The Man in the High Castle (2015-2019)

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick.

Samenvatting

De geschiedenis zoals wij die kennen heeft nooit plaatsgevonden. De geallieerden verloren de Tweede Wereldoorlog; de asmogendheden wonnen de strijd en veroverden hierna de hele wereld.

We schrijven het jaar 1962. Noord-Amerika is opgedeeld in verschillende territoria. De westkust is Japans grondgebied; de oostkust maakt deel uit van het enorme Nazi Rijk. Hiertussen ligt een neutrale zone.

Centraal staat een verboden film genaamd The Grasshopper Lies Heavy. Hierin worden beelden getoond van een alternatieve realiteit: een wereld waarin de geallieerden wonnen en de Nazi’s werden verslagen. Voor het ondergrondse verzet is de film erg belangrijk, hoewel niet helemaal duidelijk is waar de beelden vandaan komen. De mysterieuze maker is alleen bekend onder de naam De man in het hoge kasteel.

Ondertussen staat men aan de vooravond van een nieuwe oorlog tussen de Japanners en de Nazi’s. De gezondheid van Adolf Hitler, die aan Parkinson lijdt, is namelijk erg slecht. Men verwacht dat hij niet lang meer zal leven en daarom vechten zijn partijgenoten nu al om de macht. Ze blijken plannen te hebben om met atoomwapens het hele Amerikaanse continent te veroveren.

Serie Algemeen

The Man in the High Castle is een Amerikaanse serie, geproduceerd door Amazon Prime Video. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1962 van SF auteur Philip K. Dick. (In het Nederlands uitgebracht als Laarzen in de nacht, later ook onder de naam De man in het hoge kasteel.) Aangezien het boek qua omvang niet erg groot is werden voor de serie nieuwe verhaalelementen en ook een aantal nieuwe personages bedacht.

De pilootaflevering ging in januari 2015 in première. De pilot werd bijzonder goed ontvangen, waarna door Amazon groen licht werd gegeven voor een vervolg. Het volledige eerste seizoen werd in november 2015 online gezet. Uiteindelijk werden er vier seizoenen van de serie gemaakt, in totaal 40 afleveringen. Het laatste seizoen kwam in november 2019 online.

Overigens was het scenario afkomstig van Frank Spotniz (The X-Files, The Lone Gunmen). Ridley Scott fungeerde als uitvoerend producent.

Trailer

Links