FlashForward (2009-2010)

Samenvatting

Op 6 oktober 2009 krijgt de wereld te maken met een mysterieus fenomeen. Bijna de gehele mensheid verliest tegelijkertijd enkele minuten lang het bewustzijn.

Tijdens deze black-out krijgen de mensen visioenen van wat hun toekomst lijkt te zijn. Ze zien hierin wat er over ongeveer zes maanden met hen zal gebeuren. Tijdens de black-out komen er ook miljoenen mensen om het leven door auto-ongelukken, neergestorte vliegtuigen en andere ongevallen.

Na afloop van dit voorval gaan FBI agenten uit Los Angeles op onderzoek uit. Ze maken deel uit van een speciale taakgroep die moet onderzoeken wat er precies is gebeurd. Wie was er verantwoordelijk voor de ‘flashforward’? En kan het nog eens gebeuren?

Het onderzoek verloopt moeizaam, omdat de personages ieder voor zich ook hun eigen blik in de toekomst moeten zien te duiden. In de flashforwards werden namelijk soms onverwachte onthullingen gedaan. Niet iedereen blijkt een rooskleurige toekomst in het vooruitzicht te hebben. Dit gegeven krijgt steeds meer invloed op hun dagelijkse leven. Verder blijken er ook enkele mensen te zijn die geen enkel visioen kregen. Wat is hun rol in het mysterie?

Serie Algemeen

FlashForward is een Amerikaanse serie. Het verhaal was losjes gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1999 van de Canadese SF auteur Robert J. Sawyer.

De eerste aflevering ging in september 2009 in première bij de zender ABC. De serie kende een goede start, maar al snel bleken de kijkcijfers tegen te vallen. Uiteindelijk volgde na één seizoen van 22 afleveringen de stopzetting. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in mei 2010 uitgezonden.

Overigens wijkt de tv-serie behoorlijk af van het oorspronkelijke boek. Zo ligt de nadruk in het boek op een groep internationale wetenschappers die werken aan de Large Hadron Collider.

Dvd

De complete serie is in 2011 met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. Op de zes dvd’s staat ook bonusmateriaal.

Links