Ashes to Ashes (2008-2010)

"My name is Alex Drake. Ive just been shot and that bullet has taken me back to 1981. I may be one second away from life, or one second away from death. All I know is that I have to keep fighting. Fight to live. Fight to see my daughter. Fight to get home."

Het directe vervolg op Life on Mars (2006-2007).

Samenvatting

2008: Alex Drake werkt als psychologe en profiler voor de Londense politie. Sinds enige tijd is ze gefascineerd door de dood van een collega uit Manchester. Inspecteur Sam Tyler kreeg een ernstig ongeluk en lag daarna langere tijd in coma. Kort nadat hij uit zijn coma ontwaakte, pleegde hij zelfmoord door van het dak van het politiebureau af te springen. Voor zijn dood sprak Sam echter nog een bandje in over de avonturen die hij in zijn coma had beleefd. Voor Alex is dit natuurlijk boeiend materiaal en ze bestudeerd het bandje dat Sam achterliet dan ook nauwkeurig.

Op een dag brengt Alex haar 12-jarige dochter Molly naar school. Onderweg raakt ze betrokken bij een gijzeling en wordt ze door een drugsdealer in het hoofd geschoten. Vreemd genoeg wordt Alex daarna wakker in 1981! Haar verbazing wordt alleen maar groter als ze even later kennismaakt met drie bijzondere personages die ze maar al te goed kent uit Sams gedetailleerde verslagen.

Gene Hunt, Chris Skelton en Ray Carling waren in 1973 de politiecollega’s van Sam. Gene Hunt is een homofobe, racistische, seksistische, ketting rokende alcoholist, die er behoorlijk brute arrestatiemethoden op nahoudt, maar die toch een bepaalde charme heeft. De jonge Chris is een ietwat luie en naïeve agent, die (vaak tevergeefs) droomt van avontuur. Ray is een harde en stroeve man, maar wel uiterst loyaal aan zijn baas Gene. Het drietal blijkt gezamenlijk naar Londen te zijn verhuisd om daar de onderwereld eens flink op te ruimen.

Alex analyseert de situatie en heeft haar conclusie snel getrokken. Ze vermoedt dat ze haar eigen fantasiewereld heeft gecreëerd, gebaseerd op de verhalen van Sam. Na verloop van tijd blijkt echter dat de zaak lang niet zo eenvoudig ligt en dat er veel meer aan de hand is.

1981 was namelijk een belangrijke periode voor Alex. In dat jaar verloor de destijds 8-jarige Alex haar ouders door een autobom. Is dat misschien de reden waarom ze in 1981 is terecht gekomen? Terwijl ze zich staande moet zien te houden in de roerige jaren ’80, probeert ze ook wanhopig om weer terug naar 2008 te komen. Ondertussen wordt Alex geplaagd door duistere hallucinaties, waarin een mysterieuze clown de hoofdrol speelt.

Uiteindelijk worden in Ashes to Ashes alle openstaande vragen beantwoord die in Life On Mars onbeantwoord bleven. Bijvoorbeeld: wie of wat is Gene Hunt? Zijn mysterieuze achtergrond wordt na verloop van tijd steeds belangrijker in het verhaal. Dit leidt tot een schokkende ontknoping in de laatste aflevering.

Serie Algemeen

Life on Mars (2006-2007) was in Groot-Brittannië een zeer succesvolle serie. Toch kwam deze reeks na twee seizoenen alweer ten einde. Hoofdrolspeler John Simm (Sam Tyler) had namelijk geen zin meer in een derde seizoen. (We komen hem in Ashes to Ashes dan ook niet meer tegen, hoewel er regelmatig aan de afwezige Sam wordt gerefereerd.) De makers van Life on Mars hadden op dat moment echter nog voldoende ideeën om de verhaallijn voort te zetten.

Toen de laatste aflevering van Life on Mars in zicht kwam, werd het productieteam door de BBC benaderd met de vraag of men geen vervolgserie wilde maken over Gene Hunt. De Britse kijkers hadden dit volledig politiek incorrecte personage namelijk massaal in hun harten gesloten.

Dit resulteerde in Ashes to Ashes, net als zijn voorganger vernoemt naar een lied van David Bowie. Volgens Matthew Graham (bedenker/schrijver) was er namelijk nog veel te onthullen over ‘het grote mysterie van Gene Hunt’. Hoewel er in Life on Mars weinig antwoorden werden gegeven op belangrijke vragen, worden er in Ashes to Ashes grote onthullingen gedaan over Gene Hunt. 1973 en 1981 blijken inderdaad veel meer te zijn dan alleen fantasiewerelden van Sam en Alex.

Het eerste seizoen ging in februari 2008 van start. Het tweede seizoen werd in april en mei 2009 uitgezonden. Het derde en laatste seizoen was april en mei 2010 op de BBC te zien. Uiteindelijk telde de serie in totaal 24 afleveringen. Ook dit keer was het weer een bewuste keuze van de makers om de serie na drie seizoenen ten einde te laten komen.

Om van Ashes to Ashes, ondanks dezelfde invalshoek, toch een compleet andere serie dan Life on Mars te maken, werd het verhaal verplaatst van Manchester in 1973 naar Londen in 1981.

Ook hebben Alex en Gene een geheel andere dynamiek dan Sam en Gene: seksuele spanning is een belangrijk element geworden. Alex is een moderne vrouw vol zelfvertrouwen, wat uiteraard botst met de achtergebleven opvattingen van Gene. Hoewel het tweetal in eerste instantie weinig van elkaar moet hebben, krijgen ze na verloop van tijd steeds meer sympathie en respect voor elkaar. Een amusante haat-liefde verhouding is het gevolg.

Aangezien Alex een goede opleiding heeft genoten en in haar ééntje meer goede manieren heeft dan het hele politiebureau bij elkaar, vindt Gene haar erg ‘posh’ (‘chic’) en dat bedoelt hij uiteraard niet als een compliment. Hij geeft Alex de bijnaam ‘Bolly’, een verwijzing naar het luxe Franse campagne merk Bollinger.

Dvd

Alle drie seizoen van Ashes to Ashes zijn in Groot-Brittannië (Regio 2 import) op dvd verkrijgbaar. In tegenstelling tot Life on Mars is de reeks nooit op Blu-ray uitgebracht.

Het Life on Mars universum

Life on Mars (originele serie) • Ashes to Ashes (sequel) • Life on Mars (Amerikaanse remake) • La Chica De Ayer (Spaanse remake) • The Dark Side of the Moon (Russische remake)

Links

Personages


Gene Hunt

Alex Drake

Ray Carling

Chris Skelton

Sharon ‘Shaz’ Granger
 

Trailer

Scans uit Nederlandse tv-gidsen

Klik op een plaatje voor een vergroting

Naar aanleiding van de start van het eerste seizoen op de Britse en Nederlandse televisie (2008).


VARA Magazine (1/2)

VARA Magazine (2/2)

VARA Magazine

Dagblad De Pers
4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)