Roswell (1999-2002)

“I’m Liz Parker and five days ago I died. After that, things got really weird.“

Roswell draait om de drie buitenaardse tieners Max, Isabel en Michael, die hun toevlucht hebben gezocht op de aarde.

Samenvatting

De tieners Liz, Maria en Alex gaan samen naar de middelbare school van Roswell (Nieuw Mexico, VS) en zijn elkaars beste vrienden. De 16-jarige Liz werkt na schooltijd in het Crashdown Café, een pleisterplaats voor toeristen. Op een dag wordt ze per ongeluk doodgeschoten nadat ze betrokken raakt bij een ruzie tussen twee klanten. Klasgenoot Max Evans is toevallig in de buurt en legt snel zijn hand op de buik van Liz. Haar dodelijke schotwond geneest op mysterieuze wijze en Liz komt weer tot leven.

Enige tijd later ontdekt Liz een zilveren handafdruk op haar buik. Ze confronteert Max hiermee, waarna hij toegeeft dat zijn zus Isabel, hijzelf en hun vriend Michael Guerin in werkelijkheid aliens zijn. Ze zijn ooit naar de aarde gestuurd door een stervend buitenaards ras. In 1947 stortte er een buitenaards ruimteschip neer in Roswell. Max, Isabel en Michael zijn de nakomelingen van de oorspronkelijke overlevenden. Ze werden geboren uit speciale incubatie cocons die zich aan boord van het schip bevonden. Ongeveer 10 jaar geleden kwamen ze uit het ruimteschip tevoorschijn in de gedaante van drie 7 jaar oude weesjes.

Max en Isabel werden geadopteerd door een liefdevol middenstandsgezin, terwijl Michael bij een pleegvader met losse handjes terecht kwam die in een woonwagen woonde. De drie aliens besloten voor hun eigen veiligheid hun ware identiteit geheim te houden voor de buitenwereld. Ze zien er dan ook uit als normale tieners en gaan gewoon naar school. Ze hebben echter wel bijzondere gaven, waardoor Max het leven van Liz kon redden.

Max heeft hiermee een gevaarlijk risico genomen, want ongewild komen nu steeds meer mensen achter de waarheid over de aliens. Zo kan Liz haar mysterieuze wederopstanding tegenover Maria en Alex niet lang verborgen houden en blijkt dat Max verliefd is geworden op Liz. Na verloop van tijd bloeit er tussen deze twee een hechte vriendschap op.

Max, Isabel, Michael, Liz, Maria en Alex vormen al snel een innig groepje. Samen proberen ze de lokale politie, de FBI en overige UFO fanaten op afstand te houden. Dat wordt steeds moeilijker, want niet alleen de aliens zelf lopen gevaar, maar ook hun vrienden en families.

Serie Algemeen

Roswell is gebaseerd op een 10-delige boekenreeks genaamd Roswell High (1998–2000), geschreven door auteur Melinda Metz. Het verhaal uit de boeken is in de tv-serie grotendeels hetzelfde gebleven, met uitzondering van enige details.

Het tv-project werd geproduceerd door Jason Katims. Oorspronkelijk zou de serie ook de naam Roswell High krijgen, maar werd uiteindelijk op de zender WB uitgezonden als alleen Roswell. Jonathan Frakes (Star Trek: The Next Generation) had een groot aandeel in Roswell. Hij werd aangesteld als producer, regisseerde een paar afleveringen en speelde gastrolletjes. De zangeres Dido maakte de serie ten slotte nog bekender door haar lied Here With Me, dat als titellied werd gebruikt.

De eerste aflevering werd in oktober 1999 uitgezonden en kreeg over het algemeen goede kritieken. Toch had Roswell van begin af aan te maken met teruglopende kijkcijfers. WB was hiermee uiteraard niet tevreden en vond dat de romantiek in het verhaal moest worden afgezwakt. Ronald D. Moore (Battlestar Galactica) werd in het tweede seizoen als nieuwe producent binnengehaald en kreeg de taak om meer SF elementen in het verhaal te verwerken.

In het eerste seizoen had de vriendschap tussen de buitenaardse tieners en de mensen centraal gestaan. In seizoen twee werd de nadruk gelegd op de mythologie van de aliens. Er werd meer informatie gegeven over het verleden en de afkomst van Max, Michael en Isabel. Zo werd onthuld dat de aliens eigenlijk de koninklijke familie van hun volk waren. Verder werd in het tweede seizoen een vierde buitenaardse tiener geïntroduceerd in de vorm van Tess. Dit zorgde voor spanningen tussen Max en Liz.

Door deze verhaallijn ontstond echter een scheiding binnen de fan gemeenschap. Sommige fans wilden terug naar de oude 'romantische' opzet van de serie en vonden de nieuwe aanpak te donker. Andere fans vonden de 'oude' Roswell juist te zoetsappig en waren grote voorstanders van de nieuwe stijl van de serie. Hoe dan ook, de lage kijkcijfers waren in 2001 voor WB reden om de serie na twee seizoenen stop te zetten. Zender UPN nam Roswell daarna echter over voor een derde seizoen.

Voor de zoveelste keer werd er met de verhaallijnen gerommeld. UPN nam Roswell alweer op de schop, wat de serie alles behalve goed deed. Het SF element werd naar de achtergrond geschoven en meer drama en soapontwikkelingen werden ingebracht. De kijkcijfers bleven echter laag, waarna UPN er na het derde seizoen de stekker uittrok. De laatste aflevering van Roswell werd in mei 2002 uitgezonden. Positief is overigens wel dat deze aflevering alle verhaallijnen tot een (min of meer) goed einde brengt. In totaal telde de serie 63 afleveringen.

De fans hebben nog meerdere malen actie gevoerd voor een vervolg op de serie, maar zonder succes. Wel werd in periode 2001 t/m 2003 een nieuwe reeks van 12 Roswell boeken gepubliceerd, die specifiek waren gebaseerd op de tv-serie. De laatste vier boeken uit de reeks spelen zich na het einde van de tv-serie af.

Remake

In 2019 ging op de Amerikaanse televisie een remake in première, genaamd Roswell, New Mexico, met nieuwe acteurs in de hoofdrol.

Dvd

Alle drie seizoenen van Roswell zijn in Regio 2 (Groot-Brittannië) op dvd uitgegeven. Daarnaast bestaat ook een speciale 3-in-1 verzamelboxset.

Echter alleen het eerste seizoen van de serie is met Nederlandstalige ondertiteling verkrijgbaar. Wie de overige seizoenen wil aanschaffen, zal dus genoegen moeten nemen met de import versies.

Daarnaast werd in 2002 een soundtrack cd uitgegeven.

Links

Personages


Max Evans

Isabel Evans

Michael Guerin

Liz Parker

Maria De Luca

Alex Whitman

Jesse Ramirez

Kyle Valenti
 
Sheriff Valenti

Tess Harding
 
1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)