Life on Mars (2008-2009)

"My name is Sam Tyler. I was in an accident and I woke up in 1973. I don’t know how or why I’m here. But whatever's happened, it's like I've landed on a different planet. Now, maybe if I can work out the reason, I can get home."

Amerikaanse remake van de gelijknamige Britse serie (2006-2007).

Samenvatting

Het uitgangspunt is grotendeels gelijk aan de Britse versie, met enige verschillen. Sam Tyler is dit keer een politieagent uit New York in het jaar 2008. Hij komt op mysterieuze wijze terecht in 1973. De namen van de personages zijn verder gelijk gebleven, met uitzondering van Annie Cartwright. Zij heet nu Annie Norris.

Alle politierangen zijn uiteraard vertaald naar het Amerikaanse politiesysteem. Gene Hunt is bijvoorbeeld een ‘Lieutenant’, Chris en Ray zijn ‘Detectives’. Maya, Sams vriendin uit 2008, speelt een iets grotere rol in het verhaal in de vorm van regelmatige flashbacks. Barman Nelson is vervangen door Windy, in 1973 de hippie buurvrouw van Sam. Ook de Test Card Girl komt niet meer in het verhaal voor.

Belangrijkste verandering is echter dat de rol van Gene veel kleiner is geworden. In plaats van een hoofdrol, speelt hij hier slechts een bijrol in het verhaal.

De Amerikaanse producenten gaven al vroeg aan dat hun serie een geheel ander einde zou krijgen dan de Britse versie. In een interview onthulden ze de ontknoping van de Britse serie "onbevredigend" te vinden. Ze vroegen daarom toestemming aan de Britse schrijvers om de mythologie van de serie te veranderen.

Uiteindelijk wordt onthuld dat Sam en zijn collega’s in werkelijkheid astronauten uit 2035 zijn, die zich op de eerste bemande ruimtemissie naar Mars bevinden. Alle avonturen in 1973 waren onderdeel van een virtual reality programma om de bemanning tijdens hun reis te vermaken.

Serie Algemeen

2006 & 2007: een moeizame start

In 2006 (toen het eerste seizoen van Life on Mars in Groot-Brittannië net was uitgezonden) werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse producent David E. Kelley de reeks had aangekocht voor een Amerikaanse remake. Oorspronkelijk werden John Simm en Philip Glenister (Sam en Gene uit de Britse serie) gevraagd om ook de Amerikaanse hoofdrollen op zich te nemen. Ze weigerden.

Daarna werden alsnog twee buitenlandse acteurs voor de hoofdrollen gecast: Jason O'Mara (Terra Nova) en Colm Meaney (Star Trek: Deep Space Nine). In de zomer van 2007 werd vervolgens in Los Angeles een piloot aflevering opgenomen, waar het verhaal zich in eerste instantie ook zou afspelen. Enkele maanden later begon echter een grote Hollywood staking, waardoor het project stil kwam te liggen.

In het voorjaar van 2008 lekte de pilot uit op het internet. De aflevering werd slecht ontvangen door zowel critici als fans. Zelfs de bedenkers van de Britse Life on Mars lieten weten niet bepaald onder de indruk te zijn. Alle humor die de Britse serie juist zo leuk maakte was uit het verhaal verdwenen, waardoor de remake erg langdradig was geworden. Ray en Chris waren uit de serie gehaald en vervangen door één geheel nieuw personage. Annie was ineens een volwaardige politievrouw, die door haar mannelijke collega’s als gelijke werd behandeld.

2008 & 2009: een nieuwe doorstart & ... einde serie

In mei 2008 werd officieel groen licht gegeven voor de productie van meer afleveringen. Onmiddellijk werd ook bekend dat Kelley zich had terug getrokken uit het project. Als nieuwe producenten werden Josh Appelbaum, Andre Nemec en Scott Rosenberg (Star-Crossed) naar voren geschoven, die naar eigen zeggen grote fans waren van de originele Life on Mars.

Het drietal voerde meteen rigoureuze veranderingen door. Met uitzondering van Jason O’Mara werd de hele cast ontslagen. De setting van de serie (en daarmee de gehele productie) werd verplaatst naar New York. Ook werd het verhaal compleet omgeschreven. Chris en Ray werden terug in de serie geschreven en bovendien wilden de producenten - zoals bovenaan de pagina vermeld - zelf een nieuwe mythologie introduceren. De pilot moest hierdoor helemaal opnieuw gefilmd worden.

Opmerkelijk is dat de nieuwe cast enkele grote namen bevatte. Gene Hunt werd vertolkt door de filmacteur Harvey Keitel. Ray Carling werd gespeeld door Michael Imperioli, bekend als Christopher uit de maffiaserie The Sopranos. Lisa Bonet (The Cosby Show) speelde Maya, Sams vriendin uit de toekomst.

Na deze nieuwe doorstart zag het project er ineens veelbelovend uit. Ook de Britse bedenkers lieten zich ontvallen nu wel enthousiast te zijn over de Amerikaanse versie. De Amerikaanse producenten hoopten dat hun serie een groot succes zou worden, maar uiteindelijk was dit niet het geval. Hoewel ze plannen hadden voor meerdere seizoenen, werd de Amerikaanse Life on Mars al na één seizoen stopgezet.

De eerste aflevering werd in oktober 2008 uitgezonden door de zender ABC. De Britse fans reageerden vooral negatief op de remake, terwijl de Amerikaanse pers over het algemeen redelijk positief oordeelde. De kijkcijfers waren in eerste instantie weliswaar goed, maar al snel begon het aantal kijkers steeds verder terug te lopen.

Na 17 afleveringen vond zender ABC het daarom genoeg geweest. De laatste aflevering werd op 1 april 2009 uitgezonden. Opmerkelijk is dat de producenten niet geconfronteerd werden met een onverwachte stopzetting. Integendeel, ze mochten hun serie van de zender ten einde schrijven.

Het verhaal eindigde dus niet met een cliffhanger, maar kende juist een definitief einde waarin alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. Hierin werd onthuld dat Sam en zijn collega’s in werkelijkheid astronauten uit 2035 zijn, die zich op de eerste bemande ruimtemissie naar Mars bevinden.

Deze ontknoping viel echter niet in goede aarde bij de fans. Zelfs de cast en crew van de originele Britse serie lieten zich later (o.a. in interviews) extreem negatief uit over het einde van de Amerikaanse versie.

Het Life on Mars universum

Life on Mars (originele serie) • Ashes to Ashes (sequel) • Life on Mars (Amerikaanse remake) • La Chica De Ayer (Spaanse remake) • The Dark Side of the Moon (Russische remake)

Link

Seizoen 1 (2008/2009)

2008: de New Yorkse rechercheur Sam Tyler doet onderzoek naar Colin Raimes, een seriemoordenaar die het heeft voorzien op jonge vrouwen. Dit wordt wel een heel persoonlijke zaak als ook Sam’s vriendin/collega Maya Daniels door Raimes wordt ontvoerd. Korte tijd later wordt Sam op straat aangereden door een auto. Wanneer hij daarna wakker wordt is het ineens 1973!

De geschokte Sam ontdekt dat hij ook in 1973 bij de politie werkt. Al snel maakt hij kennis met zijn nieuwe collega’s: zijn dominante baas Gene Hunt, de sullige Chris Skelton en de brute Ray Carling. Ook blijkt er een vrouw op het bureau te werken, Annie Norris, maar zij wordt door haar seksistische collega’s totaal niet serieus genomen. Terwijl Sam probeert te doorgronden hoe en waarom hij in het verleden is terecht gekomen, krijgt hij ook nog eens te maken met een flinke cultuurschok. In 1973 had men immers nog geen mobiele telefoons, computers en DNA onderzoek om het politiewerk wat makkelijker te maken.

Sam krijgt van Hunt de opdracht om een aantal recente moorden op vrouwen te onderzoeken, die verdacht veel lijken op de moordzaken uit 2008. Wat is het verband tussen de moorden in 1973 en de seriemoordenaar uit de toekomst?

Eerste uitzending: 9 oktober 2008 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • Annie Cartwright heet nu Annie Norris. Tevens heeft de Amerikaanse Annie van haar collega’s de bijnaam ‘No Nuts’ gekregen. Ook lijkt de Amerikaanse Sam niet zo geobsedeerd te zijn door de regels als zijn Britse tegenhanger.
 • Het einde van de aflevering is compleet anders.

Sam is nog steeds erg verward over zijn nieuwe situatie. Waarom is hij in 1973? En hoe is hij hier precies terechtgekomen? Ook mist hij Maya heel erg. Veel tijd om zich hier mee bezig te houden heeft Sam echter niet. De stad wordt namelijk geteisterd door een reeks roofovervallen. De politie vermoedt dat de misdadiger Kim Trent hier achter zit, maar bewijzen ontbreken. Sam is geschokt als blijkt dat Gene er totaal geen moeite mee heeft om bewijzen te vervalsen.

Nadat de schoonmaakster van het politiebureau, June, bij een overval op een geldkantoor wordt neergeschoten en zwaargewond raakt, gaat de politie vastberaden aan het werk om Trent’s bende op te sporen. Sam krijgt echter het vermoeden dat enkele agenten juist samenwerken met de criminelen. Deze beschuldiging wordt Sam door z’n collega’s uiteraard niet in dank afgenomen.

Ondertussen maakt Sam kennis met zijn nieuwe buurvrouw, Windy, die een nogal excentrieke persoonlijkheid heeft.

Eerste uitzending: 16 oktober 2008 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • De Britse Test Card Girl is uit de serie gehaald. Zij is vervangen door een nieuw personage: de hippie buurvrouw Windy, die Sam op allerlei manieren probeert op te vrolijken.
 • Aan het begin van de aflevering maakt Sam een lijst met 11 mogelijke verklaringen voor zijn aanwezigheid in 1973. Dit zijn:
  • coma
  • drug trip
  • time travel
  • different planet
  • extraterrestrials
  • mind experiment
  • heaven/hell/purgatory
  • insanity
  • brain tumor
  • virtual reality
  • multi dimensional travel
 • Sam heeft mysterieuze hallucinaties over een miniatuur ruimtevoertuigje / robotje. Dit zal later nog een belangrijke rol gaan spelen.

De Vietnam veteraan Robert Reeves, die onlangs naar de V.S. is teruggekeerd, wordt vermoord in een park. Vooral Hunt is verontwaardigd, want waarom zou iemand een oorlogsheld willen vermoorden? Hij eist van zijn team dat zij de zaak onmiddellijk oplossen. Al snel blijkt echter dat Reeves homo was, waarna Sams collega’s ineens weinig interesse meer hebben om de moordenaar te vinden. Sam is hierdoor geschokt en bijt zich vast in de zaak.

Ondertussen beginnen er bij Sam enkele jeugdherinneringen boven te komen. Zo denkt hij het huis te herkennen waar hij als kind woonde. Sam besluit ook op zoek te gaan naar zijn ouders in 1973, maar voorlopig is dit nog tevergeefs. Bovendien begint hij zich af te vragen wat echt is en wat niet. Misschien is 2008 slechts inbeelding en is 1973 juist het ware leven?

Eerste uitzending: 23 oktober 2008 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • Dit is de eerste aflevering van Life on Mars USA met een eigen verhaallijn. Toch worden er meerdere grapjes en dialogen geleend uit verschillende Britse afleveringen.
 • In de Amerikaanse versie werken Sam en Gene nauwelijks met elkaar samen. Sams vaste partner is nu Ray.

Sam is er op straat getuige van hoe een man een vrouw mishandelt. Sam grijpt meteen in en arresteert de man, die een crimineel genaamd Nick Profaci blijkt te zijn. Vervolgens is Sam verbaasd als hij zich realiseert dat de vrouw zijn eigen moeder is: Rose Tyler in haar jonge jaren. Vreemd genoeg weigert ze aangifte te doen tegen Profaci. Erger nog: Profaci blijkt dikke vrienden te zijn met Gene Hunt en wordt meteen weer vrijgelaten.

Sam ontdekt dat Profaci werkt voor de lokale maffiabaas Elliot Casso en dat hij waarschijnlijk ook betrokken is bij de recentelijke moorden op twee vrouwen. Sam is behoorlijk geschokt als daarna blijkt dat al zijn collega’s smeergeld aannemen van Casso. De rechtschapen Sam besluit de strijd aan te gaan met de corruptie en komt daardoor direct in aanvaring met de gevaarlijke Casso. Dit blijft niet zonder gevolgen.

Eerste uitzending: 30 oktober 2008 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • De namen van alle gastpersonages zijn veranderd. Stephen Warren heet in de Amerikaanse versie bijvoorbeeld Elliot Casso en de stripper Joni heet nu Adrienne. De meest opvallende verandering is de naam van Sams moeder. In de Britse serie heet zij Ruth, in de Amerikaanse versie heet zij Rose Tyler.
 • Het einde van de aflevering is anders.

Een 9-jarig zwart meisje wordt vermoord. De verdachte is de Puerto Ricaanse Angel Ramirez, die aan de politie weet te ontsnappen. Al snel breken er in de stad rassenrellen uit tussen de Afro-Amerikaanse en de Puerto Ricaanse gemeenschap. De gespannen situatie wordt alleen maar gevaarlijker wanneer leden van de Black Liberation Army aankondigden Angel zelf te zullen berechten.

Ondertussen duikt op het politiebureau de jonge, zwarte agent Fletcher Bellow op. Sam herkent hem meteen: Fletcher was in 2008 zijn oude mentor. Nu, in 1973, vindt Fletcher Sam maar een vreemde vogel. Samen proberen ze Angel te vinden voordat hij door de BLA of door de politie wordt gedood. Helaas loopt de zaak ernstig uit de hand wanneer Sam en Fletcher tijdens hun zoektocht door de BLA worden ontvoerd.

Met een gastrol van Whoopi Goldberg als de DJ Brother Lovebutter.

Eerste uitzending: 6 november 2008 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • Fletcher Bellow heette in de Britse serie Glenn Fletcher.

Op een ochtend krijgt Sam bericht uit de toekomst. Zijn moeder vertelt hem dat de artsen in 2008 om 14.00 uur zijn beademing uit willen schakelen. Dit komt als een schok voor Sam, want hij is helemaal niet dood! Ondertussen wordt in 1973 in een ziekenhuis een groep mensen gegijzeld door een doorgedraaide man, ene Michael H. Hij heeft het voorzien op Dr. Schwahn, de arts die hij verantwoordelijk houdt voor de mislukte behandeling van zijn schizofrene broer Johnny.

Michael geeft de politie een deadline: om 14.00 uur moet de politie aan zijn eisen hebben voldaan. Gene wil de gijzeling met geweld ten einde brengen, maar Sam probeert een vreedzame oplossing te zoeken, wat hem in conflict brengt met zijn collega’s. Hij ziet namelijk een verband tussen zijn eigen situatie en Michaels deadline. Maar dan worden Sam, Gene en Annie zelf gegijzeld …

Eerste uitzending: 13 november 2008 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • Het verhaal is verplaatst van een krantenredactie naar een ziekenhuis. Ook zijn de motieven van de gijzelnemer veel anders.

Sam is erg verbaasd als hij tijdens een politieonderzoek zijn eigen vader moet arresteren. Vic Tyler verliet zijn gezin in 1973 om onbekende reden, toen Sam slechts vier jaar oud was. Daarna werd er nooit meer iets van Vic vernomen. Sam is nu vastbesloten om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaald. Het komt echter als een grote schok dat zijn vader misschien te maken heeft met een ontvoering.

Vic zelf beweert onschuldig te zijn, iets wat Sam maar al te graag wil geloven. Helaas komen er na een tijdje duistere familiegeheimen aan het licht. Pa Tyler blijkt alles behalve een brave burger te zijn: hij heeft diepgaande banden met het criminele circuit. Door deze onthulling komen er bij Sam vergeten jeugd herinneringen boven, wat voor hem levensgevaarlijke gevolgen heeft.

De aflevering eindigt met een cliffhanger.

Eerste uitzending: 20 november 2008 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • In de Britse versie was Vic Tyler betrokken bij de handel in illegale porno en was hij de baas van een goksyndicaat. De Amerikaanse Vic is echter een stuk koelbloediger dan de Britse Vic.
 • Het einde van de aflevering is compleet anders.

De cliffhanger uit de vorige aflevering wordt compleet genegeerd.

Er wordt een overval gepleegd op een bank, waarbij één dode valt. Er blijkt een verbinding te zijn met de Russische maffia. Onmiddellijk breekt er een felle concurrentiestrijd uit tussen het team van Gene Hunt en het team van een naburig politiebureau, dat wordt geleid door ene Anthony Nunzio. Hunt en zijn grote rivaal Nunzio hebben namelijk al 30 jaar onenigheid met elkaar en willen nu ieder voor zich zo snel mogelijk de dader vinden.

Ondertussen duikt er op het politiebureau een knappe maatschappelijk werkster genaamd Maria Belanger op. Sam heeft seks met haar, maar is geschokt wanneer hij naderhand ontdekt dat zij een dochter van Gene is.

Eerste uitzending: 28 januari 2009 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • Dit is de tweede aflevering van Life on Mars USA met een geheel eigen verhaallijn.
 • Gene Hunt onthult gescheiden te zijn en drie kinderen te hebben.

Het team krijgt te maken met een intern onderzoek. Tijdens de verhoren van Sam, Gene en Ray krijgen we in flashbacks te zien wat hiervoor precies de aanleiding was. Het blijkt te gaan om een bizarre zaak met allerlei vreemde plotwendingen.

In de eerste flashback zien we hoe het verder ging na de cliffhanger uit ‘The Man Who Sold the World’. Sam kreeg een mysterieus telefoontje, waarin hem werd opgedragen in de kelder een schop te pakken. Vervolgens kreeg hij de opdracht om buiten in de voortuin iets op te graven. De verwarde en geschokte Sam vindt daar een lijk zonder hoofd.

Ondertussen wordt op het politiebureau een doos met daarin een menselijk hoofd afgeleverd. Al snel wordt er een tweede onthoofd lijk gevonden. De moorden blijken te maken te hebben met een uit de hand gelopen diefstal, waar ook de criminele broer van Ray bij betrokken was. Sam wordt wantrouwig wanneer hij begint te vermoeden dat Ray meer van de zaak af weet, maar dit verborgen houdt om zijn broer te beschermen.

De uiteindelijke dader komt echter uit een onverwachte hoek. Naderhand laat Ray zijn broer ontsnappen, wat ook de reden blijkt te zijn voor het interne onderzoek.

Eerste uitzending: 4 februari 2009 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • De serie lijkt nu een geheel eigen verhaallijn te volgen, die weinig meer te maken heeft met de originele serie.
 • Ray heeft een jongere broer genaamd Eddie, een mislukkeling met een strafblad.
 • Aan het einde van de aflevering krijgen we iets meer inzicht in de nieuwe mythologie van de Amerikaanse Life on Mars. De mysterieuze man die Sam steeds opbelt blijkt namelijk mee te werken aan een project genaamd ‘Aries’. Wat dit te betekenen heeft blijft voor de kijker voorlopig onbekend.

Chris heeft de opdracht om de geflipte rockster Sebastian Grace te bewaken, die met de dood is bedreigd. Tijdens een uitstapje naar New Jersey verdwijnt één van zijn groupies spoorloos in een moeras. Sebastian wordt meteen gearresteerd op verdenking van moord, maar hij beweert dat het meisje door een vliegende schotel werd ontvoerd. Sam en zijn collega’s geloven er niets van, met uitzondering van Chris. Die denkt namelijk die nacht ook een UFO in de lucht gezien te hebben. Om de zaak verder uit te zoeken roept men de hulp in van een maffe FBI agent, die zich bezig houdt met bovennatuurlijke zaken.

Ondertussen zet Sam zijn affaire met Maria voort, hoewel hij bang is dat Gene hier achter zal komen – wat aan het einde van de aflevering inderdaad gebeurt.

Eerste uitzending: 11 februari 2009 (US)

Tijdens een inval in een bordeel treft de politie de bekende politicus Bobby Prince aan. Hij wordt gearresteerd, maar Sam is erg geschokt als Prince beweert uit 2009 te komen. Prince zegt dat hij een tijdje geleden op straat werd neergeslagen en daarna ineens wakker werd in 1973. Voordat Sam hem echter kan ondervragen wordt de politicus op het politiebureau door een onbekende doodgeschoten. Voordat Prince zijn laatste adem uitblaast onthult hij nog de weg terug naar huis te hebben gevonden.

Gene verklaart het hele politiebureau tot plaats delict en alle aanwezigen in het gebouw tot verdachten. Helaas is de zaak erg lastig: Prince was ongeliefd en had vele tegenstanders, omdat hij tegen corruptie streed. Bovendien houden alle getuigen van de moord hun kaken stijf op elkaar. Sam vraagt zich vooral af of Prince ook echt de waarheid vertelde.

Ondertussen komt Sam tussen Gene en zijn dochter Maria in te staan. Vader en dochter blijken namelijk al jaren van elkaar vervreemd te zijn, waardoor de sfeer op het bureau er niet bepaald beter op wordt.

Eerste uitzending: 18 februari 2009 (US)

In de metro wordt het lijk van een controversiële New Yorkse columnist gevonden. Omdat de media het moordonderzoek en de politie nauwlettend in de gaten houden, wil Gene deze zaak voor het eerst in zijn leven precies volgens het boekje oplossen. Dit komt Sam erg slecht uit, want tijdens het onderzoek komt hij een oude bekende tegen: Tony Crane.

In 1973 is Crane bij de politie nog onbekend, maar in de toekomst zal hij uitgroeien tot een beruchte gangster. In 2008 kwam Sam Crane al eens eerder tegen, nadat hij zijn eigen vrouw had vermoord. Sam ziet nu een unieke kans om die moord in 2008 te voorkomen door Crane al in 1973 te arresteren. Helaas ontbreken de bewijzen dat Crane ook bij de dood van de columnist betrokken was, hoewel Sam zeker weet dat hij de dader is.

Sam is daarom erg gefrustreerd als Gene het hem verbiedt om achter Crane aan te gaan, maar daar laat Sam zich niet door tegenhouden.

Eerste uitzending: 25 februari 2009 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • In de Britse aflevering was Tony Crane in 1973 de eigenaar van een casino en werd zijn slachtoffer vermoord in een bus. Hier doet Crane zich voor als kunstliefhebber om jonge vrouwelijke kunstenaars te kunnen misbruiken.
 • Het subplot over Crane die in de toekomst Sam probeert te vermoorden ontbreekt in de Amerikaanse versie.

Een terroristische groepering pleegt een bomaanslag op een bar, waarbij meerdere doden vallen. De slachtoffers waren bijna allemaal politiemannen en vrienden van Gene. Al snel ontploft er een tweede bom, waardoor nog een oude collega van Gene wordt gedood. Het spoor leidt naar de professor Patricia Olsen. Een aantal van haar studenten zijn lid van de radicale Weather Underground.

Olsen weigert mee te werken aan het verhoor, maar blijkt wel veel wrok te koesteren tegen Gene. Sam en Annie ontdekken dat er een verbinding is met de dood van Rodney Slaven, een leider van de beweging en tevens een intieme vriend van Olsen. Slaven stierf precies één jaar geleden onder mysterieuze omstandigheden. Volgens Olsen was Gene bij de dood van Slaven betrokken, maar klopt dat ook?

Eerste uitzending: 4 maart 2009 (US)

Opmerking

De bar die aan het begin van de aflevering wordt opgeblazen heet Glenister’s. Dit is een verwijzing naar acteur Philip Glenister, die Gene Hunt speelt in de Britse serie.

Het lichaam van de Pan Atlantic stewardess Valerie Palmer wordt gevonden. De dode vrouw lijkt als twee druppels water op Annie. Enige tijd geleden werd ook al een stewardess vermoord. Omdat de politie in beide zaken geen enkel aanknopingspunt heeft, wordt Annie undercover gestuurd als Valerie Palmer. Annie vindt in Valerie’s slaapkamer een groot geldbedrag, waarna het team in eerste instantie aan drugs denkt.

Al snel leidt het spoor echter in een totaal andere richting. Eén van de piloten met wie Valerie samenwerkte, Ronald Harris, blijkt namelijk regelmatig swinger feestjes te organiseren. Sam doet zich voor als de piloot Tom Cruise en gaat samen met Annie undercover naar één van deze feesten. De avond verloopt helaas anders dan gepland …

Eerste uitzending: 11 maart 2009 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • In het Britse verhaal was een autoverkoper de hoofdverdachte en was het slachtoffer een make-up verkoopster.
 • Enkele dialogen en grapjes zijn direct afkomstig uit de Britse aflevering.
 • Het einde van de aflevering is anders.

Sam gaat undercover bij een Ierse gang om de beruchte crimineel Jimmy McManus te kunnen pakken. Hij moet tot het uiterste gaan om zijn dekmantel (‘Sam Bono’) intact te houden, maar kan al vrij snel het vertrouwen winnen van Jimmy. Er treden echter complicaties op wanneer Sam spontaan verliefd wordt op Jimmy’s zus Colleen, die vroeger zijn babysitter was.

Bovendien komt Sam zijn eigen moeder Rose weer tegen, die de nieuwe buurvrouw van Colleen blijkt te zijn. De zaak dreigt vervolgens ernstig uit de hand te lopen wanneer Sam van Jimmy ineens de opdracht krijgt om Colleen te vermoorden.

De aflevering eindigt met een cliffhanger: Ray en Chris worden neergeschoten door Jimmy, die weet te ontsnappen.

Eerste uitzending: 18 maart 2009 (US)

Opmerking

Colleen wordt gespeeld door actrice Paige Turco, in het echt de vrouw van acteur Jason O’Mara (die hier Sam speelt). De Ier Jason O’Mara praat in deze aflevering trouwens met zijn eigen, echte Ierse accent.

Vervolg op de cliffhanger van vorige week, waarin Ray en Chris werden neergeschoten door de gangster Jimmy McManus. Ray blijkt slechts lichtgewond te zijn. De toestand van Chris is echter kritiek. Het hele politiekorps gaat meteen op zoek naar McManus, maar die lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. De vorige morgen wordt ineens McManus’ lijk gevonden. Vervolgens duikt de FBI agent Frank Morgan op, die onthult dat het vermoeden bestaat dat iemand uit Gene’s team het recht in eigen handen heeft genomen.

Even later duikt er op het bureau een getuige op, die beweert Sam op het tijdtip van de moord op het plaats delict gezien te hebben. Erger nog, in Sams woning wordt ook het moordwapen gevonden. Hoewel zijn collega’s in zijn onschuld geloven, begint Sam hevig te twijfelen aan zichzelf. Hij kan zich namelijk slechts vaag herinneren aan wat er de avond ervoor is gebeurd. Bovendien blijkt zijn buurvrouw Windy helemaal niet te bestaan! Is zij slechts inbeelding?

Eerste uitzending: 25 maart 2009 (US)

Veranderingen t.o.v. de originele verhaallijn

 • Dit keer is het Sam, niet Gene, die zijn eigen onschuld moet bewijzen in een moordzaak.
 • Frank Morgan is een personage uit de Britse serie, hoewel zijn persoonlijkheid helemaal anders is geworden. Hier is hij een mysterieuze FBI agent, in de Britse aflevering was hij een superieur van Sam.

Allerlaatste aflevering van de serie. Sam moet enkele taken uitvoeren om terug te kunnen keren naar zijn eigen tijd. Dit levert uiteindelijk een onverwachte ontknoping op. Het grote mysterie wordt opgelost, maar niets is wat het lijkt.

Samenvatting

Sam wordt geplaagd door allerlei vreemde dromen, maar hij heeft geen idee wat dit betekent. Op een dag krijgt hij weer een mysterieus telefoontje. Dit keer geeft de beller hem de opdracht om enkele taken uitvoeren. Volgens de beller zou Sam hierna voorgoed naar zijn eigen tijd kunnen terugkeren.

Al snel wordt duidelijk wat deze taken precies inhouden. Rose Tyler komt naar het bureau met de mededeling dat haar zoontje is ontvoerd. Haar man Vic is sinds enige tijd op de vlucht voor de politie, maar blijkt nog wel regelmatig contact te houden met zijn gezin. Nu heeft Vic zijn zoontje Sammy ontvoerd. De volwassen Sam is vastberaden om zijn jongere zelf te redden. Tijdens een huiszoeking wordt Sam echter overmeesterd en ontvoerd door Vic.

Sam weet te ontsnappen, maar net wanneer hij ook Sammy wil bevrijden wordt hij betrapt door Vic. Er volgt een gevecht tussen vader en zoon. Vic staat op het punt Sam te vermoorden, maar dan arriveren Gene en zijn team plotseling. Vic wordt doodgeschoten. Sam en de kleine Sammy zijn gered. De jongen wordt herenigd met zijn dolblije moeder. De volwassen Sam besluit hierna aan Rose te onthullen wie hij werkelijk is.

Naderhand gaat Annie’s grootste wens in vervulling. Gene komt namelijk tot de conclusie dat hij deze ambitieuze vrouw niet langer kan negeren en bevordert haar tot Detective! Ook Sam besluit zijn gevoelens voor Annie onder ogen te zien. Na een visioen waarin hij Annie in 2009 als demente oude vrouw ziet, verklaart hij haar in 1973 eindelijk de liefde.

Later krijgt Sam telefoon. Het is de mysterieuze beller, die Sam zijn laatste opdracht wil geven. Sam gooit echter de hoorn op de haak. Hij wil geen opdrachten meer uitvoeren, omdat hij heeft besloten voorgoed in 1973 te blijven! Het lijkt er op dat iedereen nog lang en gelukkig zal leven, maar dan bevriest ineens het beeld ...

* * * * *

Sam wordt wakker in het jaar 2035. De waarheid wordt onthuld: 1973 en 2008 waren allemaal slechts een droom. In werkelijkheid is een Sam een astronaut, net als zijn collega’s Annie, Ray, Chris en Gene. Samen bevinden zij zich op de eerste bemande ruimtereis naar Mars. Ze zijn letterlijk op zoek naar leven op Mars ("Life on Mars").

De afgelopen twee jaar werd het team in een kunstmatige slaap gehouden. Om hun geest in die tijd actief te houden werden ze aangesloten op een soort neurale simulatie / virtual reality programma. Door een computerstoring (veroorzaakt door een meteorenstorm) ging er echter iets mis en kreeg Sams geest te maken met een onverwacht scenario. De persoonlijkheden van zijn echte collega’s verwerkte hij in zijn bizarre droomwereld over een politieagent uit 2008 die in 1973 terechtkomt.

Eén voor één worden Sam, Annie, Chris, Ray en Gene wakker uit hun slaap. Ze zijn aangekomen bij Mars. Colonel Annie Norris blijkt de commandant van de ruimtecapsule te zijn. Windy is de boordcomputer. Gene heet in het echt Major Tom en is de vader van Sam. Frank Morgan is het hoofd van de Mission Control op aarde. In de laatste scène van de serie zien we hoe Major Tom zijn eerste stap op de oppervlakte van Mars zet.

EINDE VAN DE SERIE

Eerste uitzending: 1 april 2009 (US)

Reactie van Matthew Graham (bedenker Life on Mars UK):

Matthew Graham, bedenker en schrijver van de originele Britse serie (en diens sequel Ashes to Ashes), was erg ontevreden over de ontknoping van de Amerikaanse remake. Dit had hij er over te zeggen:

I am bitterly unhappy with this painfully silly ending. I respect those who liked it but I want to place my marker down now so there is no confusion amongst the UK fans that either myself or Ash (Pharoah, mede bedenker) endorsed this conclusion.

Mars US was an interesting take on our idea. But it bears no relation to the stories we are telling here and continue to tell through Ashes to Ashes. Just wanted to make that clear. They seemed close to finding a much better (if more enigmatic) conclusion, then opted for mini-robots and spaceships and ... Mars!!

Anyway, I know it's a bit cheesy of me to sound off. And you guys may detest our final ending when it comes. And I suppose to be fair to the US boys, they would have liked many more years to seed in their final reveal and when it came at the end of Season 5, it might have felt utterly appropriate.

I must be turning into a grumpy old geezer.”

2 1 1 1 1 1 2.00 (1 stem)