Smallville (2001-2011)

Het verhaal over de jonge jaren van Clark Kent alias Superman.

Samenvatting

Smallville is een rustig plattelandsdorpje in Kansas, totdat het in 1989 wordt opgeschrikt door een meteorenregen. Vervolgens stort er in de buurt een klein ruimteschip neer, met daarin een naakt buitenaards jongetje. Hij wordt toevallig gevonden door het kinderloze echtpaar Martha en Jonathan Kent. Ze besluiten de jongen hierna als hun eigen zoon op te voeden.

Twaalf jaar later is Clark Kent voor de buitenwereld een gewone Amerikaanse tiener. In werkelijkheid beschikt hij door zijn buitenaardse afkomst over allerlei superkrachten. Voor zijn vrienden probeert Clark dit echter verborgen te houden. Ondertussen krijgt hij te maken met normale puberproblemen. Zo is hij verliefd op zijn buurmeisje Lana, maar zij ziet Clark niet staan.

Bovendien draagt Lana een ketting met daarin een brokje Kryptoniet, het enige materiaal ter wereld waar Clark niet tegen kan. Er zijn verschillende soorten Kryptoniet, allen met een negatieve invloed. De groene variant verzwakt Clark lichamelijk zo erg dat hij kan sterven. Rood Kryptoniet zorgt er voor dat hij al zijn fatsoen overboord zet en zijn donkerste verlangens begint uit te leven.

Clark is niet de enige die negatief wordt beïnvloed door het Kryptoniet. Regelmatig gebeuren er vreemde dingen in Smallville, meestal veroorzaakt door mensen die met het gesteende in aanraking zijn gekomen en daardoor bizarre krachten hebben gekregen. Aan Clark de taak om deze personen tegen te houden, zonder daarbij zijn eigen geheime krachten bekend te maken tegenover nieuwsgierige journalisten en politieagenten.

Verder redt Clark op een dag het leven van Lex, zoon van de schatrijke zakenman Lionel Luthor. Lionel zou Clarks krachten het liefst voor zijn eigen corrupte doeleinden willen gebruiken. Lex wordt al snel een goede vriend van Clark. Maar hoe betrouwbaar is Lex en in hoeverre lijkt hij op zijn tirannieke vader?

Clark weet zelf maar weinig over zijn ware afkomst, behalve dat hij niet van de aarde komt. De zoektocht naar zijn mysterieuze verleden en zijn ware identiteit vormen het middelpunt van Clarks leven.

Serie Algemeen

Smallville is een Amerikaanse serie. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige comics. De opnamen vonden plaats in Canada.

De eerste aflevering werd in oktober 2001 door de zender WB uitgezonden. Uiteindelijk telde de serie 10 seizoenen en in totaal 217 afleveringen. Daarmee is Smallville de langstlopende Amerikaanse SF serie ooit. (Het vorige record stond op naam van Stargate SG-1.) De laatste aflevering werd in mei 2011 uitgezonden.

De serie is een mengelmoes van verschillende genres. In de stijl van tienerdramaseries als Roswell komen behalve sciencefiction ook fantasy, horror en comedy elementen in de serie voor.

In het eerste seizoen speelt het zogenaamde 'monster van de week' een belangrijke rol in de serie. In bijna iedere aflevering moet Clark het opnemen tegen slechteriken die een bepaalde superkracht hebben. In de latere seizoenen wordt dit gelukkig afgezwakt. Daarvoor in de plaats worden doorlopende verhaalbogen geïntroduceerd. Verder wordt steeds meer ingegaan op het verleden van Clark en zijn rol in de bekende Superman mythologie.

Blu-ray en dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels ook verkrijgbaar op Blu-ray en dvd.

Links