The Last Train (1999) a.k.a. Cruel Earth

Samenvatting

Op een morgen stapt een groep willekeurige mensen in de trein die van Londen naar Sheffield rijdt. Slechts één iemand aan boord weet dat de mensheid binnenkort iets verschrikkelijks te wachten staat. Het gaat om de wetenschapster Harriet Ambrose, die voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken werkt. Ze is op weg naar een geheime regeringsbasis genaamd ‘ARK’, die zich in Schotland bevindt. In haar tas heeft Harriet een speciale cilinder met daarin cryogeen gas.

Terwijl de trein een tunnel inrijdt, wordt de aarde getroffen door een enorme meteoriet. De tunnel stort in en de trein wordt bedolven onder het puin. Tijdens het ongeluk ontsnapt het gas per ongeluk uit de cilinder. Iedereen die bij Harriet in de treinwagon zit, wordt hierdoor ingevroren.

Decennia later wordt de groep weer wakker uit hun koudeslaap. Met veel moeite weten ze uit het treinwrak te klimmen. Wanneer ze de tunnel verlaten, staat hen een grote verrassing te wachten. De aarde zoals zij die kenden, bestaat niet meer: onze planeet is veranderd in een desolaat landschap. Grote steden zijn vervallen tot ruïnes en worden alleen nog bewoond door moordzuchtige wilde honden. Alles is bedekt door een dikke laag subtropische vegetatie en de regen is giftig. Door de vervuiling zijn eten en drinken niet te vinden, net als enig teken van menselijk leven.

De overlevenden zijn diep geschokt. Zij kunnen amper geloven wat Harriet hen vertelt: de geciviliseerde wereld is door de inslag van de meteoriet compleet weggevaagd. Zijn de treinreizigers de enigen die de ramp hebben overleefd? Hoe lang waren zij precies ingevroren? En wat is er met hun families gebeurd? Veel tijd om dit alles te verwerken is er niet. Al snel worden twee mensen gedood door wilde honden. De rest van de groep wordt verscheurd door onderlinge spanningen en wederzijds wantrouwen.

Uiteindelijk realiseert de groep zich dat ze maar op één manier kunnen overleven in deze nieuwe gevaarlijke wereld. Ze besluiten (zij het met tegenzin) bij elkaar te blijven en samen op zoek te gaan naar de regeringsbasis in Schotland, waar volgens Harriet de antwoorden op alle vragen te vinden zijn. De mysterieuze Harriet heeft ook een eigen agenda: ze wil haar vriend Jonathan terugvinden, die zich in de ARK bunker zou schuilhouden.

De reis naar Schotland is echter gevaarlijk en zwaar. Wegen bestaan nauwelijks nog, overal loeren wilde honden en voedsel is er niet. Ook blijken er andere overlevenden te zijn, maar helaas zijn die uiterst vijandig …

Serie Algemeen

Deze Britse miniserie werd bedacht en geschreven door Matthew Graham, die later ook Life on Mars en diens spin-off Ashes to Ashes bedacht en produceerde. The Last Train bestaat uit 6 afleveringen, die in april en mei 1999 door de Britse zender ITV werden uitgezonden. De serie was op dat moment één van de duurste series die ooit door ITV was uitgezonden. (Dat grote budget was uiteraard nodig voor de uitgebreide decors.) Ter promotie van de serie ging de première destijds gepaard met een grote mediacampagne.

De werktitel van het project was Cruel Earth. Onder deze naam werd de serie later uitgezonden in Canada en de Verenigde Staten. In Groot-Brittannië heette de reeks The Last Train.

Kort nadat de serie in Groot-Brittannië was uitgezonden, kocht ook de Amerikaanse zender FOX de rechten van dit post-apocalyptische verhaal. Er waren plannen voor een Amerikaanse remake genaamd The Ark, maar dat project is nooit van de grond gekomen.

De serie is helaas nooit op dvd uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)