Ascension (2014)

Samenvatting

In 1963 lanceerde de Amerikaanse regering in het diepste geheim een geavanceerd ruimteschip, de Ascension. Aan boord bevonden zich 350 mannen, vrouwen en kinderen. Hun missie: het koloniseren van een nieuwe verre planeet.

Zo’n 50 jaar later, halverwege de reis, wordt er op het schip een mysterieuze moord gepleegd. Het slachtoffer is een jonge vrouw genaamd Lorelei. De inmiddels 600 bemanningsleden hebben echter geen ervaring met dit soort misdaad. Politieagenten heeft men niet aan boord en contact met de aarde is er niet meer. De eerste officier die de zaak moet onderzoeken, Aaron Gault, haalt zijn kennis dus vooral uit oude detectiveverhalen. Dit vormt het begin van een reeks schokkende gebeurtenissen.

Na verloop van tijd wordt namelijk duidelijk dat de Ascension de aarde nooit heeft verlaten. De nietsvermoedende bemanning beseft niet dat ze al 50 jaar deelnemen aan een geheimzinnig experiment. Ze zitten in werkelijkheid opgesloten in een ondergrondse hangar en worden overal in de gaten gehouden door Harris Enzmann, wiens vader het project in de jaren 60 oprichtte.

Ondertussen worden er op de Ascension machtsspelletjes gespeeld. Kapitein William Denninger en zijn echtgenote Viondra krijgen te maken met achterbakse politici die de macht aan boord willen overnemen. In de echte wereld buiten het schip moet ook Enzmann zijn functie als leider van het experiment steeds meer verdedigen.

Serie Algemeen

Ascension is Amerikaans-Canadese coproductie. Het gaat om een driedelige miniserie, die in december 2014 werd uitgezonden door de Amerikaanse zender Syfy. (In sommige landen werd het programma ook uitgezonden als zesdelige miniserie.) Het verhaal werd bedacht door schrijver en producent Philip Levens (Smallville).

De laatste aflevering eindigt overigens met een cliffhanger. Een bewuste keuze van de makers, omdat men oorspronkelijk plannen had voor verdere seizoenen. Helaas werd in maart 2015 door Syfy bekend gemaakt dat de miniserie geen vervolg meer zou krijgen.

De hoofdrollen worden gespeeld door Tricia Helfer (bekend als Six uit Battlestar Galactica), Brian Van Holt (Cougar Town) en Gil Bellows (Ally McBeal). De opnamen vonden plaats in het Canadese Montreal.

Links