The 4400 (2004-2007)

Samenvatting

Sinds 1946 zijn er wereldwijd duizenden mensen op mysterieuze wijze spoorloos verdwenen. Een verklaring werd nooit gevonden, laat staan dat er enige samenhang werd gezocht tussen de vele gevallen.

In 2004 verandert dit abrupt. Op een dag raast een onbekend voorwerp met grote snelheid op de aarde af. Vele naties denken direct aan een meteoriet en slaan alarm. Gespannen kijkt de wereld toe hoe, iedereen bereidt zich voor op het ergste... totdat het object ineens snelheid mindert en de landing inzet. De landingsplaats? Noord-West Amerika, in de buurt van Seattle.

Het object komt tot stilstand boven een afgelegen meer bij Mount Rainier. Bewoners, notabelen en verslaggevers haasten zich naar de plek. Daar treffen ze een grote zwevende lichtbol aan. Onder het toeziende oog van talloze camerateams implodeert de bol met een oorverdovende knal. De daaropvolgende schokgolf werpt iedereen op de grond. Als de toeschouwers weer bij hun positieven komen, is er een grote verrassing: in de mist staan plots duizenden verbaasde mensen, die er een moment eerder nog niet waren.

In totaal blijkt het om precies 4400 personen te gaan: mensen die soms al decennia lang gelden als vermist of overleden. Ze zien er echter geen dag ouder uit dan het moment waarop ze verdwenen. De Amerikaanse regering plaatst ze meteen onder quarantaine en stelt een onderzoek in. Opmerkelijk is dat geen van de betrokken personen zich kan herinneren wat er na hun verdwijning met hen is gebeurd of door wie ze werden ontvoerd. Wetenschappers staan vanzelfsprekend voor een raadsel, maar kunnen ook niets vreemds ontdekken aan de mensen.

Wanneer er geen duidelijke reden lijkt te zijn om de 'teruggekeerden' nog langer vast te houden, moet de regering uit angst voor juridische stappen afzien van verdere quarantaine. Iedereen wordt vrijgelaten om een nieuw leven te kunnen opbouwen. Een leven dat echter wel zeer moeilijk is, zo blijkt al snel, want sommigen zijn inmiddels tientallen jaren van hun leven kwijtgeraakt. Ook hebben ze grote moeite zich aan te passen aan de moderne cultuur van 2004, om dan nog maar te zwijgen over het verlies van echtgenoten en familie.

Deze cultuurverschillen, de enorme media interesse en het wantrouwen van anderen draagt elke ‘4400’ (zoals ze in de media worden genoemd) altijd met zich mee. Het verhaal volgt meerdere van de 4400 en hun pogingen een nieuw leven op te bouwen.

Rode draad daarbij zijn de regeringsagenten Tom Baldwin en Diana Skouris van het NTAC (The National Threat Assessment Command). Zij doen dagelijks onderzoek naar de 4400 en de reden van hun ontvoering. De agenten vermoeden dat er een intelligente kracht achter de ontvoeringen zit. De 4400 zelf zorgen ook voor vele kopzorgen, vooral wanneer de vreemde gebeurtenissen zich beginnen op te stapelen. Langzaam wordt duidelijk dat de teruggekeerden wel degelijk veranderd zijn: ze beschikken elk ineens over unieke mysterieuze gaven.

Na verloop van tijd komt de waarheid aan het licht. De 4400 werden niet ontvoerd door aliens, maar door mensen uit de verre toekomst. In de toekomst is het menselijke ras bijna uitgestorven. Door het verleden te veranderen moet deze catastrofe voorkomen worden. Om die reden werd een nauwkeurig geselecteerde groep mensen ontvoerd en voorzien van bijzondere krachten. Het is nu de taak van de 4400 om met hun nieuwe vaardigheden een belangrijke verandering te weeg te brengen, die de mensheid van de ondergang moet redden.

Serie Algemeen

The 4400 werd bedacht door René Echevarria (Terra Nova, Dark Angel) en Scott Peters (V). Ira Steven Behr (Star Trek: Deep Space Nine) vulde het team aan als producent en scriptschrijver. Hoewel het verhaal zich afspeelt in Seattle, werd de serie in werkelijkheid opgenomen in het Canadese Vancouver.

De eerste aflevering werd in juli 2004 door de zender USA Network uitgezonden. De serie werd uiteindelijk stopgezet na vier seizoenen. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in september 2007 uitgezonden. Reden voor de stopzetting waren o.a. budgetproblemen en lage kijkcijfers. In totaal werden er 44 afleveringen gemaakt.

The 4400 is een serieuze serie, met veel aandacht voor de karakters en hun situatie. Enkele 4400 worden langere tijd gevolgd, anderen staan slechts eenmalig in de belangstelling. Het verhaal ontwikkelt zich aanvankelijk traag - wie de werkelijke redenen wil weten achter de ontvoeringen zal geduld moeten hebben. De serie kent een eigen sfeer en heeft een intrigerend verhaal waarin niets zo eenvoudig is als het lijkt.

De serie vertoond verre gelijkenissen met The X-Files, al doen de gaven van de 4400 juist denken aan The X-Men. Ook de vergelijking met Heroes kan niet uitblijven, ware het niet dat The 4400 als serie eerder van start ging.

In 2021 werd een gelijknamige remake van de serie aangekondigd. 

TV-gids scan

Naar aanleiding van de uitzendingen op de Nederlandse televisie. Klik op het plaatje voor een vergroting.


NCRV Gids (februari 2006)

Dvd en cd

Alle vier seizoenen van de serie zijn in het verleden met Nederlandstalige ondertiteling op dvd uitgebracht. Naast de losse seizoensboxen, is er ook één complete dvd verzamelbox uitgebracht met daarop alle seizoenen.

Verder werd in 2007 een soundtrack uitgebracht, met daarop muziek uit voornamelijk het eerste en tweede seizoen.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)