Terminator (filmreeks)

   

Algemeen

Terminator is een Amerikaanse filmfranchise die werd bedacht door James Cameron. Het verhaal gaat over een toekomst waarin de mensheid bijna geheel is uitgeroeid door geavanceerde machines. Een klein groepje mensen biedt echter weerstand. Om de strijd voor eens en altijd te beslissen wordt een onverwoestbare moordmachine, een Terminator, terug in de tijd gestuurd. Zijn doel: het doden van John Connor, de toekomstige leider van het menselijk verzet. Het verzet stuurt echter ook iemand terug in de tijd om John Connor en zijn moeder Sarah te beschermen.

De eerste Terminator film werd uitgebracht in 1984. Sindsdien werden meerdere vervolgdelen gemaakt. De filmreeks maakte Arnold Schwarzenegger wereldberoemd met uitspraken als "I'll be back" en "Hasta la vista baby". Niet alle films werden door het publiek echter even goed ontvangen. Over het algemeen worden de eerste twee delen (geschreven en geregisseerd door James Cameron) als de beste gezien. De overige films (gemaakt door andere regisseurs) hebben een wisselende kwaliteit en zijn daarom minder geliefd.

Een terugkerend element in alle verhalen in de creatie van Skynet. Dit is een geavanceerd computersysteem (kunstmatige intelligentie), dat op een dag zelfbewust wordt. Vervolgens keert Skynet zich tegen de mensheid en lanceert een enorme wereldwijde nucleaire aanval. Het merendeel van het menselijke ras komt hierdoor om het leven. Deze gebeurtenis wordt Judgment Day genoemd. Omdat de geschiedenis door tijdreizen meerdere keren wordt veranderd, verschillen de details over Skynet en Judgment Day per film.

Behalve de films werden ook een tv-serie, boeken, comics en games rond de Terminator uitgebracht. Niet alle media zijn even trouw aan het originele verhaallijn.

Films

Inhoud

In het jaar 2029 wordt de wereld geregeerd door machines. Het merendeel van de mensheid is uitgeroeid. De weinige overlevenden worden overal opgejaagd door kille vechtmachines.

Er is één man die een opstand leidt tegen de machines: John Connor. De machines sturen daarom een killer robot, een Terminator, terug in de tijd om Johns moeder te vermoorden voordat hij wordt geboren. Zonder John zal de mensheid namelijk niet krachtig genoeg zijn om in verzet te komen tegen de machines.

De rebellen hebben zelf echter ook een tijdreismachine bemachtigd. Ze sturen de vrijheidsstrijder Kyle Reese terug naar 1984 om Sarah Connor te beschermen tegen de niets ontziende Terminator (Arnold Schwarzenegger).

Sarah en Kyle worden al snel verliefd op elkaar. Samen slaan ze op de vlucht voor de Terminator, die hen overal achtervolgd. Uiteindelijk lukt het om de Terminator inderdaad uit te schakelen. Maar de prijs is hoog, want Kyle komt daarbij om het leven.

Aan het einde van de film blijkt Sarah zwanger te zijn van een zoon: John, de toekomstige leider van het verzet.

Opmerkingen

 • Regisseur: James Cameron
 • Première: 26 oktober 1984 (USA)
 • Duur: 107 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het is 1995. John, de zoon van Sarah Connor, is inmiddels tien jaar oud. Nadat de eerdere poging om Sarah te doden mislukte, ondernemen de machines uit de toekomst een tweede poging. Dit keer wordt een nieuwe, nog geavanceerdere Terminator naar het verleden gestuurd. De T-1000 is gemaakt van een soort vloeibaar metaal. Deze Terminator kan hierdoor moeiteloos van vorm en uiterlijk veranderen. Zijn doel is om de jonge John Connor zelf te vermoorden.

Ook dit keer zetten de rebellen uit de toekomst een tegenoffensief in. Ze sturen een verouderde Terminator (een T-800 uit de vorige film) naar 1995, die ze geherprogrammeerd hebben om John te beschermen.

Sarah zit ondertussen vast in een inrichting, omdat niemand haar verhaal over Judgment Day gelooft. John en de T-800 bevrijden Sarah en slaan daarna gezamenlijk op de vlucht. Terwijl de T-1000 de achtervolging inzet, maakt Sarah plannen om de toekomstige uitvinder van Skynet te doden.

Opmerkingen

Na het overdonderende succes van The Terminator kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Het duurde echter zeven jaar voordat het langverwachte vervolg eindelijk uitkwam. In die tijd werd er druk geëxperimenteerd met nieuwe computereffecten, die de 'vloeibare' Terminator mogelijk maakten. Tegenwoordig zien deze effecten er enigszins gedateerd uit, maar destijds was het helemaal top.

Linda Hamilton (Sarah) en Arnold Schwarzenegger (T-800) keerden voor dit tweede deel terug in hun rollen uit de vorige film.

Overigens wordt Terminator 2 door velen gezien als een betere film dan de originele Terminator. Er zijn maar weinig vervolgfilms die het eerste deel kunnen evenaren, maar bij Terminator 2 is dat zeker gelukt.

 • Regisseur: James Cameron
 • Première: 1 juli 1991 (USA)
 • Duur: 137 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Aan het einde van de vorige film leek Skynet voorgoed te zijn verslagen. In deze film wordt duidelijk dat dit toch niet het geval is.

De machines doen namelijk een laatste poging om de inmiddels volwassen John te vermoorden en sturen een derde Terminator terug in de tijd. Deze keer hebben ze een vrouwelijke variant gemaakt, de T-X, die nog gevaarlijker en nog geavanceerder is dan alle voorgaande modellen. De rebellen uit de toekomst hebben echter wederom een Arnie-Terminator op de vuilnisbelt gevonden en sturen deze naar 2004 om John te helpen.

Al snel wordt duidelijk dat Judgment Day (de gevreesde dag des oordeels) nu toch echt is aangebroken. Skynet is geactiveerd ... en niemand kan het vreselijke onheil meer stoppen.

Opmerkingen

Bijna 20 jaar na de originele film is Arnold Schwarzenegger weer terug als Terminator. Hoewel hij de 50 al lang is gepasseerd, overtuigt hij nog steeds in zijn rol. James Cameron, die de eerste twee Terminator films regisseerde, werkte echter niet meer mee aan dit derde deel.

Linda Hamilton werd in eerste instantie gevraagd om terug te keren, maar de actrice bedankte voor de eer en is daarom niet meer te zien. De makers wilden oorspronkelijk ook Edward Furlong terug (die in de vorige film John Connor speelde), maar deze acteur bleek inmiddels een drugsverslaving te hebben. Daarom werd hij vervangen door Nick Stahl.

 • Regisseur: Jonathan Mostow
 • Première: 2 juli 2003 (USA)
 • Duur: 109 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt in het post-apocalyptische jaar 2018. De oorlog tegen Skynet is inmiddels in volle gang. Het merendeel van de mensheid is uitgeroeid. De weinige overlevenden worden opgejaagd door Skynet, dat de mensheid als bedreiging ziet. Terwijl het verzet de strijd aangaat met de machines, moet John Connor vechten om zijn bestaan.

Opmerkingen

Terminator Salvation zit bomvol actie een heeft een grauwe en rauwe uitstraling. Omdat de film zich afspeelt na de nucleaire holocaust is het meer een oorlogsfilm geworden dan een achtervolgingsfilm, wat de stijl was van de eerdere delen. Dit werkt enerzijds verfrissend, maar is tevens een zwakte omdat dit juist één van de aantrekkingskrachten van de Terminator reeks was. Salvation wijkt hierdoor behoorlijk af van het bekende Terminator concept.

Overigens wordt John Connor dit keer gespeeld door Christian Bale. Arnold Schwarzenegger deed niet meer mee, maar is toch kort te zien in de film. Hiervoor werd een body double gebruikt. Het gezicht van Schwarzenegger werd hier digitaal 'opgeplakt' door middel van CGI.

 • Regisseur: McG
 • Première: 21 mei 2009 (USA)
 • Duur : 115 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

We schrijven het jaar 2029. John Connor is de leider van het menselijke verzet tegen de machines. Wanneer duidelijk wordt dat Skynet van plan is om het verleden te veranderen, stuurt ook John zijn beste soldaat terug in de tijd om zijn moeder, Sarah Connor, te beschermen.

Wanneer Kyle Reese in 1984 arriveert, ontdekt hij echter dat al er een nieuwe tijdlijn is ontstaan. Samen met een nieuwe bondgenoot, een oude T-800 (Arnold Schwarzenegger), moeten Kyle en Sarah nu proberen om de toekomst te redden.

Ondertussen moeten ze het natuurlijk opnemen tegen allerlei vijandige Terminators, waaronder een nieuwe T-800, en ... John Connor zelf.

Opmerkingen

Terminator Genisys is niet zozeer een vervolg op de eerdere films, maar meer een soort 'reset' van het inmiddels welbekende verhaal. Alle personages worden vertolkt door nieuwe acteurs, met uitzondering van Arnold Schwarzenegger die weer terugkeert als de T-800. Voor de Doctor Who fans: acteur Matt Smith (beter bekend als de 11de Doctor) speelt een bijrol in deze film.

Hoewel James Cameron niet betrokken was bij de productie, liet hij vooraf in een interview wel weten zijn goedkeuring aan de film te geven. Desondanks viel het succes van dit vijfde deel tegen. De recensenten oordeelden overwegend negatief en ook de opbrengsten waren voor de studio een tegenvaller. Oorspronkelijk had men plannen voor twee vervolgfilms, die in 2017 en 2018 in de bioscoop hadden moeten komen. Deze projecten werden echter gecanceld.

 • Regisseur: Alan Taylor
 • Première: 1 juli 2015 (USA)
 • Duur : 126 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt 27 jaar na de gebeurtenissen van Terminator 2: Judgment Day. Een nieuw soort Terminator wordt door Skynet vanuit de toekomst naar het heden gestuurd om een meisje genaamd Dani Ramos te doden. Een inmiddels oudere Sarah Connor en de originele T-800 (die zichzelf nu Carl noemt) schieten haar te hulp.

Opmerkingen

Dit zesde deel kan worden gezien als een direct vervolg op de eerste en tweede film. (De gebeurtenissen uit de overige drie films worden genegeerd.) Arnold Schwarzenegger en Linda Hamilton keren allebei terug in hun oude rollen. James Cameron voerde dit keer weliswaar niet de regie, maar werkte wel mee aan het verhaal.

Hoewel de film door recensenten beter werd ontvangen dan deel vijf, lieten de fans de film links liggen. Oorspronkelijk had deze film de aanzet moeten geven tot een nieuwe trilogie, maar na tegenvallende opbrengsten werden ook deze plannen geschrapt.

 • Regisseur: Tim Miller
 • Premièredatum: 1 november 2019 (USA)
 • Duur: 128 minuten
 • www.imdb.com

Televisie serie

Toekomst

Het is onduidelijk of de fans nog nieuwe films kunnen verwachten. Volgens Amerikaanse mediaberichten zijn er mogelijk nog plannen voor een nieuwe reboot van het Terminator universum.

Links