La Chica De Ayer (2009)

Spaanse remake van de Britse serie Life on Mars (2006-2007).

Samenvatting

Het verhaal begint in 2009 in Madrid, waar we kennis maken met Inspecteur Samuel Santos van de nationale politie. Na een mysterieuze aanrijding ontwaakt hij ineens in het jaar 1977. Al snel ontmoet hij zijn nieuwe baas, Joaquín ‘Quin’ Gallardo, en zijn nieuwe collega’s Raimundo ‘Rai’ García en Cristóbal ‘Cris’ Mateo. Ook blijkt er een vrouw op het bureau te werken, Ana Valverde, maar zij wordt door haar collega’s nauwelijks serieus genomen. Terwijl Samuel probeert te doorgronden hoe en waarom hij in het verleden is terecht gekomen, krijgt hij te maken met een enorme cultuurschok. In 1977 is immers alles anders.

Het uitgangspunt van de serie is hiermee grotendeels gelijk aan de Britse versie, met enige verschillen. Zo werd het verhaal verplaatst naar 1977. Dit omdat Spanje in 1973 nog een dictatuur was. Ook was het onder Franco voor vrouwen verboden om bij de politie te werken.

Op twee punten is het verhaal echt radicaal anders. Van een eventueel coma - of enige verwijzing naar een coma - is in deze serie geen sprake. In deze versie is Samuel namelijk wel een echte tijdreiziger. Ook lukt het Samuel om het verleden daadwerkelijk te veranderen, wat in de Britse serie altijd onmogelijk bleek te zijn. Uiteindelijk krijgt Samuel de optie om naar de toekomst - zijn eigen tijd - terug te keren. Hij kiest er in de laatste aflevering echter voor om definitief in het verleden te blijven, bij Ana.

Serie Algemeen

La Chica De Ayer is een Spaanse serie. Het gaat om een remake van het Britse Life on Mars (2006-2007). Wat opvalt is de nieuwe naam van de serie. Deze komt van het lied La Chica de Ayer ("Het meisje van gisteren") van de band Nacha Pop, destijds een enorme hit in Spanje. Life on Mars van David Bowie komt niet in het verhaal voor en is vervangen door Bohemian Rhapsody van Queen.

De eerste aflevering ging in april 2009 in première bij de commerciële zender Antena 3. Wegens tegenvallende kijkcijfers volgde na acht afleveringen alweer de stopzetting. De laatste aflevering werd in juni 2009 uitgezonden. Voor de laatste aflevering werden overigens twee verschillende eindscènes gefilmd: één met een open einde en één met een gesloten einde. Toen duidelijk werd dat er geen tweede seizoen meer zou komen, werd er voor het gesloten einde gekozen.

Opvallend is dat de Spaanse afleveringen veel langer duren dan de originele Britse afleveringen. In de Britse versie duurt iedere aflevering zo'n 55 minuten, maar de afleveringen van La Chica De Ayer duren ieder (zonder reclame) wel 80 minuten. In de Spaanse serie zijn op sommige punten dan ook geheel nieuwe verhaalelementen toegevoegd, hoewel men over het algemeen toch redelijk trouw blijft aan de Britse versie.

Dvd

Eind 2009 werd de complete serie in Spanje op dvd uitgebracht. Helaas staat op de dvd's geen Engelse ondertiteling voor buitenlandse fans.

Het Life on Mars universum

Life on Mars (originele serie) • Ashes to Ashes (sequel) • Life on Mars (Amerikaanse remake) • La Chica De Ayer (Spaanse remake) • The Dark Side of the Moon (Russische remake)

Links