The 4400 (2004-2007)

Samenvatting

Sinds 1946 zijn er wereldwijd duizenden mensen spoorloos verdwenen. Een verklaring werd nooit gevonden, laat staan dat er enige samenhang werd gezocht tussen de vele gevallen. In 2004 verandert dit abrupt. Op een dag keren precies 4400 vermisten ineens op mysterieuze wijze weer terug.

Het gaat om 4400 personen die soms al decennia lang gelden als vermist of overleden. Ze zien er echter geen dag ouder uit dan het moment waarop ze verdwenen. De Amerikaanse regering plaatst ze meteen onder quarantaine en stelt een onderzoek in. Opmerkelijk is dat geen van de betrokken personen zich kan herinneren aan wat er met hen is gebeurd of door wie ze werden ontvoerd.

Wanneer er na enige tijd geen duidelijke reden lijkt te zijn om de 'teruggekeerden' nog langer vast te houden, besluiten de autoriteiten om iedereen vrij te laten. Vrij om een nieuw leven te beginnen. De meesten hebben echter grote moeite om zich aan te passen aan de moderne cultuur van 2004, om nog maar te zwijgen over het verlies van familie en vrienden. Sommigen zijn immers tientallen jaren van hun leven kwijtgeraakt.

De cultuurverschillen, de enorme interesse van de media en ook het algemene wantrouwen van de samenleving tegenover de ‘4400’ (zoals ze in de media worden genoemd) vormen een belangrijk thema. Het verhaal volgt meerdere van de 4400 en hun pogingen een nieuw leven op te bouwen.

Centraal staan de regeringsagenten Tom Baldwin en Diana Skouris van het NTAC (National Threat Assessment Command). Zij doen onderzoek naar de 4400 en de reden van hun ontvoering. De agenten vermoeden dat er een intelligente kracht achter de ontvoeringen zit. Ook de 4400 zelf zorgen steeds weer voor problemen. Gaandeweg wordt namelijk duidelijk dat de teruggekeerden beschikken over mysterieuze krachten.

Na verloop van tijd komt de waarheid aan het licht. De 4400 werden niet ontvoerd door aliens, maar door mensen uit de verre toekomst. In de toekomst is het menselijke ras bijna uitgestorven. Door het verleden te veranderen moet deze catastrofe voorkomen worden. Om die reden werd een nauwkeurig geselecteerde groep mensen ontvoerd en voorzien van bijzondere krachten. Het is nu de taak van de 4400 om een verandering te weeg te brengen die de mensheid van de ondergang moet redden.

Serie Algemeen

The 4400 is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door René Echevarria (Terra Nova, Dark Angel) en Scott Peters (V). De opnames vonden plaats in het Canadese Vancouver.

Het eerste seizoen ging in juli 2004 in première bij de zender USA Network. Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt, in totaal 44 afleveringen. Hierna volgde de stopzetting. Reden waren o.a. budgettaire problemen en tegenvallende kijkcijfers. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in september 2007 uitgezonden.

The 4400 is een serieuze serie, met veel aandacht voor de personages en hun situatie. Enkele 4400 worden langere tijd gevolgd, anderen staan slechts eenmalig in de belangstelling. Het verhaal ontwikkelt zich aanvankelijk traag - wie de werkelijke redenen wil weten achter de ontvoeringen zal geduld moeten hebben. De serie kent een eigen sfeer en heeft een intrigerend verhaal waarin niets zo eenvoudig is als het lijkt.

In 2021 ging op de Amerikaanse televisie een gelijknamige remake in première. 

Vergelijkbare series: The Visitor (1997-1998) en The Crossing (2018).

Dvd

Alle vier seizoenen van de serie zijn met Nederlandstalige ondertiteling op dvd uitgebracht. Naast de losse seizoensboxen is er ook één complete dvd verzamelbox uitgebracht met daarop alle seizoenen.

Links