The Ministry of Time (2015-heden)

Originele titel: El ministerio del tiempo.

Samenvatting

Het verhaal gaat over het best bewaarde geheim uit de Spaanse geschiedenis: het Ministerie van Tijd. Dit is een onafhankelijke organisatie die direct rapporteert aan de Spaanse premier. Verder zijn slechts een handvol mensen (waaronder de koning) op de hoogte van het bestaan van dit bijzondere ministerie.

Het Ministerie van Tijd werd in de 15e eeuw opgericht door Koningin Isabella en heeft als taak om de tijdlijn te bewaken. Dit moet voorkomen dat kwaadwillenden door de tijd gaan reizen om de geschiedenis (of toekomst) in hun eigen voordeel veranderen. Tijdreizen is mogelijk door middel van speciale tijd-portalen. Deze worden bewaakt door patrouille-teams.

Alle medewerkers van de organisatie komen zelf uit uiteenlopende periodes in de Spaanse geschiedenis. Centraal staan de belevenissen van een aantal nieuwe rekruten: Alonso (een soldaat uit de 16e eeuw), Amelia (een studente uit de 19e eeuw) en Julián (een ambulancebroeder uit de 21e eeuw). Samen vormen zij een team. Na verloop van tijd verandert deze samenstelling en worden ook nieuwe personages geïntroduceerd.

De tijdreizigers bezoeken in iedere aflevering een andere periode uit de geschiedenis. Het team ontmoet daarbij allerlei historische persoonlijkheden. Wanneer de tijdlijn dreigt te worden verstoord, moet het team direct ingrijpen. Om problemen met de tijdlijn te voorkomen moet men zich tijdens het werk aan strenge regels houden. Desondanks is voor sommigen de verleiding groot om stiekem toch een tijdreisje voor privé doeleinden te maken.  

Serie Algemeen

El ministerio del tiempo ("Het ministerie van tijd") is een Spaanse serie, internationaal ook bekend onder de naam The Ministry of Time. De eerste aflevering werd in februari 2015 uitgezonden door de Spaanse publieke omroep La 1. Het verhaal kan worden omschreven als een soort kruising tussen Torchwood, Primeval en Doctor Who, alleen dan zonder aliens.

Hoewel dit zeker niet de eerste Spaanse SF/fantasy serie is, was dit wel de eerste SF serie die ook in het buitenland de aandacht trok. Alle afleveringen kunnen namelijk gratis online vanuit de hele wereld worden bekeken op de site van de Spaanse omroep. Al snel verschenen op het internet (door fans gemaakte) Engelstalige ondertitels voor buitenlandse kijkers. Hierdoor nam de populariteit van de reeks buiten Spanje toe.

Momenteel zijn er vier seizoenen uitgezonden. Volgens Spaanse mediaberichten zouden er nog plannen zijn voor een vijfde seizoen. Het succes van de serie heeft overigens ook al geleid tot een Portugese remake, genaamd Ministério do Tempo (2017).

Vergelijkbare series: Voyagers! (1982), Timeless (2016) en Timecop (1997).

Rechtszaak

In 2016 diende het Spaanse productiebedrijf van de serie een aanklacht in tegen de makers van de Amerikaanse tijdreis-serie Timeless. Volgens de klacht zouden de Amerikanen het concept van El ministerio del tiempo hebben gestolen.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (4 stemmen)