Voyager Relaunch (boekenreeks)

Land van oorsprong: USA
Verhaal gaat over: Aliens, Buitenaardse planeten, Robots & kunstmatige intelligenties, Ruimtereizen, Ruimteschepen, Toekomst

Algemeen

De Voyager Relaunch is een boekenreeks die verder gaat waar de tv-serie Star Trek: Voyager (1995-2001) ophield. In het verhaal wordt onthuld hoe het de bemanning van de USS Voyager vergaat nadat zij terugkeren naar de aarde.

Over het algemeen werd er altijd een beetje neergekeken op Star Trek: Voyager als tv-serie, zeker in vergelijking met The Next Generation en Deep Space Nine. Een veel gehoorde kritiek was dat de schrijvers nauwelijks risico’s durfden te nemen met het verhaal en dat de ontwikkeling van de personages daardoor achter bleef bij de verwachtingen.

In dat opzicht is deze Relaunch reeks zeker een aanrader, omdat de personages in deze boeken eindelijk de diepgang krijgen die ze verdienen. Grote veranderingen en confrontaties worden niet meer geschuwd. Dit betekent dat zaken die in de tv-serie onmogelijk waren, in de boekenreeks werkelijkheid worden. Verder vormen alle boeken nu één doorlopend verhaal.

Christie Golden (deel 1 t/m 4)

Wel moeten worden opgemerkt dat de vier boeken (geschreven door Christie Golden) de zwakste uit de hele reeks zijn. De kwaliteit hiervan valt te vergelijken met die van een gemiddelde tv-aflevering. Er worden weliswaar een aantal interessante ideeën geïntroduceerd, maar helaas valt de uitwerking ervan tegen. Als fan wil je vooral weten hoe het verder gaat met je favoriete personages. In plaats daarvan wordt relatief veel aandacht besteed aan nieuwe en vrij onbekende personages, wat toch een tegenvaller is.

Kirsten Beyer (vanaf deel 5)

De boekenreeks werden pas echt interessant toen Kirsten Beyer het project in 2009 overnam. Deel 5 begint met de schokkende onthulling dat Kathryn Janeway om het leven is gekomen. In eerste instantie misschien nogal verwarrend voor lezers, omdat er in het verhaal verder niet veel informatie wordt gegeven over de precieze omstandigheden van haar dood.

De reden hiervoor is nogal ingewikkeld. Tussen 2004 en 2009 werden er namelijk geen Relaunch boeken uitgebracht, omdat de uitgever zich wilde bezinnen op de toekomst van de reeks. In de tussenliggende jaren hadden de Voyager personages echter wel gastoptredens in andere boeken uit het Star Trek universum, geschreven door andere auteurs.

Dit had tot gevolg dat Janeway werd gedood in het Next Generation boek Before Dishonor (uit 2007, geschreven door Peter David) tijdens een missie tegen de Borg. De fans waren hier uiteraard niet blij mee, vooral omdat Before Dishonor niet eens een Voyager boek was. Toen Kirsten Beyer de opdracht kreeg om de Relaunch reeks voort te zetten, moest ze dit gegeven dus in haar verhaal verwerken.

Beyer gebruikte de dood van dit geliefde personage vervolgens om de hele serie een nieuwe impuls te geven, wat erg goed uitpakte. Desondanks zullen de meeste lezers blij zijn geweest toen Janeway later weer terug in het verhaal werd geschreven. (Dit is overigens de enige reset button waar Beyer gebruik van maakt.)

Verder besloot ze de Voyager terug te sturen naar het Delta Kwadrant, dit keer begeleid door een hele vloot. Ook dat is een goede keuze gebleken. Terwijl men verder gaat met het verkennen van het Delta Kwadrant, wordt de bemanning geconfronteerd met allerlei vijanden en gebeurtenissen uit het verleden. Dit biedt veel aanknopingspunten voor verdere avonturen. En in tegenstelling tot de tv-serie gaat het in de boekenreeks regelmatig helemaal mis, wat nu niet meer zonder gevolgen blijft.

Ondertussen maken de hoofdpersonen een behoorlijke persoonlijke ontwikkeling door. Dit blijft gelukkig niet beperkt tot alleen een promotie voor alle bemanningsleden. Zo krijgen Janeway en Chakotay een relatie en leert Seven om te gaan met haar menselijkheid. Verder worden Tom en B'Elanna gedwongen om moeilijke beslissingen te nemen, nadat hun dochter Miral het doelwit wordt van fanatieke Klingons. Ook Harry Kim krijgt eindelijk de kans om zich te bewijzen. Alleen Tuvok komt helaas nauwelijks in het verhaal voor. Dat komt omdat Tuvok sinds 2005 één van de hoofdpersonen in de boekenreeks Star Trek: Titan is geworden. Daarnaast worden er aantal nieuwe bemanningsleden geïntroduceerd, waaronder de scheepsadviseur Hugh Cambridge.

Boeken

Klik op een titel voor een korte samenvatting van ieder boek.

Conclusie

De Voyager Relaunch heeft zich onder leiding van auteur Kirsten Beyer ontwikkeld tot een prachtige boekenreeks, die door de fans erg positief werd ontvangen. Wie in de tv-serie werd teleurgesteld door een gebrek aan diepgang, zal tijdens het lezen van deze boeken waarschijnlijk aangenaam worden verrast. Omdat de eerste vier delen van Christie Golden in vergelijking minder sterk zijn, kunnen deze boeken in principe worden overgeslagen - mits je het niet erg vindt om later een aantal belangrijke details en achtergronden te missen.

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief