Life on Mars (2006-2007)

"My name is Sam Tyler. I had an accident and I woke up in 1973. Am I mad, in a coma, or back in time? Whatever's happened, it's like I've landed on a different planet. Now maybe if I can work out the reason, I can get home."

Samenvatting

Het verhaal begint in 2006. Centraal staat Sam Tyler: een ambitieuze, maar niet echt sympathieke rechercheur uit Manchester. Hij houdt van werken volgens het boekje en neemt zijn werk bloedserieus. Op een dag krijgt hij een ernstig auto ongeluk.

Vreemd genoeg wordt hij daarna wakker in het jaar 1973. De gedesoriënteerde Sam gelooft in eerste instantie dat het om een grap gaat, maar al snel blijkt niets minder waar te zijn. Hij komt erachter dat hij ook in 1973 een rechercheur is en dat hij die dag op een nieuw politiebureau aan het werk moet. Eenmaal op zijn werkplek gearriveerd kan hij maar moeilijk wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zonder moderne technologieën is het politieonderzoek voor Sam op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Nog erger is de houding van de collega’s uit 1973. Sams baas is Gene Hunt: een kettingrokende alcoholist, die geen tegenspraak duldt bij zijn brute arrestatiemethoden. Iedereen vindt het doodnormaal dat verdachten worden mishandeld om hen een bekentenis te ontfutselen. Dit zorgt bij Sam, die prat gaat op zijn trouw aan de regeltjes, uiteraard voor een cultuurschok. Binnen de kortste keren heeft hij dan ook aan de stok met de politiek incorrecte Gene.

Helaas blijkt het voor Sam niet mogelijk te zijn om naar zijn eigen tijd terug te keren, dus besluit hij zich volledig op zijn werk te richten. Daarbij heeft hij met zijn kennis van de toekomst en zijn afwijkende politiemethoden een voordeel tegenover zijn collega's. Ondertussen wordt Sam geconfronteerd met zijn eigen verleden. Zo komt hij zijn ouders in hun jongere jaren tegen en komt hij ook onplezierige details over zijn familiegeschiedenis te weten.

Het grootste raadsel blijft echter of Sam werkelijk naar het verleden is teruggereisd. En wat is de rol van het mysterieuze meisje dat hem via het testbeeld van de televisie na zendtijd toespreekt?

Serie Algemeen

Life on Mars is een Britse serie. Het verhaal werd bedacht door Matthew Graham (The Last Train, Childhood's End). De naam van het programma komt van het gelijknamige lied van David Bowie. Sam Tyler luistert hiernaar op zijn iPod voordat hij zijn ongeluk krijgt. Als hij weer wakker wordt is hetzelfde liedje nog steeds te horen, maar dan op de radio in 1973. Deze muziek loopt vervolgens als een rode draad door de hele serie.

Het eerste seizoen ging in januari 2006 in première bij de BBC. De serie werd bijzonder positief ontvangen en ook de kijkcijfers waren voor Britse begrippen erg goed. Toch werden er maar twee seizoenen gemaakt, 16 afleveringen in totaal. De laatste aflevering werd in april 2007 uitgezonden. Reden voor het vroegtijdige einde was hoofdrolspeler John Simm (Sam Tyler). Hij had geen zin meer in een derde seizoen. Daarom werd besloten om de serie op het hoogtepunt ten einde te laten komen.

In de laatste aflevering worden echter bewust enkele vragen open gelaten. De makers hadden op dat moment namelijk al plannen voor een vervolgserie genaamd Ashes to Ashes (2008-2010), waarin het verhaal verder wordt verteld. Bijna alle personages uit Life on Mars keren terug in dit vervolg, met uitzondering van Sam Tyler.

Remakes

Het succes van Life on Mars leidde tot meerdere buitenlandse remakes. In iedere versie van het verhaal staat een politieagent centraal die ineens op mysterieuze wijze in het verleden terecht komt. Opmerkelijk is echter dat hiervoor in iedere serie een totaal andere verklaring wordt gegeven.

  • De Amerikaanse remake van Life on Mars (2008-2009) speelt zich af in New York in 1973. Uiteindelijk blijken de personages astronauten uit het jaar 2035 te zijn. Alle gebeurtenissen in 1973 zijn onderdeel van een virtual reality programma om de bemanning tijdens hun missie naar Mars te vermaken.
  • De Spaanse remake La Chica De Ayer (2009) speelt zich af in Madrid en gaat over Samuel Santos, die ineens in 1977 terecht komt. In tegenstelling tot de Britse Sam blijkt Samuel wel een echte tijdreiziger te zijn. Van een eventueel coma - of enige verwijzing naar een coma - is in deze remake geen sprake.
  • De Russische remake The Dark Side of the Moon (2012-2016) gaat over Mikhail Soloviev uit Moskou. Na een ongeluk komt hij op mysterieuze wijze terecht in het lichaam van zijn vader in het jaar 1979. Deze serie voegt een extra element toe in de vorm van een alternatieve realiteit. Wanneer Mikhail nameljk uit zijn coma ontwaakt, blijkt het verleden te zijn veranderd. Er is hierdoor een nieuwe tijdlijn ontstaan waarin de Sovjet-Unie nooit is gevallen.

Blu-ray en dvd

Seizoen één en twee van Life on Mars zijn in Groot-Brittannië beide op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. Overigens werd in 2007 alleen het eerste seizoen met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. Deze Nederlandse uitgave bevatte echter niet de complete BBC afleveringen, maar ingekorte versies waaruit zo'n acht minuten aan scènes waren gesneden.

Links

Personages


Sam Tyler

Gene Hunt

Ray Carling

Chris Skelton

Annie Cartwright
 

Trailer

Scans uit Nederlandse tv-gidsen

Klik op een plaatje voor een vergroting

Het eerste seizoen

Naar aanleiding van de uitzending (en de herhaling) van het eerste seizoen op de Nederlandse televisie. Links: een artikel uit de NCRV Gids (januari 2007). Rechts: een artikel uit het Veronica Magazine (januari 2008).


Politie anno 1973

Sam gaat terug in de tijd

Het tweede seizoen

Naar aanleiding van de start van het tweede seizoen op Nederland 2 (maart 2008).


Televizier (1)

Tros Kompas

KRO Magazine

NCRV Gids

Mikro Gids

Televizier (2)

Veronica Magazine
   
5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)