Dark Angel (2000-2002)

“She was designed to be the perfect soldier. She was trained as a weapon. But then she escaped. They came after her, and she knew they would never stop looking. She was lucky: a few months later, terrorists set off an electro-magnetic pulse that fried all the computers. The U.S. went from superpower to third-world country overnight. It was easy to disappear. Now she has an unlikely ally. Logan Cale, underground cyber-journalist and crusader. He wants to save the world, or what's left of it. She just wants to find the others like her. Together ... who knows?”

Samenvatting

In het jaar 2009 ontsnapt het meisje X5-452, dat zichzelf Max Guevara noemt, samen met 11 andere kinderen uit het geheime regeringsinstituut Manticore, dat zich in Gillette, Wyoming (VS) bevindt. Deze groep genetisch gemodificeerde kinderen, ook wel de X5 genoemd, werd speciaal gecreëerd en getraind om als supersoldaat of sluipmoordenaar te kunnen dienen. Ze zijn te herkennen aan de tatoeage in de vorm van een streepjescode die allen in hun nek hebben.

Kort na hun ontsnapping gaan alle kinderen hun eigen weg. Enkele maanden later laten terroristen in de atmosfeer boven de VS een elektromagnetische bom afgaan. Hierdoor worden alle computer en communicatie systemen in het land platgelegd. De VS belandt in een complete chaos.

Het verhaal wordt 10 jaar later opgepakt. Het is 2019 en Max is inmiddels 19 jaar oud. Ze heeft voor zichzelf een leven weten op te bouwen door in Seattle als fietskoerier bij het bedrijf Jam Pony Express te gaan werken. De omstandigheden zijn echter moeilijk. De VS is in een derde wereldland veranderd en ook het gevaar van Manticore is nog altijd niet geweken. Terwijl de genadeloze Kolonel Donald Lydecker namens Manticore jacht maakt op alle ontsnapte X5-en, probeert Max om een zo normaal mogelijk leven te leiden door haar ware identiteit voor haar collega’s te verbergen. Tegelijkertijd probeert ze wanhopig al haar verloren ‘broers en zussen’ terug te vinden.

Om deze zoektocht te financieren pleegt Max regelmatig inbraken, wat door haar bijzondere vaardigheden (ze heeft katachtig DNA in haar bloed) een fluitje van een cent voor haar is. Tijdens één van deze inbraken komt Max de idealistische cyber journalist Logan Cale tegen, die in een rolstoel zit. Hij blijkt de man achter de geheimzinnige ondergrondse Eyes Only organisatie te zijn. Logan vecht tegen de corruptie die het nieuwe establishment van Amerika teistert en wil op deze manier de wereld (of wat er van over is) redden. Hij leeft van een erfenis en gebruikt dit geld om de uitzendingen van tv zenders te hacken. Op deze manier zendt Logan zijn eigengemaakte videoberichten uit, waarin hij het publiek waarschuwt en informeert over belangrijke zaken.

Max en Logan komen tot een overeenkomst: als zij hem helpt bij het bestrijden van corruptie en onrecht, dan zal hij alle beschikbare middelen inzetten om meer te weten te komen over haar verleden en over het lot van de andere Manticore kinderen. Dit blijkt al snel een zeer vruchtbare samenwerking te zijn, maar er treden complicaties op wanneer hun werkrelatie langzaam verschuift naar het persoonlijke vlak …

Serie Algemeen

Dark Angel werd bedacht door regisseur James Cameron in samenwerking met producent Charles H. Eglee. De serie leunde zwaar op cyberpunk en girl power invloeden en werd gefilmd in Vancouver, Canada. De hoofdrol was weggelegd voor de destijds vrij onbekende Jessica Alba, die door de serie veel bekendheid kreeg en later een succesvolle filmcarrière begon.

De eerste aflevering werd in oktober 2000 door de zender FOX uitgezonden, de laatste aflevering (die werd geregisseerd door Cameron zelf) in mei 2002. Redenen voor deze vroegere stopzetting na slechts 42 aflevering waren, behalve de afname van de kijkcijfers, ook de hoge productiekosten (2,3 miljoen dollar per aflevering). Veel fans gaven FOX de schuld van de lagere kijkcijfers, aangezien de serie in het tweede seizoen ineens op een andere dag werd uitgezonden.

Feit blijft echter dat het format van Dark Angel in het tweede seizoen sterk veranderde. Het eerste seizoen draaide vooral om de zoektocht van Max naar de andere Manticore kinderen en haar gevecht om uit handen van Lydecker te blijven.

In het tweede seizoen waren de meeste kinderen gevonden en verschoof de aandacht zich naar de vernietiging van het Manticore project en de gevolgen hiervan voor de transgene soldaten. Ook werd er een nieuwe vijand geïntroduceerd: een gevaarlijke mystieke sekte die zich bezig hielt met de creatie van supermensen, zonder hierbij genetische modificatie toe te passen. Veel van deze veranderingen waren het gevolg van budgettaire problemen, waardoor er ook enige acteurs moesten vertrekken.

Verder traden er achter de schermen problemen op door de aanslagen van 11 september 2001. De makers voelden zich gedwongen om het post-apocalyptische element van de serie af te zwakken. Oorspronkelijk was er wel een derde seizoen gepland, maar FOX koos er uiteindelijk voor om Joss Whedons nieuwe serie Firefly in het uitzendschema op te nemen, waardoor Dark Angel het veld moest ruimen. Het tweede seizoen eindigt dan ook zonder een antwoord te geven op veel openstaande vragen.

Na afloop van de serie werden drie boeken uitgegeven, geschreven door Max Allan Collins. Het eerste boek (uit 2002) is een prequel, waarin meer wordt onthuld over het leven van Max tussen 2009 en 2019. Het tweede boek (uit 2003) gaat verder waar de laatste aflevering van de serie ophield en het derde boek (uit hetzelfde jaar) borduurt daarop voort. Op deze manier worden alsnog alle openstaande vragen uit de serie beantwoord. Een vierde boek (ook uit 2003) beschrijft het leven van Logan tussen 2009 en 2021. De boeken zouden gebaseerd zijn op ongebruikte scripts van seizoen drie.

Opmerkelijk is dat acteurs Jessica Alba (Max) en Michael Weatherly (Logan) naar aanleiding van de opnamen ook in het echt op elkaar verliefd werden. In 2001 gaf het paar zelfs hun verloving bekend, maar twee jaar later gingen ze weer uit elkaar.

dvd's

Beide seizoenen zijn in Regio 2 (UK import) uitgebracht op dvd. Echter alleen het eerste seizoen van de serie is ook met Nederlandse ondertiteling verkrijgbaar.

TV-gids scans (klik op de plaatjes voor vergrotingen)

Twee scans uit het ‘Veronica Magazine’ over Dark Angel en Jessica Alba (mei 2001).


Genetisch
Experiment (1/2)

Genetisch
Experiment (2/2)

Link

4.25 1 1 1 1 1 4.25 (4 stemmen)