Alien vs. Predator (filmreeks)

Land van oorsprong: USA
Verhaal gaat over: Aliens
Subgenre: Horror

Algemeen

Alien vs. Predator (door fans vaak afgekort tot AVP) omvat een reeks crossovers tussen de Alien en de Predator film franchises.

Het Alien vs. Predator universum vond zijn oorsprong in een comic uit 1989. Deze comic gaat over een afgelegen planeet die wordt belaagd door de Aliens. De lokale bevolking krijgt plotseling hulp van een onwaarschijnlijke bondgenoot: een groep geheimzinnige Predators. Vervolgens gaan ze samen de strijd aan met de Aliens.

In 1990 werd bij wijze van grap hiernaar verwezen in de film Predator 2. Wanneer Danny Glover het schip van de Predator binnen gaat wordt op de achtergrond de schedel van een Alien getoond als jachttrofee. Hierna werd jarenlang gespeculeerd over een mogelijke verfilming van de oorspronkelijke comics.

Het conflict tussen de beide buitenaardse rassen werd na verloop van tijd verder uitgewerkt in comics, boeken en games. Met als hoogtepunt twee bioscoopfilms, die werden uitgebracht in 2004 en 2007. Hierin wordt meer duidelijkheid gegeven over de onderlinge verhoudingen van de Aliens en de Predators en hun respectievelijke oorsprongen.

De films werden echter overwegend negatief ontvangen door zowel recensenten alsook de fans. In eerste instantie werden de Alien vs. Predator crossovers namelijk neergezet als dé gezamenlijke opvolger van de Alien én Predator franchises. Plannen om nieuwe Alien of Predator films te maken werden hierdoor jarenlang uitgesteld.

Tot grote ontevredenheid van de fans, die het relatief zwakke Alien vs. Predator vooral zagen als een puur commercieel project dat werd bedacht om beide franchises verder uit te melken. In vergelijking met de superieure Alien films steekt Alien vs. Predator dan ook mager af. Fans zullen zodoende weinig genoegdoening vinden in de crossovers - tenzij ze zich prima kunnen vinden in het 'monster vs. monster' genre dat Alien vs. Predator heeft omarmt.

Gelukkig zijn er sindsdien weer verschillende nieuwe Alien en Predator films gemaakt, die zich ieder weer gewoon in hun eigen universum afspelen.

Films

Tot op heden werden twee films gemaakt:

Toekomst

Het is onbekend of er in de toekomst nog nieuwe Alien vs. Predator films zullen uitkomen. In de afgelopen jaren zijn er wel regelmatig geruchten over een mogelijk vervolg opgedoken in de Amerikaanse media. Concrete plannen lijken er momenteel echter nog niet te zijn.

Blu-ray

Zowel deel één alsook deel twee zijn op Blu-ray te verkrijgen.

Fansites

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief