Earth: Final Conflict (1997-2002)

"Three years ago they came, forever altering the future of humanity. William Boone's life has been destroyed. A man caught between two worlds. Assigned protector to the Companions; undercover agent for the Liberation. A alien implanted cyber-virus expands his mind. Controlling a bio-engineered weapon of unprecedented power, William Boone searches for the Truth."

Samenvatting

De hele planeet staat op zijn kop als aan het begin van de 21ste eeuw 71 androgyne buitenaardse wezens contact op nemen met de aarde. Het blijken Taelons te zijn en ze bieden zich aan als zogenaamde Companions voor de mensheid. In ruil daarvoor willen ze asiel op aarde. De mensen stemmen toe.

De Taelons brengen vele geavanceerde wetenschappen en technologieën mee. Binnen de kortste keren is de aarde in een paradijs veranderd. Ziektes, oorlogen, hongersnood en milieuvervuiling behoren tot het verleden. De Taelons sluiten vriendschappen en gaan zelfs diplomatieke relaties aan met staatshoofden. De meeste mensen zijn zwaar onder de indruk van deze buitenaardse prestaties. De grootste twijfels worden weggenomen en de Taelons worden met open armen ontvangen. Een steeds groter wordende groep mensen denkt echter negatief over de nieuwe buitenaardse 'vrienden'. Ze zijn ervan overtuigd dat de Taelons kwade bedoelingen hebben en richten een verzetsbeweging op.

De serie begint drie jaar na de aankomst van de Taelons. Op een dag wordt de Companion voor het Amerikaanse continent, Da'an, tijdens een publieke toespraak het doelwit van een scherpschutter. De kogel mist zijn doel, maar raakt helaas wel een omstander. De rijke zakenman Jonathan Doors, die nauw zaken deed met de Taelons, komt om het leven. De politie commandant William Boone gaat achter de dader aan, maar deze weet te ontsnappen. Da'an is onder de indruk van Boone's daadkrachtige optreden en biedt hem een baan als bodyguard aan. Boone weigert. Hij vertrouwt de Taelons niet helemaal en bovendien staat hij op het punt een gezinnetje te stichten met zijn vrouw Kate.

Boone ontdekt uiteindelijk dat de moordenaar van Doors in het verzet zit. Kort daarna komt Kate op mysterieuze wijze om het leven. Dan blijkt dat Doors zijn eigen dood in scène heeft gezet en in werkelijkheid de leider van het verzet is. Het verzet vermoedt dat de Taelons Kate hebben laten vermoorden. Om de antwoorden op al zijn vragen te vinden besluit Boone als dubbelagent te gaan werken. Hij neemt het baantje als Taelon bodyguard aan, maar rapporteert ook aan het verzet. Boone werkt nauw samen met de marinier Lili Marquette, ook een dubbelagente.

Na verloop van tijd wordt Boone goede vrienden met Da'an, waar Doors alles behalve blij mee is. Boone komt er achter dat de Taelons eigenlijk geen slechte wezens zijn. Of hebben ze toch een verborgen agenda? En zijn Doors, Lili en het verzet wel te vertrouwen? Wie staat er aan de goede kant en wie niet?

Serie Algemeen

Earth: Final Conflict stamt uit de koker van Gene Roddenberry, de man die ook Star Trek bedacht. (Oorspronkelijk zou de serie Battleground: Earth gaan heten, maar deze naam werd op het laatste moment veranderd.)

Roddenberry overleed in 1991, maar zijn weduwe Majel Barrett vond in 1996 tussen de papieren van haar man oude aantekeningen over een serie die hij in de 70er jaren had bedacht, maar waar hij verder nooit wat mee had gedaan.

In 1997 slaagde Barrett er met de hulp van andere producenten in de serie alsnog op televisie te krijgen. (Hetzelfde gebeurde met Andromeda, ook een SF serie bedacht door Roddenberry.) Barrett zelf had verder meerdere keren een gastrol in Earth: Final Conflict.

De eerste aflevering werd in oktober 1997 uitgezonden; de laatste in mei 2002. Uiteindelijk telde de serie vijf seizoenen en in totaal 110 afleveringen.

Earth: Final Conflict is berucht om het feit dat de cast continu veranderde. Dit was meestal het gevolg van onenigheid tussen de producenten en de castleden over contracten. Van de hele cast heeft maar één acteur/personage het alle vijf seizoenen uitgehouden. Bijna alle overige personages kwamen één of twee seizoenen na hun introductie in het verhaal alweer om het leven of verlieten de serie op een andere manier. Ook hoofdrolspelers werden niet gespaard.

Het vijfde seizoen is zeer anders dan de eerste vier seizoenen. In de eerste jaren speelden de Taelons de hoofdrol, maar in het laatste seizoen werden de Taelons ineens vervangen door een nieuw en gevaarlijker ras, de Atavus.

dvd

Alleen het eerste seizoen is met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht. In Regio 2 zijn helaas geen verdere seizoenen verkrijgbaar.

In Regio 1 (Noord-Amerika) zijn wel alle vijf seizoenen op dvd verkrijgbaar.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (4 stemmen)