Threshold (2005)

They're Here
More are Coming
Don't Worry
We have a Plan

Samenvatting

Op 16 september 2005 duikt vanuit het niets vlak voor de boeg van een vrachtschip, midden in de Atlantische Oceaan, een buitenaardse sonde op. De sonde zendt op hoge frequentie een signaal uit, waarna het merendeel van de bemanning sterft. De overlevenden gaan zich vreemd gedragen: ze worden sterker, krijgen dromen over buitenaardse werelden en worden ineens gedreven door het sterke verlangen om ook anderen te ‘infecteren’ door middel van het buitenaardse signaal.

De crisisconsultant Molly Anne Caffrey werkt voor het Blackwood Instituut, een denktank van de regering. Het is haar opgave om noodplannen te maken voor extreme en onvoorziene situaties, zoals grootschalige natuurrampen, nucleaire oorlogen of het eerste contact met buitenaardse wezens. In eerste instantie stelt dit werk weinig voor, totdat duidelijk wordt dat er echt een buitenaardse invasie gaande is. Op basis van Molly’s noodplan voor het eerste contact met aliens wordt de geheime organisatie ‘Threshold’ in het leven geroepen.

Hiertoe behoort ook de oprichting van een speciale taakgroep, het ‘Red Team’, dat bestaat uit top wetenschappers die onder leiding van Molly de invasie moeten onderzoeken en zien te verhinderen. Dit team bestaat uit: Dr. Nigel Fenway (microbioloog van de NASA), Lucas Pegg (astrofysicus en ingenieur), Arthur Ramsey (wiskundig en taalkundig genie), J.T. Baylock (adviseur van de Veiligheidsdienst, die als verbindingsofficier namens de president een oogje in het zeil moet houden) en Sean Cavennaugh (paramilitair). ‘Threshold’ is één van de grootste Amerikaanse staatsgeheimen. Zelfs de vicepresident is niet van het bestaan van het team op de hoogte.

Molly’s team ontdekt dat de aliens met behulp van het mysterieuze signaal menselijk DNA kunnen herschrijven, zodat de mensheid in een hybride buitenaards ras verandert. De groep probeert vervolgens meer over de aliens te weten te komen, maar dit wordt bemoeilijkt wanneer Molly, Pegg en Cavennaugh per ongeluk zelf worden blootgesteld aan het signaal. Hoewel het trio niet geïnfecteerd is geraakt, worden ze daarna geplaagd door duistere dromen en kunnen ze buitenaardse boodschappen ontvangen. Dit heeft uiteraard veel impact op de betroffen teamleden. Vooral Molly heeft moeilijk, omdat ze zich liever met theoretische situaties had blijven bezighouden in plaats van de harde realiteit.

Serie Algemeen

De eerste aflevering van Threshold werd op 16 september 2005 uitgezonden door de zender CBS. De serie werd geproduceerd door Brannon Braga (producent en schrijver van verschillende Star Trek series), David S. Goyer (producent van o.a. Batman Begins en de film en tv versie van Blade) en David Heyman (producent van verschillende Harry Potter films). De laatste aflevering was op 22 november 2005 te zien.

In eerste instantie werd Threshold op vrijdagavond uitgezonden, maar de kijkcijfers vielen tegen. In november besloot de zender daarom de serie naar dinsdagavond te verhuizen, in de hoop daar hogere kijkcijfers te kunnen behalen. Dit plan mislukte: de kijkcijfers zakten naar het dieptepunt, waarna CBS de serie direct stopzette. In totaal werden er 13 afleveringen gefilmd, slechts negen daarvan werden op de Amerikaanse tv getoond. De overige vier afleveringen werden later nog wel in andere landen uitgezonden.

Ondanks de lage kijkcijfers, kreeg Threshold goede kritieken en waren de reacties van de kijkers positief. Protesten van de fans tegen de stopzetting mochten echter niet baten. Wel werd in 2006 in de V.S. een dvd box uitgegeven. Niet alleen staan hierop alle 13 afleveringen, maar wordt ook meer inzicht gegeven over de richting waarin de serie zich had kunnen ontwikkelen.

In een latere aflevering had namelijk onthuld moeten worden dat de aliens mogelijk geen invasie planden, maar dat zij de mensheid juist van de ondergang wilden redden. Eeuwen geleden vond er namelijk een botsing tussen twee sterren plaats, wat een grote hoeveelheid gammastralen veroorzaakte. Deze straling is nu onderweg naar de aarde en zal over ongeveer zes jaar al het leven op de oppervlakte van onze planeet laten uitsterven. De aliens zouden het DNA van de mensheid willen veranderen om hen zo meer weerstand te geven tegen het naderende onheil. 

Star Trek fans zullen overigens een bekend gezicht in de cast tegenkomen: Brent Spiner (Data) speelt hier de rol van Nigel Fenway.

dvd

Threshold is alleen in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd uitgebracht.

Link

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)
    Tags:
  • buitenaardse invasie