The Man in the High Castle (2015-2019)

Status: Actuele serie
Land van oorsprong: USA
Zender: Amazon Prime Video
Verhaal gaat over: Alternatieve realiteiten, Oorlog
Dit is een: Boekverfilming

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick.

Samenvatting

De geschiedenis zoals wij die kennen heeft nooit plaatsgevonden. De geallieerden verloren de Tweede Wereldoorlog; de asmogendheden wonnen de strijd en veroverden hierna de hele wereld.

We schrijven het jaar 1962. Noord-Amerika is opgedeeld in verschillende territoria. De westkust is Japans grondgebied; de oostkust maakt deel uit van het enorme Nazi Rijk. Hiertussen ligt een neutrale zone.

Centraal staat een verboden film genaamd The Grasshopper Lies Heavy. Hierin worden beelden getoond van wat een alternatieve realiteit lijkt te zijn: een wereld waarin de geallieerden wonnen en de Nazi’s werden verslagen.

Voor het ondergrondse verzet is de film erg belangrijk, hoewel niet helemaal duidelijk is waar de beelden vandaan komen. De mysterieuze maker is alleen bekend onder de naam De man in het hoge kasteel. De vraag is natuurlijk of de beelden uit de film echt zijn of slechts zijn geënsceneerd.

Ondertussen staat men aan de vooravond van een nieuwe oorlog tussen de Japanners en de Nazi’s. De gezondheid van Adolf Hitler, die aan Parkinson lijdt, is namelijk erg slecht. Men verwacht dat hij niet lang meer zal leven en daarom vechten zijn partijgenoten nu al om de macht. Ze blijken plannen te hebben om met atoomwapens het hele Amerikaanse continent te veroveren.

Serie Algemeen

The Man in the High Castle is een Amerikaanse serie, geproduceerd door Amazon Prime Video.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1962, een klassieker van SF auteur Philip K. Dick. (In het Nederlands uitgebracht als Laarzen in de nacht, later ook onder de naam De man in het hoge kasteel.) In 1963 won het boek de prestigieuze Science Fiction Achievement Award, die tegenwoordig de Hugo Award wordt genoemd.

In 2010 doken er voor het eerst berichten op dat Ridley Scott plannen had voor een verfilming. In eerste instantie zou het gaan om een miniserie voor de BBC, later werd bekend gemaakt dat het project was overgenomen door Syfy. Uiteindelijk kwam de verfilming echter terecht bij Amazon.

In 2014 werd een pilootaflevering gefilmd, die in januari 2015 bij Amazon Prime Video in première ging. De pilot werd door de kijkers bijzonder goed ontvangen, waarna groen licht werd gegeven voor een vervolg. Het volledige eerste seizoen werd in november 2015 online gezet. Een tweede seizoen volgde in december 2016, seizoen drie in oktober 2018.

Inmiddels heeft Amazon ook opdracht gegeven voor een vierde seizoen, dat in november 2019 wordt verwacht. Het vierde seizoen zal tevens het laatste seizoen van de serie zijn.

Overigens is het scenario afkomstig van Frank Spotniz (The X-Files, The Lone Gunmen). Ridley Scott fungeert als uitvoerend producent.

Trailer

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (6 stemmen)