The Visitor (1997-1998)

Samenvatting

In 1997 vliegt een UFO het Amerikaanse luchtruim binnen. De luchtmacht laat deze UFO meteen neerhalen. Wanneer het leger hierna bij het wrak arriveert blijkt de piloot van de UFO nog in leven te zijn. Ondanks zijn verwondingen weet hij aan de soldaten te ontkomen. Tijdens zijn vlucht laat de mysterieuze piloot op een boom een bloederige handafdruk achter.

Vervolgens duiken er agenten op van verschillende overheidsinstanties. De handafdruk op de boom wordt door de FBI database gehaald en blijkt aan ene Adam MacArthur toe te behoren. Dit was een jonge piloot die in 1947 spoorloos verdween toen hij met zijn vliegtuig door de Bermudadriehoek heen vloog.

De piloot van de UFO blijkt inderdaad Adam te zijn. Vreemd genoeg ziet hij er geen dag ouder uit, hoewel er inmiddels 50 jaar zijn verstreken. Al snel blijkt dat Adam in 1947 werd ontvoerd door aliens, die allerlei experimenten op hem deden. Hij heeft hierdoor bijzondere gaven gekregen. Zo kan Adam bijvoorbeeld zichzelf (en ook anderen) genezen van zware verwondingen, gedachtelezen en communiceren met dieren.

Op een dag wist Adam aan zijn ontvoerders te ontsnappen en keerde hij terug naar de aarde om de mensheid te redden. De aliens zijn door hun vele experimenten namelijk tot de conclusie gekomen dat de mensheid door eigen toedoen op het punt van uitsterven staat. Adam is vastbesloten om dat te voorkomen. Hij reist nu heel Noord-Amerika door en helpt de mensen die hij onderweg tegenkomt met zijn speciale krachten. Hij hoopt hierdoor de mensheid een betere toekomst te kunnen geven.

Dat is uiteraard geen gemakkelijk taak, die door vele factoren bemoeilijkt wordt. Zo krijgt Adam een grote cultuurschok te verwerken wanneer hij na zijn terugkeer moet vaststellen dat er ineens 50 jaar zijn verstreken. Verder wordt hij overal opgejaagd door de autoriteiten. Vooral het leger is er van overtuigd dat Adam een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. En dan zijn er nog Adams buitenaardse ontvoerders, die hem graag terug willen om hun experimenten voort te kunnen zetten.

Serie Algemeen

The Visitor is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door Roland Emmerich en Dean Devlin (beiden bekend van films als Stargate en Independence Day). Qua stijl is de serie een soort mix tussen The X-Files en Renegade (man, op de vlucht voor de wet, helpt de mensen die hij tegenkomt). De eerste aflevering ging in september 1997 in première bij de zender FOX. Wegens tegenvallend succes volgde na slechts 13 afleveringen de stopzetting. De laatste aflevering werd in januari 1998 uitgezonden.

Parallel aan de uitzendingen op televisie werd ook een webserie gemaakt, destijds nog een primeur. Het ging om korte afleveringen die alleen online op de officiële website van de serie te bekijken waren.

Vergelijkbare serie: The 4400 (2004-2007).

Links