The Lone Gunmen (2001)

Spin-off van The X-Files.

Samenvatting

Het verhaal draait om de drie hackervrienden Melvin Frohike, John Fitzgerald Byers en Richard Langly. Deze maffe geeks geloven heilig in elke samenzweringstheorie die ze tegenkomen.

Het drietal noemt zichzelf The Lone Gunmen en ze brengen onder deze naam ook een eigen krant uit (oplage: 2824 exemplaren). Hierin worden uiteenlopende complotten (zoals het bestaan van aliens, de moord op JFK of hersenspoeling d.m.v. de Teletubbies) aan de kaak gesteld.

Tijdens hun onderzoeken raken de Lone Gunmen steeds weer betrokken bij allerlei vreemde zaken. In deze spin-off worden ze bijgestaan door twee nieuwe personages: de jonge, idealistische Jimmy Bond en de mysterieuze Yves Adele Harlow.

Serie Algemeen

De personages Langly, Frohike en Byers zijn oorspronkelijk afkomstig uit de serie The X-Files. In het eerste seizoen hiervan werden ze geïntroduceerd als de maffe vrienden van FBI agent Fox Mulder. Al snel bleek het drietal populair te zijn bij de fans en in de daaropvolgende seizoenen keerden de Lone Gunmen vaak terug voor gastoptredens.

Hierdoor raakten X-Files bedenker Chris Carter en zijn collega’s ervan overtuigd dat deze personages sterk genoeg waren om een eigen spin-off te kunnen dragen. De naam van de nieuwe serie werd – hoe kan het ook anders - The Lone Gunmen.

De eerste aflevering werd in maart 2001 uitgezonden door de Amerikaanse zender FOX. Het verhaal van de pilot is opmerkelijk: de Lone Gunmen komen hierin een complot van de regering op het spoor, die een vliegtuig op het World Trade Center wil laten neerstorten om daarna terroristen de schuld te kunnen geven. Zes maanden later werd dit verhaal ingehaald door de werkelijkheid.

In de serie komen trouwens ook gastoptredens voor van enkele andere personages uit The X-Files, zoals bijvoorbeeld Fox Mulder en FBI directeur Walter Skinner.

Ondanks de relatie tussen de beide projecten heeft de spin-off wel een andere sfeer dan zijn voorganger. The X-Files werd gekenmerkt door vele duistere verhaallijnen rondom aliens en het paranormale. The Lone Gunmen is daarmee vergeleken vrij luchtig te noemen. Verder is er meer aandacht voor de iets ‘normalere’ complotten, hoewel een incidentele buitenaardse samenzwering natuurlijk nog steeds voorbij komt.

Uiteindelijk werd The Lone Gunmen na slechts 13 afleveringen alweer stopgezet. Oorzaak van de stopzetting waren tegenvallende kijkcijfers. De producenten van de serie gaven later toe de populariteit van de drie Gunmen enigszins overschat te hebben. De laatste aflevering, uitgezonden in juni 2001, eindigde met een cliffhanger. Na de stopzetting verhuisden de personages echter gewoon weer terug naar The X-Files, waar hun verhaallijn alsnog werd voortgezet (en afgerond).

Tegenwoordig wordt The Lone Gunmen gezien als een cult serie.

Dvd

De complete serie werd in 2006 in Regio 2 (UK) op dvd uitgebracht.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)
    Tags:
  • 2000-2010