Terra Nova (2011)

Samenvatting

Het verhaal begint in het jaar 2149. De aarde is een zwaar vervuilde en overbevolkte planeet geworden. Als gevolg hiervan dreigt de mensheid uit te sterven. In een poging de mensheid van de ondergang te redden, ontwikkelen wetenschappers een soort portaal waarmee men naar het verre verleden kan reizen.

Vervolgens wordt een groep mensen 85 miljoen jaar terug in de tijd gestuurd. De hoop is dat zij de geschiedenis kunnen veranderen door een nieuwe, betere samenleving te creëren. In het middelpunt staan vooral de belevenissen van de familie Shannon, bestaande uit vader Jim, moeder Elisabeth en hun drie kinderen Josh, Maddy en Zoe.

Het gezin moet nu in een prehistorische omgeving een nieuw leven zien op te bouwen. Ze komen terecht in een nederzetting genaamd Terra Nova, de eerste menselijke kolonie in de prehistorie. Al snel wordt echter duidelijk dat de kolonie omringd wordt door gevaarlijke dinosaurussen.

Ook blijkt er nog een tweede groepering te zijn, die is afgescheurd van Terra Nova. Deze Sixers bedreigen geregeld de kolonie om zo aan levensmiddelen en wapens te komen.

Serie Algemeen

Terra Nova was een productie van de Amerikaanse zender FOX. De serie werd geheel op locatie gefilmd in Australië. Uitvoerende producenten waren o.a. Steven Spielberg (Jurassic Park) en Brannon Braga (Star Trek).

De eerste aflevering ging op 26 september 2011 in première. Oorspronkelijk zou deze pilot al in het voorjaar van 2011 worden uitgezonden. Wegens productie problemen werd dit echter uitgesteld.

Uiteindelijk telde de serie in totaal 13 afleveringen, waarvan de laatste in december 2011 werd uitgezonden. Begin 2012 werd bekend gemaakt dat Terra Nova alweer was stopgezet en dus geen tweede seizoen meer zou krijgen.

Oorzaak van de stopzetting waren tegenvallende kijkcijfers in combinatie met hoge productiekosten (volgens de Amerikaanse pers gemiddeld zo’n 4 miljoen dollar per aflevering, alleen de pilot kostte al 14 miljoen dollar.)

Verder werd Terra Nova in eerste instantie enthousiast ontvangen door de Amerikaanse pers, maar al snel waren de critici van mening dat de kwaliteit van de verhalen tegenviel.

De hoofdrol werd gespeeld door Jason O’Mara, o.a. bekend uit de Amerikaanse remake van Life on Mars.

Trailer

© FOX (31 sec.)

Dvd

De gehele serie is verkrijgbaar op dvd met Nederlandse ondertitels.

Links

4.6 1 1 1 1 1 4.60 (10 stemmen)