Alien (filmreeks)

Land van oorsprong: Groot-Brittannië, USA
Verhaal gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Robots & kunstmatige intelligenties, Ruimteschepen, Toekomst
Subgenre: Horror

 

Algemeen

Alien is een SF horror film franchise. In iedere film moet de mensheid in de diepe ruimte de strijd aangaan met een gevaarlijke buitenaardse levensvorm.

De eerste vier films gaan over Ellen Ripley (Sigourney Weaver), die steeds weer te maken krijgt met de Aliens. In de prequel films speelt de androïde David (Michael Fassbender) een centrale rol. Hij blijkt verantwoordelijk te zijn voor de creatie van de Aliens.

Het eerste deel kwam uit in 1979. Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst waar interstellaire ruimtevaart normaal is en voor commerciële doeleinden wordt ingezet. De bemanning van een vrachtschip ziet zich op een dag geconfronteerd met een buitenaards wezen. Het mysterieuze dier blijkt weinig goeds in de zin te hebben en ontpopt zich als een onverwoestbare moordmachine.

Regisseur Ridley Scott wilde een SF slasher film maken: een horror film, alleen ditmaal in een futuristische setting. Het epos was een hit en kreeg uiteindelijk een hele reeks vervolg films. In elk deel keren de gevaarlijke Aliens opnieuw terug om de mensheid op te jagen. Steeds weer moeten de personages tot het uiterste gaan om te overleven.

Over het algemeen worden de eerste twee Alien films als de beste gezien. Aliens (geregisseerd door James Cameron) is één van de zeldzame vervolg films die niet onderdoet voor zijn voorganger. De latere delen werden door de fans echter kritischer ontvangen.

Lange tijd leek het erop dat Alien Resurrection uit 1997 de laatste film uit de reeks zou blijven. Pas in 2009 toonde Ridley Scott weer interesse in het Alien universum. Dit resulteerde in Prometheus (2012). Scott maakte echter geen vervolgfilm, maar juist een prequel op zijn eerdere Alien films. Een tweede prequel kwam uit in 2017.

Het ontwerp van de Aliens kwam overigens van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger. In 1980 won hij hiervoor zelfs een Oscar. Zijn donkere organische stijl heeft zeker bijgedragen aan de sfeer en bekendheid van de reeks.

Films

Tot op heden werden de volgende films gemaakt:

Prequel films

Crossovers Alien vs. Predator

Nadat in 1997 de vierde Alien film was uitgekomen, leek het er lange tijd op dat er geen vervolg meer zou komen. Uiteindelijk werden in 2004 en 2007 nog twee crossover films met de Predator franchise uitgebracht, onder de naam Alien vs. Predator. Voor meer informatie over deze crossovers zie onze Alien vs. Predator pagina. Sinds 2012 spelen de Alien films zich overigens weer uitsluitend af in hun eigen filmuniversum.

Toekomst

Volgens geruchten in de Amerikaanse media kunnen we de komende jaren nog meer Alien films verwachten. Officiële aankondigingen zijn er echter nog niet gedaan.

Fansites

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief