Primeval (2007-2011)

Samenvatting

De serie gaat over een Brits team dat onderzoek doet naar mysterieuze tijdscheuren die steeds op verschillende plaatsen door het land verschijnen. Deze tijdscheuren (door de personages “anomalieën” genoemd) kunnen leiden naar het verre verleden of naar de verre toekomst.

Regelmatig komen prehistorische of futuristische wezens via de tijdscheuren in het heden terecht. Het kan daarbij gaan om dinosaurussen, maar ook om gevaarlijke roofdieren uit de toekomst. Het team heeft de taak om alle wezens op te sporen en ze weer terug te sturen naar hun eigen tijd. Dit om de tijdlijn niet in gevaar te brengen. Ondertussen moet het bestaan van de anomalieën geheim worden gehouden voor de samenleving.

In het eerste seizoen bestaat het team uit wetenschappers die voor Binnenlandse Zaken werken. Later verandert de samenstelling van het team per seizoen. In het tweede seizoen wordt ook een speciale organisatie opgericht: het Anomaly Research Centre (ARC). De organisatie heeft een geheim hoofdkwartier in de buurt van Londen.

Slechts drie personages zijn in alle seizoenen te zien. Het gaat om James Lester (eerst een hoge ambtenaar van BZ, later de baas van het ARC), Connor Temple (een enthousiaste whizz kid) en zijn vriendin Abby Maitland (een zoöloge met een hart voor prehistorische dieren).

Serie Algemeen

Primeval is een Britse serie, die in februari 2007 in première ging bij de zender ITV. Het verhaal werd bedacht door Tim Haines en Adrian Hodges (Survivors).

Het programma was destijds redelijk populair. Toch kende Primeval een moeilijke geschiedenis. In 2009 dreigde de serie na drie seizoenen namelijk vroegtijdig te worden stopgezet. Reden hiervoor waren de financiële problemen van zender ITV, die moeite had om de hoge productiekosten op te brengen. 

Later werd bij een externe productiepartner alsnog genoeg geld gevonden om de serie voort te kunnen zetten. Seizoen vier en vijf werden vervolgens in het voorjaar van 2011 uitgezonden. Helaas bleken de kijkcijfers tegen te vallen. Hierna werd Primeval definitief stopgezet. In totaal telde de serie 36 afleveringen. De laatste aflevering werd in juni 2011 uitgezonden.

Opvallend is dat door de seizoenen heen veel veranderingen in de cast plaatsvinden. Regelmatig worden er personages uit de serie geschreven en nieuwe personages geïntroduceerd. Een latere toevoeging aan de cast is bijvoorbeeld acteur Alexander Siddig, bekend uit Star Trek: Deep Space Nine.

In 2012/2013 werd nog een Canadese spin-off gemaakt met de naam Primeval: New World. Connor Temple is het enige personage uit de originele serie dat een gastrol heeft in de spin-off.

Dvd en Blu-ray

Alle seizoenen zijn in Groot-Brittannië (Regio 2 import) op dvd uitgebracht. Seizoen 4 en 5 zijn ook als Blu-ray verkrijgbaar.

Links

Personages


Connor Temple

Abby Maitland

James Lester

Nick Cutter

Helen Cutter

Claudia Brown / Jenny Lewis

Stephen Hart

Danny Quinn

Becker

Matt Anderson

Philip Burton

Jess Parker

Sarah Page
4 1 1 1 1 1 4.00 (2 stemmen)