FlashForward (2009-2010)

Samenvatting

Op 6 oktober 2009 krijgt de wereld te maken met een mysterieus fenomeen. Bijna de gehele mensheid verliest tegelijkertijd 2 minuten en 17 seconden lang het bewustzijn.

Tijdens deze blackout krijgen de mensen visioenen van wat hun toekomst lijkt te zijn. Ze zien hierin wat er over ongeveer zes maanden, op 29 april 2010, met hen zal gebeuren. Tijdens de blackout komen er ook zo'n 20 miljoen mensen om het leven door auto-ongelukken, neergestorte vliegtuigen en andere ongevallen.

Na afloop van dit voorval gaan FBI agenten uit Los Angeles op onderzoek uit. Ze maken deel uit van een speciale taakgroep die moet proberen vast te stellen wat er precies op 6 oktober is gebeurd. Wie was er verantwoordelijk voor de ‘flashforward’? En kan het nog eens gebeuren?

Het onderzoek verloopt moeizaam, omdat de hoofdpersonages ieder voor zich ook hun eigen blik in de toekomst moeten zien te duiden. In de flashforwards werden namelijk soms onverwachte onthullingen gedaan. Niet iedereen blijkt een rooskleurige toekomst in het vooruitzicht te hebben. Dit gegeven krijgt steeds meer invloed op hun dagelijkse leven.

Verder blijken er ook enkele mensen te zijn die geen enkel visioen kregen of die tijdens de blackout niet het bewustzijn verloren. Wat is hun rol in het mysterie?

Serie Algemeen

FlashForward was een Amerikaanse tv-serie. Het verhaal werd losjes gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1999 van de Canadese sciencefiction auteur Robert J. Sawyer.

In eerste instantie had de betaalzender HBO interesse om het boek te verfilmen, maar later werd het project doorverkocht naar de zender ABC. Brannon Braga (Star Trek: The Next Generation, Voyager en Enterprise) was één van de uitvoerende producenten en schreef ook de piloot aflevering.

De eerste aflevering van FlashForward werd vervolgens in september 2009 uitgezonden. De serie kende een goede start: meer dan 12 miljoen kijkers zagen de pilot.

Helaas begonnen de kijkcijfers hierna al snel in te zakken. Enkele maanden later was nog slechts een derde van het kijkerspubliek overgebleven. Uiteindelijk werd de serie na één seizoen van 22 afleveringen alweer stopgezet. De laatste aflevering werd in mei 2010 uitgezonden en eindigt met een cliffhanger.

De cast bestaat o.a. uit Joseph Fiennes, John Cho (Star Trek), Dominic Monaghan (Lost) en Courtney B. Vance (Law & Order: Criminal Intent).

Overigens wijkt de tv-serie behoorlijk af van het oorspronkelijke boek. Zo ligt de nadruk in het boek op een groep CERN wetenschappers in Zwitserland. De Large Hadron Collider en de zoektocht naar het Higgs boson spelen een grote rol in het verhaal. Verder begint het boek met een flashforward van 21 jaar in de toekomst.

Dvd

De complete serie is in 2011 met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. Op de zes dvd’s staat ook bonusmateriaal.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)