Lost (2004-2010)

Samenvatting

Vlucht 815 van Oceanic Airlines is onderweg van Sydney naar Los Angeles. Helaas zal het vliegtuig deze bestemming nooit bereiken. Na in hevige turbulentie te zijn terecht gekomen, stort het toestel neer op een afgelegen tropisch eiland ergens in de Pacifische Oceaan. Slechts een deel van de passagiers overleeft de crash. Nadat duidelijk wordt dat er geen redding zal komen, slaan de overlevenden hun noodkamp op aan het strand.

Al snel blijkt het om een buitengewoon eiland te gaan, dat vele gevaren herbergt. Deze schijnbaar verlaten plek is in werkelijkheid helemaal niet onbewoond. Zo ontdekt de groep een aantal vreemde bunkers in de jungle. In het verleden blijkt zich een onderzoeksorganisatie genaamd Dharma Initiative op het eiland te hebben gevestigd, maar wie of wat ze precies onderzochten is in eerste instantie onduidelijk.

Nadat de mysteries zich blijven opstapelen, realiseren de overlevenden zich dat ze in deze bizarre omgeving alleen kunnen overleven door samen te werken. Dat is echter moeilijker dan gedacht, want de groep bestaat uit zeer uiteenlopende karakters van verschillende nationaliteiten. Bovendien blijkt iedereen een geheimzinnig verleden te hebben. Via flashbacks komt de kijker gaandeweg meer te weten over het verleden van de personages.

Na 108 dagen weten zes mensen van het eiland te ontsnappen, maar daarmee zijn de problemen voor hen nog lang niet voorbij. Ze ontdekken namelijk dat ze per se terug moeten keren naar het eiland. Vanaf dat moment komt de kijker via flashforwards ook te weten hoe de toekomst van bepaalde personages er uit ziet. Daarnaast blijkt het hele eiland door de tijd te kunnen reizen en volgen we de personages tijdens hun avonturen in verschillende tijdlijnen.

Uiteindelijk worden er nog alternatieve realiteiten geïntroduceerd, de zogenaamde flash sideways. Hierin wordt onthuld hoe de levens van de personages eruit zouden zien als bepaalde gebeurtenissen anders waren verlopen. Ondertussen moeten zowel de personages als ook de kijkers proberen de vele mysteries van het eiland te ontrafelen.

Serie Algemeen

Lost is Amerikaanse serie, geproduceerd door J. J. Abrams (Fringe). Het eerste seizoen ging in september 2004 in première bij de zender ABC. Het programma werd in eerste instantie erg positief ontvangen en was meteen een enorme kijkcijferhit.

Na twee seizoenen kwam er echter steeds meer kritiek op J. J. Abrams en zijn collega’s. Ook de kijkcijfers begonnen te dalen. Veel fans raakten namelijk gefrustreerd. Er werden immers steeds meer nieuwe personages, verwarrende verhaallijnen en geheimzinnige mysteries geïntroduceerd, maar er werden tegelijkertijd vrijwel geen antwoorden gegeven op openstaande vragen.

De makers trokken zich deze kritiek aan en besloten begin 2007 na overleg met zender ABC een definitieve einddatum voor de serie vast te stellen: 2010. Met deze einddatum is zicht konden de schrijvers zich gaan focussen op hoe ze het verhaal ten einde wilden brengen. Ook de fans werden hierna weer wat positiever over de kwaliteit van het verhaal.

Uiteindelijk werden er zes seizoenen gemaakt, in totaal 121 afleveringen. De laatste aflevering werd in mei 2010 uitgezonden. De manier waarop het verhaal werd afgerond viel bij veel fans echter niet in goede aarde. De seriefinale is hierdoor één van de meest controversiële uit de Amerikaanse tv geschiedenis.

De opnames vonden overigens plaats op het Hawaïaanse eiland Oahu.

Blu-ray en dvd

In het verleden is de complete serie met Nederlandse ondertitels op dvd en Blu-ray uitgebracht.

Links