Wayward Pines (2015-2016)

Samenvatting

Het verhaal gaat over Ethan Burke, die voor de Amerikaanse geheime dienst werkt. Na een auto ongeluk komt hij terecht in het dorp Wayward Pines. Op het eerste gezicht een idyllische plek, maar deze schijn bedriegt.

Eigenlijk is Ethan op zoek naar twee vermiste collega’s, de agenten Bill Evans en Kate Hewson. Terwijl Evans in Wayward Pines dood wordt aangetroffen, blijkt Kate (met wie Ethan een affaire had) in het dorp te wonen. Zelf beweert ze hier al twaalf jaar te zijn. Dit kan eigenlijk niet kloppen, omdat Ethan haar onlangs nog gezien heeft. Toch ziet Kate er nu duidelijk ouder uit.

Dit zijn niet de enige mysteries die Ethan bezighouden. Hij komt namelijk al snel tot de ontdekking dat hij Wayward Pines niet meer kan verlaten. Het hele dorp wordt omringd door een groot hek. Ook communicatie met de buitenwereld is niet mogelijk.

Verder zijn er vele regels waar de bewoners zich aan moeten houden. De strenge Sheriff Arnold Pope moet er voor zorgen dat iedereen zich gedraagt. Wie de regels overtreedt wordt geëxecuteerd. Dit wordt de 'reckoning' genoemd. Ethan gaat op zoek naar antwoorden en wordt uiteindelijk geconfronteerd met een reeks schokkende onthullingen.

Serie Algemeen

Wayward Pines is een Amerikaanse serie. Het verhaal is gebaseerd op The Wayward Pines boekentrilogie van auteur Blake Crouch. M. Night Shyamalan (regisseur van o.a. The Sixth Sense, Unbreakable en The Village) was één van de producenten van het project en regisseerde ook de eerste aflevering.

Het eerste seizoen ging in mei 2015 in première bij de zender FOX. De serie werd meteen positief ontvangen. Het mysterieuze verhaal en de beklemmende sfeer deed veel kijkers denken aan eerdere mystery series zoals Twin Peaks of The Prisoner. Het grote verschil is echter dat Wayward Pines zich na vijf afleveringen duidelijk als sciencefiction verhaal ontpopt.

Het tweede seizoen volgde in het voorjaar van 2016. Dit keer waren de recensies een stuk minder positief. Uiteindelijk volgde hierna de stopzetting. De laatste aflevering werd in juli 2016 uitgezonden. In totaal werden er 20 afleveringen gemaakt.

Parallel aan de tv-serie werd ook nog een korte webserie geproduceerd, genaamd Gone. Het verhaal gaat over een wetenschapper die op zoek gaat naar zijn vermiste vrouw. Al snel komt hij Wayward Pines op het spoor en uiteindelijk wordt hij voor het project gerekruteerd.

Blu-ray en dvd

Seizoen één is met Nederlandse ondertitels op Blu-ray en dvd verkrijgbaar.

Links