Odyssey 5 (2002)

Samenvatting

In 2007 wordt de aarde plotseling vernietigd. Bijna de gehele mensheid komt hierdoor om het leven. Er zijn slechts vijf overlevenden. Het gaat om de bemanningsleden van de space shuttle Odyssey 5, die zich op dat moment toevallig in een omloopbaan rond de aarde bevindt.

Vervolgens wordt de bemanning gered door de Seeker, een vriendelijke alien in de gedaante van een oude man. In de afgelopen eeuwen werden zijn eigen thuisplaneet – maar ook vele andere planeten – door eenzelfde aanval getroffen. De Seeker is op zoek naar de mysterieuze daders, maar over hen is vrijwel niets bekend. Vermoedelijk zijn het infiltranten die een samenleving van binnenuit saboteren.

Zijn ontmoeting met de crew van de Odyssey is de eerste keer dat de Seeker overlevenden vindt van een dergelijke ramp. Hij biedt de bemanning de unieke kans om terug in de tijd te reizen en de ramp te voorkomen.

Dit doet hij door het bewustzijn van de bemanning vijf jaar terug in de tijd te sturen naar hun lichamen uit die periode. Eenmaal terug in het jaar 2002 krijgt de bemanning niet alleen de kans om de aarde te redden, maar ook om hun eigen verleden te veranderen.

Na verloop van tijd ontdekt de groep steeds meer over de achtergronden van de aanval. Daardoor wordt duidelijk dat de mensheid door allerlei nieuwe technologieën misschien zelf verantwoordelijk is voor haar eigen ondergang. Een ander interessant gegeven is dat het team als gevolg van hun bemoeienis met de tijdlijn onbedoeld de aanloop naar de aanval heeft versneld.

Serie Algemeen

Odyssey 5 is een Canadese serie. Het verhaal werd bedacht door Manny Coto (Next). De eerste aflevering ging juni 2002 in première bij de zender Showtime. De recensies waren positief en ook de kijkcijfers waren goed. Toch werd de serie uiteindelijk na één seizoen van 19 afleveringen weer stopgezet.

De reden voor de stopzetting was opvallend. Het management van Showtime besloot namelijk ineens om geen SF programma’s meer te produceren. (Ook Stargate SG-1 en Jeremiah werden hier destijds het slachtoffer van, maar alleen Stargate SG-1 werd vervolgens gered door Sci-Fi Channel.)

De laatste aflevering, die eindigt met cliffhanger, werd in oktober 2002 uitgezonden. Protesten van de fans om Odyssey 5 terug op de buis te krijgen bleven zonder resultaat.

De hoofdrol wordt gespeeld door Peter Weller, bekend beter als RoboCop.

dvd

Odyssey 5 is met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links