RoboCop (filmreeks)

     

Algemeen

RoboCop is een Amerikaanse franchise. Het verhaal speelt in de nabije toekomst, in een dystopische versie van de stad Detroit. Centraal staat de politieagent Alex Murphy, die na zijn dood terug tot leven wordt gebracht als cyborg. Vervolgens gaat hij de strijd aan met de corruptie en misdaad in zijn stad. Kenmerkend voor deze filmreeks zijn de vele geweldsscènes.

De eerste RoboCop film (geregisseerd door Paul Verhoeven) werd in 1987 uitgebracht en was destijds een enorme hit. Er werden hierna twee vervolgfilms gemaakt. Later werden nog verschillende RoboCop televisieseries uitgezonden (zowel animatie als ook live-action). Geen van deze projecten kon echter tippen aan het succes van de originele film.

In 2014 werd de franchise nieuw leven ingeblazen met een RoboCop reboot.

Films

Het RoboCop universum bestaat momenteel uit de volgende films:

Inhoud

Detroit is een stad vol misdaad en geweld. De politie staat vaak machteloos en de boze agenten dreigen met stakingen. Ze worden slecht betaald en zijn onderbezet.

Alex Murphy (Peter Weller) is nieuw aangesteld en krijgt als partner Anne Lewis (Nancy Allen) aangewezen. Al bij hun eerste gezamenlijke arrestatie gaat het mis: Murphy wordt op gruwelijke wijze vermoord.

Een megaconglomeraat gespecialiseerd in militaire wapens ziet een unieke kans. Het lichaam van Murphy wordt gebruikt voor een nieuw project. Hij wordt omgebouwd tot cyborg en ingezet als nieuwe super-agent om zo de hoge criminaliteit te bestrijden.

Opmerkingen

RoboCop was Paul Verhoevens eerste echte Hollywood-productie. Hij stopte meerdere lagen in de film. Allereerst is het een vermakelijke actiefilm, maar Verhoeven maakte van het verhaal ook een maatschappijkritische film die de Amerikaanse consumptiemaatschappij op de hak neemt.

Ook zou je Murphy als een soort Jezus-figuur kunnen zien, die na zich opgeofferd te hebben, herrijst als RoboCop om de mensheid te helpen. Door deze lagen stijgt de film boven de doorsnee SF-actie film uit.

 • Regisseur: Paul Verhoeven
 • Première: 17 juli 1987 (USA)
 • Duur: 102 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

De stad Destroit krijgt opnieuw te maken met een golf van criminaliteit. Een nieuwe gevaarlijke drug, Nuke, zorgt voor grote problemen. Omdat alle menselijke politieagenten staken, wil het bedrijf Omni Consumer Products (OCP) nieuwe RoboCops bouwen, ter vervanging van het politiekorps.

Het project dreigt echter te mislukken, omdat men geen geschikte proefpersonen kan vinden. Een medewerker bouwt in het geheim een eigen prototype en gebruikt daarvoor het lichaam van een doorgedraaide drugsdealer. Deze tweede RoboCop ontpopt zich al snel als een oncontroleerbare moordmachine.

Opmerkingen

Na het succes van de eerste film kon een vervolg uiteraard niet uitblijven. De recensenten oordeelden dit keer echter wat minder positief. Hoewel de film nog even gewelddadig is, heeft het verhaal minder diepgang.

 • Regisseur: Irvin Kershner
 • Première: 22 juni 1990 (USA)
 • Duur: 117 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Anne Lewis, de politiepartner van Murphy, wordt vermoord door criminelen. Hierna begint Murphy een eenmansoorlog tegen Omni Consumer Products (OCP).

Dit machtige bedrijf blijkt namelijk verantwoordelijk te zijn voor een nieuwe golf van geweld. De OCP wil heel Detroit platgooien en daarna herbouwen als een welvarende utopische stad: Delta City. Om de huidige bewoners te verjagen stuurt het bedrijf gevaarlijke knokploegen de straat op. Al snel breken er overal rellen uit.

Opmerkingen

Hoofdrolspeler Peter Weller, die in de vorige films RoboCop speelde, wilde niet terugkeren voor dit vervolg. Hij werd daarom vervangen door nieuwe acteur. Verder heeft deze film beduidend minder geweld dan de voorgaande delen, om het verhaal toegankelijker te maken voor kinderen. De fans konden dit niet waarderen en lieten de film links liggen. De wereldwijde opbrengt was hierdoor slechts 10 miljoen dollar, een diepterecord voor de franchise.

 • Regisseur: Fred Dekker
 • Première: 18 april 1993 (Japan)
 • Duur: 105 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Reboot van de originele film. We schrijven het jaar 2028. De politieman Alex Murphy is het slachtoffer van een bomaanslag en wordt vervolgens door het megaconglomeraat OmniCorp omgebouwd tot cyborg.

OmniCorp wil voor iedere Amerikaanse stad een RoboCop bouwen, een project waarmee het bedrijf veel geld zou kunnen verdienen. Al snel wordt echter duidelijk dat de machine van binnen nog steeds een mens is die worstelt met zijn emoties.

Opmerkingen

Deze reboot kent een lange geschiedenis. Al in 2005 verschenen de eerste geruchten over een mogelijke nieuwe RoboCop film. Hierna duurde het nog vele jaren voordat de film ook daadwerkelijk kon worden geproduceerd.

Het eindresultaat werd door de fans en recensenten met gemengde gevoelens ontvangen. De film brengt namelijk weinig vernieuwing ten opzichte van het origineel. En ook dit keer kreeg de film ‘slechts’ een PG-13 rating. Oftewel: de actiescènes blijven redelijk braaf.

 • Regisseur: José Padilha
 • Première: 12 februari 2014 (Japan)
 • Duur: 118 minuten
 • www.imdb.com

Televisie series

Toekomst

Volgens Amerikaanse mediaberichten uit 2018 zijn er nog plannen voor een nieuwe film. Werktitel van het project is RoboCop Returns. Het zou gaan om een vervolg op de allereerste film uit 1987.

Links

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)