Jurassic Park / Jurassic World (filmreeks)

Land van oorsprong: USA
Verhaal gaat over: Dinosauriërs, Genetische manipulatie, Klonen
Subgenre: Actie

Algemeen

Jurassic Park is een Amerikaanse mediafranchise, vooral bekend om de zeer succesvolle bioscoopfilms. Centraal staan gevaarlijke dinosaurussen die door middel van klonen en gentechnologie weer terug tot leven zijn gewekt. Het verhaal vond zijn oorsprong in twee SF romans van auteur Michael Crichton.

In 1990 publiceerde Crichton het eerste boek Jurassic Park. Deze bestseller trok de aandacht van Steven Spielberg, die besloot hier een gelijknamige film van te maken. Dat werd uiteindelijk één van de meest succesvolle films ooit. Hierna volgde niet alleen een tweede boek van Crichton, maar ook nog meerdere sequel films.

Overigens zijn er wel grote verschillen tussen de oorspronkelijke boeken en de films. In de boeken is er veel aandacht voor de (kwalijke) gevolgen van gentechnologie, terwijl in de films vooral de nadruk ligt op spannende actiescènes.

In 2015 werd de franchise nieuw leven in geblazen met Jurassic World. Hierin werden nieuwe personages en een nieuwe verhaallijn geïntroduceerd.

Films

Tot op heden zijn de volgende films gemaakt:

De toekomst

De vooruitzichten voor de fans zijn goed. Er zijn al serieuze plannen voor een zesde deel, dat in 2021 in de bioscoop zal gaan komen.

Fansites

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief