Sir Arthur Conan Doyle’s The Lost World (1999-2002)

“At the dawn of the century a band of adventurers set out to prove the impossible. The existence of a prehistoric world. The visionary, the heiress, the hunter, the scientist and the reporter all chasing the story of a lifetime.
Stranded in a savage land, befriended by an untamed beauty, together they fight to survive in this amazing world of lost civilizations and terrifying creatures, always searching for a way home. A way out of … The Lost World.”

Gebaseerd op het boek The Lost World (1912) van Sir Arthur Conan Doyle.

Samenvatting

We schrijven het jaar 1919. De Britse wetenschap staat op zijn kop. De excentrieke Professor George Challenger beweert namelijk dat ergens in de jungle van het Amazone gebied een verloren prehistorische plek zou bestaan waar nog levende dinosaurussen te vinden zijn. Hij wordt door al zijn collega’s in Londen uitgelachen, vooral door zijn grote rivaal Professor Arthur Summerlee. De arrogante Challenger wil echter met een expeditie naar het gebied zijn gelijk bewijzen.

Er melden zich meteen enkele vrijwilligers, ieder met een eigen motivatie. De ervaren jager Lord John Roxton is een aristocraat die op zoek is naar zijn ultieme jachttrofee. De jonge Amerikaanse journalist Edward ‘Ned’ Malone is op zoek naar hét verhaal dat hem wereldberoemd zal maken. Ook de uitermate sceptische Summerlee wordt gevraagd mee te gaan. Ten slotte duikt er een mysterieuze vrouw op, de rijke Marguerite Krux, die aanbiedt de gehele expeditie te financieren – onder de voorwaarde dat ze mee mag.

Eenmaal in de Zuid-Amerikaanse jungle aangekomen, wordt de groep aangevallen door inboorlingen. De expeditieleden weten te ontkomen door in een meegebrachte heteluchtballon te stappen. Helaas stort deze ballon korte tijd later door een storm neer op een geïsoleerd, hooggelegen plateau. Dit blijkt niet zomaar een plateau te zijn: het is een geheimzinnige plaats waar allerlei ongewone planten en diersoorten voorkomen – waaronder dinosaurussen! Professor Challenger had dus gelijk!

Al snel maakt de expeditie kennis met Veronica Layton, een jonge intelligente vrouw die alleen in een enorme boomhut woont. Haar ouders waren ontdekkingsreizigers die lang geleden naar het plateau toe kwamen voor onderzoek. Zij bouwden destijds de comfortabele boomhut (incl. lift!), maar verdwenen 11 jaar geleden ineens spoorloos. Aangezien hun ballon stuk is en er verder geen enkele manier blijkt te zijn om van het plateau af te komen, zit er voor de expeditieleden niets anders op dan te blijven. Ze gaan wonen in Veronica’s boomhut en krijgen van haar ook hulp bij het overleven in hun nieuwe, gevaarlijke omgeving.

Dit is maar goed ook, want het plateau blijkt een verzamelplaats te zijn van allerlei merkwaardige fenomenen, monsters en overige wezens. Zo krijgt men niet alleen te maken met dinosaurussen en vijandige stammen, maar o.a. ook met aliens, vampieren, tijdreizen, magie, oude civilisaties, piraten, apenmensen en menselijke dino hybriden. Kortom: elke dag een nieuw avontuur!

In het derde seizoen wordt er nog een nieuw personage aan de serie toegevoegd: Finn. Zij is afkomstig uit het jaar 2033 en voegt zich in 1922 bij de groep. Challenger neemt haar onder zijn hoede en ontdekt dat de aarde in de toekomst zal veranderen in een post-apocalyptische wereld. Hij neemt zich voor deze toekomst koste wat het kost te veranderen.

Tussendoor leert de groep elkaar steeds beter kennen. Alle expeditieleden blijken op hun eigen manier een tragisch verleden te hebben, maar de mysterieuze Marguerite spant zonder twijfel de kroon. Op het eerste gezicht wordt zij alleen gedreven door extreme hebzucht, maar na een tijdje wordt duidelijk dat zij een opvallende verbinding heeft met het plateau. Wie of wat gaat er schuil achter Marguerite’s verborgen verleden?

Serie Algemeen

In april 1999 werd de tv-film The Lost World op de Amerikaanse tv uitgezonden, die losjes was gebaseerd op de gelijknamige roman van Sir Arthur Conan Doyle. Deze film bleek erg succesvol te zijn, zodat meteen werd besloten om het verhaal voort te zetten in de vorm van een tv-serie. De eerste aflevering hiervan was te zien in oktober 1999. (Later werd de serie in Vlaanderen uitgezonden door één en in Nederland door Yorin.)

De cast uit de film bleef in de tv-serie hetzelfde, met één uitzondering. Het personage Ned Malone werd in de film vertolkt door William de Vry, in de serie was deze rol overgenomen door David Orth. Michael Sinelnikoff (Summerlee) werd aan het einde van het eerste seizoen alweer uit het verhaal geschreven, wat destijds bij de fans voor veel beroering zorgde. Leuk weetje is overigens dat Sinelnikoff in twee producties de rol van Summerlee heeft gespeeld. In 1998 vertolkte hij ook dezelfde rol in één van de vele andere Lost World verfilmingen. (Tot op heden zijn er tientallen verschillende bewerkingen van het originele boek gemaakt voor radio, tv en film.)

The Lost World is een luchtige mix tussen avontuur, sciencefiction en fantasy. De special effects zijn vaak niet erg overtuigend, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de humor, de avontuurrijke verhalen en de chemie tussen de acteurs. De serie neemt zichzelf niet al te serieus, waardoor het zeer vermakelijk is om naar te kijken. Op de achtergrond spelen nog allerlei liefdesverhalen, waarvan vooral de relatie tussen Roxton en Marguerite enorm populair was bij de fans. Ten slotte zorgt de rode draad van de serie voor de juiste hoeveelheid spanning en mysterie. Zal men ooit nog een route vinden die terug leidt naar de geciviliseerde wereld? En wat er is met Veronica’s ouders gebeurd?

De serie was een samenwerking tussen Canadese en Australische productiebedrijven en werd grotendeels op locatie gefilmd in Australië (enkele opnamen vonden ook plaats in Nieuw-Zeeland). The Lost World had een internationale cast, bestaande uit Australiërs, Canadezen, Amerikanen, Britten en Nieuw-Zeelanders. In het derde seizoen werden de producenten gedwongen om flink te schuiven met castleden, wat grote gevolgen had voor de verhaallijn.

Door een verandering van de Australische belastingswetten werd namelijk ineens bepaald dat aan series, die in Australië werden opgenomen, maar een beperkt aantal buitenlandse acteurs mochten meewerken. Alleen op deze manier kon men in aanmerking blijven komen voor subsidie, die hard nodig was om de serie te kunnen produceren. Gevolg was dat de Canadese David Orth (Ned) en de Amerikaanse Jennifer O’Dell (Veronica) gastrol status kregen en slechts in enkele afleveringen te zien waren. Ter vervanging werd de Australische Lara Cox (Finn) geïntroduceerd.

In totaal telde The Lost World 66 afleveringen en drie seizoenen. Oorspronkelijk was al groen licht gegeven voor een vierde seizoen, maar in 2002 werd de serie plotseling stopgezet. De laatste aflevering werd in mei 2002 uitgezonden. De stopzetting had niets te maken met de kijkcijfers, maar wel met de financiële problemen van het productiebedrijf. Onverwachts kon men niet meer genoeg geld bij elkaar sprokkelen om een vierde seizoen te financieren, waardoor de laatste aflevering eindigde met een grote cliffhanger.

De fans waren hier uiteraard niet blij mee en probeerden tevergeefs campagne te voeren om hun serie terug op de buis te krijgen. Gelukkig publiceerden de schrijvers van The Lost World in 2005 op het internet een pdf-bestand van 30 pagina’s, waarin de fans kunnen lezen wat er in het vierde seizoen had moeten gebeuren en hoe de serie had moeten eindigen.

Een korte samenvatting van de geplande onthullingen:

  • Uiteindelijk zou het verhaal uitdraaien op een soort strijd tussen goed en kwaad, met als het inzet het plateau. De goeden zouden natuurlijk winnen.
  • Terwijl Malone bij Veronica op het plateau zou blijven, zouden de overige expeditieleden daarna zijn teruggekeerd naar de civilisatie d.m.v. Challengers zelfgebouwde teleportatie apparaat.
  • Door een foutje reist de groep wel terug naar Londen, maar komen ze terecht in het jaar 2005 (i.p.v. 1922), waar ze welkom worden geheten door de achterkleindochter van Veronica en Malone. Terwijl Roxton en Marguerite in 2005 eindelijk met elkaar trouwen, zou Challenger waarschijnlijk voor de Britse regering zijn gaan werken, misschien om een missie naar Mars te organiseren. En iedereen leefde nog lang en gelukkig …

Het pdf-bestand kan je hier downloaden. Het is voor elke fan een aanrader om te lezen, aangezien zo’n beetje elk mysterie uit de serie wordt onthuld.

Dvd

Alle drie seizoenen werden in Regio 1 en Regio 2 (Britse import) op dvd uitgebracht.

Link

  • Lost World Fan Forum - Is nog altijd actief is en komt voort uit het inmiddels gesloten forum van de officiële site.
4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)