La Chica De Ayer (2009)

Spaanse remake van de Britse serie Life on Mars (2006-2007).

Samenvatting

In deze remake is het verhaal verplaatst naar Spanje in 1977. Dit omdat Spanje in 1973 nog een dictatuur was. Ook was het onder Franco voor vrouwen verboden om bij de politie te werken.

Het basisverhaal van de Britse serie is in de Spaanse versie redelijk hetzelfde gebleven. Alle namen en plaatsen zijn uiteraard wel veranderd. Het verhaal begint in 2009 in Madrid, waar we kennis maken met Inspecteur Samuel Santos van de nationale politie. Na een aanrijding wordt hij ineens wakker in het jaar 1977. Al snel ontmoet hij zijn nieuwe baas, Joaquín ‘Quin’ Gallardo, en zijn nieuwe collega’s Raimundo ‘Rai’ García en Cristóbal ‘Cris’ Mateo. De naam van Annie is veranderd in Ana Valverde. Maya is Sonia geworden. De ouders van Samuel zijn Rosa en José Santos.

Op twee punten is het verhaal radicaal anders. Van een eventueel coma - of enige verwijzing naar een coma - is in deze serie geen sprake. In deze versie is Samuel namelijk wel een echte tijdreiziger. Ook lukt het Samuel om het verleden daadwerkelijk te veranderen, wat in de Britse serie altijd onmogelijk bleek te zijn. Uiteindelijk krijgt Samuel de optie om naar de toekomst - zijn eigen tijd - terug te keren. Hij kiest er echter voor om definitief in het verleden te blijven, bij Ana.

Serie Algemeen

Begin 2008 werd bekend dat het concept van Life on Mars was doorverkocht naar Spanje. In navolging van de Amerikaanse versie alweer de tweede remake, hoewel dit de eerste versie is die zich niet afspeelt in een Engelstalig land. Bovendien speelt het verhaal zich af in de periode vlak na het einde van Franco’s dictatuur, waardoor een interessant contrast ontstaat met het moderne Spanje.

Wat opvalt is de nieuwe naam van de serie. Deze komt van het lied La Chica de Ayer (Het meisje van gisteren). Dit lied van de band Nacha Pop was destijds in Spanje een enorme hit. Life on Mars van David Bowie komt niet in de serie voor en is vervangen door Bohemian Rhapsody van Queen.

De eerste aflevering werd in april 2009 uitgezonden door de commerciële zender Antena 3. Gemiddeld trok de serie zo’n 2,6 miljoen kijkers per aflevering. Voor Spaanse begrippen slechts matige kijkcijfers. De serie werd daarom na één seizoen van in totaal acht afleveringen stopgezet. De laatste aflevering werd in juni 2009 uitgezonden.

Voor de allerlaatste aflevering werden twee verschillende eindscènes gefilmd: één met een open einde (vermoedelijk een cliffhanger) en één met een gesloten einde. Toen duidelijk werd dat er geen tweede seizoen meer zou komen, werd er voor het gesloten einde gekozen.

Opvallend is dat de Spaanse afleveringen veel langer duren dan de originele Britse afleveringen. In Groot-Brittannië duurde iedere aflevering 60 minuten, maar de afleveringen van La Chica De Ayer duren ieder (zonder reclame) wel 80 minuten. In de Spaanse serie zijn op sommige punten dan ook geheel nieuwe verhaalelementen toegevoegd, hoewel men over het algemeen toch redelijk trouw blijft aan de Britse versie.

De serie lijkt trouwens veel meer op het originele Britse verhaal dan de Amerikaanse versie. Het is wel even wennen om andere acteurs in de inmiddels bekende rollen te zien, maar de Spaanse acteurs hebben onderling veel chemie en ook duidelijk plezier in hun werk. Enige kritiek puntje is dat er veel minder muziek wordt gebruikt dan in de Britse en Amerikaanse series. Ook de scènes in het politiebureau zijn duidelijk low budget.

Dvd

Eind 2009 werd de complete serie in Spanje op dvd uitgebracht. Deze is via Spaanse web winkels te bestellen. Helaas staat op de dvd's geen Engelse ondertiteling voor bijvoorbeeld buitenlandse fans.

Het Life on Mars universum

Life on Mars (originele serie) • Ashes to Ashes (sequel) • Life on Mars (Amerikaanse remake) • La Chica De Ayer (Spaanse remake) • The Dark Side of the Moon (Russische remake)

Links

Seizoen 1 (2009)

1. Regreso al pasado (Terug naar het verleden): 26 april 2009

Politie inspecteur Samuel Santos uit Madrid komt na een ongeluk in 2009 terecht in 1977.

2. La mujer del vestido rojo (De vrouw in de rode jurk): 3 mei 2009

Samuel maakt kennis met zijn ouders, die in 1977 nog een jong stelletje zijn.

3. Llega el inspector Quintana (De komst van Inspecteur Quintana): 10 mei 2009

In een fabriek wordt een moord gepleegd, waarna Samuel en zijn baas onenigheid krijgen over hoe deze zaak moet worden opgelost.

4. El padre de Samuel, en peligro (De vader van Samuel in gevaar): 17 mei 2009

Samuel gaat zich steeds meer bemoeien met het leven van zijn vader en ontdekt dat diens leven gevaar loopt.

5. Vicente, el travestido (Vincent, de travestiet): 24 mei 2009

De politie onderzoekt de moord op een travestiet.

6. El caso de las feministas (De zaak van de feministen): 31 mei 2009

Een groep feministen demonstreert tegen de aanwezigheid van een nachtclub, maar dit loopt al snel behoorlijk uit de hand.

7. El abandono (Verlaten): 7 juni 2009

Samuel probeert te voorkomen dat zijn vader zijn gezin in de steek zal laten.

8. La luz al final del túnel (Het licht aan het eind van de tunnel): 14 juni 2009

Samuels vader blijkt de hoofdverdachte te zijn in een moordzaak. Ondertussen krijgt Samuel de mogelijkheid om terug te keren naar zijn eigen tijd, maar uiteindelijk besluit hij de rest van zijn leven in het verleden te blijven - bij Ana.

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)