Smallville (2001-2011)

Smallville is het verhaal over de jonge jaren van Clark Kent / Superman.

Samenvatting

Smallville is een rustig, onopvallend plattelandsdorpje in Kansas, totdat het in 1989 wordt opgeschrikt door een meteorenregen. Terwijl de meteorieten in het dorp enorme schade aanrichten, stort er even buiten Smallville een klein ruimteschip neer met daarin een naakt 3-jarig buitenaards jongetje. Het ongewild kinderloze echtpaar Martha en Jonathan Kent vinden het kind bij toeval en besluiten hem als hun eigen zoon op te voeden.

12 jaar later is Clark Kent voor de buitenwereld een gewone Amerikaanse tiener. Niets is echter minder waar, want hij heeft buitengewone krachten: hij is supersterk, supersnel en heeft een uitzonderlijk goed gezichts- en gehoorvermogen. Clark heeft het besluit genomen zijn krachten voor zijn vrienden verborgen te houden. Alsof die uitdaging nog niet moeilijk genoeg is, krijgt hij ook nog eens te maken met normale tiener en middelbare school problemen. Zo is hij verliefd op zijn populaire buurmeisje Lana Lang, maar zij ziet Clark niet staan.

Zijn kansen bij Lana zijn nihil, aangezien zij een ketting draagt met daarin een groen brokje Kryptoniet, het enige materiaal ter wereld waar de normaal onoverwinnelijke Clark niet tegen kan. Er zijn verschillende soorten Kryptoniet, allen met een negatieve invloed: de groene variant verzwakt Clark lichamelijk zo erg, dat hij kan sterven. Rood Kryptoniet zorgt ervoor dat hij al zijn normen en waarden overboord zet en zijn donkerste verlangens begint uit te leven. Zwart Kryptoniet heeft tot gevolg dat hij (tijdelijk) wordt opgedeeld in twee onafhankelijke wezens met verschillende persoonlijkheden: Clark Kent en zijn duistere tegenhanger Kal-El.

Clark is niet de enige die negatief wordt beïnvloed door het Kryptoniet. Regelmatig gebeuren er vreemde dingen in Smallville, meestal veroorzaakt door mensen die met het gesteende in aanraking zijn gekomen en daardoor bizarre krachten hebben gekregen.

Denk daarbij aan paranormale gaven, het kunnen veranderen van gedaante of helderziendheid. Aan Clark de taak om deze personen tegen te houden, zonder zijn eigen geheime krachten bekend te maken tegenover nieuwsgierige journalisten en politieagenten.

Verder redt Clark op een dag na een dramatisch auto-ongeluk het leven van de schatrijke Lex Luthor, zoon van de lokale kapitalistische machtshaai Lionel Luthor. Lionel zou Clarks krachten het liefst voor zijn eigen corrupte doeleinden willen gebruiken. Lex wordt al snel een goede vriend van Clark. Maar hoe betrouwbaar is Lex en in hoeverre lijkt hij op zijn tirannieke vader?

Clark weet zelf maar weinig over zijn afkomst, behalve dat hij niet van de aarde komt. De zoektocht naar zijn mysterieuze verleden en zijn ware identiteit vormt het middelpunt van Clarks leven.

Serie Algemeen

Smallville is gebaseerd op de bekende comics over Superman. De Warner Brothers studio wilde in 1998 eigenlijk een tv serie maken over de jonge jaren van een andere superheld, Batman. Dit project kwam echter niet van de grond, waarna werd besloten om een tv-serie te maken over Superman als tiener.

De eerste aflevering werd op 16 oktober 2001 door de zender WB (tegenwoordig The CW) uitgezonden. Uiteindelijk telde de serie 10 seizoenen en 217 afleveringen. Daarmee is Smallville de langstlopende Amerikaanse SF serie ooit. (Het vorige record stond op naam van Stargate SG-1.) De laatste aflevering werd in mei 2011 uitgezonden.

De serie werd opgenomen in Canada, in de buurt van Vancouver. Oorspronkelijk zouden de opnames in Australië plaats gaan vinden, maar hier werd vanwege de kosten vanaf gezien. Verder is Smallville een mengelmoes van verschillende genres. In de stijl van o.a. Roswell, Buffy en Angel komen behalve sciencefiction, ook fantasy, horror, comedy en soap elementen in de serie voor.

In het eerste seizoen speelde het zogenaamde 'Monster of the Week' element een belangrijke rol in de serie. Bijna elke aflevering was er wel een slechterik met een bepaalde bovennatuurlijke kracht waar Clark het tegen moest opnemen. In de latere seizoenen werd dit afgezwakt. Daarvoor in de plaats werden meer verhaalbogen geïntroduceerd. Verder werd steeds meer ingegaan op het verleden van Clark en zijn rol in de bekende Superman mythologie.

dvd

De gehele serie is verkrijgbaar op dvd met Nederlandse ondertitels.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)