Jurassic Park / Jurassic World (filmreeks)

 

Algemeen

Jurassic Park is een Amerikaanse mediafranchise, vooral bekend om de zeer succesvolle bioscoopfilms. Centraal staan gevaarlijke dinosaurussen die door middel van klonen en gentechnologie weer terug tot leven zijn gewekt. Het verhaal vond zijn oorsprong in twee SF romans van auteur Michael Crichton.

In 1990 publiceerde Crichton het eerste boek Jurassic Park. Deze bestseller trok de aandacht van Steven Spielberg, die besloot hier een gelijknamige film van te maken. Dat werd uiteindelijk één van de meest succesvolle films ooit. Hierna volgde niet alleen een tweede boek van Crichton, maar ook nog meerdere sequel films.

Overigens zijn er wel grote verschillen tussen de oorspronkelijke boeken en de films. In de boeken is er veel aandacht voor de (kwalijke) gevolgen van gentechnologie, terwijl in de films vooral de nadruk ligt op spannende actiescènes.

In 2015 werd de franchise nieuw leven in geblazen met Jurassic World. Hierin werden nieuwe personages en een nieuwe verhaallijn geïntroduceerd.

Films

Inhoud

De miljardair John Hammond heeft een lang gekoesterde droom laten uitkomen. Zijn bedrijf InGen heeft namelijk dinosaurussen terug tot leven gewekt. In gefossiliseerde prehistorische muggen heeft men dino bloed gevonden. Met behulp van geavanceerde kloon- en gentechnieken heeft InGen vervolgens uit dit oude DNA nieuwe dinosaurussen gecreëerd.

Hammond heeft grote plannen. Op het tropische eiland Isla Nublar wil hij binnenkort een extravagant themapark genaamd Jurassic Park openen. Hier kunnen de bezoekers zich vergapen aan de oerbeesten. Kosten nog moeite zijn gespaard om van het project een succes te maken.

Vlak voor de opening nodigt Hammond nog een aantal experts uit om zijn park te keuren. Dit zijn diverse wetenschappers, een advocaat en Hammonds eigen kleinkinderen Lex en Tim. In theorie slechts een formaliteit om de investeerders tevreden te stellen.

Al snel loopt de situatie echter volledig uit de hand. Zo wordt het eiland getroffen door een storm. Verder blijkt één van de medewerkers van het park zich te hebben laten verleiden door een flink geld bedrag van een concurrerende firma. Hij saboteert de beveiligingssystemen in het park, waardoor de gevaarlijke dinosaurussen moeiteloos kunnen ontsnappen.

Opmerkingen

Eind 1990 werd het boek Jurassic Park van auteur Michael Crichton uitgebracht. Zes maanden voor de officiële publicatiedatum waren de rechten voor een verfilming echter al in handen gekomen van filmstudio Universal. Vervolgens werd Steven Spielberg aangewezen als regisseur. Hij had de ambitie om een soort Jaws achtige film te maken, maar dan met dinosaurussen.

Crichton werd zelf ook ingehuurd om mee te werken aan het script. Desondanks zijn er een aantal grote verschillen tussen het oorspronkelijke boek en de verfilming. Bepaalde subplots en personages uit het boek zijn in de film geheel weggelaten of spelen slechts een minimale rol.

Uiteindelijk leverde Spielberg met Jurassic Park een meesterwerk af. De dinosaurussen in de film kwamen tot stand door een combinatie uit CGI en animatronics. Zo werd door het productieteam een enorme T. rex nagebouwd van ongeveer 6 meter hoog, 12 meter lang en een gewicht van 4000 kilo. Het gevaarte was zo levensecht dat zelfs de acteurs op de set soms bang waren voor hun 'tegenspeler'.

De film werd een wereldwijde hit. Het budget van slechts $63 miljoen werd ruimschoots terug verdiend met een opbrengst van maar liefst $914 miljoen. Hiermee was Jurassic Park destijds de meest succesvolle film ooit (hoewel dat record inmiddels allang weer is ingehaald door andere films).

 • Regisseur: Steven Spielberg
 • Première: 9 juni 1993 (USA)
 • Duur: 127 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt vier jaar na de gebeurtenissen uit de vorige film. Op het tropische eiland Isla Sorna (ook bekend als Site B) blijken nog steeds dinosaurussen vrij rond te lopen. Dit was ooit de locatie waar InGen de beesten creëerde, voordat ze naar Jurassic Park op Isla Nublar werden overgebracht.

Inmiddels is John Hammond niet langer de baas van InGen. Zijn neef Peter Ludlow heeft het bedrijf nu overgenomen. Ludlow heeft plannen om naar Isla Sorna te gaan. Hij wil daar namelijk dinosaurussen gaan vangen om een nieuw pretpark te kunnen openen op het vasteland, in San Diego.

Hammond is het hier niet mee eens: hij wil dat de beesten met rust worden gelaten en dat het eiland een natuurreservaat wordt. Daarom stuurt hij Dr. Ian Malcolm met een goed uitgeruste expeditie naar Isla Sorna om Ludlow te stoppen. Uiteraard loopt de situatie ook dit keer weer volledig uit de hand.

Opmerkingen

Na het enorme succes van Jurassic Park (zowel als boek én film) kon Michael Crichton uiteraard niet anders dan een tweede deel te schrijven. Het boek, genaamd The Lost World, kwam vervolgens uit in 1995. De verfilming liet niet lang op zich wachten.

Dit keer waren de recensenten echter minder positief dan ze bij de eerste film waren. Het verrassingseffect uit Jurassic Park is in deel twee natuurlijk al minder groot. Dit weerhield de fans er gelukkig niet van om toch naar de bioscoop te gaan.

Het is vooral leuk om bekende personages uit deel één weer terug te zien. Zo speelt Jeff Goldblum dit keer de hoofdrol als Dr. Ian Malcolm. Ook John Hammond (gespeeld door Richard Attenborough) doet weer mee. Zelfs Hammonds kleinkinderen Tim en Lex uit de vorige film zijn kort te zien. Verder worden er vooral nieuwe personages geïntroduceerd, zoals Malcolms vriendin en dochter.

Overigens zijn er, net als in de eerste film, een aantal grote verschillen tussen het oorspronkelijke boek en de verfilming.

 • Regisseur: Steven Spielberg
 • Première: 19 mei 1997 (USA)
 • Duur: 129 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Dr. Alan Grant (uit de eerste film) wordt door een echtpaar ingehuurd om hun vermiste zoon Eric te vinden. De jongen verdween in het buurt van Isla Sorna - ook bekend als Site B - toen hij aan het parasailen was. Dit is het eiland waar InGen in het verleden de dinosaurussen creëerde. Eric blijkt hier te zijn neergestort.

Vervolgens komt het gezelschap zelf ook vast te zitten op het eiland. Nadat hun vliegtuig door een dinosaurus wordt gesloopt moet men zichzelf zien te redden. Al snel is men nergens meer veilig voor de gevaarlijke dino’s.

Opmerkingen

Jurassic Park III was de eerste film die niet meer werd gebaseerd op de boeken van Michael Crichton. Ook werd deze film niet meer geregisseerd door Steven Spielberg, zoals nog wel het geval was bij deel één en twee.

Deel 3 wordt over het algemeen gezien als de slechtste film uit de hele reeks. Het verhaal kent weinig diepgang en heeft de kijker verder weinig nieuws meer te bieden. Daarom werd de film door zowel de fans als ook de recensenten slecht ontvangen.

Positief is dat in deze film weer enkele geliefde personages uit deel één terugkeren. Zo is de hoofdrol dit keer voor Sam Neill (als Dr. Alan Grant). Ook Laura Dern duikt weer op als Ellie, hoewel zij helaas slechts een zeer kleine rol speelt. Verder komen in de film vooral nieuwe personages voor.

 • Regisseur: Joe Johnston
 • Première: 16 juli 2001 (USA)
 • Duur: 92 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

De film begint 22 jaar na de gebeurtenissen uit Jurassic Park. Na het overlijden van John Hammond werd op het eiland Isla Nublar alsnog een gigantisch attractiepark geopend: Jurassic World. Het park (compleet met winkels, hotels en restaurants) is enorm populair en trekt dagelijks zo'n 20.000 bezoekers.

Om nog meer bezoekers te kunnen trekken, besluit de directie van het park om door wetenschappers een nieuw soort hybride dinosaurus te laten creëren. Het gaat om de 'Indominus‍ rex', een genetisch gemodificeerde kruising van meerdere dinosaurussoorten.

Al snel wordt echter duidelijk dat dit beest nog intelligenter én gevaarlijker is dan al zijn soortgenoten. De Indominus‍ rex weet op slimme wijze te ontsnappen en begint hierna de bezoekers en medewerkers van het park te doden.

Opmerkingen

Jurassic World blaast de franchise een nieuw leven in met een nieuwe verhaallijn en geheel nieuwe personages. Het enige 'oude' personage in de film is Dr. Henry Wu (gespeeld door B. D. Wong), die in deel één kort te zien was als de wetenschapper die de dino's creëerde. In Jurassic World blijkt hij verantwoordelijk te zijn voor de creatie van de nieuwe Indominus‍ rex.

De film ging in 2015 in première en bleek al snel een wereldwijde hit te zijn. Uiteindelijk bracht Jurassic World in totaal zo'n $1.6 miljard op, waardoor de film terechtkwam in de Top 5 van meest succesvolle films ooit. Ook de recensenten oordeelden over het algemeen positief. Weliswaar is het verhaal niet meer zo verrassend als het origineel destijds was, maar het eindresultaat is wel een zeer vermakelijke en spectaculaire film.

 • Regisseur: Colin Trevorrow
 • Wereldpremière: 29 mei 2015 (Frankrijk)
 • Duur: 124 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt enkele jaren na de vorige film. Jurassic World is inmiddels voor bezoekers gesloten, maar in het vervallen attractiepark lopen nog steeds allerlei dinosaurussen rond. De oerbeesten worden echter bedreigd door een vulkaanuitbarsting, die al het leven op het eiland dreigt weg te vagen.

Owen Grady en Claire Dearing (uit de vorige film) keren daarom terug naar Isla Nublar om de dinosaurussen te redden. Uiteraard gaat er weer van alles mis en loopt de situatie volledig uit de hand.

Opmerkingen

In dit vervolg keert ook Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) terug, die eerder in Jurassic Park en The Lost World te zien was.

 • Regisseur: J. A. Bayona
 • Wereldpremière: 22 juni 2018 (USA)
 • Duur: 128 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt enige tijd na de gebeurtenissen uit Fallen Kingdom. Een Amerikaans gezin kampeert nietsvermoedend in het bos. Het familie-uitje verandert echter in een nachtmerrie wanneer er plotseling dinosaurussen opduiken.

Opmerkingen

Battle at Big Rock is een korte film van Jurassic World-regisseur Colin Trevorrow. De film is een officieel onderdeel van de Jurassic World verhaallijn. De totale duur is ongeveer 10 minuten.

De film kan gratis online worden bekeken op het Jurassic World YouTube kanaal.

Inhoud

Het verhaal speelt z'n vier jaar na de vorige film. De dinosaurussen hebben zich inmiddels verspreid over de hele wereld, wat steeds weer voor problemen zorgt. Een bedrijf genaamd Biosyn Genetics blijkt echter kwade bedoelingen te hebben. Hierna gaan Owen Grady en Claire Dearing - samen met de oude bekenden Alan Grant, Ian Malcolm en Ellie Sattler - de strijd aan met Biosyn.

Opmerkingen

Acteurs Sam Neill, Laura Dern en Jeff Goldblum (de sterren uit de allereerste film) zijn weer van de partij, samen met de personages uit de recentere films. Verder keert ook het personage Lewis Dodgson terug, hier te zien als de slechte CEO van Biosyn. Het personage is oorspronkelijk afkomstig uit de originele boeken van Michael Crichton en was ook kort te zien in de allereerste film uit 1993 (hoewel gespeeld door een andere acteur).

Overigens had de film al in 2021 in de bioscoop moeten komen, maar vanwege de coronacrisis werd dat een jaar uitgesteld.

 • Regisseur: Colin Trevorrow
 • Wereldpremière: 9 juni 2022 (Nederland)
 • Duur: 146 minuten
 • www.imdb.com

Opmerkingen

Deze zevende film werd in januari 2024 aangekondigd. De verwachte premièredatum is juli 2025. Verder is over dit project nog weinig bekend.

Spin-off serie

Verzamelboxen

De eerste vijf bioscoopfilms zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

Links