Alien vs. Predator (filmreeks)

   

Algemeen

Alien vs. Predator (door fans vaak afgekort tot AVP) omvat een reeks crossovers tussen de Alien en de Predator film franchises.

Het Alien vs. Predator universum vond zijn oorsprong in een comic uit 1989. Deze comic gaat over een afgelegen planeet die wordt belaagd door de Aliens. De lokale bevolking krijgt plotseling hulp van een onwaarschijnlijke bondgenoot: een groep geheimzinnige Predators. Vervolgens gaan ze samen de strijd aan met de Aliens.

In 1990 werd bij wijze van grap hiernaar verwezen in de film Predator 2. Wanneer Danny Glover het schip van de Predator binnen gaat wordt op de achtergrond de schedel van een Alien getoond als jachttrofee. Hierna werd jarenlang gespeculeerd over een mogelijke verfilming van de oorspronkelijke comics.

Het conflict tussen de beide buitenaardse rassen werd na verloop van tijd verder uitgewerkt in andere comics, boeken en games. Met als hoogtepunt twee bioscoopfilms, die werden uitgebracht in 2004 en 2007. Hierin wordt meer duidelijkheid gegeven over de onderlinge verhoudingen van de Aliens en de Predators en hun respectievelijke oorsprongen.

De films werden echter overwegend negatief ontvangen door zowel recensenten alsook de fans. In eerste instantie werden de Alien vs. Predator crossovers namelijk neergezet als dé gezamenlijke opvolger van de Alien én Predator franchises. Plannen om nieuwe Alien of Predator films te maken werden hierdoor jarenlang uitgesteld.

Tot grote ontevredenheid van de fans, die het relatief zwakke Alien vs. Predator vooral zagen als een puur commercieel project dat werd bedacht om beide franchises verder uit te melken. In vergelijking met de superieure Alien films steekt Alien vs. Predator dan ook mager af. Fans zullen zodoende weinig genoegdoening vinden in de crossovers - tenzij ze zich prima kunnen vinden in het 'monster vs. monster' genre dat Alien vs. Predator heeft omarmt.

Gelukkig zijn er sindsdien weer verschillende nieuwe Alien en Predator films gemaakt, die zich ieder weer gewoon in hun eigen universum afspelen.

Films

Tot op heden werden twee crossover films gemaakt:

“Whoever wins... we lose”

Inhoud

Het verhaal draait om een confrontatie tussen de buitenaardse wezens uit de Alien films en de Predator films. Ofwel, de Aliens en Predators. Mensen spelen ook een rol, maar dan vooral die van de toevallige en ongelukkige toeschouwers.

In 2004 wordt een signaal ontdekt onder Antartica. Vervolgens ontdekt het bedrijf Weyland Industries een gigantische eeuwenoude tempel, die diep onder het ijs begraven ligt.

Een team wetenschappers gaat op reis. Bij de entree van het complex stellen ze echter nietsvermoedend de oude mechanieken van de tempel in beweging. De spanning loopt op als blijkt dat de hele tempel voor een soort offergave is gebouwd. Offers voor wie of wat? Als de onderzoekers gevangen raken breekt er al snel paniek uit. En dan duiken ineens de Aliens en de Predators op...

Opmerkingen

In de film worden vele verwijzingen gemaakt naar de originele verhaallijnen van beide buitenaardse rassen, waarbij het Alien-universum de overhand heeft. De aanblik van het Weyland-bedrijf anno 21e eeuw en de 'oorsprongsverklaring' van de Aliens zijn leuke toevoegingen aan de film. Vooral het eerste gedeelte van de film is leuk, en de monsters zijn mooi in beeld gebracht. Naarmate het einde nadert ontspoort de film echter nogal.

  • Regisseur: Paul W.S. Anderson
  • Première: 13 augustus 2004 (USA)
  • Duur: 101 minuten
  • www.imdb.com

“In space, no one can hear you scream. On earth, it won't matter.”

Inhoud

De gebeurtenissen in deze film sluiten nauw aan bij het verhaal uit de eerste film. De enige overlevende Predator is zojuist gearriveerd aan boord van het Predator ruimteschip.

Het wezen werd in deel één echter door de Aliens geïnfecteerd en 'baart' nu het resultaat daarvan: een Alien-Predator hybride. Deze nog krachtigere soort maakt al vlug korte metten met de bemanning. Tijdens het gevecht raakt de scheepsromp beschadigd, waarna het schip neerstort in Colorado, Noord-Amerika.

Eén Predator overleeft de crash en kan nog net een noodsignaal activeren, voordat ook dit wezen zijn einde vindt. Vervolgens begint de ravage als de Predator-Alien hybride zich te goed doet in de lokale regio, compleet met de installatie van een nieuw alien nest.

Gelukkig bereikt het noodsignaal van het gecrashte schip de Predator thuiswereld. Een ervaren Predator reist hierna af naar de aarde om de problemen op te lossen - én alle sporen uit te wissen.

Opmerkingen

De regisseurs kregen de vrije hand bij het maken van dit tweede deel. Dat levert een film op die nog meer geweld en gore bevat dan het eerste deel. Het verhaaltje dient vooral als kapstok voor de vele actiescènes, maar is na afloop weer snel vergeten. Een nadeel is ook dat veel actiescènes zich in het donker afspelen en daardoor erg slecht te volgen zijn.

  • Regisseurs: Greg & Colin Strause
  • Première: 25 december 2007 (USA)
  • Duur: 94 minuten
  • www.imdb.com

Toekomst

Het is onbekend of er in de toekomst nog nieuwe Alien vs. Predator films zullen uitkomen. In de afgelopen jaren zijn er wel regelmatig geruchten over een mogelijk vervolg opgedoken in de Amerikaanse media. Concrete plannen lijken er momenteel echter nog niet te zijn.

Blu-ray

Zowel deel één alsook deel twee zijn op Blu-ray te verkrijgen.

Fansites