Star Trek Voyager Relaunch (boekenreeks)

Algemeen

De Voyager Relaunch is een Amerikaanse boekenreeks die verder gaat waar de tv-serie Star Trek: Voyager (1995-2001) ophield. In het verhaal wordt onthuld hoe het de bemanning van de USS Voyager vergaat nadat zij terugkeren naar de aarde.

Over het algemeen werd er altijd een beetje neergekeken op Star Trek: Voyager als tv-serie, zeker in vergelijking met The Next Generation en Deep Space Nine. Een veel gehoorde kritiek was dat de schrijvers nauwelijks risico’s durfden te nemen met het verhaal en dat de ontwikkeling van de personages daardoor achter bleef bij de verwachtingen.

In dat opzicht is deze Relaunch reeks zeker een aanrader, omdat de personages in deze boeken eindelijk de diepgang krijgen die ze verdienen. Grote veranderingen en confrontaties worden niet meer geschuwd. Dit betekent dat zaken die in de tv-serie onmogelijk waren, in de boekenreeks werkelijkheid worden. Verder vormen alle boeken één doorlopend verhaal.

Christie Golden (deel 1 t/m 4)

Wel moeten worden opgemerkt dat de vier boeken (geschreven door Christie Golden) de zwakste uit de hele reeks zijn. De kwaliteit hiervan valt te vergelijken met die van een gemiddelde tv-aflevering. Er worden weliswaar een aantal interessante ideeën geïntroduceerd, maar helaas valt de uitwerking ervan tegen. Als fan wil je vooral weten hoe het verder gaat met je favoriete personages. In plaats daarvan wordt relatief veel aandacht besteed aan nieuwe en vrij onbekende personages, wat toch een tegenvaller is.

Kirsten Beyer (deel 5 t/m 14)

De boekenreeks werden pas echt interessant toen Kirsten Beyer het project in 2009 overnam. Ze introduceerde namelijk een aantal schokkende plotwendingen om de hele serie een nieuwe impuls te geven, wat erg goed uitpakte.

Verder besloot Beyer de Voyager terug te sturen naar het Delta Kwadrant, dit keer begeleid door een hele vloot. Terwijl men verder gaat met het verkennen van het Delta Kwadrant, wordt de bemanning geconfronteerd met allerlei vijanden en gebeurtenissen uit het verleden. Dit biedt veel aanknopingspunten voor verdere avonturen. In tegenstelling tot de tv-serie gaat het in de boekenreeks regelmatig helemaal mis, wat nu niet meer zonder gevolgen blijft.

Ondertussen maken de hoofdpersonen een behoorlijke persoonlijke ontwikkeling door. Dit blijft gelukkig niet beperkt tot alleen een promotie voor alle bemanningsleden. Zo krijgen Janeway en Chakotay een relatie en leert Seven om te gaan met haar menselijkheid. Verder worden Tom en B'Elanna gedwongen om moeilijke beslissingen te nemen, nadat hun dochter Miral het doelwit wordt van fanatieke Klingons. Ook Harry Kim krijgt eindelijk de kans om zich te bewijzen. Daarnaast worden er aantal nieuwe bemanningsleden geïntroduceerd, waaronder de scheepsadviseur Hugh Cambridge.

Overigens is Kirsten Beyer sinds 2016 ook werkzaam als scenarioschrijver. Ze schreef afleveringen voor o.a. Star Trek: Discovery en Star Trek: Short Treks. Tevens is ze één van de producenten en schrijvers van Star Trek: Picard. Hierdoor kwam de Voyager Relaunch boekenreeks in 2020 na in totaal 14 delen (voorlopig?) tot een einde.

Boeken

De reeks bestaat uit de volgende boeken:

1. Homecoming (Christie Golden, 2003)

Na zeven jaar in het Delta Kwadrant te hebben doorgebracht, is de bemanning van de Voyager eindelijk weer thuis. Voor velen brengt dit niet alleen blijdschap, maar ook veel onzekerheid met zich mee. Op de aarde is er in de afgelopen jaren namelijk veel veranderd. De Doctor en Seven voelen zich in ieder geval niet erg welkom.

Ondertussen wordt Kathryn Janeway bevorderd tot admiraal. Tegelijkertijd doen zich nieuwe problemen voor: er duikt een nieuw mysterieus Borg virus op en er breekt een holo-revolutie uit.

2. The Farther Shore (Christie Golden, 2003)

De aarde wordt getroffen door een mysterieus Borg virus, dat binnen korte tijd veel slachtoffers maakt. Starfleet vermoedt dat de bemanning van de Voyager verantwoordelijk is voor de uitbraak van dit virus. Seven en Icheb worden daarom gevangen gezet, hoewel ze onschuldig zijn.

Ondertussen zoekt B'Elanna naar haar dood gewaande moeder Miral op de planeet Boreth. Deze zoektocht eindigt echter met een tragedie. Verder breidt de holo-revolutie zich steeds verder uit.

3. Spirit Walk: Old Wounds (Christie Golden, 2004)

De Borg crisis is voorbij en Chakotay is nu bevorderd tot de nieuwe kapitein van de Voyager. Starfleet betwijfelt echter of een voormalige Maquis strijder wel een geschikte officier kan zijn. Chakotay zal zich dus moeten bewijzen.

De eerste missie van de nieuwe Voyager bemanning is het transport van een groep kolonisten naar de planeet Loran II. Chakotay's zus Sekaya is ook aan boord als spiritueel adviseur voor de kolonisten. Helaas wordt al snel duidelijk dat dit geen simpele missie zal worden.

4. Spirit Walk: Enemy of My Enemy (Christie Golden, 2004)

Chakotay en zijn zus Sekaya worden gevangen gehouden door de beruchte Cardassiaan Crell Moset, die op de planeet Loran II allerlei illegale experimenten op mensen uitvoert. Ook Chakotay en Sekaya dreigen nu het slachtoffer te worden van Mosets waanzinnige plannen.

Ondertussen heeft niemand in de gaten dat de bemanning van de Voyager is geïnfiltreerd door een Changeling die om onduidelijke reden met Moset samenwerkt.

5. Full Circle (Kirsten Beyer, 2009)

Het boek speelt zich af over een periode van meerdere jaren, van 2378 t/m 2381. D.m.v. flashbacks komt de lezer meer te weten over de nasleep van een schokkende gebeurtenis. Kathryn Janeway blijkt namelijk tijdens een missie tegen de Borg om het leven te zijn gekomen. Uiteraard komt dit nieuws hard aan bij haar familie en collega’s.

Vooral Chakotay gaat door een diep dal, omdat hij en Janeway vlak voor haar dood net een relatie waren begonnen. Uiteindelijk besluit Chakotay zelfs zijn commando neer te leggen. Ondertussen wordt Miral, de dochter van Tom en B'Elanna, ontvoerd door een religieuze Klingon sekte.

Verder maakt Starfleet plannen om een nieuwe vloot (onder leiding van de Voyager) terug te sturen naar het Delta Kwadrant.

6. Unworthy (Kirsten Beyer, 2009)

Project Full Circle gaat van start. Een vloot van negen schepen, geleid door Admiraal Batiste en met de Voyager als vlaggenschip, vertrekt richting het Delta Kwadrant voor een nieuwe uitgebreide verkenningsmissie. Starfleet is vooral benieuwd of de Borg echt definitief zijn verslagen.

Omdat Chakotay na de dood van Janeway ontslag heeft genomen, heeft de Voyager nu een nieuwe kapitein: Afsarah Eden. Tom Paris is haar eerste officier. Uiteraard dienen zich in het Delta Kwadrant al snel de eerste problemen aan. Ondertussen heeft Seven last van angstaanjagende dromen.

7. Children of the Storm (Kirsten Beyer, 2011)

Na het vertrek van Admiraal Batiste heeft Afsarah Eden het commando over de vloot op zich genomen. Ze blijkt echter een geheimzinnig verleden te hebben. Verder is Chakotay weer terug als kapitein van de Voyager. Hij krijgt meteen te maken met een bijzonder gevaarlijke situatie.

Nadat een poging om contact te zoeken met een mysterieus buitenaards ras (dat bekend staat als Children of the Storm) helemaal verkeerd afloopt, krijgt de vloot te maken met zware verliezen.

8. The Eternal Tide (Kirsten Beyer, 2012)

Kathryn Janeway leeft! Nadat Junior, de zoon van de almachtige Q, een verontrustende ontdekking doet, besluit hij Janeway terug in het leven te halen. Al snel wordt echter duidelijk dat haar wederopstanding niet alleen grote gevolgen zal hebben voor de Full Circle vloot, maar ook voor de rest van het universum. Janeway zelf heeft grote moeite om alle gebeurtenissen te verwerken, vooral omdat er sinds haar 'dood' veel blijkt te zijn veranderd.

Ondertussen wordt het mysterie rondom Afsarah Eden steeds groter.

9. Protectors (Kirsten Beyer, 2014)

Sinds het begin van haar missie heeft de Full Circle vloot grote verliezen geleden: in totaal vijf schepen zijn inmiddels verloren gegaan. De overgebleven schepen in de vloot hebben na het vertrek van Afsarah Eden geen commandant meer.

Admiraal Janeway is weliswaar teruggekeerd, maar Starfleet heeft grote bedenkingen of zij na alle gebeurtenissen wel in staat is om de missie te leiden. Janeway wordt daarom terug geroepen naar de aarde voor een evaluatie.

Ondertussen besluit de bemanning van de Voyager contact te leggen met een buitenaards volk waarvan ze negen jaar eerder een noodoproep ontvingen.

10. Acts of Contrition (Kirsten Beyer, 2014)

Admiraal Janeway heeft nu het commando over de Full Circle vloot in het Delta Kwadrant. Haar eerste missie is het aangaan van diplomatische betrekkingen met de 'Confederacy of the Worlds of the First Quadrant'. Deze organisatie valt te vergelijken met de Federatie in het Alpha Kwadrant.

Al snel wordt echter duidelijk dat de Confederacy een zeer gewelddadig verleden heeft. Ondertussen blijken een aantal oude vijanden van de Voyager samen een coalitie te hebben gevormd.

11. Atonement (Kirsten Beyer, 2015)

Oude vijanden van de Voyager hebben zich verenigd in een nieuwe coalitie: de Kinara. Hun aanvoerder wil Janeway berechten voor alle 'misdaden' die ze in het Delta Kwadrant zou hebben begaan. Deze omstandigheden dwingen Chakotay tot een lastige samenwerking met de onbetrouwbare Confederacy.

Ondertussen krijgen Tom en Seven in het Alpha Kwadrant te maken met een enorme samenzwering binnen Starfleet. Een aantal onschuldige ex-Borg dreigen hiervan het slachtoffer te worden.

12. A Pocket Full of Lies (Kirsten Beyer, 2016)

De Full Circle vloot reist verder door het Delta Kwadrant. Al snel worden Janeway en haar collega’s opnieuw geconfronteerd met het verleden.

Op de planeet Sormana wordt namelijk een tweede Kathryn Janeway aangetroffen. Het blijkt te gaan om een dubbelganger uit een alternatieve tijdlijn. Deze ontdekking leidt tot een hernieuwde kennismaking met de Krenim, een gevaarlijk ras dat met geavanceerde technologieën de tijd kan manipuleren. (Zie ook de aflevering Year of Hell uit seizoen 4.)

13. Architects of Infinity (Kirsten Beyer, 2018)

De Full Circle vloot onderzoekt een mysterieuze onbewoonde planeet. Niet alleen wordt hier een nieuw element ontdekt, ook hebben onbekenden hier duizenden jaren geleden enorme kunstmatige biosferen gebouwd.

In eerste instantie lijkt dit een paradijselijke plek te zijn, maar al snel wordt duidelijk dat de planeet levensgevaarlijk is. Een aantal jonge bemanningsleden ziet hierin een unieke kans om zichzelf eindelijk te kunnen bewijzen.

14. To Lose the Earth (Kirsten Beyer, 2020)

Het laatste deel uit de reeks. De vloot krijgt te maken met een mysterieus, geavanceerd ras genaamd Edrehmaia. Wanneer één van de schepen uit de vloot vermist raakt, dreigt het eerste contact met deze aliens door miscommunicatie verkeerd af te lopen. Uiteindelijk blijkt de samenwerking met de Edrehmaia echter unieke kansen te bieden.

Hoewel het boek een aantal belangrijke verhaallijnen afrond, heeft het verhaal verder een open einde. Dit houdt de mogelijkheden voor een eventueel vervolg in de toekomst open.

Conclusie

De Voyager Relaunch heeft zich onder leiding van auteur Kirsten Beyer ontwikkeld tot een prachtige boekenreeks, die door de fans erg positief werd ontvangen. Wie in de tv-serie werd teleurgesteld door een gebrek aan diepgang, zal tijdens het lezen van deze boeken waarschijnlijk aangenaam worden verrast. Omdat de eerste vier delen van Christie Golden in vergelijking minder sterk zijn, kunnen deze boeken in principe worden overgeslagen - mits je het niet erg vindt om later een aantal belangrijke details en achtergronden te missen.

Link