The Last Train (1999) a.k.a. Cruel Earth

Samenvatting

Op een dag stapt een groep mensen in de trein van Londen naar Sheffield. Slechts één passagier weet dat de mensheid binnenkort iets verschrikkelijks te wachten staat. Het gaat om de wetenschapper Harriet Ambrose. Ze is op weg naar een geheime regeringsbunker genaamd ARK, die in Schotland ligt. In haar tas heeft Harriet een speciale cilinder met daarin cryogeen gas.

Terwijl de trein een tunnel inrijdt, wordt de aarde getroffen door een enorme meteoriet. De tunnel stort in en de trein wordt bedolven onder het puin. Tijdens het ongeluk ontsnapt het gas uit de cilinder. Alle passagiers die bij Harriet in de treinwagon zitten worden hierdoor ingevroren.

Vijftig jaar later ontwaakt de groep uit hun koudeslaap. Wanneer ze de tunnel verlaten staat hen een verrassing te wachten. De aarde zoals zij die kennen bestaat namelijk niet meer. De geciviliseerde wereld is door de inslag van de meteoriet compleet weggevaagd. Grote steden zijn vervallen tot ruïnes. Alles is bedekt met een dikke laag subtropische vegetatie en de regen is giftig. Andere menselijke overlevenden lijken er eerst niet te zijn.

De groepsleden zijn geschokt en kunnen de waarheid amper bevatten. Tijd om dit alles te verwerken is er niet. Al snel worden twee van hen gedood door wilde honden. De rest van de groep wordt verscheurd door onderlinge spanningen en wederzijds wantrouwen. Uiteindelijk realiseert de groep zich dat ze maar op één manier kunnen overleven in deze nieuwe wereld. Ze besluiten met tegenzin samen op zoek te gaan naar de regeringsbunker in Schotland, waar volgens Harriet antwoorden op alle vragen te vinden zijn.

De reis naar Schotland is echter gevaarlijk en zwaar. Begaanbare wegen zijn er nauwelijks nog en overal loeren wilde honden. Voedsel en drinkwater zijn schaars. Wel blijken er andere overlevenden te zijn, maar die zijn helaas vijandig. Ondertussen heeft de mysterieuze Harriet een eigen agenda: ze wil haar vriend Jonathan terugvinden, die zich in de bunker zou schuilhouden.

Serie Algemeen

The Last Train (in sommige landen ook uitgezonden onder de naam Cruel Earth) is een Britse post-apocalyptische miniserie, bestaande uit zes afleveringen. Het verhaal werd bedacht door Matthew Graham (Life on Mars, Childhood's End).

De première was in april 1999 bij de zender ITV. De serie was destijds één van de duurste producties die ooit door de zender was uitgezonden. Dat enorme budget was nodig voor de uitgebreide decors.

Later werden de rechten van het verhaal verkocht aan de Amerikaanse zender FOX. Die had oorspronkelijk plannen voor een Amerikaanse remake genaamd The Ark, maar dat project is uiteindelijk nooit gerealiseerd.

Links