Roswell (1999-2002)

Samenvatting

Het verhaal speelt in Roswell, New Mexico. Centraal staan een aantal tieners die een groot geheim hebben. Liz Parker werkt na schooltijd als serveerster in het Crashdown Café, een pleisterplaats voor toeristen. Op een dag wordt ze doodgeschoten nadat ze betrokken raakt bij een ruzie tussen klanten. Klasgenoot Max Evans is toevallig in de buurt en brengt Liz op mysterieuze wijze weer tot leven.

Vervolgens wordt duidelijk dat Max, zijn zus Isabel en hun vriend Michael Guerin in werkelijkheid aliens zijn. In 1947 stortte er een buitenaards ruimteschip neer in Roswell. Max, Isabel en Michael zijn de nakomelingen van de oorspronkelijke overlevenden. Ze werden geboren uit speciale incubatie cocons die zich aan boord van het schip bevonden. Ongeveer 10 jaar geleden kwamen ze uit het ruimteschip tevoorschijn in de gedaante van drie jonge kinderen.

Max en Isabel werden hierna geadopteerd door een liefdevol middenstandsgezin, terwijl Michael bij een pleegvader met losse handjes terecht kwam. De aliens besloten voor hun eigen veiligheid hun ware identiteit geheim te houden voor de buitenwereld. Ze zien er dan ook uit als normale tieners en gaan gewoon naar school. Ze hebben echter wel bijzondere krachten, waardoor Max het leven van Liz kon redden.

Max heeft hiermee een gevaarlijk risico genomen, want ongewild komen nu steeds meer mensen achter de waarheid. Zo kan Liz haar mysterieuze wederopstanding tegenover de buitenwereld niet lang verborgen houden. Ook blijkt Max verliefd te zijn geworden op Liz. Samen moeten ze nu proberen om de autoriteiten en allerlei UFO fanaten op afstand te houden. Dat wordt steeds moeilijker, want niet alleen de aliens zelf lopen gevaar, maar ook hun vrienden en families.

Serie Algemeen

Roswell is een Amerikaanse serie. Het verhaal was gebaseerd op de boekenreeks Roswell High van auteur Melinda Metz. Jonathan Frakes (Star Trek: The Next Generation) had een groot aandeel in de serie. Hij werd aangesteld als producent, regisseerde meerdere afleveringen en speelde ook gastrolletjes. De zangeres Dido maakte de serie ten slotte nog bekender door haar lied Here With Me, dat als titellied werd gebruikt.

Het eerste seizoen ging in oktober 1999 in première bij zender The WB. In eerste instantie leunde het verhaal zwaar op tienerromantiek. Hoewel het programma hierdoor een trouwe schare fans wist op te bouwen, had Roswell van begin af aan te maken met tegenvallende kijkcijfers. De zender was hiermee uiteraard ontevreden.

Ronald D. Moore (Battlestar Galactica) werd daarom in het tweede seizoen als nieuwe producent binnengehaald. Hij kreeg de opdracht meer SF elementen in het verhaal te verwerken. In seizoen twee werd vervolgens de nadruk gelegd op de mysterieuze afkomst van de aliens. Verder werd een vierde buitenaardse tiener geïntroduceerd in de vorm van Tess.

Door deze verhaallijn ontstond echter een scheiding binnen de fan gemeenschap. Sommige fans wilden terug naar de oude romantische opzet van de serie en vonden de nieuwe verhalen te donker. Andere fans vonden de oude Roswell juist te zoetsappig en waren grote voorstanders van de nieuwe stijl van de serie. Hoe dan ook, de lage kijkcijfers waren voor The WB reden om de serie na twee seizoenen stop te zetten. Roswell werd hierna door de zender UPN overgenomen voor een derde seizoen.

Opnieuw werd er met de verhaallijnen gerommeld. Het SF element werd weer naar de achtergrond geschoven. Meer drama en soapontwikkelingen werden ingebracht. De kijkcijfers bleven echter laag, waardoor na drie seizoenen de definitieve stopzetting volgde. De laatste aflevering werd in mei 2002 uitgezonden. In totaal werden er 61 afleveringen gemaakt.

In 2019 ging op de Amerikaanse televisie nog een remake in première, met nieuwe acteurs in de hoofdrol: Roswell, New Mexico.

Dvd

De complete serie is in Groot-Brittannië op dvd verkrijgbaar. Alleen het eerste seizoen is ook met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links

Personages


Max Evans

Isabel Evans

Michael Guerin

Liz Parker

Maria De Luca

Alex Whitman

Jesse Ramirez

Kyle Valenti
 
Sheriff Valenti

Tess Harding
 
1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)