Lost (2004-2010)

Samenvatting

Vlucht 815 van Oceanic Airlines is onderweg van Sydney naar Los Angeles. Helaas zal het vliegtuig deze bestemming nooit bereiken. Na plotseling in hevige turbulentie te zijn terecht gekomen, stort het toestel neer op een tropisch eiland ergens in de Pacifische Oceaan. Slechts een deel van de passagiers overleeft de crash. Nadat duidelijk wordt dat er geen redding zal komen, slaan de overlevenden hun noodkamp op aan het strand.

Al snel blijkt het om een alles behalve normaal eiland te gaan. Zo is deze schijnbaar verlaten plek in werkelijkheid helemaal niet onbewoond. Er leeft bijvoorbeeld een gevaarlijk monster in de jungle, dat eruit ziet als een soort zwarte rook. Tevens komen de overlevenden een ronddolende ijsbeer tegen en blijken er elders op het eiland al decennia lang verschillende mensen te wonen. Helaas zijn deze mysterieuze ‘Anderen’ erg vijandig tegenover de overlevenden van de crash, die zij als indringers zien.

Na verloop van tijd ontdekt de groep ook verlaten ondergrondse bunkers in de jungle. In het verleden blijkt zich een onderzoeksorganisatie genaamd The Dharma Initiative op het eiland gevestigd te hebben, maar wie of wat ze precies onderzochten blijft in eerste instantie onduidelijk. Nadat de vele mysteries zich blijven opstapelen, realiseren de overlevenden zich dat ze in deze bizarre omgeving alleen kunnen overleven door met elkaar samen te werken.

Dat blijkt echter moeilijker te zijn dan gedacht, want de groep bestaat uit een aantal zeer uiteenlopende karakters met verschillende nationaliteiten. Bovendien blijkt iedereen op zijn of haar eigen manier een bijzonder verleden te hebben. Allen hebben grote geheimen voor elkaar. Via flashbacks komt de kijker in elke aflevering stap voor stap meer te weten over het verleden van de personages.

Na 108 dagen weten zes mensen van het eiland te ontsnappen, maar daarmee zijn de problemen voor hen nog lang niet voorbij. Ze ontdekken namelijk dat ze per se terug moeten keren naar het eiland. Vanaf dat moment komt de kijker via flashforwards ook te weten hoe de toekomst van bepaalde personages er uit ziet. Daarnaast blijkt het hele eiland door de tijd te kunnen reizen en volgen we de personages tijdens hun avonturen in verschillende tijdlijnen.

Uiteindelijk worden er nog alternatieve realiteiten geïntroduceerd, de zogenaamde flash sideways. Hierin wordt onthuld hoe de levens van de personages eruit zouden zien als bepaalde gebeurtenissen anders waren verlopen. Ondertussen moeten zowel de personages als de kijkers proberen de vele mysteries van het eiland te achterhalen. Welke geheimen herbergt deze vreemde plek? Zullen de overlevenden ooit kunnen terugkeren naar huis? Of zullen ze voor altijd op het eiland vastzitten? Wie zal het avontuur overleven en wie niet?

Serie Algemeen

Lost werd in 2004 bedacht door J. J. Abrams, bedenker van o.a. Alias en Fringe en regisseur van films als Star Trek.

Oorspronkelijk kreeg hij van de baas van de Amerikaanse zender ABC de opdracht om een script te schrijven over mensen die moeten zien te overleven op een onbewoond eiland. Abrams ging akkoord, onder de voorwaarde dat hij bovennatuurlijke elementen aan het concept mocht toevoegen. Samen met de schrijver en producent Damon Lindelof werden vervolgens alle verhaallijnen en personages uitgewerkt.

De eerste aflevering werd in september 2004 uitgezonden door ABC. De productiekosten bedroegen rond de 10 miljoen dollar, wat deze pilot destijds de duurste uit de tv geschiedenis maakte. De serie werd al snel een enorme wereldwijde hit met hoge kijkcijfers en uitstekende kritieken. Ook werden er vele prijzen binnengehaald, waaronder Emmy Awards.

Na twee seizoenen kwam er echter steeds meer kritiek op J. J. Abrams en zijn collega’s. Ook de kijkcijfers daalden. Veel fans waren namelijk van mening dat de schrijvers de serie te veel aan het rekken en uitmelken waren. Er werden immers steeds meer nieuwe personages, verwarrende verhaallijnen en mysteries geïntroduceerd, maar er werden tegelijkertijd vrijwel geen antwoorden gegeven op openstaande vragen.

De makers trokken zich deze kritiek aan en besloten begin 2007 na overleg met zender ABC om een definitieve einddatum voor de serie vast te stellen: 2010. Iets wat maar zelden voor komt in de Amerikaanse tv-wereld, aangezien veel hitseries net zo lang door gaan totdat er niemand meer kijkt. Nu er een einddatum was vastgesteld, konden de schrijvers zich focussen op hoe ze het verhaal ten einde wilde brengen.

Uiteindelijk telde de serie zes seizoenen met in totaal 121 afleveringen. De allerlaatste aflevering werd in mei 2010 uitgezonden.

Lost werd trouwens geheel op locatie gefilmd op Hawaïaanse eiland Oahu.

dvd / Blu-ray

Seizoen 1 t/m seizoen 6 zijn op dvd en Blu-ray verkrijgbaar.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)