Fringe (2008-2013)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de jonge FBI Special Agent Olivia Dunham, de wetenschapper Dr. Walter Bishop en zijn zoon Peter, die gezamenlijk onderzoek doen naar de zogenaamde ‘fringe science’. Dit een wetenschap die zich bezighoudt met vreemde en bijzondere fenomenen, die men eerder in verband zou brengen met sciencefiction. Denk hierbij aan gedachtelezen, teleportatie, onzichtbaarheid, telekinese en levitatie.

In de eerste aflevering krijgt Olivia de opdracht om een uiterst mysterieuze zaak te onderzoeken, waarna ze de hulp inroept van Peter Bishop. Zijn vader Walter is namelijk een briljante wetenschapper met veel ervaring op het gebied van ‘fringe science’. Helaas is Walter hevig gestoord en zit hij al 17 jaar in een gesticht vanwege ernstige psychische problemen. Ook de slimme Peter wordt dus bij de zaak betrokken, omdat hij de enige is die echt tot zijn vader kan doordringen.

Uiteindelijk kan het drietal het raadsel gedeeltelijk oplossen. De zaak blijkt onderdeel te zijn van een reeks experimenten genaamd ‘het Patroon’. De onderzoeksorganisatie ‘Massive Dynamic’, een mysterieus bedrijf dat patenten heeft op allerlei nieuwe technologieën, zou hiermee te maken hebben. Vanaf dat moment hebben Olivia, Walter en Peter officieel de opdracht om als team alle zaken te onderzoeken die gerelateerd zijn aan het Patroon. Maar wat houdt dit Patroon precies in?

In het begin bestaat de serie vooral uit los staande afleveringen. Daarna gaat de mythologie van de serie echter een steeds grotere rol spelen in het verhaal. In de latere seizoenen verschuift de aandacht naar het bestaan van een parallel universum, waar veel afleveringen zich afspelen.

Serie Algemeen

Fringe werd bedacht door J.J. Abrams (Lost en Star Trek XI), in samenwerking met Alex Kurtzman en Roberto Orci. De stijl van de serie valt te omschrijven als een mix tussen The X-Files en The Twilight Zone. De eerste aflevering werd in september 2008 door de zender FOX uitgezonden. Opvallend is dat de twee uur durende piloot aflevering zo’n 10 miljoen dollar kostte, waarmee Fringe op dat moment één van de duurste Amerikaanse pilots ooit was.

Fringe had ieder seizoen te kampen met een afname van kijkers en dreigde daarom meerdere malen vroegtijdig te worden stopgezet. Het eerste seizoen trok gemiddeld zo'n 10 miljoen kijkers. De Amerikaanse pers reageerde in eerste instantie echter verdeeld op de serie.

Pas in de latere seizoenen, toen de mythologie de boventoon ging voeren in het verhaal, werden de critici echt laaiend enthousiast. Helaas ging dit ook gepaard met dalende kijkcijfers. Tijdens het laatste seizoen keken er gemiddeld nog maar zo'n 3 miljoen mensen. 

Dankzij deze kleine, maar loyale groep fans telde de serie uiteindelijk 5 seizoenen en 100 afleveringen. De laatste aflevering werd in januari 2013 uitgezonden. De makers kregen de kans om hun serie tot een goed einde te brengen en in het laatste seizoen worden alle verhalen dan ook afgerond.

In de cast valt vooral Joshua Jackson (Peter) op, die ooit naam maakte in de tienerdramaserie Dawson’s Creek. John Noble (Walter) en Anna Torv (Olivia) zijn overigens beiden Australische acteurs. Ook was er een speciale terugkerende gastrol weggelegd voor de bekende Star Trek acteur Leonard Nimoy.

Dvd en Blu-ray

De gehele serie is met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

Links

4.6666666666667 1 1 1 1 1 4.67 (3 stemmen)
    Tags:
  • USA
  • alternatieve realiteit