Fringe (2008-2013)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de FBI agente Olivia Dunham, de wetenschapper Dr. Walter Bishop en zijn zoon Peter. Samen doen ze onderzoek naar de zogenaamde fringe science. Dit is een wetenschap die zich bezighoudt met vreemde en bijzondere fenomenen, die men eerder in verband zou brengen met sciencefiction. Denk hierbij aan gedachtelezen, teleportatie, onzichtbaarheid, telekinese en levitatie.

In de eerste aflevering krijgt Olivia de opdracht om een mysterieuze zaak te onderzoeken, waarna ze de hulp inroept van Peter Bishop. Zijn vader Walter is een briljante wetenschapper met veel ervaring op het gebied van fringe science. Helaas zit Walter al jaren in een gesticht vanwege ernstige psychische problemen. Ook Peter wordt dus bij de zaak betrokken, omdat hij de enige is die echt tot zijn vader kan doordringen.

Uiteindelijk kan het drietal het raadsel gedeeltelijk oplossen. De zaak blijkt onderdeel te zijn van een reeks experimenten genaamd het Patroon. De onderzoeksorganisatie Massive Dynamic, een mysterieus bedrijf dat patenten heeft op allerlei nieuwe technologieën, zou hiermee te maken hebben. Vanaf dat moment hebben Olivia, Walter en Peter officieel de opdracht om als team alle zaken te onderzoeken die gerelateerd zijn aan het Patroon.

In het begin bestaat de serie vooral uit losse afleveringen. Daarna gaat de mythologie van de serie echter een steeds grotere rol spelen. Na verloop van tijd blijken veel gebeurtenissen namelijk te maken te hebben met het bestaan van een parallel universum.

Serie Algemeen

Fringe is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door J.J. Abrams (Lost), Alex Kurtzman (Star Trek: Picard) en Roberto Orci (Limitless). Het eerste seizoen ging in september 2008 in première bij de zender FOX.

Door de jaren heen dreigde Fringe meerdere malen vroegtijdig te worden stopgezet. Tijdens het eerste seizoen waren de kijkcijfers weliswaar uitstekend, maar door de Amerikaanse pers werd de serie in eerste instantie niet erg positief ontvangen. Pas in de latere seizoenen, toen de mythologie de boventoon ging voeren in het verhaal, werden de critici echt laaiend enthousiast. Helaas ging dit ook gepaard met dalende kijkcijfers.

Uiteindelijk werden er vijf seizoenen en in totaal 100 afleveringen gemaakt. De laatste aflevering werd in januari 2013 uitgezonden. De makers kregen de kans om hun serie tot een goed einde te brengen. In het laatste seizoen worden alle verhaallijnen dan ook netjes afgerond.

In de cast valt vooral Joshua Jackson (Peter) op, bekend uit de tienerdramaserie Dawson’s Creek. John Noble (Walter) en Anna Torv (Olivia) zijn overigens beiden Australische acteurs. Star Trek acteur Leonard Nimoy speelt in het verhaal een belangrijke gastrol.

Vergelijkbare serie: The X-Files.

Dvd en Blu-ray

De gehele serie is met Nederlandse ondertitels uitgebracht op dvd en Blu-ray.

Links