Life on Mars (2008-2009)

"My name is Sam Tyler. I was in an accident and I woke up in 1973. I don’t know how or why I’m here. But whatever's happened, it's like I've landed on a different planet. Now, maybe if I can work out the reason, I can get home."

Amerikaanse remake van de gelijknamige Britse serie.

Samenvatting

Sam Tyler is een politieagent uit New York in het jaar 2008. Op een dag ontwaakt hij op mysterieuze wijze in 1973. Al snel maakt Sam kennis met zijn nieuwe politiecollega’s: zijn dominante baas Gene Hunt, de sullige Chris Skelton en de brute Ray Carling. Ook blijkt er een vrouw op het bureau te werken, Annie Norris, maar zij wordt door haar seksistische collega’s totaal niet serieus genomen. Terwijl Sam probeert te doorgronden hoe en waarom hij in het verleden is terecht gekomen, krijgt hij te maken met een enorme cultuurschok. In 1973 is immers alles anders. 

Het uitgangspunt van de serie is hiermee grotendeels gelijk aan de Britse versie, met enige verschillen. De belangrijkste verandering is dat de aanwezigheid van Gene Hunt veel kleiner is geworden. In plaats van een hoofdrol, speelt hij in dit verhaal slechts een bijrol. Sam en Gene werken namelijk nauwelijks met elkaar samen. Ook is de Amerikaanse Sam niet zo geobsedeerd door de regels als zijn Britse tegenhanger.

De Amerikaanse producenten gaven al vroeg aan dat hun serie een ander einde zou krijgen dan de Britse versie. Uiteindelijk wordt onthuld dat Sam en zijn collega’s in werkelijkheid astronauten uit 2035 zijn, die zich op de eerste bemande ruimtemissie naar Mars bevinden. Alle avonturen in 2008 en 1973 zijn onderdeel van een virtual reality programma om de bemanning tijdens hun reis te vermaken.

Serie Algemeen

Life on Mars is een Amerikaanse serie. Het gaat om een remake van de gelijknamige Britse serie (2006-2007). De producenten van de remake hadden in eerste instantie ambitieuze plannen. In een interview onthulden ze de ontknoping van de originele serie "onbevredigend" te vinden. Ze wilden daarom een nieuwe verhaalmythologie introduceren.

De eerste aflevering ging in oktober 2008 in première bij de zender ABC. Hoewel de Britse fans niets van de remake moesten hebben, werd in de serie in Amerika redelijk positief ontvangen. Uiteindelijk viel het succes van de serie echter tegen. De kijkcijfers begonnen al snel te dalen. Na slechts 17 afleveringen volgde de stopzetting. De laatste aflevering werd op 1 april 2009 uitgezonden.

Opmerkelijk is dat de producenten niet geconfronteerd werden met een onverwachte stopzetting. Integendeel, ze mochten hun serie van de zender ten einde schrijven. Het verhaal eindigt dus niet met een cliffhanger, maar kent een definitief einde waarin alle eindjes aan elkaar worden geknoopt. Hierin wordt onthuld dat Sam en zijn collega’s eigenlijk astronauten uit 2035 zijn, die zich op een missie naar Mars bevinden. Ze zijn letterlijk op zoek naar leven op Mars ("Life on Mars").

Deze ontknoping viel niet in goede aarde bij de fans. Zelfs de cast en crew van de originele Britse serie lieten zich later in interviews extreem negatief uit over de Amerikaanse versie.

Opvallend is dat de cast bestaat uit enkele bekende acteurs, zoals filmacteur Harvey Keitel (speelt hier Gene Hunt) en Michael Imperioli (The Sopranos). Hoofdrolspeler Jason O'Mara is bekend uit Terra Nova en The Man in the High Castle.

Het Life on Mars universum

Life on Mars (originele serie) • Ashes to Ashes (sequel) • Life on Mars (Amerikaanse remake) • La Chica De Ayer (Spaanse remake) • The Dark Side of the Moon (Russische remake)

Links