Alien (filmreeks)

     

Algemeen

Alien is een SF horror film franchise. In iedere film moet de mensheid in de diepe ruimte de strijd aangaan met een gevaarlijke buitenaardse levensvorm. De eerste vier films gaan over Ellen Ripley (Sigourney Weaver), die steeds weer te maken krijgt met de Aliens. In de latere prequel films speelt de androïde David (Michael Fassbender) een centrale rol. Hij blijkt verantwoordelijk te zijn voor de creatie van de Aliens.

Het eerste deel kwam uit in 1979. Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst waar interstellaire ruimtevaart normaal is en voor commerciële doeleinden wordt ingezet. De bemanning van een vrachtschip ziet zich op een dag geconfronteerd met een buitenaards wezen. Het mysterieuze dier blijkt weinig goeds in de zin te hebben en ontpopt zich als een onverwoestbare moordmachine.

Regisseur Ridley Scott wilde een SF slasher film maken: een horror film, alleen ditmaal in een futuristische setting. Het epos was een hit en kreeg uiteindelijk een hele reeks vervolgfilms. In elk deel keren de gevaarlijke Aliens opnieuw terug om de mensheid op te jagen. Steeds weer moeten de personages tot het uiterste gaan om te overleven.

Over het algemeen worden de eerste twee Alien films als de beste gezien. Aliens (geregisseerd door James Cameron) is één van de zeldzame vervolg films die niet onderdoet voor zijn voorganger. De latere delen werden door de fans echter kritischer ontvangen.

Het ontwerp van de Aliens kwam overigens van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger. In 1980 won hij hiervoor zelfs een Oscar. Zijn donkere organische stijl heeft zeker bijgedragen aan de sfeer en bekendheid van de reeks.

Films

Inhoud

De bemanning van het interstellaire vrachtschip Nostromo ontdekt tijdens hun terugreis naar de Aarde een vreemd signaal, afkomstig van een onbewoonde planeet. Omdat de regels van hun bedrijf de crew verplichten om alle mogelijke buitenaardse signalen na te trekken, gaan ze met tegenzin op onderzoek uit.

De bemanning traceert het signaal naar een scheepswrak, dat van buitenaardse origine blijkt te zijn. Tijdens de verkenning van het buitenaardse schip komt één van de teamleden, Kane, in aanraking met een octopus-achtig wezen dat zich aan zijn hoofd vastklemt. In paniek keert de groep meteen terug naar de Nostromo.

Na enige tijd laat het wezen Kane ineens weer los en sterft het. Alles lijkt normaal te zijn, totdat duidelijk wordt dat het lichaam van Kane nu als broedplaats dient voor de Alien. Uit Kane's borstkas komt een klein wezen naar buiten, dat al snel uitgroeit tot een enorm roofdier. De Alien begint de bemanning uit te moorden en de crew moet nu vechten voor hun leven. Uiteindelijk is er slechts één overlevende: het bemanningslid Ripley.

Opmerkingen

De oorspronkelijke werktitel van het project was Star Beast, maar de schrijvers veranderden dit later in Alien. Het script werd gepresenteerd aan de filmmaatschappijen als een soort "Jaws in Space", ofwel een slasher annex horror film. De rest is geschiedenis: Alien was een hit en kreeg meerdere vervolgen.

 • Regisseur: Ridley Scott
 • Première: 25 mei 1979 (USA)
 • Duur: 117 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Na haar ontsnapping van de Nostromo zweeft Ripley een halve eeuw in koudeslaap door de ruimte. Op een dag wordt ze toevallig gevonden door een bergingsteam, dat haar terugbrengt naar de aarde. Daar wordt ze direct op het matje geroepen door haar werkgever, de Weyland Corporatie. Het bedrijf is niet blij met het verlies van hun peperdure vrachtschip. Ripley legt hierna een verklaring af over de gebeurtenissen in de eerste film en onthult de waarheid over de Aliens.

Helaas wil niemand haar geloven. Tot overmaat van ramp blijkt de planeet uit de vorige film inmiddels te zijn gekoloniseerd. Voor de directieleden van het bedrijf is de zaak hiermee gesloten. Ripley's waarschuwingen worden genegeerd.

Totdat het contact met de kolonie LV-426 ineens verloren gaat. Weyland neemt het zekere voor het onzekere en besluit een onderzoeksteam naar de kolonie te sturen. Ook Ripley wordt gevraagd mee te gaan. Samen met een groep ruige en zwaarbewapende mariniers reist ze af naar de planeet. Ripley belandt daar opnieuw in een confrontatie met de Aliens.

Opmerkingen

 • Regisseur: James Cameron
 • Première: 18 juli 1986 (USA)
 • Duur: 137 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Aan het einde van de vorige film leek de nachtmerrie voor Ripley eindelijk voorbij te zijn. Samen met een aantal anderen wist ze aan de Aliens te ontsnappen. Het mocht echter niet zo zijn.

Er breekt namelijk brand uit aan boord, waarna de bemanning in een noodcapsule wordt geëvacueerd. Vervolgens stort de capsule neer op een nabijgelegen planeet. Ripley is opnieuw de enige overlevende. Er blijkt ongemerkt echter ook een Alien te zijn meegelift.

De planeet blijkt een strafkolonie te zijn, waar een groepje mannen in afzondering woont. Wanneer een aantal gevangenen door de Alien worden gedood, realiseert Ripley zich dat de strijd nog lang niet voorbij is. Dit alles leidt tot een gruwelijke ontdekking: Ripley draagt een Alien embryo in zich!

Opmerkingen

 • Regisseur: David Fincher
 • Première: 22 mei 1992 (USA)
 • Duur: 114 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt zo'n 200 jaar na de gebeurtenissen uit Alien 3. Ripley wordt door een groep wetenschappers terug tot leven gebracht, dit keer als een kloon. Hiervoor worden bloedmonsters van de originele Ripley gebruikt.

De wetenschappers blijken voornamelijk interesse te hebben in het Alien embryo dat Ripley in zich draagt. Dit embryo wordt verwijderd, waarna naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd op het buitenaardse nageslacht. Doel van de wetenschappers is de creatie van een nieuw biologisch wapen.

Uiteraard loopt de situatie al snel volledig uit de hand. De nieuwe generatie Aliens is namelijk nog intelligenter dan hun voorgangers. Enkele wezens kunnen ontsnappen en richten een enorme ravage aan. Ripley moet nu opnieuw vechten voor haar leven.

Opmerkingen

 • Regisseur: Jean-Pierre Jeunet
 • Première: 26 november 1997 (USA)
 • Duur: 109 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

We schrijven het jaar 2089. Dit is zo'n 30 jaar voor de gebeurtenissen uit de allereerste Alien film. Een team van wetenschappers ontdekt een aanwijzing over de oorsprong van de mens, die buiten de aarde zou liggen. Deze informatie komt uit een sterrenkaart, die werd gecombineerd uit verschillende archeologische vondsten.

De Weyland Corporatie stuurt hierna het schip Prometheus op pad om met deze kaart de 'scheppers' van de mensheid te vinden. De expeditieleden komen in een verre uithoek van het universum terecht op een maan. Na een reeks mysterieuze gebeurtenissen moeten de personages ineens vechten voor hun leven.

Opmerkingen

Lange tijd leek het erop dat Alien Resurrection uit 1997 de laatste film uit de reeks zou blijven. Pas in 2009 toonde Ridley Scott weer interesse in het Alien universum. Dit resulteerde in Prometheus. Scott maakte echter geen vervolgfilm, maar juist een prequel op zijn eerdere Alien films. Desondanks is het verder een op zichzelf staande film. Een tweede prequel kwam uit in 2017.

 • Regisseur: Ridley Scott
 • Première: 8 juni 2012 (USA)
 • Duur: 124 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Elf jaar na de gebeurtenissen uit Prometheus volgen we de bemanning van het ruimteschip Covenant. In een verre uithoek van het heelal is men op zoek naar een nieuwe planeet voor kolonisatie. Op een paradijselijke planeet denken ze een nieuwe thuishaven te hebben gevonden.

Helaas wordt al snel duidelijk dat op deze wereld een duister gevaar loert: Aliens! De bemanning komt hier ook de androïde David tegen. Hij is de enige overlevende van de desastreus verlopen Prometheus expeditie uit de vorige film.

Opmerkingen

Alien: Covenant is het vervolg op Prometheus en is tevens een prequel op de eerdere vier Alien films. De film werd oorspronkelijk aangekondigd onder de naam Alien: Paradise Lost.

 • Regisseur: Ridley Scott
 • Première: 19 mei 2017 (USA)
 • Duur: 122 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt in de periode tussen de films Alien (1979) en Aliens (1986). Centraal staat een groepje jonge kolonisten die op een verlaten ruimtestation worden geconfronteerd met de gevaarlijkste levensvorm uit het universum: Aliens!

Opmerkingen

 • Regisseur: Fede Álvarez
 • Première: 16 augustus 2024 (USA)
 • Duur: ?? minuten
 • www.imdb.com

Crossovers Alien vs. Predator

In 2004 en 2007 werden er nog twee crossover films met de Predator franchise uitgebracht, onder de naam Alien vs. Predator. Voor meer informatie over deze crossovers zie onze Alien vs. Predator pagina.

Spin-off series

Verzamelboxen

Alle films zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

Links