Primeval: New World (2012-2013)

Canadese spin-off van de Britse serie Primeval (2007-2011).

Samenvatting

Het verhaal is deels gelijk aan de Britse serie. We volgen een team dat onderzoek doet naar mysterieuze tijdscheuren (“anomalieën”) die steeds op verschillende plaatsen verschijnen. Het grote verschil is dat het verhaal zich dit keer afspeelt in het Canadese Vancouver. In het middelpunt staat een nieuw team.

Evan Cross is een uitvinder wiens echtgenote zes jaar geleden werd gedood door een Albertosaurus. Sindsdien is Evan op zoek naar de anomalieën en hij richt daarom ook een eigen team op: de Special Projects Group. Hoofdkwartier van het team is een laboratorium in Evans bedrijf Cross Photonics.

Samen met Dylan, die gespecialiseerd is in wilde dieren, onderzoekt Evan waarom allerlei prehistorische dieren ineens in het heden opduiken. Ze worden ondersteund door de veiligheidsspecialist Mac en het technische whizzkid Toby. Verder krijgen ze hulp van de ervaren militair Lieutenant Ken Leeds. Evans zakenpartner Ange financiert de expedities van het team.

Serie Algemeen

Primeval: New World is een Canadese spin-off van de Britse serie Primeval. Het verhaal werd bedacht door het schrijversduo Judith en Garfield Reeves-Stevens. (Beiden schreven eerder o.a. The Lost World, ook een tv-serie over dinosaurussen en tijdreizen.) Tim Haines, bedenker van de originele Britse serie, was nauw betrokken bij het project. Volgens Haines moet men deze spin-off zien net als de vele CSI series: iedere regio een eigen team.

De eerste aflevering werd in oktober 2012 uitgezonden door de Canadese zender Space. Uiteindelijk bestond de serie uit slechts 13 afleveringen. De kijkcijfers vielen namelijk tegen, waarna de serie werd stopgezet. De laatste aflevering werd in februari 2013 uitgezonden.

Vergeleken met de Britse serie is de Canadese versie wel iets donkerder en serieuzer. Verder vindt er in de eerste en laatste aflevering een mini crossover plaats met de Britse versie. Het personage Connor Temple (gespeeld door Andrew-Lee Potts) duikt kort op om Evan te waarschuwen zich niet met de anomalieën te bemoeien. De overige afleveringen staan echter op zichzelf.

Overigens werden de meeste afleveringen geregisseerd door Martin Wood, Amanda Tapping en Andy Mikita, vooral bekend van de Stargate franchise.

Links