Earth: Final Conflict (1997-2002)

Samenvatting

Op een dag arriveert een groep androgyne aliens genaamd Taelons op de aarde. Ze bieden zichzelf aan als Companions voor de mensheid. In ruil daarvoor willen ze asiel op aarde.

De Taelons blijken over allerlei geavanceerde technologieën te beschikken. Door de meeste aardbewoners worden de aliens daarom met open armen ontvangen. Al snel is de aarde veranderd in een paradijs. Ziekte, oorlog, hongersnood en milieuvervuiling behoren tot het verleden. De Taelons gaan zelfs diplomatieke relaties aan met staatshoofden.

Een groeiend aantal mensen vertrouwt deze nieuwe buitenaardse 'vrienden' echter niet. Ze zijn ervan overtuigd dat de mysterieuze Taelons kwade bedoelingen hebben en richten een verzetsbeweging op. Dit verzet wordt geleid door de zakenman Jonathan Doors.

In eerste instantie ligt de focus op Commander William Boone en zijn partner Lili Marquette. Beide zijn dubbelagenten die werken voor zowel de Taelons als ook het verzet. Later wordt er een nieuwe hoofdpersoon geïntroduceerd, Liam Kincaid, ook een dubbelagent.

Het laatste, vijfde seizoen slaat een compleet andere weg in. De Taelons worden ineens vervangen door een nieuw en gevaarlijker ras, de Atavus.

Serie Algemeen

Earth: Final Conflict is een Canadese serie. Het verhaal werd bedacht door Gene Roddenberry (Star Trek). Hij overleed weliswaar in 1991, maar zijn weduwe Majel Barrett vond later tussen de papieren van haar man aantekeningen over een verhaal genaamd Battleground: Earth dat hij in de jaren 70 had bedacht, maar waar hij verder nooit wat mee had gedaan.

In 1997 slaagde Barrett met behulp van andere producenten erin om de serie alsnog op televisie te krijgen. (Hetzelfde gebeurde met Andromeda, ook een 'postume serie' van Roddenberry.) Het eerste seizoen van Earth: Final Conflict ging in oktober 1997 in première op de Noord-Amerikaanse televisie. Uiteindelijk telde de serie vijf seizoenen en in totaal 110 afleveringen. De laatste aflevering werd in mei 2002 uitgezonden.

De serie is berucht om het feit dat de samenstelling van de cast bijna continu veranderde. Van de hele cast heeft slechts één acteur/personage het alle vijf seizoenen uitgehouden. Bijna alle overige personages kwamen één of twee seizoenen na hun introductie alweer om het leven of verlieten de serie op een andere manier. Ook hoofdrolspelers werden daarbij niet gespaard.

Majel Barrett zelf was trouwens meerdere keren in de serie te zien in een gastrol.

Vergelijkbare serie: Childhood's End (2015).

Dvd

In Noord-Amerika (Regio 1) is de complete serie op dvd uitgebracht. In Nederland is alleen het eerste seizoen met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links