Predator (filmreeks)

  

Algemeen

Predator is een Amerikaanse SF horror franchise. Centraal staan extreem gevaarlijke buitenaardse wezens, die puur voor de sport op andere rassen in het universum jagen. Meestal wordt de mensheid hiervan het slachtoffer.

De Predators werden geïntroduceerd in de film Predator uit 1987. De hoofdrol hierin werd gespeeld door Arnold Schwarzenegger. Het verhaal gaat over een groepje Amerikaanse militairen, die tijdens een missie in de jungle worden opgejaagd door mysterieuze aliens.

De film was een succes, waarna verschillende vervolgdelen werden gemaakt. (Schwarzenegger werd in de latere delen echter vervangen door andere acteurs.) De Predator films worden over het algemeen gekenmerkt door vele actie- en geweld scènes. Verder werden er allerlei boeken, comics en videogames rond de Predators uitgebracht.

Films

Inhoud

Een groepje militairen (onder leiding van de ervaren Major Alan "Dutch" Schaefer) wordt naar Midden-Amerika gestuurd voor een geheime missie. In de jungle krijgen ze echter al snel te maken met een mysterieuze vijand, die van buitenaardse afkomst blijkt te zijn.

Het buitenaardse roofdier begint de militairen één voor één te vermoorden. Uiteindelijk blijft alleen de zwaargewonde Dutch over om de strijd aan te gaan met de Predator.

Opmerkingen

De première van Predator was in juni 1987. De recensenten waren in eerste instantie niet erg positief: het verhaal zou veel te mager zijn. Toch was de film voor toenmalige begrippen erg succesvol. Hierna werd al snel het besluit genomen om een vervolg te maken. Pas later kregen ook de critici meer waardering voor de film. Tegenwoordig komt de film zelfs voor op enkele Amerikaanse lijsten van 'beste films'.

De rol van Dutch werd gespeeld door Arnold Schwarzenegger. Voor de vervolgdelen keerde hij echter niet meer terug. Overigens zou Jean-Claude Van Damme oorspronkelijk de rol van Predator gaan spelen. Hij werd vervangen door een andere acteur, nadat hij over zijn 'buitenaardse pak' had geklaagd. Dit pak was namelijk erg warm en oncomfortabel.

 • Regisseur: John McTiernan
 • Première: 12 juni 1987 (USA)
 • Duur: 107 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

We schrijven het jaar 1997. In Los Angeles is een bendeoorlog gaande tussen twee rivaliserende drugskartels. Ondertussen blijkt er opnieuw een gevaarlijke Predator op de aarde te zijn geland. Het wezen mengt zich in de strijd tussen de politie en de criminelen. Al snel begint de Predator allerlei drugdealers te vermoorden.

De politieman Mike Harrigan begint een onderzoek naar deze mysterieuze moordzaken en komt de Predator uiteindelijk op het spoor. Mike en zijn collega's worden hierdoor echter ook zelf het doelwit van de alien.

Opmerkingen

Het tweede deel uit de Predator reeks kwam uit in 1990. In tegenstelling tot de vorige film was Predator 2 echter geen succes. Tegenwoordig oordeelt men wat positiever over Predator 2 en heeft de film onder fans cultstatus gekregen.

Overigens weigerde Arnold Schwarzenegger voor dit tweede deel terug te keren. Daarom huurde men een nieuwe hoofdrolspeler in: Danny Glover.

Aan het einde van de film komt het personage van Danny Glover terecht in het ruimteschip van de Predator. Op de achtergrond hangen een aantal jachttrofeeën, waaronder een schedel van een Alien. Dit gegeven werd later verder uitgewerkt in de Alien vs. Predator crossover films.

 • Regisseur: Stephen Hopkins
 • Première: 21 november 1990 (USA)
 • Duur: 108 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt zich af op een buitenaardse jungle planeet. Deze locatie wordt door de Predators als jachtgebied gebruikt. Een uiteenlopend groepje mensen wordt naar de planeet gebracht om als prooi te dienen voor de aliens. Om te kunnen overleven moeten de mensen samenwerken, maar dat is uiteraard niet eenvoudig.

Ondertussen blijken er verschillende Predator clans te zijn, die vechten om de macht. Dit zijn enerzijds de normale Predators en anderzijds een groep nog sterkere, grotere Predators, die nog gevaarlijker zijn.

Opmerkingen

Na de enigszins teleurstellende Alien vs. Predator crossovers, keerde men met Predators weer terug naar het eigen filmuniversum. De gebeurtenissen uit Alien vs Predator worden in deze film dan ook nadrukkelijk genegeerd.

De première was in juli 2010. Over het algemeen waren de recensenten dit keer iets positiever dan over de voorgaande films. (Een enkeling durfde zelfs te stellen dat Predators een min of meer waardige opvolger is van het allereerste deel uit 1987.)

Wereldwijd bracht Predators zo'n $127 miljoen op. Voor filmstudio FOX genoeg om in 2014 opdracht te geven voor een vervolg.

 • Regisseur: Nimród Antal
 • Première: 9 juli 2010 (USA)
 • Duur: 107 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Een Predator schip stort neer op de aarde. Vervolgens slagen de autoriteiten er in om een levende Predator gevangen te nemen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want het wezen weet al snel te ontsnappen. Hierna begint er een kat-en-muisspel tussen de Predator en een groepje Amerikaanse militairen.

Overigens blijken de Predators dit keer nog sterker en intelligenter te zijn geworden, wat het gevolg is van geavanceerde genetische manipulatie.

Opmerkingen

Dit vierde deel werd in 2014 aangekondigd. In eerste instantie waren er serieuze geruchten dat Arnold Schwarzenegger zou terugkeren als zijn personage Dutch (uit de eerste film), maar uiteindelijk bedankte hij voor de eer. Hij vond zijn beoogde gastoptreden namelijk te klein.

Qua sfeer en opzet keren de makers met dit vierde deel terug naar de allereerste film. Desondanks oordeelden de fans niet erg positief.

 • Regisseur: Shane Black
 • Première: 14 september 2018 (USA)
 • Duur: 107 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het gaat om een prequel film, die laat zien hoe de Predators lang geleden voor het eerst naar de aarde kwamen. Het verhaal speelt in het jaar 1719. Centraal staat een Comanche vrouw genaamd Naru, die haar stam tegen de gevaarlijke Predators moet beschermen.

Opmerkingen

In 2020 werd een vijfde Predator film in de Amerikaanse media aangekondigd. De werktitel was Skulls. Opmerkelijk is dat de film geen bioscooppremière kreeg, maar direct online werd uitgebracht (in de VS via Hulu en in Europa via Disney+ Star). Desondanks werd de productie uitermate positief ontvangen door zowel de fans alsook de recensenten.

 • Regisseur: Dan Trachtenberg
 • Première: 21 juli 2022 (USA)
 • Duur: 99 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt in de toekomst. Centraal staat opnieuw een vrouwelijk personage.

Opmerkingen

Dit project werd in februari 2024 aangekondigd. Door het onverwachte succes van de vorige film mocht regisseur Dan Trachtenberg een tweede film maken. De premièredatum is ergens in 2025. Verder is er over deze film nog weinig bekend.

Crossovers

In 2004 en 2007 werden er nog twee crossover films met de Alien franchise uitgebracht, onder de naam Alien vs. Predator. Voor meer informatie over deze crossovers zie onze Alien vs. Predator pagina.

Verzamelboxen

De films zijn verkrijgbaar op Blu-ray en dvd.

Fansites