Wayward Pines (2015-2016)

Samenvatting

Het verhaal gaat over Ethan Burke, die voor de Amerikaanse Secret Service werkt. Na een auto ongeluk komt hij terecht in het dorp Wayward Pines in Idaho. Op het eerste gezicht een idyllische plek, maar deze schijn bedriegt.

Eigenlijk is Ethan op zoek naar twee vermiste collega’s, de agenten Bill Evans en Kate Hewson. Terwijl Evans in Wayward Pines dood wordt aangetroffen, blijkt Kate (met wie Ethan een affaire had) in het dorp te wonen. Zelf beweert ze hier al twaalf jaar te zijn. Dit kan eigenlijk niet kloppen, omdat Ethan haar vijf weken geleden nog gezien heeft. Toch ziet Kate er nu duidelijk ouder uit.

Dit zijn niet de enige mysteries die Ethan bezighouden. Hij komt namelijk al snel tot de ontdekking dat hij Wayward Pines niet meer kan verlaten. Het hele dorp wordt omringd door een groot hek. Ook communicatie met de buitenwereld is niet mogelijk.

Verder zijn er vele regels waar de bewoners zich aan moeten houden. De strenge Sheriff Arnold Pope moet er voor zorgen dat iedereen zich gedraagt. Wie de regels overtreedt wordt geëxecuteerd. Dit wordt de 'reckoning' genoemd.

Ethan gaat op zoek naar antwoorden en wordt uiteindelijk geconfronteerd met een reeks schokkende onthullingen.

Serie Algemeen

Wayward Pines is een serie van de Amerikaanse zender Fox. Het verhaal is gebaseerd op The Wayward Pines boeken trilogie van auteur Blake Crouch.

De eerste aflevering ging in mei 2015 in première. De serie werd meteen positief ontvangen. Het mysterieuze verhaal en de beklemmende sfeer deed veel kijkers denken aan eerdere mystery series zoals Twin Peaks of The Prisoner. Het grote verschil is echter dat Wayward Pines zich na vijf afleveringen duidelijk als sciencefiction verhaal ontpopt.

Het verhaal van de tv-serie kent wel enige verschillen ten opzichte van de oorspronkelijke boekenreeks. Dit komt omdat het tweede en derde boek pas werden gepubliceerd toen de opnames voor de tv-serie al waren begonnen. Het eerste boek diende als basis voor de eerste vijf afleveringen; de overige afleveringen werden gebaseerd op het tweede en derde boek.

Het eerste seizoen van Wayward Pines werd in het voorjaar van 2015 uitgezonden. Een tweede seizoen volgde in het voorjaar van 2016. Het tweede seizoen werd echter minder positief ontvangen dan het eerste seizoen. Hierna was het lange tijd onduidelijk of er nog een derde seizoen zou gaan komen. Pas in februari 2018 werd bekend gemaakt dat Wayward Pines officieel is stopgezet.

Overigens was M. Night Shyamalan (regisseur van o.a. The Sixth Sense, Unbreakable en The Village) één van de uitvoerende producenten van het project. Tevens regisseerde hij de eerste aflevering. De rol van Ethan Burke werd gespeeld door acteur Matt Dillon.

Tot slot werd parallel aan het eerste seizoen van de tv-serie ook nog een bijbehorende webserie geproduceerd, genaamd Gone. (10 webisodes van ieder ongeveer 3 minuten.) Het verhaal gaat over de wetenschapper Eric Barlow die op zoek gaat naar zijn vermiste vrouw Sarah. Al snel komt hij Wayward Pines op het spoor en uiteindelijk wordt hij voor het project gerekruteerd.

Blu-ray en dvd

Seizoen één is met Nederlandse ondertitels op Blu-ray en dvd verkrijgbaar.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)
    Tags:
  • post-apocalyptisch