Sir Arthur Conan Doyle’s The Lost World (1999-2002)

Gebaseerd op het boek The Lost World (1912) van Sir Arthur Conan Doyle.

Samenvatting

Het verhaal begint in 1919. De excentrieke Professor George Challenger beweert dat in de jungle van het Amazonegebied een verloren gewaande prehistorische plek bestaat waar nog levende dinosaurussen te vinden zouden zijn. Hij wordt door al zijn collega’s in Londen uitgelachen, vooral door zijn rivaal Professor Arthur Summerlee. Challenger wil echter met een expeditie naar het gebied zijn gelijk bewijzen.

Er melden zich meteen enkele vrijwilligers, ieder met een eigen motivatie. Lord John Roxton is een aristocraat die op zoek is naar zijn ultieme jachttrofee. De journalist Edward 'Ned' Malone is op zoek naar hét verhaal dat hem wereldberoemd zal maken. Ook de sceptische Summerlee wordt gevraagd mee te gaan. Ten slotte duikt er een mysterieuze vrouw op, de rijke Marguerite Krux, die aanbiedt de expeditie te financieren – onder de voorwaarde dat ze mee mag.

Vervolgens ontdekt de groep in het Amazonegebied een geïsoleerd, hooggelegen plateau. Dit is een geheimzinnige plaats waar inderdaad ongewone planten en diersoorten voorkomen – waaronder dinosaurussen. Hier maakt men ook kennis met Veronica, een jonge intelligente vrouw die in een enorme boomhut woont. Aangezien het niet meer mogelijk blijkt te zijn om het plateau te verlaten, zit er voor de expeditieleden niets anders op dan te blijven. Ze besluiten te gaan wonen in Veronica’s boomhut en leren elkaar gaandeweg steeds beter kennen.

Het plateau blijkt ondertussen een verzamelplaats te zijn voor allerlei gevaarlijke wezens en merkwaardige fenomenen. Zelfs tijdreizen blijkt op het plateau mogelijk te zijn. In het derde seizoen wordt op deze manier nog een nieuw personage geïntroduceerd: Finn. Zij is afkomstig uit het jaar 2033 en voegt zich in 1922 bij de groep. Challenger neemt haar onder zijn hoede en ontdekt dat de aarde in de toekomst zal veranderen in een post-apocalyptische wereld. Hij neemt zich voor deze toekomst koste wat het kost te veranderen.

Serie Algemeen

Sir Arthur Conan Doyle's The Lost World is een Australisch-Canadese coproductie. Het verhaal was gebaseerd op de roman The Lost World uit 1912 van Arthur Conan Doyle. Het programma vond zijn oorsprong in een tv-film die in april 1999 op de Noord-Amerikaanse televisie werd uitgezonden. De film bleek populair te zijn, waarna werd besloten om een vervolgserie te maken. Het eerste seizoen hiervan ging in oktober 1999 in première.

De serie is een luchtige mix van fantasy en sciencefiction. De special effects zijn niet erg overtuigend, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de humor, de avontuurrijke verhalen en de chemie tussen de acteurs. De serie neemt zichzelf niet al te serieus, waardoor het zeer vermakelijk is om naar te kijken. Op de achtergrond spelen nog allerlei liefdesverhalen, die destijds erg populair waren bij de fans. Ten slotte zorgt de rode draad van de serie voor de juiste hoeveelheid spanning en mysterie.

Uiteindelijk volgde na drie seizoenen de stopzetting. Voornaamste reden waren niet de kijkcijfers, maar wel de financiële problemen van het productiebedrijf dat de serie maakte. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in mei 2002 uitgezonden. In totaal werden er 66 afleveringen gemaakt.

Teleurgestelde fans voerden hierna tevergeefs een campagne om hun favoriete serie van de ondergang te redden. Ter compensatie publiceerden de schrijvers van de serie later een pdf-bestand, waarin staat beschreven hoe het verhaal eigenlijk had moeten verdergaan.

Dvd

De complete serie is in Noord-Amerika (Regio 1) op dvd uitgebracht.

Links