Odyssey 5 (2002)

"We saw the Earth the destroyed and in a heartbeat everything and everyone we knew was gone. There were five of us, the crew of the space shuttle Odyssey, and we were the only survivors.
A mysterious being, who called himself 'the Seeker,' rescued us and sent us back in time. And now we have five years to live over, five years to discover who or what destroyed the Earth, five years to stop it from happening again."

Samenvatting

7 augustus 2007: drie astronauten, een wetenschapper en een verslaggeefster bevinden zich aan boord van de NASA Space Shuttle 'Odyssey 5' in een omloopbaan rond de aarde voor een routine vlucht. Opeens verdwijnt de aarde in een grote gloeiende bol en volgt er een allesvernietigende explosie. De Odyssey bemanning zijn de laatste overlevenden van de gehele mensheid.

Nu de aarde is vernietigd en de zuurstof voorraden van de Odyssey opraken, kan het team niks anders doen dan zich er bij neer te leggen dat ze binnenkort een eenzame dood in de ruimte zullen sterven. Als de bewusteloze bemanning na negen uur echter ontwaakt, bevinden ze zich in een vreemde kunstmatige omgeving. Hier worden ze begroet door een vriendelijke oude man die zich voorstelt als de 'Seeker'.

Deze Seeker vertelt al bijna zijn hele leven op zoek te zijn naar andere intelligente buitenaardse rassen. 300 jaar geleden werd zijn eigen planeet namelijk ook door onbekenden op mysterieuze wijze vernietigd. Maar telkens wanneer de Seeker een nieuwe buitenaardse planeet vond, werd deze zonder reden vernietigd voordat hij contact kon leggen.

Zijn ontmoeting met het team van de Odyssey is de eerste keer dat hij overlevenden vindt van een dergelijke ramp. De Seeker heeft geen idee waarom de planeten vernietigd werden, maar hij heeft wel het vermoeden dat de daders indringers zijn die een samenleving van binnenuit infiltreren en de planeet vervolgens vernietigen.

De Seeker biedt de mensen de unieke mogelijkheid terug in de tijd te reizen, om de daders van de aanval op hun planeet te identificeren en de ramp te voorkomen. Dit doet hij door het huidige bewustzijn van de bemanning vijf jaar terug in de tijd te projecteren in hun lichamen uit die periode. Het team weet aan het begin van hun missie maar één ding over de mysterieuze aanvallers: de codenaam Leviathan.

Eenmaal terug in het verleden krijgt de bemanning niet alleen de kans om de aarde te redden, maar ook om hun persoonlijke verleden te veranderen. De verslaggeefster Sarah probeert bijvoorbeeld haar zieke zoontje te redden, die in de oorspronkelijke tijdlijn aan kanker stierf. De pessimistische wetenschapper Kurt is van mening dat de geschiedenis toch niet veranderd kan worden en adviseert iedereen er daarom op los te leven zolang het nog kan.

Het hele team komt er echter na verloop van tijd achter dat hun kennis over de toekomst veel heeft veranderd in hun privé-levens en dat niet al deze veranderingen even positief zijn.

Stukje bij beetje ontdekt de groep wie of wat er achter de aanvallen zitten. Maar daardoor wordt ook duidelijk dat het misschien wel de mensheid zelf is die met hun nieuwe technologieën verantwoordelijk zijn voor hun eigen ondergang. Een ander interessant gegeven is dat het team als gevolg van hun onderzoek en hun bemoeienis met de tijdlijn onbedoeld de aanloop naar de aanval versneld zou kunnen hebben.

Serie Algemeen

De eerste aflevering van Odyssey 5 werd in juni 2002 uitgezonden. De serie werd goed ontvangen door de critici en ook de kijkcijfers waren hoog. Desondanks besloot de Amerikaanse zender Showtime het project al na één seizoen stop te zetten. Reden voor dit onverwachte einde was dat de zender minder SF series in zijn programma wilde hebben, waarschijnlijk om beter te kunnen concurreren met rivaal zender HBO.

(Ook het populaire Stargate SG-1 - dat de eerste vijf seizoenen door Showtime werd uitgezonden - werd in 2002 door de zender stopgezet. Die serie werd later echter overgenomen door het SciFi Channel, waarna SG-1 nog jarenlang succesvol werd uitgezonden.)

In totaal werden er 20 afleveringen van Odyssey 5 geproduceerd. De opnamen vonden plaats in Toronto, Canada. Oorspronkelijk werden alleen de eerste 14 afleveringen uitgezonden, waarvan de laatste in oktober 2002 was te zien. Protesten van de fans om Odyssey 5 terug op de buis te krijgen haalden niets uit; wel zond Showtime in 2004 alsnog de overige 6 afleveringen uit. De laatste aflevering heeft een open einde.

Bedenker/producer/schrijver Manny Coto is overigens o.a. bekend om zijn werk bij The Outer Limits en Star Trek: Enterprise.

dvd's

Odyssey 5 is sinds juni 2006 in Regio 2 op dvd verkrijgbaar.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • tijdreizen
  • 2000-2010