Jeremiah (2002-2004)

Een serie van J. Michael Straczynski (Babylon 5)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2021. Vijftien jaar geleden werd de wereldbevolking getroffen door een mysterieus virus. Vervolgens kwamen alle volwassenen en pubers om het leven. Alleen de kinderen bleven over.

Eén van hen was een jongen genaamd Jeremiah, die inmiddels een volwassen man is geworden. Samen met lotgenoot Kurdy zwerft hij door het post-apocalyptische Noord-Amerika. Van het land is weinig meer over: er heerst chaos en anarchie.

Op een dag komen Jeremiah en Kurdy in contact met een andere groep overlevenden, die in een oude militaire bunker (de 'Thunder Mountain') verblijven. De twee mannen sluiten zich aan bij deze kolonie. Ze krijgen hierna van Thunder Mountain-aanvoerder Markus de opdracht om op zoek te gaan naar bondgenoten om een nieuwe civilisatie mee op te bouwen.

Jeremiah is ondertussen ook op zoek naar de 'Valhalla Sector'. Vlak voor de ramp zou zijn vader Devon, een hoogstaande viroloog, naar deze plek zijn gevlucht. Na een tijdje wordt echter duidelijk dat de Valhalla Sector in werkelijkheid de zwaar beveiligde bunker van een vijandige groepering is. En de mensen daar gaan tot het uiterste om hun doelen te bereiken...

Serie Algemeen

Jeremiah is een Amerikaanse post-apocalyptische serie, die losjes werd gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van de Belg Hermann Huppen.

Het eerste nummer van de strip werd in 1979 uitgegeven en tot op heden verschijnen er nog steeds nieuwe exemplaren. De strip en de tv-serie verschillen echter nogal. Met uitzondering van de namen van de hoofdpersonen zijn er eigenlijk weinig overeenkomsten. Zo speelt het stripverhaal zich af na een verwoestende atoomoorlog.

De tv-serie was een project van producent en schrijver J. Michael Straczynski, bekend van Babylon 5. De hoofdrollen waren voor acteur Luke Perry (Beverly Hills 90210) en Malcolm Jamal-Warner (The Cosby Show).

Straczynski had oorspronkelijk plannen voor vijf seizoenen. Zo ver is het helaas niet gekomen. De eerste aflevering werd in maart 2002 uitgezonden door de betaalzender Showtime. Uiteindelijk werd Jeremiah na twee seizoenen alweer stopgezet. In totaal werden er 35 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in september 2004 werd uitgezonden.

Er waren meerdere redenen voor de stopzetting. Ten eerste besloot het management van zender Showtime ineens om geen sciencefiction programma’s meer te willen produceren. (Ook Stargate SG-1 en Odyssey 5 werden hier het slachtoffer van, maar alleen Stargate SG-1 werd vervolgens gered door Sci-Fi Channel.)

Tegelijkertijd was er onenigheid ontstaan tussen Straczynski en MGM, de studio die de serie financierde. De oorzaak waren 'creatieve verschillen' tussen beide partijen. Die ruzie liep zo hoog op dat Straczynski bij voorbaat al aankondigde dat een eventueel derde seizoen zonder hem tot stand zou komen. Maar zo ver is het dus nooit gekomen.

Dvd

De serie is in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • post-apocalyptisch
  • USA
  • 2000-2010
  • verfilming
  • virus