Ascension (2014)

Samenvatting

In 1963 lanceerde de Amerikaanse regering in het diepste geheim een geavanceerd ruimteschip, de Ascension. Aan boord bevonden zich 350 mannen, vrouwen en kinderen. Hun missie: het koloniseren van een nieuwe verre planeet.

Zo’n 50 jaar later, halverwege de reis, wordt er een mysterieuze moord op een jonge vrouw gepleegd. De inmiddels 600 bemanningsleden hebben echter geen ervaring met dit soort misdaad. Dit vormt het begin van een reeks schokkende gebeurtenissen.

Serie Algemeen

Ascension is een miniserie van de Amerikaanse zender Syfy. Het project werd bedacht door schrijver en producent Philip Levens (Smallville).

De reeks bestaat uit drie extra lange afleveringen, die achter elkaar werden uitgezonden op 15, 16 en 17 december 2014. Het laatste deel eindigt met een cliffhanger. Een bewuste keuze, want de makers hadden oorspronkelijk plannen voor meerdere seizoenen. Helaas werd in maart 2015 door Syfy bekend gemaakt dat de miniserie geen vervolg zou krijgen.

De hoofdrollen worden gespeeld door Tricia Helfer (beter bekend als Six uit Battlestar Galactica), Brian Van Holt (Cougar Town) en Gil Bellows (Ally McBeal). De opnamen vonden plaats in het Canadese Montreal.

Link

Recensie

Let op! Deze tekst bevat spoilers.

Syfy heeft jarenlang een behoorlijk slechte reputatie opgebouwd bij SF fans. Vele populaire series werden namelijk stopgezet om plaats te maken voor programma's over geestenjagers en worstelen. Het sciencefiction genre had duidelijk geen prioriteit meer.

Inmiddels lijkt Syfy een nieuwe koers te gaan varen. De zender kondigde in 2014 aan het komende tv-seizoen meer scifi series uit te willen zenden. De eerste proefballon heet Ascension.

Het verhaal komt wat traag op gang. In eerste instantie lijkt het meer op een detectiveserie. Er wordt een meisje vermoord: de mooie Lorelei Wright komt op tragische wijze om het leven.

Dit is de allereerste moord die ooit op de Ascension werd gepleegd. Politieagenten heeft men niet aan boord en contact met de aarde is er niet meer. De eerste officier die de zaak moet onderzoeken, Aaron Gault, heeft totaal geen ervaring met dit soort misdaden en haalt zijn kennis dus vooral uit oude detective verhalen.

Het is erg interessant om te zien hoe de geïsoleerde samenleving op het schip zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Wel worden er meteen al een enorm aantal personages geïntroduceerd, wat het lastig maakt om bij te kunnen houden wie ook al weer wie is. Verder blijkt de bemanning zich hoofdzakelijk bezig te houden met buitenechtelijke seksuele escapades. Te pas en te onpas komen er allerlei seksscènes voorbij.

De decors zijn overigens prachtig: het interieur is licht en ruim, de technologie aan boord is retro en toch futuristisch. Ondertussen begin je je als kijker wel af te vragen hoe de techniek op het geavanceerde ruimteschip precies werkt. Had men in de jaren 60 wel de middelen om zo’n schip te bouwen? Al snel wordt duidelijk dat deze vraag niet echt belangrijk is.

Aan het eind van de eerste aflevering neemt het verhaal namelijk een verrassende wending: de Ascension blijkt de aarde nooit te hebben verlaten. De bemanning weet niet dat ze al 51 jaar deelnemen aan een geheim experiment. Ze zitten in werkelijkheid opgesloten in een ondergrondse hangar en worden overal in de gaten gehouden door Harris Enzmann, wiens vader het project in de jaren 60 oprichtte.

Voor een deel van de kijkers zal deze plotwending ongetwijfeld een teleurstelling zijn. Een nieuwe tv-serie die zich echt in de ruimte afspeelt zou immers meer dan welkom zijn. In het geval van Ascension brengt deze onthulling het verhaal echter naar een hogere versnelling, waardoor het allemaal net iets interessanter wordt.

Het raadsel rondom de dood van Lorelei verdwijnt vervolgens naar de achtergrond. Vanaf dat moment gaat Christa een grotere rol spelen, een vroegwijs meisje dat bijzondere gaven blijkt te hebben. Een behoorlijk cliché, maar gelukkig kan de kleine actrice die deze rol vertolkt redelijk acteren.

Doel van het hele Ascension project blijkt het bereiken van de volgende stap in de menselijke evolutie. Zo krijgen de bemanningsleden speciale injecties en bestaat er een strikt voortplantingsprogramma, dat bepaald wie er wel of geen kinderen mag krijgen. Het resultaat daarvan is Christa, die met haar geest blijkbaar mensen naar andere planeten kan teleporteren.

Tegelijkertijd worden er op de Ascension machtsspelletjes gespeeld. Kapitein William Denninger en zijn echtgenote Viondra (die aan het hoofd staat van een luxe escort service) krijgen te maken met achterbakse politici die de macht aan boord willen overnemen. Buiten het schip moet ook Enzmann zijn functie als leider van het experiment steeds meer verdedigen.

Net wanneer het verhaal goed op stoom komt, is de miniserie alweer afgelopen. Veel vragen blijven onbeantwoord. De makers gingen er van uit dat Syfy opdracht zou geven voor een vervolgserie. Er werd dus bewust voor een open einde gekozen. Ze namen hiermee een groot risico, wat in dit geval helaas verkeerd uitpakte: dat vervolg kwam er niet. De kijkers blijven achter met een zeer onbevredigend gevoel.

Eindoordeel

Ascension is een vermakelijke serie. Na een trage start bewijst de serie uiteindelijk potentieel te hebben.

Een minpunt is dat je als kijker het gevoel krijgt dat de makers teveel verhaallijnen en personages in zo’n korte miniserie wilden proppen. Dit heeft tot gevolg dat sommige personages en subplots niet echt uit de verf komen.

Het uitgangspunt van de serie is echter interessant en door alle plotwendingen blijft het spannend. Ascension had daarom zeker een vervolg verdiend. Alleen al omdat je na het zien van de allerlaatste scène meteen wilt weten hoe het verder gaat. Erg jammer dat het hierbij is gebleven.

4.8095238095238 1 1 1 1 1 4.81 (21 stemmen)