The Lone Gunmen (2001)

Spin-off van The X-Files.

Samenvatting

Het verhaal draait om de drie hackervrienden Melvin Frohike, John Fitzgerald Byers en Richard Langly. Deze maffe geeks geloven heilig in elke samenzweringstheorie die ze tegenkomen.

Het drietal noemt zichzelf The Lone Gunmen en ze brengen onder deze naam ook een eigen krant uit (oplage: 2824 exemplaren). Hierin worden uiteenlopende complotten (zoals het bestaan van aliens, de moord op JFK of hersenspoeling d.m.v. de Teletubbies) aan de kaak gesteld.

Tijdens hun onderzoeken raken de Lone Gunmen steeds weer betrokken bij allerlei vreemde zaken. In deze spin-off worden ze bijgestaan door twee nieuwe personages: de jonge, idealistische Jimmy Bond en de mysterieuze Yves Adele Harlow.

Serie Algemeen

The Lone Gunmen is een Amerikaanse spin-off serie. De personages Langly, Frohike en Byers zijn oorspronkelijk afkomstig uit The X-Files, waar ze werden geïntroduceerd als de maffe vrienden van FBI agent Fox Mulder. Al snel bleek het drietal populair te zijn bij de fans. Hierdoor raakte The X-Files bedenker Chris Carter ervan overtuigd dat de personages sterk genoeg waren om een eigen spin-off te kunnen dragen.

De eerste aflevering werd in maart 2001 uitgezonden door de zender FOX. Het verhaal van de pilot is opmerkelijk. De mannen komen hierin een complot van de regering op het spoor, die een vliegtuig op het World Trade Center wil laten neerstorten om daarna terroristen de schuld te kunnen geven. Zes maanden later werd dit verhaal ingehaald door de werkelijkheid.

In de serie zijn enkele bekende personages uit The X-Files te zien in een gastrol, zoals Fox Mulder en FBI directeur Walter Skinner. Desondanks heeft de spin-off een andere sfeer dan zijn voorganger. The X-Files werd gekenmerkt door vele duistere verhaallijnen rondom aliens en het paranormale. The Lone Gunmen is daarmee vergeleken vrij luchtig te noemen.

Uiteindelijk werd The Lone Gunmen na slechts 13 afleveringen weer stopgezet. Oorzaak waren tegenvallende kijkcijfers. De makers van de serie gaven later toe de populariteit van het drietal enigszins overschat te hebben. De laatste aflevering, uitgezonden in juni 2001, eindigde met een cliffhanger. Na de stopzetting verhuisden de personages weer terug naar The X-Files, waar hun verhaallijn alsnog werd afgerond.

Dvd

De complete serie werd in 2006 in Regio 2 (Groot-Brittannië) op dvd uitgebracht.

Links