming van zijn superieuren. Sam maakt zich vooral zorgen over het feit dat zijn baas stellig weigert om gewapende versterking aan te vragen.

Voor Sam is de maat vol. Hij rapporteert zijn bevindingen over Gene aan Morgan, maar is teleurgesteld als Morgan zegt niets van 2007 af te weten. Wel komt Morgan met een opmerkelijk verhaal.

Hij beweert dat Sams echte naam Sam Williams is. Sam zou maanden geleden undercover zijn gegaan bij de A-divisie om de wantoestanden in Gene’s team aan te pakken. Dit zou deel uitmaken van een grote, gezamenlijke operatie van Morgan en Sam om de politie van Manchester te ontdoen van onfrisse elementen. Sam zou nu aan geheugenverlies lijden als gevolg van het ongeluk dat hij kreeg op zijn eerste werkdag bij de A-divisie.

Nadat de onthutste Sam de bewijzen voor deze beweringen onder ogen krijgt, kan hij maar tot één conclusie komen. Hij ligt helemaal niet in een coma en 2007 is slechts inbeelding. Wanneer hij aan Ray en Chris onthult undercover te zijn om Gene te kunnen ontslaan, wordt hij door zijn collega’s behandeld als een verrader. Ook Annie wijst Sam af, wat hard aankomt.

Op dat moment is er geen weg terug meer, want Gene is onverwachts eerder dan gepland undercover gegaan. Zodra de overval begint gaat alles mis. Gene wordt ontmaskerd en komt samen met zijn team in de val te zitten. Terwijl het team onder schot wordt genomen, probeert Sam in zijn eentje hulp te gaan halen. Hij komt terecht in een tunnel, waaruit een groot wit licht komt. Stemmen overtuigen hem om naar het licht toe te gaan. Sam zet een stap …

… en wordt in 2007 wakker in een ziekenhuisbed. 1973 blijkt niets meer dan een droomwereld te zijn geweest. Sams chirurg Frank Morgan informeert hem dat de tumor goedaardig is, maar niet verwijderd kon worden. Wel heeft men Sam uit zijn coma kunnen halen. Enige tijd later, na zijn herstel, verlaat Sam het ziekenhuis. Ter verwerking spreekt hij een bandje in over zijn belevenissen. Hyde 2612, het mysterieuze telefoonnummer uit 1973, blijkt in werkelijkheid Sams kamernummer in het ziekenhuis geweest te zijn.

Al snel wordt duidelijk dat Sam zich hopeloos verloren voelt in onze kille, moderne wereld. Eigenlijk zou hij niets liever dan terugkeren naar 1973. Hij gaat weer aan het werk, maar kan zich niet meer vinden in de huidige politiemethoden. Er wordt eindeloos vergaderd; een schril contrast met de methoden van Gene Hunt. Na een gesprek met zijn moeder, inmiddels een oude vrouw, wordt Sam herinnerd aan een uitspraak van barman Nelson. Die was van mening dat je alleen leeft als je kan voelen. Voel je niets, dan leef je niet echt.

Sam ontdekt dat hij helemaal niets meer voelt en neemt een dramatisch besluit. Hij pleegt zelfmoord door van het dak van het politiebureau te springen. Voor Sam is dit de enige manier om terug naar de vertrouwde wereld van 1973 te komen. En inderdaad, Sam wordt in 1973 wakker in de tunnel. Hij redt het leven van Ray, Chris, Annie en Gene door Johns dood te schieten.

Hierna is alles weer bij het oude. Sam wordt door zijn collega’s vergeven en het team gaat weer gezamenlijk aan de slag om boeven te vangen. Uiteraard ruziën Sam en Gene als vanouds vrolijk verder over van alles en nog wat. Op de radio zijn nog steeds berichten uit de toekomst te horen, maar Sam besluit ze vanaf nu voorgoed te negeren. Alleen één ding heeft zich veranderd: Sam en Annie geven eindelijk toe aan hun verliefdheid.

Iedereen leefde hierna nog lang en gelukkig … of toch niet? Om de antwoorden op alle openstaande vragen te krijgen, moet je de spin-off Ashes to Ashes bekijken. Hierin worden definitieve antwoorden gegeven over de wereld van Gene Hunt.

Opmerking

Dit was de laatste aflevering van Life on Mars. Het verhaal wordt echter verder verteld in de spin-off Ashes to Ashes. Het bandje dat Sam in deze aflevering achterlaat, met daarop alle informatie over zijn verblijf in 1973, vormt de basis voor Ashes to Ashes. Het bandje komt namelijk in handen van psychologe Alex Drake, die na een ongeluk in 2008 terechtkomt in 1981. Daar komt ze Gene Hunt en zijn collega’s weer tegen.

Personages


Sam Tyler

Gene Hunt

Ray Carling

Chris Skelton

Annie Cartwright
 

Trailer

Scans uit Nederlandse tv-gidsen

Klik op een plaatje voor een vergroting

Het eerste seizoen

Naar aanleiding van de uitzending (en de herhaling) van het eerste seizoen op de Nederlandse televisie. Links: een artikel uit de NCRV Gids (januari 2007). Rechts: een artikel uit het Veronica Magazine (januari 2008).


Politie anno 1973

Sam gaat terug in de tijd

Het tweede seizoen

Naar aanleiding van de start van het tweede seizoen op Nederland 2 (maart 2008).


Televizier (1)

Tros Kompas

KRO Magazine

NCRV Gids

Mikro Gids

Televizier (2)

Veronica Magazine
   
5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)