Andromeda (2000-2005)

"The long night has come. The Systems Commonwealth, the greatest civilization in history, has fallen. But now, one ship, one crew have vowed to drive back the night and rekindle the light of civilization. On the starship Andromeda, hope lives again."

Samenvatting

Duizenden jaren in de toekomst maken we kennis met Dylan Hunt, kapitein van het sterrenschip Andromeda Ascendent. Hunt dient in de High Guard, een elite defensiemacht die belast is met de bescherming van de grootste civilisatie ooit: het Commonwealth System, ofwel het Gemenebest Systeem. Dit is een intergalactisch samenwerkingsverband tussen duizenden planeten en rassen, dat de orde en vrede handhaaft in het universum.

Op een dag komt één van de bondgenoten van het Gemenebest, de Nietzscheanen (genetisch verbeterde aanhangers van Nietzsche's Übermensch theorie), in opstand. Ook enkele Nietzscheaanse leden van Hunts bemanning doen mee aan de rebellie, waaronder zijn eerste officier.

Na met de Andromeda in een hinderlaag te zijn gelopen, ziet Hunt zich gedwongen zijn gehele bemanning te evacueren. Zelf blijft hij achter aan boord. De Andromeda wordt korte tijd later naar de rand van een zwart gat toegetrokken. Het gevolg is dat de tijd zich vervormt en Hunt wordt 'bevroren' in de tijd.

300 jaar later wordt hij gered door de bemanning van het vrachtschip Eureka Maru. Vanuit Hunts perspectief zijn er slechts enkele minuten verstreken. Daarom kan hij eerst maar moeilijk geloven dat al zijn bekenden dood zijn en het universum inmiddels compleet is veranderd. Het Gemenebest is gevallen, waardoor het heelal in een zogenaamde 'lange nacht' is terecht gekomen. Het universum is nu niets meer dan een anarchistische en zwaar verdeelde puinhoop. Wetteloosheid, oorlog en uitbuiting zijn aan de orde van de dag.

Geconfronteerd met deze grauwe realiteit, besluit Dylan Hunt het Gemenebest een nieuw leven in te blazen om zo de orde en vrede te herstellen. Om dit te bereiken start hij een zoektocht naar nieuwe bondgenoten - beginnend met de bemanning van het bergingsschip dat hem redde. Hunts hoop is om ook oude bondgenoten terug te vinden die het Gemenebest trouw zijn gebleven, om zo tezamen het Gemenebest in haar oude glorie te herstellen.

Hunt weet de bemanning van de Eureka Maru ervan te overtuigen zich bij hem aan te sluiten. Maar de bemanning gelooft eigenlijk niet in Hunts droom en ze nemen het aanbod in eerste instantie alleen maar aan om er zelf hun voordeel mee te doen.

Al snel volgen voor Hunt de eerste tegenslagen. De huidige grootmachten in het universum hebben namelijk weinig interesse. Binnen de kortste keren maakt Hunt vele vijanden. Wel vindt hij enkele overblijfselen van de oude High Guard, maar daardoor realiseert hij zich dat het oude Gemenebest lang niet zo utopisch was als hij altijd dacht. Hunt neemt zich voor niet dezelfde fouten als zijn voorgangers te maken.

Uiteindelijk ondertekent een handjevol planeten het nieuwe Gemenebest verdrag, maar zal dat genoeg zijn om Hunts droom van een vreedzaam universum uit de as te laten herrijzen?

Serie Algemeen

Andromeda stamt uit de koker van Gene Roddenberry, de man die ook Star Trek bedacht. Roddenberry overleed in 1991, maar zijn weduwe vond in 1996 tussen de papieren van haar man oude aantekeningen over een serie die hij ergens in de jaren 70 had bedacht, maar waar hij verder nooit wat mee had gedaan.

Onder de leiding van producent Robert Hewitt Wolfe (Star Trek: Deep Space Nine, Alphas) slaagde men er enkele jaren later in de serie alsnog op televisie te krijgen. (Hetzelfde gebeurde met Earth: Final Conflict, dat ook werd bedacht door Roddenberry, maar pas na zijn dood werd gemaakt.) Acteur Kevin Sorbo (bekend uit Hercules: The Legendary Journeys) werd ingehuurd voor de hoofdrol.

Wolfe ging bij het opvullen van het Andromeda universum uit van de thema's en filosofieën die Roddenberry in zijn eerdere werken had gebruikt. Toch bestaan er maar weinig overeenkomsten tussen Andromeda en bijv. Star Trek.

De eerste aflevering werd in oktober 2000 uitgezonden. Hoewel Andromeda een veelbelovende en succesvolle start kende, liep het uiteindelijk minder goed af met de serie. Dit was vooral het gevolg van onenigheid achter de schermen.

Robert Hewitt Wolfe werd in het tweede seizoen ontslagen, omdat hij weigerde de serie toegankelijker te maken voor incidentele kijkers (wat minder doorlopende verhaallijnen tot gevolg zou hebben). De andere producenten (waaronder hoofdrolspeler Kevin Sorbo) waren namelijk van mening dat de serie te ingewikkeld voor de gemiddelde kijker was. Verder was Wolfe het er niet mee eens dat het personage van Dylan Hunt het middelpunt van de serie moest gaan worden.

Er werd een nieuwe producent ingehuurd, die wel bereid was het roer flink om te gooien. Vanaf het derde seizoen veranderde Andromeda voorgoed. Doorlopende verhaallijnen verdwenen grotendeels en moesten plaats maken voor allerlei nieuwe avonturen. De serie werd luchtiger, actierijker en in de meeste afleveringen stond Hunt nu in het middelpunt. Twee andere personages werden uit de serie geschreven.

De meeste fans moesten weinig van deze veranderingen hebben. Ze waren van mening dat de kwaliteit van de serie achteruit was gegaan. De eerste twee seizoenen worden daarom als de beste gezien. Hoewel het laatste seizoen wel min of meer weer een doorlopende verhaallijn had, werden er ineens ook fantasy elementen aan de serie toegevoegd.

Uiteindelijk werd Andromeda na vijf seizoenen stopgezet. In totaal werden 110 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in mei 2005 werd uitgezonden. In de laatste aflevering worden meerdere verhaallijnen afgerond, maar veel vragen blijven onbeantwoord.

Nadat de laatste aflevering was uitgezonden, publiceerde Robert Hewitt Wolfe een kort script genaamd 'Coda' waarin hij zijn eigen versie van Andromeda uit de doeken deed. Dit script is hier als pdf bestand te downloaden.

Links

Personages


Dylan Hunt

Beka Valentine

Tyr Anasazi

Seamus Harper

Trance Gemini

Rev Bem
 
Rommie (Andromeda)
 
4.8333333333333 1 1 1 1 1 4.83 (6 stemmen)