Primeval (2007-2011)

Samenvatting

De serie gaat over een Brits team dat onderzoek doet naar mysterieuze tijdscheuren die steeds op verschillende plaatsen door het hele land verschijnen. Deze tijdscheuren (door de personages “anomalieën” genoemd) kunnen leiden naar het verre verleden of naar de verre toekomst.

Regelmatig komen prehistorische of futuristische wezens via de tijdscheuren in het heden terecht. Het kan daarbij gaan om dinosaurussen, maar ook om gevaarlijke roofdieren uit de toekomst. Het team heeft de taak om alle wezens op te sporen en ze weer terug te sturen naar hun eigen tijd. Dit om de tijdlijn niet in gevaar te brengen. Ondertussen moet het bestaan van de anomalieën geheim worden gehouden voor de samenleving.

In het eerste seizoen bestaat het team uit wetenschappers die voor Binnenlandse Zaken werken. Later verandert de samenstelling van de cast per seizoen. Steeds weer worden er personages uit het verhaal geschreven en ook weer nieuwe personages aan de serie toegevoegd.

Bovendien werkt het team sinds het tweede seizoen ook niet meer voor BZ. Toen werd namelijk een nieuwe, speciale organisatie opgericht: het Anomaly Research Centre (ARC). De organisatie heeft een geheim hoofdkwartier in de buurt van Londen. De ARC medewerkers houden zich uitsluitend bezig met het ontstaan van de onvoorspelbare anomalieën en de gevolgen hiervan.

Slechts drie personages zijn in alle seizoenen te zien. Het gaat om James Lester (eerst een hoge ambtenaar van BZ, later de baas van de ARC), Connor Temple (een enthousiaste whizz kid) en zijn vriendin Abby Maitland (een zoöloge met een hart voor prehistorische dieren).

Serie Algemeen

De Britse serie Primeval werd bedacht door Tim Haines en Adrian Hodges. Tim Hainers had ervaring met het creëren van dinosaurussen en andere prehistorische dieren: zijn bedrijf Impossible Pictures maakte eerder voor de BBC de populaire documentaires Walking with Beasts, Walking With Dinosaurs en Walking with Monsters.

Ook Primeval is grotendeels afhankelijk van de computer effecten, wat zich uit in hoge productiekosten. Hoewel het eerste seizoen van de serie bijvoorbeeld slechts 6 afleveringen telde, kostten deze bij elkaar zo’n 6 miljoen Britse pond. Handig is echter dat Impossible Pictures enkele dinosaurussen uit hun vorige producties in Primeval kon ‘hergebruiken’.

Opmerkelijk is dat ITV en Impossible Pictures al in 2006 samen een serie genaamd Prehistoric Park produceerden. Ook hierin staat een groep wetenschappers centraal, die door een portaal terug in het verleden reizen naar de tijd van de dinosaurussen.

De eerste aflevering van Primeval werd begin februari 2007 uitgezonden door de zender ITV. De serie was meteen een succes met gemiddeld zo'n 6,3 miljoen kijkers per aflevering. Na drie seizoenen werd de serie in juni 2009 echter stopgezet. Reden voor de stopzetting waren voornamelijk de ernstige financiële problemen van ITV. Daarnaast waren de kijkcijfers van Primeval in het derde seizoen gedaald. De voorlopig laatste aflevering, die eindigde met een grote cliffhanger, werd in juni 2009 uitgezonden.

Gelukkig werd er in september 2009 alweer aangekondigd dat de serie toch door zou gaan. Door een nieuwe samenwerking tussen ITV en het Britse Watch Channel werd er genoeg geld gevonden om alsnog twee nieuwe seizoenen te kunnen produceren. Om kosten te besparen verhuisde de gehele productie in 2010 van Londen naar Ierland.

Seizoen vier en vijf werden vervolgens beide in het voorjaar van 2011 op de Britse tv uitgezonden. De kijkcijfers bleken helaas opnieuw tegen te vallen. De laatste aflevering was in juni 2011 te zien. Hierna werd Primeval zonder enige officiële mededeling stopgezet. In totaal de telde de serie 36 afleveringen.

Door de seizoenen heen vonden er een aantal belangrijke veranderingen in de cast plaats. Regelmatig werden er personages uit de serie geschreven en daarvoor in de plaats verschillende nieuwe personages geïntroduceerd. Een latere toevoeging aan de cast is bijvoorbeeld acteur Alexander Siddig, o.a. bekend uit Star Trek: Deep Space Nine.

Spin-off

In 2011 werd een Canadese spin-off aangekondigd met de naam Primeval: New World. Deze reeks ging in 2012 in première, maar werd uiteindelijk na één seizoen alweer stopgezet. Connor Temple is het enige personage uit de originele serie die ook een gastrol heeft in de spin-off.

Dvd en Blu-ray

Alle seizoenen zijn in Groot-Brittannië (Regio 2 import) op dvd uitgebracht. Seizoen 4 en 5 zijn ook als Blu-ray verkrijgbaar.

Links

Personages


Connor Temple

Abby Maitland

James Lester

Nick Cutter

Helen Cutter

Claudia Brown / Jenny Lewis

Stephen Hart

Danny Quinn

Becker

Matt Anderson

Philip Burton

Jess Parker

Sarah Page
3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)