Terminator (filmreeks)

Land van oorsprong: USA
Verhaal gaat over: Post-apocalyptische serie, Robots & kunstmatige intelligenties, Tijdreizen, Toekomst
Subgenre: Actie

Algemeen

Terminator is een Amerikaanse filmfranchise die werd bedacht door James Cameron. Het verhaal gaat over een toekomst waarin de mensheid bijna geheel is uitgeroeid door geavanceerde machines. Een klein groepje mensen biedt echter weerstand. Om de strijd voor eens en altijd te beslissen wordt een onverwoestbare moordmachine, een Terminator, terug in de tijd gestuurd. Zijn doel: het doden van John Connor, de toekomstige leider van het menselijk verzet. Het verzet stuurt echter ook iemand terug in de tijd om John Connor en zijn moeder Sarah te beschermen.

De eerste Terminator film werd uitgebracht in 1984. Sindsdien werden meerdere vervolgdelen gemaakt. De filmreeks maakte Arnold Schwarzenegger wereldberoemd met uitspraken als "I'll be back" en "Hasta la vista baby". Niet alle films werden door het publiek echter even goed ontvangen. Over het algemeen worden de eerste twee delen (geschreven en geregisseerd door James Cameron) als de beste gezien. De overige films (gemaakt door andere regisseurs) hebben een wisselende kwaliteit en zijn daarom minder geliefd.

Een terugkerend element in alle verhalen in de creatie van Skynet. Dit een geavanceerd computersysteem (kunstmatige intelligentie), dat op een dag zelfbewust wordt. Vervolgens keert Skynet zich tegen de mensheid en lanceert een enorme wereldwijde nucleaire aanval. Het merendeel van het menselijke ras komt hierdoor om het leven. Deze gebeurtenis wordt Judgment Day genoemd. Omdat de geschiedenis door tijdreizen meerdere keren wordt veranderd, verschillen de details over Skynet en Judgment Day per film.

Behalve de films werden ook een tv-serie, boeken, comics en games rond de Terminator uitgebracht. Niet alle media zijn even trouw aan het originele verhaallijn. Desondanks bevatten ze wel veel informatie voor wie nieuwsgierig is naar de achtergronden van het Terminator universum. Met name de comics gaan diep in op de toekomstige oorlog.

Films

Televisie spin-off: Terminator The Sarah Connor Chronicles (2007-2009)

Toekomst

Volgens Amerikaanse mediaberichten zou de zesde Terminator film, die wordt verwacht in 2019, het begin kunnen zijn van een nieuwe trilogie. (Mits de film een financieel succes wordt.) Dit werd overigens ook al gezegd bij de vijfde film.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief