The Visitor (1997-1998)

Samenvatting

In 1997 vliegt een UFO met hoge snelheid het Amerikaanse luchtruim binnen. De luchtmacht laat deze UFO meteen door straaljagers neer schieten. Het schip stort vervolgens ergens in een bergachtig gebied in Utah neer. Wanneer het leger bij het wrak arriveert, blijkt dat de piloot van de UFO nog in leven is. Ondanks zijn verwondingen weet hij aan de soldaten te ontkomen. Tijdens zijn vlucht laat de piloot op een boom een bloederige handafdruk achter.

Korte tijd later duiken er allerlei agenten van verschillende overheidsinstanties op. Tot hun verbazing blijkt er niets meer over te zijn van de UFO. Het object is plotseling in het niets verdwenen, waardoor de onderzoekers zich nog maar op één aanwijzing kunnen richten: de handafdruk op de boom. De afdruk wordt door de FBI database gehaald en blijkt aan ene Adam MacArthur toe te behoren. Dit was een jonge marine piloot die op 4 juli 1947 spoorloos verdween toen hij met zijn vliegtuig over de Bermuda Driehoek heen vloog.

De piloot van de UFO blijkt inderdaad dezelfde man te zijn die in 1947 verdween. Vreemd genoeg ziet hij er geen dag ouder uit, hoewel er inmiddels 50 jaar zijn verstreken. Er breekt onmiddellijk een felle concurrentiestrijd los tussen de National Security Agency en de FBI, aangezien beide organisaties de mysterieuze Adam zo snel mogelijk willen vangen. Want wie is hij? Wat is er met hem gebeurd? En welke belangrijke kennis heeft hij in de tussenliggende 50 jaar opgedaan?

Er wordt onthuld dat Adam in 1947 werd ontvoerd door aliens, die er door middel van experimenten voor zorgden dat de ongebruikte gebieden in zijn hersenen geactiveerd werden. Hij heeft hierdoor bijzondere gaven gekregen. Zo kan Adam o.a. zichzelf (en ook anderen) genezen van zware verwondingen, overledenen terug halen in het leven, gedachtelezen en communiceren met dieren.

Op een dag wist Adam aan zijn ontvoerders te ontsnappen en keerde hij terug naar de aarde om de mensheid voor de zelfvernietiging te behoeden. De aliens zijn door hun uitgebreide experimenten op mensen namelijk tot de conclusie gekomen dat de mensheid door eigen toedoen op het punt van uitsterven staat. Adam is vastbesloten om dat voorkomen. Hij doet dit door kris kras door de VS te reizen en de mensen die hij daarbij tegenkomt te helpen met hun problemen. Door met zijn speciale gaven de levens van gewone individuen voorgoed te veranderen hoopt hij dat de aarde een betere toekomst zal krijgen.

Dit is uiteraard geen gemakkelijk taak, die door vele factoren bemoeilijkt wordt. Zo krijgt Adam een grote schok te verwerken als hij na zijn terugkeer op aarde moet vaststellen dat er ineens 50 jaar zijn verstreken. Verder wordt hij onafgebroken opgejaagd door het leger en de FBI. Vooral het leger is er heilig van overtuigt dat Adam een groot gevaar is voor de nationale veiligheid. En dan zijn er nog Adam’s buitenaardse ontvoerders, die hem graag terug willen hebben om hun experimenten voort te kunnen zetten. Zal het Adam lukken om uit handen van zijn vele achtervolgers te blijven?

Serie Algemeen

The Visitor werd bedacht door Roland Emmerich en Dean Devlin (samen o.a. bekend van de films Stargate, Independence Day en Godzilla). Qua stijl was de serie een soort mix tussen The X-Files en Renegade (man, op de vlucht voor de wet, helpt de mensen die hij tegenkomt). De eerste aflevering werd in september 1997 door de zender FOX uitgezonden. Na slechts 13 afleveringen werd de serie in januari 1998 weer stopgezet.

Interessant is dat The Visitor destijds als eerste (ter wereld, zo wordt beweerd) korte afleveringen/filmpjes op de officiële website van de serie aanbood, die qua verhaal parallel liepen met de afleveringen die op tv te zien waren. In deze internet filmpjes, die geschreven werden door de schrijvers van de serie zelf, waren grotendeels ook dezelfde acteurs als uit de serie te zien. (In principe dus een vroegere voorloper van wat tegenwoordig ‘webserie' wordt genoemd.)

Helaas is de serie nooit op dvd uitgegeven, ook niet in de VS.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)