Dark Angel (2000-2002)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de genetisch gemodificeerde supersoldate X5-452. Ze noemt zichzelf Max Guevara. Als kind ontsnapte ze samen met een aantal lotgenoten uit het geheime regeringsinstituut Manticore. Deze groep kinderen, ook wel de X5 genoemd, werden speciaal gecreëerd en getraind om als supersoldaat of huurmoordenaar te kunnen dienen. Ze zijn te herkennen aan de tatoeage in de vorm van een streepjescode die ze in hun nek hebben.

Na hun ontsnapping gingen alle kinderen hun eigen weg. Enkele maanden later lieten terroristen in de atmosfeer boven Noord-Amerika een elektromagnetische bom afgaan. Hierdoor werden alle computers en communicatie systemen in het land platgelegd. De VS belandde in een complete chaos. De serie speelt zo'n tien jaar later, in 2019.

Max is inmiddels 19 jaar oud. Ze heeft in Seattle een nieuw leven opgebouwd als fietskoerier. De omstandigheden zijn echter moeilijk. De VS is veranderd in een derdewereldland en ook het gevaar van Manticore is nog altijd niet geweken. Terwijl de genadeloze Colonel Donald Lydecker namens Manticore jacht maakt op alle ontsnapte X5, probeert Max een zo normaal mogelijk leven te leiden door haar ware identiteit voor de buitenwereld verborgen te houden. Tegelijkertijd probeert ze al haar verloren 'broers en zussen' terug te vinden.

Op een dag ontmoet Max de idealistische cyber journalist Logan Cale, die in een rolstoel zit. Hij blijkt de man achter de geheimzinnige ondergrondse organisatie Eyes Only te zijn. Logan vecht tegen de corruptie die het nieuwe Amerika teistert en wil op deze manier de wereld (of wat er van over is) redden. Logan zendt eigengemaakte videoberichten uit, waarin hij het publiek waarschuwt en informeert over belangrijke zaken.

Max en Logan komen tot een overeenkomst. Zij helpt hem bij het bestrijden van corruptie en onrecht; hij zet alle beschikbare middelen in om meer te weten te komen over het lot van de andere X5. Dit blijkt al snel een zeer vruchtbare samenwerking te zijn, maar er treden complicaties op wanneer hun werkrelatie langzaam verschuift naar het persoonlijke vlak.

In het tweede seizoen verandert het verhaal. Nadat de meeste X5 zijn teruggevonden, verschuift de aandacht naar de ontmanteling van Manticore en de gevolgen hiervan voor de transgene soldaten. Ook wordt er een nieuwe vijand geïntroduceerd: een gevaarlijke mystieke sekte die zich bezighoudt met de creatie van supermensen.

Serie Algemeen

Dark Angel is een Amerikaanse cyberpunk serie. Het verhaal werd bedacht door regisseur James Cameron (Terminator, Alien). De hoofdrol werd gespeeld door de destijds nog onbekende Jessica Alba, die door de serie wereldwijd veel bekendheid kreeg en later een succesvolle filmcarrière begon.

Het eerste seizoen ging in oktober 2000 in première bij de zender FOX. Uiteindelijk werden er twee seizoenen gemaakt, 43 afleveringen in totaal. Door een combinatie van tegenvallende kijkcijfers en hoge productiekosten volgde hierna de stopzetting. De laatste aflevering (die werd geregisseerd door Cameron zelf) werd in mei 2002 uitgezonden.

Oorspronkelijk was er wel een derde seizoen gepland. Het tweede seizoen eindigt dan ook zonder een antwoord te geven op veel openstaande vragen. Na afloop van de serie werden nog een aantal boeken uitgegeven, waarin het verhaal werd voorgezet.

Opmerkelijk is dat hoofdrolspelers Jessica Alba (Max) en Michael Weatherly (Logan) ook in het echt op elkaar verliefd werden. In 2001 gaf het paar zelfs hun verloving bekend, maar twee jaar later gingen ze weer uit elkaar.

Dvd

De complete serie is in Groot-Brittannië uitgebracht op dvd. Alleen het eerste seizoen is ook met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar.

Links