Babylon 5 (1993-1998)

Samenvatting

De serie speelt zich af de 23e eeuw en vertelt het verhaal van het ruimtestation Babylon 5. In het jaar 2257 werd het station officieel geopend. Nog geen tien jaar eerder was de mensheid verwikkeld in een bloedige oorlog met de buitenaardse Minbari. Tijdens deze oorlog werd de mensheid bijna compleet uitgeroeid.

Om soortgelijke oorlogen in de toekomst te voorkomen werd het Babylon Project opgericht. Dit ruimtestation moest, vergelijkbaar met de Verenigde Naties, een nieuwe ontmoetingsplaats worden voor de vele rassen in het heelal. Het doel was om hier via overleg en discussie alle onderlinge problemen vredig op te lossen.

Babylon 5 werd zo de laatste hoop van de mensheid op een vredig heelal: een gigantische ruimtestad, waar rassen uit alle hoeken van het universum bijeenkomen om er op voet van gelijkheid samen te leven.

Serie Algemeen

De Amerikaanse serie Babylon 5 werd bedacht door scenarioschrijver en producent Joe Michael Straczynski (Sense8), door zijn fans simpelweg JMS genoemd. Al in 1986 ontwikkelde hij zijn eerste ideeën voor een verhaal over een ruimtestation. Toch zou het daarna nog jaren duren voordat het project zich zou ontwikkelen tot de latere tv-serie. In eerste instantie lukte het niet om het verhaal aan een tv-studio te verkopen.

Het succes van een andere SF franchise stond zijn project namelijk in de weg: Star Trek. Veel studio's dachten dat er voor een nieuwe SF serie gewoon geen plaats was. Alleen Warner Bros. zag wel wat in het concept van Straczynski. In 1991 werd de piloot aflevering aangekocht.

In januari 1992 stond Straczynski echter een uiterst pijnlijke verrassing te wachten. Net nadat Babylon 5 aan de pers was voorgesteld, werd door een concurrerende studio onverwacht een nieuwe Star Trek spin-off aangekondigd. Star Trek: Deep Space Nine, ook een serie over een ruimtestation met een soortgelijkig verhaal. Voor Straczynski was dit een ramp. Ondanks de onverwachte concurrentie boekte de Babylon 5 pilot toch redelijk succes, waarna Warner Bros. verdere afleveringen bestelde. (De rivaliteit tussen de fans van Babylon 5 en Deep Space Nine zou desondanks nog lang voortduren.)

Uiteindelijk telde Babylon 5 vijf seizoenen en 110 afleveringen. De serie werd uitgezonden van februari 1993 t/m november 1998. Vooraf had Straczynski ook een verhaal van vijf seizoenen gepland. Hij was daarom erg tevreden dat hij dit plan ten uitvoer had kunnen brengen.

Babylon 5 werd goed ontvangen. Vooral de doorlopende verhaallijnen werden destijds als vernieuwend gezien. Zeker in vergelijking met de vele losse, op zichzelf staande afleveringen die de meeste series toen hadden. Babylon 5 had juist veel rode draden door het verhaal lopen, in alle vijf de seizoenen.

Vooruitstrevend was ook de uitgebreide toepassing van computer gegenereerde beelden (CGI) in combinatie met gewone opnames. Destijds was de CGI het beste van het beste, hoewel deze effecten inmiddels alweer verouderd aandoen.

In 1998 vond de reeks een natuurlijk einde, maar dat betekende zeker nog niet het einde van het Babylon 5 universum.

Spin-offs: films, series en boeken

De originele reeks bracht verschillende tv-films en spin-offs voort. De tv-films spelen eigenlijk geen al te belangrijke rol in de serie. Ze kunnen meer als extra afleveringen gezien worden. Wel lichten ze een aantal belangrijke gebeurtenissen toe.

De spin-off series werden helaas allemaal vroeg stopgezet. De eerste spin-off was Crusade (1999). Daarna kwam The Legend of the Rangers (2002). Bij alle spin-offs stond Straczynski opnieuw aan het roer, vaak als schrijver, producent of regisseur.

Daarnaast werden er nog tientallen boeken en comics uitgebracht. Dat zijn vooral nieuwe spin-off verhalen, maar enkele boeken zijn ook gebaseerd op de scripts van de afleveringen en/of tv-films. Ook was er enige tijd een officieel Babylon 5 magazine (1997-2000)

In 2007 leek Babylon 5 nog even een nieuw hoofdstuk in te slaan. Er waren plannen voor nieuwe reeks direct-op-dvd avonturen: The Lost Tales. Er werd één dvd gemaakt, die goed verkocht. De verwachtingen voor de toekomst leken bijzonder goed.

Het einde?

In 2008 kondigde Straczynski aan alle Babylon 5 projecten definitief stop te zetten. Alleen de optie voor een toekomstige bioscoopfilm hield hij nog open. Waarom? Straczynski wilde de originele serie in ere houden.

In een verklaring op het internet legde hij zijn beslissing uit aan alle fans. De terugkeer naar het Babylon 5 universum met Legend of the Rangers en The Lost Tales had hij als prettig en uitdagend ondervonden. Toch moest hij de conclusie trekken dat deze projecten in zijn ogen niets wezenlijks meer toevoegden aan Babylon 5. Hij vermoedde zelfs dat ze op een bepaalde manier afbreuk deden aan het origineel! Overigens zei hij ook geen spijt te hebben van de vervolgen die wel werden gemaakt.

De andere reden waren de in zijn ogen te lage budgetten waarmee hij moest werken. The Lost Tales werd bijvoorbeeld met een budget van 2 miljoen dollar gemaakt, niet bepaald ruim voor Hollywood begrippen. Straczynski vond dat hij het project hiermee niet kon uitwerken op de manier die hij voor ogen had. Dat resulteerde noodgedwongen in mindere kwaliteit, onvervuld potentieel, zodat de kwaliteit minder werd dan het origineel.

En zo kwam het Babylon 5 universum (voorlopig?) tot een einde, overigens na een rijke (en soms moeilijke) geschiedenis te hebben gehad. Straczynski zelf was in ieder geval dik tevreden dat hij het originele Babylon 5 verhaal had mogen vertellen. Alles andere was 'uiteindelijk bijkomstig', zo drukte hij het uit.

Toekomst

In 2014 maakte Straczynski bekend serieuze plannen te hebben voor een Babylon 5 bioscoopfilm. Het zou gaan om een reboot met een nieuwe, jongere cast. (Aangezien veel van de originele castleden inmiddels zijn overleden.) In 2016 liet Straczynski echter weten dat het project voorlopig wordt uitgesteld.

Dvd

De gehele serie is verkrijgbaar op dvd.

Links

Afleveringen

Televisie film, die later als piloot aflevering van de tv-serie diende. Het verhaal speelt ongeveer een jaar vóór het eerste seizoen.

We schrijven het jaar 2257. De voorbereidingen voor de officiële opening van het nieuwe ruimtestation Babylon 5 zijn in volle gang. Totdat ambassadeur Kosh van de buitenaardse Vorlon ineens het slachtoffer wordt van een aanslag. De angst is groot dat de Vorlon uit wraak het ruimtestation zullen vernietigen. Iets wat koste wat kost voorkomen moet worden.

Tot overmaat van ramp wordt de kersverse commandant van Babylon 5, Jeffrey Sinclair, aangewezen als de mogelijke dader. Sinclair moet nu zijn onschuld zien te bewijzen om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan de Vorlon.

Overigens zijn er twee versies van The Gathering in omloop. Dit zijn enerzijds de originele versie uit 1993 en anderzijds een opnieuw gemonteerde versie uit 1998. Deze laatste versie bevat o.a. nieuwe scènes. Verder zijn er in deze film duidelijke verschillen ten opzichte van de latere tv-serie. Er spelen bijvoorbeeld een aantal andere acteurs mee en ook de make-up voor de buitenaardse personages is anders.

Aflevering 1: Midnight On The Firing Line

Onbekende schepen hebben de landbouwkolonie van de Centauri op Ragesh 3 aan gevallen. Zowel de mensen, als ook de Minbari en de Narn ontkennen iets met deze aanval te maken te hebben.

Wanneer Centauri ambassadeur Londo Mollari beelden van Ragesh 3 ontvangt, ontdekt hij dat de Narn de kolonie hebben aangevallen. Londo wil meteen wraak nemen, maar de Centauri op zijn thuisplaneet zijn het hier niet mee eens. Dit zorgt voor een conflict tussen Londo en G'Kar.

Verder moet ook de mensheid besluiten of ze consequenties aan de acties van de Narn verbinden. Maar nu de presidentsverkiezingen op de aarde plaatsvinden, is het nog maar de vraag of er een goed besluit zal worden genomen. Verder vallen piraten enkele burgerschepen aan. Commander Sinclair besluit op onderzoek uit te gaan.

Aflevering 2: Soul Hunter

Door de jumpgate komt een onbekend, beschadigd ruimteschip, dat een directe koers zet naar Babylon 5. Commander Sinclair weet een botsing te voorkomen en bergt het schip, waarna Dr. Franklin de gewonde piloot kan behandelen.

Minari ambassadeur Delenn herkent de piloot meteen als een Soul Hunter, een alien die de zielen van stervenden kan 'vangen'.

Tegelijkertijd gaat er op het ruimtestation een gokker dood en men vermoedt dat de Soul Hunter hiervoor verantwoordelijk is. De Soul Hunter weet echter te ontsnappen, waarna ook het leven van Delenn gevaar blijkt te lopen. Kan Commander Sinclair de Soul Hunter op tijd tegenhouden?

Aflevering 3: Born To The Purple

Ambassadeur Londo Mollari wordt verliefd op een Cantauri vrouw, ene Adira. De twee brengen de nacht samen door; dit terwijl er belangrijke vredesonderhandelingen gaande zijn met de Narn.

Wat Mollari echter niet doorheeft dat Adira als slavin werkt voor een alien die maar al te graag Mollari's 'paarse dossiers' in handen wil krijgen. In deze dossiers staat allerlei informatie over schandalen aangaande machtige Centauri families, schandalen die geheim moeten blijven. Wie deze informatie in zijn bezit krijgt, zal veel macht kunnen uitoefenen over de Centauri thuiswereld.

Aflevering 4: Infection

Een smokkelaar brengt buitenaardse voorwerpen mee naar het ruimtestation. Om niet ontdekt te worden brengt hij iemand van de veiligheidsdienst om het leven.

Niet veel later krijgt Dr. Franklin bezoek van een oude kennis van hem, Dr. Vance Hendricks. Die vraagt Franklin of hij wil helpen enkele recent opgegraven artefacten te onderzoeken. De smokkelaar blijkt de assistent van Dr. Hendricks te zijn.

Met de buitenaardse artefacten zouden op den duur organische machines ontwikkeld kunnen worden. De assistent van Dr. Hendricks ondergaat hierna ineens een mysterieuze metamorfose en begint steeds meer mensen te doden. Ondertussen probeert een ISN journalist een onwillige Sinclair te interviewen.

Aflevering 5: The Parliament Of Dreams

Er wordt op Babylon 5 een groot festival georganiseerd. Deze culturele en religieuze uitwisseling moet het wederzijdse begrip tussen de mensheid en verschillende buitenaardse rassen bevorderen.

Ondertussen ontvangt G'Kar, de Narn ambassadeur, een bericht waaruit blijkt dat een oude rivaal hem binnenkort wil laten vermoorden. Niet veel later arriveert G'Kars nieuwe attaché, Na'Toth, op het ruimtestation. G'Kar verdenkt haar ervan de potentiële moordenaar te zijn.

Sinclair ontmoet een oude vlam, Catherine Sakai.

Aflevering 6: Mind War

Twee agenten van het Psi-korps komen naar Babylon 5 om ene Jason Ironheart op te pakken. Deze Jason zou een gevaar vormen voor de gehele Aardse alliantie. Hij was vroeger de leraar (en minnaar) van de telepate Talia Winters.

De agenten van het Psi-korps weigeren te onthullen waarom Jason zo gevaarlijk zou zijn. Ze willen alleen dat hij hoe dan ook wordt gepakt: dood of levend. Wanneer Talia Jason later ontmoet onthult hij de waarheid over de toenemende macht van het Psi-korps.

Ondertussen wil Sinclairs geliefde, Catherine, op een missie naar Sigma 957 gaan. G'Kar waarschuwt haar voor grote gevaren bij deze planeet.

Aflevering 7: The War Prayer

Er wordt een aanslag gepleegd op een prominente Minbari dichteres, Shaal Mayan, die onderweg was naar de aarde. Door onbekenden wordt ze gebrandmerkt op haar voorhoofd.

Sinclair, Ivanova en Garibaldi komen er al snel achter dat een Aardse groepering genaamd Home Guard achter deze aanslag zit. Home Guard is een terroristische anti-alien organisatie met een groeiende aanhang op de aarde en op de Mars-kolonie. Ze willen dat de mensheid het heelal gaat beheersen en dat er geen aliens meer mogen leven op de aarde.

Ondertussen komt een oude liefde van Ivanova, ene Malcolm Biggs, naar het ruimtestation. De twee worden al snel weer goede vrienden. Realiseert Ivanova zich echter wel hoe veel haar vriend veranderd is? Verder gaan twee Centauri geliefden de strijd aan met de oude tradities van hun volk. Normaal gesproken arrangeren ouders namelijk het huwelijk van hun kinderen, maar dit stel wil zelf hun relatie bepalen.

Aflevering 8: And The Sky Full Of Stars

Tien jaar geleden vocht Commander Jeffrey Sinclair mee in de oorlog tegen de Minbari, in wat nu 'The Battle of the Line' genoemd wordt. De aarde stond toen op het punt de strijd te verliezen. Als laatste redmiddel werden er gevechtsschepen rond de aarde geplaatst om de planeet zo te kunnen verdedigen.

Tijdens dit gevecht probeerde Sinclair met zijn eigen schip een oorlogsschip van de Minbari te rammen, maar hierbij raakte hij bewusteloos. Toen hij 24 uur later wakker werd, bleken de Minbari om mysterieuze redenen ineens te hebben gecapituleerd.

Een groeiend aantal mensen op de aarde vraagt zich nu af wat er destijds werkelijk gebeurd is. Velen denken dat Sinclair misschien een Minbari spion is geworden. Een Aardse fractie stuurt in het geheim twee Knights op Sinclair af om zijn geheugen af te tappen. Sinclair blijft echter bij zijn standpunt dat hij een black-out had.

Aflevering 9: Deathwalker

Wanneer Na’Toth een vrouw ziet lopen die zij als een oorlogsmisdadiger met de bijnaam 'Deathwalker' herkent, probeert ze haar onmiddellijk te doden. Na’Toth wordt echter tegengehouden door de beveiliging.

Deze Deathwalker, wiens echte naam Jha'dur is, blijkt een Dilgar te zijn. Dit is een buitenaards ras dat na diverse oorlogen met The League of Non-Aligned World en The Earth Alliance inmiddels is uitgestorven. Jha'dur beweert een middel te hebben gevonden voor een vertraagd verouderingsproces.

Sinclair krijgt het bevel dat hij Jha'dur naar de aarde moet sturen, alwaar haar zaak verder afgehandeld zal worden. The League of Non-Aligned Worlds wil echter een proces van Jha'dur voor de gruwelijke misdaden die zij dertig jaar geleden zou hebben begaan.

Aflevering 10: Believers

Twee buitenaardse ouders brengen hun zieke kind naar dokter Franklin in de hoop dat hij de jongen kan genezen. Wanneer de arts onthult dat dit alleen mogelijk is met behulp van een operatie, willen de ouders dit niet. Volgens het geloof van de ouders zou het kind dan zijn ziel verliezen en voor de ouders geldt: beter dood dan geen ziel. Dokter Franklin ziet het echter als zijn plicht om het kind te opereren, ondanks de religieuze bezwaren. Hij vraagt Sinclair een oordeel te vellen over de ontstane situatie.

Ondertussen gaat Ivanova op pad om een sterrenschip van de aarde, dat werd aangevallen door piraten, te escorteren naar Babylon 5.

Aflevering 11: Survivors

Vlak voordat de president van de Earth Alliance een bezoek aan Babylon 5 zal brengen, vindt er een explosie plaats. Lianna Kemmer, lid van de presidentiële staf, komt langs om het onderzoek naar de oorzaak van de explosie te leiden. Ze neemt hierbij de leiding van de beveiliging over van Garibaldi.

Garibaldi vertelt Sinclair dat Kemmer hem (Garibaldi) door een ongeluk jaren geleden verantwoordelijk houdt voor de dood van een familielid van haar.

Kemmer zoekt de oorzaak van het ongeluk en krijgt steeds meer bewijs in handen. Ze wil bloed zien en het is dus maar de vraag of het onderzoek eerlijk verloopt. Verliest Kemmer de controle over de werkelijke situatie niet?

Aflevering 12: By Any Means Necessary

Bij een ongeluk komt één van de dokwerkers van het ruimtestation te overlijden. De dokwerkers eisen nu veiligere werkomstandigheden en meer salaris. De arbeidsomstandigheden zijn slecht: vaak moeten er dubbele diensten worden gedraaid, er moet altijd gehaast worden en er mag niet gestaakt worden.

De dokwerkers melden zich nu massaal ziek. Wanneer Sinclair niet tot een oplossing kan komen, stuurt de aarde een onderhandelaar. Als ook de onderhandelaar en de dokwerkers niet tot een compromis komen, wordt er een beroep gedaan op de stormwet: de staking mag met elk mogelijk middel worden beëindigd. De stakers moeten worden gearresteerd.

Ondertussen wil G’Kar een belangrijke religieuze plant kopen, maar de enige persoon die aan deze plant kan komen is Londo Mollari. En die heeft zin om G’Kar dwars te zitten.

Aflevering 13: Signs And Portents

Het bericht komt binnen dat piratenschepen een Starfury vernietigd hebben. Dit is niet de eerste aanval van piraten die in de buurt van Babylon 5 heeft plaatsgevonden. Wanneer ook een ander schip de piraten opmerkt, gaat Ivanova met enkele bemanningsleden erop uit om ze te vernietigen.

Ondertussen komen de Centauri Lord Kiro en Lady Ladira aan op het ruimtestation. Als snel krijgt Ladira een visioen over de vernietiging van Babylon 5. De ware reden dat Kiro en Ladira naar het ruimtestation zijn gekomen is The Eye. Dit artefact is een belangrijk symbool van Centauri macht.

Verder gaat een mysterieuze man genaamd Mr. Morden bij alle ambassadeurs langs met de vraag wat ze willen.

Aflevering 14: TKO

Walker Smith, een oude vriend van Garibaldi, brengt een bezoek aan Babylon 5. Hij wil meedoen aan een bijzondere buitenaardse vechtsport, maar daarvoor moet hij lid zijn van de Mutai. De Mutai is echter niet voor mensen van de aarde toegankelijk. Om lid te worden moet Smith eerst vechten tegen ene Gyor, de sterkste van de Mutai. Maar maakt hij wel kans om te overleven, laat staan te winnen?

Ondertussen brengt een rabbijn een bezoek aan Babylon 5. Deze rabbijn wil Ivanova overhalen om de shive (een Joods ritueel) voor haar overleden vader te doorlopen. Ivanova wil dit echter niet.

Aflevering 15: Grail

Een man met de bijnaam Jinxo zit diep in de problemen. Hij moet snel 100.000 credits aan een aantal mannen betalen of anders geheime informatie aan hen verschaffen. Doet hij dit niet, dan dreigen ze hem iets aan te doen.

Ondertussen komt een Zoeker genaamd Aldous Gajic naar het ruimtestation. Hij is al een groot deel van zijn leven op zoek naar de Heilige Graal, een middel om hem te genezen van zijn ziekte.

Wanneer Jinxo wordt opgepakt voor zakkenrollen en van het ruimtestation dreigt te worden weggestuurd, neemt Aldous hem in bescherming. Jinxo blijkt te denken dat hij vervloekt is: hij gelooft dat het ruimtestation zal ontploffen zodra hij Babylon 5 verlaat.

Aflevering 16: Eyes

Garibaldi ontdekt dat er twee mannen op het ruimtestation zijn gearriveerd die allerlei vreemde vragen stellen over Commander Sinclair. Het blijkt om een kolonel van de Earth Force en een lid van het Psi Corps te gaan.

Ze komen onderzoek doen naar de loyaliteit van de bemanning, dit vanwege de grote ontevredenheid die ontstaan is binnen de Aardse Alliantie. De kolonel zal de bemanning gaan ondervragen, terwijl het Psi Corps lid door middel van een scan kijkt of het gegeven antwoord juist is. Sinclair en Ivanova zijn beiden echter tegen deze scan.

Aflevering 17: Legacies

Een Minbari gevechtsschip met aan boord het lichaam van een belangrijke gestorven krijger komt langs Babylon 5. Door een misverstand denkt de bemanning van het ruimtestation dat de Minbari een gevecht willen uitlokken.

Delenn legt echter uit dat hun schijnbaar aanvallende positie slechts een oude traditie is. De Minbari willen op Babylon 5, en ook elders nog, een ritueel uitvoeren dat altijd wordt uitgevoerd na de dood van een grote krijger. Onderdeel van deze traditie is het tentoonstellen van het lijk van de krijger, maar als men het ritueel wil uitvoeren is het lijk ineens verdwenen.

Ondertussen ontdekt een jong meisje dat ze een telepaat is. Talia Winters wil haar vervolgens naar het Psi-Corps sturen, maar Ivanova zoekt liever een andere oplossing.

Aflevering 18: A Voice In The Wilderness (deel I)

Een team vertrekt naar de planeet Epsilon 3 voor een archeologisch onderzoek. Ze worden echter beschoten en moeten terugkeren naar het ruimtestation.

Wanneer op foto's een diepe scheur in de planeetoppervlakte wordt ontdekt, besluiten Sinclair en Ivanova zelf op onderzoek uit te gaan. Ze ontdekken in de scheur een kunstmatig gemaakte landingsplaats voor de shuttle. Verder zien ze een kunstmatige stad, maar aardbevingen bemoeilijken de missie.

Ondertussen heeft de organisatie Free Mars besloten in opstand te komen tegen de regering van de aarde. Er vinden op Mars nu gewelddadige rellen plaats. Garibaldi heeft een vriendin op Mars wonen, Lise, waar hij ooit verliefd op is geweest. Hij kan geen contact meer met haar krijgen.

Aflevering 19: A Voice In The Wilderness (deel II)

Op Epsilon 3 wordt een grote buitenaardse machine ontdekt. Hierna stuurt de Aardse Alliantie één van haar schepen naar Babylon 5.

De bemanning van dit schip, de Hyperion, heeft de opdracht gekregen de nieuwe technologieën op Epsilon 3 te bemachtigen. Sinclair vreest dat dit machtsvertoon van de aarde er alleen maar voor zal zorgen dat andere aliens zich gaan afvragen wat er allemaal aan de hand is.

Er dreigt echter een veel groter gevaar: de planeet staat op het punt te exploderen. Als dit niet snel gestopt wordt, bestaat de mogelijkheid dat ook Babylon 5 wordt vernietigd.

Aflevering 20: Babylon Squared

Vier jaar geleden werd het ruimtestation Babylon 4 in gebruik genomen. Enkele uren nadat het operationeel was gegaan verdween het station. Het is hierna nooit meer terug gezien.

Totdat het verloren gewaande station op mysterieuze wijze ineens weer verschijnt. Sinclair en Garibaldi gaan er met enkele collega's naartoe om de bemanning van Babylon 4 te redden, voordat het ruimtestation opnieuw zal verdwijnen. Op Babylon 4 maken ze kennis met de commandant, een vreemd wezen genaamd Zathras, en iemand die The One wordt genoemd.

Ondertussen gaat Delenn naar de Grey Council. Delenn is echter niet blij wanneer ze hoort dat ze tot de nieuwe leider van haar volk is uitgeroepen.

Opmerking: alle vreemde gebeurtenissen uit deze aflevering worden later volledig verklaard in het derde seizoen, in de aflevering War Without End, deel II.

Aflevering 21: The Quality Of Mercy

Dokter Franklin merkt dat hij steeds minder nieuwe patiënten binnen krijgt. Hij hoort steeds meer geruchten over een nieuwe ‘wonderdokter’ op het station. Die zou iedereen kunnen genezen.

Eerst denkt Franklin dat het om een kwakzalver gaat. Maar als Franklin de resultaten bekijkt van de buitenaardse machine die zijn collega gebruikt, zijn deze verbluffend.

Ondertussen wordt aan een veroordeelde moordenaar als straf een telepathische scan en de persoonlijkheidsdood opgelegd. (Er wordt hierbij een nieuw geheugen in de hersenen van de crimineel geprogrammeerd.) Talia Winters moet de scan uitvoeren, maar de gedachtes die ze tegenkomt zijn verschrikkelijk.

Aflevering 22: Chrysalis

Het jaar 2258 is bijna ten einde gekomen. Na jarenlange ruzies, maar ook periodes van ontzettende verliefdheid, vraagt Sinclair zijn geliefde Catherine ten huwelijk.

Ondertussen gaan de problemen rond Kwadrant 37 onverminderd door. De Narn lijken in dit conflict aan het langste eind te trekken, totdat een onbekende vriend van Londo ineens zijn hulp komt aanbieden.

Verder komt er een informant van Garibaldi om het leven. Diens laatste woorden zijn dat er iemand vermoord gaat worden. Wanneer Garibaldi hierna op onderzoek uitgaat ontdekt hij dat er iets veel groters gaande is. Ten slotte is ook Delenn toe aan wat verandering.

Aflevering 1: Points Of Departure

Het is inmiddels meer dan een week geleden dat president Santiago van de Aardse Alliantie werd gedood. In die tijd is er veel veranderd. Vicepresident Clark is ingezworen als nieuwe president.

Ondertussen heeft ook Commander Sinclair Babylon 5 verlaten. Hij is tot ambassadeur van de aarde bij de Minbari benoemd. Ivanova heeft tijdelijk het commando overgenomen.

Men wacht nu op de komst van kapitein John Sheridan. De nieuwe gezagvoerder van Babylon 5 blijkt bij de Minbari de bijnaam ‘Star-Killer’ te hebben. Dit omdat hij tijdens de oorlog het Minbari vlaggenschip Black Star wist te vernietigen.

Dit is misschien ook wel de reden waarom ineens het Minbari oorlogsschip Tragati weer is opgedoken. De Tragati is na het einde van de oorlog in ballingschap gegaan. De bemanning zou niets liever zien dan een nieuwe oorlog.

Ondertussen is Garibaldi’s toestand nog kritiek. Geruchten dat de president zou zijn vermoord worden gesust. Wat er met Delenn aan de hand is, blijkt nog niet helemaal duidelijk te zijn. En ook G’Kar is nog niet terug gekeerd.

Aflevering 2: Revelations

Garibaldi’s toestand is nog steeds kritiek. Dokter Franklin wil van de nieuwe kapitein Sheridan toestemming om een buitenaards apparaat te gebruiken dat Garibaldi misschien zou kunnen genezen.

Ondertussen komt G’Kar terug van een reis naar de rand van het universum. Hij heeft het vermoeden dat een oude vijand, waarover wordt gesproken in de boeken van G’Quon, terug is gekeerd. Een Narn schip wordt naar de rand van het universum gestuurd om dit te gaan bevestigen.

Verder komt Delenn eindelijk uit haar cocon. Ze heeft een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Ook vraagt Mr. Morden aan ambassadeur Mollari om hem een kleine dienst te bewijzen.

Aflevering 3: The Geometry Of Shadows

Londo ziet dat een groep 'Technomages' aankomt op Babylon 5. Technomages zijn een soort goochelaars, die technologie gebruiken om voor buitenstaanders verbluffende ‘trucs’ uit te halen. Het zien van een Technomage is zeer zeldzaam; het zien van meerdere tegelijk is een slecht voorteken. Nu zijn er maar liefst tientallen op Babylon 5 aanwezig.

Londo Mollari ziet hierin echter een kans om bij zijn eigen volk in hoog aanzien te komen. Als de Technomages namelijk iemand openlijk steunen, kan hierdoor de status van diegene hoger worden.

Verder krijgt de net bevorderde Ivanova haar eerste taak als commander voorgeschoteld: een groep Drazi raken met elkaar in gevecht. Degenen met een groen lintje vechten tegen degenen met een paars lintje. Dit 'conflict' is de oorzaak van veel problemen. Helaas blijkt het bijna onmogelijk te zijn om de gemoederen te sussen.

Aflevering 4: A Distant Star

Er komt een verkenningsschip van de aarde langs Babylon 5. De kapitein van dit schip blijkt goed bevriend te zijn met Sheridan. Na een kort bezoek aan het ruimtestation te hebben gebracht, vertrekt het schip weer. Helaas gaat er daarna iets mis. Terwijl het schip in hyperspace vliegt, verliest het plotseling veel energie. Sheridan wil een reddingsactie starten, ondanks het feit dat het nog nooit eerder gelukt is om een succesvolle reddingsactie in hyperspace uit te voeren. Sowieso gebeuren er de laatste tijd nogal vreemde dingen in hyperspace.

Ondertussen vraagt Sheridan zich af of hij op Babylon 5 wel op de juiste plaats is. Van alle bureaucratie waarmee hij te maken krijgt moet hij namelijk niets hebben.

Aflevering 5: The Long Dark

Een oud ruimteschip afkomstig van de aarde arriveert bij Babylon 5. Op het mysterieuze schip wordt één bemanningslid dood aangetroffen, de andere is in stasis. Tijdens de reis zijn op de één af andere manier alle organen uit het lichaam van de dode man weggehaald; hij werd vermoord.

Ondertussen beweert een man genaamd Amis dat er een spookachtig wezen op Babylon 5 is aangekomen. Tot nu toe heeft niemand hem geloofd, maar misschien ten onrechte.

Aflevering 6: A Spider In The Web

Twee diplomaten arriveren op Babylon 5 voor onderhandelingen over de toekomst van Mars. Een van deze diplomaten wordt vervolgens in de nabijheid van Talia Winters vermoord. Winters zelf kan met haar telepathische krachten de moordenaar van zich afschudden. De dader lijkt een lid te zijn van ‘Free Mars’, een organisatie die met geweld de onafhankelijkheid van Mars wil afdwingen. Een andere duistere organisatie wil Mars echter bij de aarde houden, met welke middelen dan ook.

Aflevering 7: Soul Mates

De ex-man van Talia Winters, Matthew Stoner, komt naar het ruimtestation. Talia en Matthew werden ooit door het Psi Corps aan elkaar gekoppeld. Matthew heeft het Psi Corps inmiddels echter verlaten. Hij beweert dat door een experimenteel middel zijn telepathische gaven verdwenen zouden zijn. Nu komt hij Talia weer opzoeken en wil voor haar hetzelfde doen.

Ondertussen komen de drie irritante echtgenotes van Londo naar Babylon 5. Hij heeft een verassing voor hen: hij gaat met twee van hen scheiden.

Verder heeft Delenn wat moeite met haar recent verkregen menselijkheid.

Aflevering 8: A Race Trough Dark Places

Psi-Corp agent Bester brengt weer eens een bezoek aan Babylon 5. Hij heeft het vermoeden dat telepaten zich op het ruimtestation voor het Psi-Corp verschuilen. Bester vraagt aan Sheridan, Ivanova en Garibaldi om deze telepaten op te sporen en ervoor te zorgen dat ze zich bij het Psi-Corps aansluiten. Alhoewel ze de wet moeten volgen, hebben de drie moeite met deze bevelen.

Ondertussen willen de verscholen telepaten Bester vermoorden, mocht dit nodig blijken te zijn. Verder wil Delenn weten hoe het is om een mens te zijn.

Aflevering 9: The Coming Of Shadows

De Centauri keizer Turhan komt naar Babylon 5. De oude keizer heeft al enige tijd last van een slechte gezondheid, maar wilde de reis toch maken. Narn ambassadeur G’Kar is woedend over de komst van de Centauri keizer, vanwege het lange conflict tussen de Narn en de Centauri. G'Kar is van plan de keizer te vermoorden.

Ondertussen heeft Lord Refa voor Londo Mollari een speech geschreven om te laten zien dat zij de beste leiders voor de Centauri Republiek zijn, mocht de keizer overlijden. Maar de keizer zelf blijkt heel andere plannen te hebben, die hij echter door zijn zwakke gezondheid niet meer kan uitvoeren. Hoeveel heeft Mollari ervoor over om meer macht te krijgen?

Aflevering 10: GROPOS

Generaal Richard Franklin, de vader van dokter Stephen Franklin, laat onverwachts 25.000 soldaten inschepen op Babylon 5. Kapitein Sheridan heeft hier moeite mee, omdat hij niet wil dat het neutrale Babylon 5 verandert in een militaire basis. Ook weet hij zich geen raad met de vele soldaten die allen ineens onderdak nodig hebben. Het feit dat Babylon 5 wordt uitgerust met nieuwe aanvalssystemen stelt Sheridan ook al niet gerust.

Generaal Franklin blijkt een geheime aanval te plannen op een rebellenbasis in de nabijheid van Babylon 5.

Aflevering 11: All Alone In The Night

Babylon 5 ontvangt berichten over mysterieuze aanvallen op vrachtschepen. Kapitein Sheridan besluit de zaak hoogstpersoonlijk te gaan onderzoeken. Dit loopt echter verkeerd af, want al snel raken Sheridan en zijn Starfury piloten in gevecht met een groot buitenaards oorlogsschip. De Starfury's worden beschadigd en vernietigd, de kapitein zelf wordt gevangen genomen. Daarna wordt hij gemarteld door onbekende aliens.

Ondertussen komt generaal Hague naar Babylon 5 met een belangrijke boodschap betreffende de regering op de aarde.

Delenn moet voor de Grey Council verschijnen. De Minbari vragen zich af of Delenn nog wel lid van de Grey Council kan blijven en ook of ze nog geschikt is als ambassadeur.

Aflevering 12: Acts Of Sacrifice

G’Kar vraagt kapitein Sheridan om hulp voor de oorlog van de Narn tegen de Centauri. Hoewel er veel begrip is voor de nijpende situatie van de Narn, zeggen Sheridan en Delenn slechts beperkte hulp te kunnen bieden. G'Kar is hierover diep teleurgesteld.

Ondertussen moet Ivanova gaan onderhandelen met een buitenaards ras, de Lumati. De Lumati komen op Babylon 5 kijken of de aarde wel geschikt is om een verdrag mee af te sluiten. De Lumati blijken echter een geheel eigen definitie te hebben van een 'waardige' onderhandelingspartner.

Aflevering 13: Hunter, Prey

Garibaldi krijgt van de aarde het dringende bevel om een voortvluchtige arts te pakken - dood of levend. Deze Dr. Everett Jacobs zou geheime informatie hebben gestolen en houdt zich nu schuil op Babylon 5. Sheridan ontdekt echter dat de man onschuldig is. In werkelijkheid loopt Jacobs gevaar, omdat hij belastende informatie over president Clark heeft.

Aflevering 14: There All The Honor Lies

Sheridan wordt plotseling aangevallen door een Minbari krijger. Sheridan vecht terug en doodt zijn aanvaller, naar eigen zeggen uit zelfverdediging. De enige aanwezige getuige, een andere Minbari, vlucht hierna voor de beveiliging.

Ondertussen wil Kosh Sheridan één van zijn lessen geven, alhoewel Sheridan het nut er nog niet van inziet.

Verder wordt er een Babylon 5 souvenirshop geopend. Dit om wat extra inkomsten te genereren voor het ruimtestation. Niet iedereen is hier blij mee.

Aflevering 15: And Now For A Word

Het is september 2259. Een ISN journalist maakt een documentaire over het ruimtestation, genaamd 36 Hours on Babylon 5.

Aanleiding voor de documentaire is een discussie op de aarde of Babylon 5 nog wel bestaansrecht heeft. De exploitatiekosten zijn de laatste tijd namelijk ontzettend gestegen. Ook lijkt het station meer dan 10 jaar na het einde van de Earth/Minbari oorlog zijn nut te hebben verloren. Verder is er de vraag of de aarde zich wel moet mengen in conflicten tussen aliens. Zoals de oorlog tussen de Narn en de Centauri.

En laat dit conflict nu precies zijn hoogtepunt bereiken wanneer het ISN nieuwsteam aan boord van Babylon 5 komt.

Aflevering 16: In The Shadow Of Z'ha'dum

Deze aflevering onthult meer over het lot van de vrouw van John Sheridan, Anna. Enkele jaren geleden is haar schip, de Icarus, spoorloos verdwenen tijdens een archeologische expeditie naar de planeet Z'ha'dum. Destijds werd aangenomen dat de gehele bemanning om het leven was gekomen.

Nu, een aantal jaren later, bekijkt Garibaldi het dossier van de Icarus. Hij ontdekt iets opmerkelijks: een bemanningslid van de Icarus, Mr. Morden, is de laatste tijd regelmatig aan boord van Babylon 5 gekomen.

Sheridan laat deze Mr. Morden, zonder enkele aanklacht, meteen vastzetten om erachter te komen wat er destijds werkelijk met de Icarus is gebeurd. De vraag is echter hoever Sheridan met zijn onderzoek wil en kan gaan. Vooral wanneer blijkt dat Sheridans onderzoek slechts een klein deel uitmaakt van een veel grotere puzzel.

Aflevering 17: Knives

Sheridan brengt een bezoek aan de 'Grey sector', ook wel de 'driehoek' genoemd (een verwijzing naar de Bermuda driehoek), omdat daar vaak mysterieuze gebeurtenissen plaatsvinden. Ook nu gebeurt er iets vreemds: Sheridan wordt ineens gegrepen door een schijnbaar dode alien. Hierna laat de alien hem weer los. Dokter Franklin zegt dat dit een gewone postmortale beweging is. Hij is van mening dat er niets bijzonders aan de hand is. Sheridan begint hierna echter last te krijgen van vermoeidheid en waanbeelden.

Ondertussen brengt een oude vriend van Londo Mollari een bezoek aan Babylon 5. Deze Urza Jaddo is in de problemen terecht gekomen, omdat hij de Centauri Republiek zou hebben verraden. Zo beweren althans zijn vijanden.

Mollari besluit het op te nemen voor Jaddo en vraagt Lord Refa om hulp. Hierdoor komt Mollari echter zelf in de problemen terecht, wanneer blijkt dat Lord Refa juist een vijand van Jaddo is.

Aflevering 18: Confessions And Lamentations

Wanneer er binnen een paar dagen tijd meerdere aliens overlijden, gelooft dokter Franklin niet meer in toeval. Hij onderzoekt de lichamen van het getroffen ras, de Markab, en ontdekt dat ze allemaal zijn geïnfecteerd door een dodelijke ziekte, Drafa.

Het besmettingsgevaar en het sterftecijfer van deze ziekte zijn eenduidig: 100%. Of de ziekte ook overgebracht kan worden op andere aliens is echter nog onduidelijk. De reden dat dokter Franklin nog nooit van de ziekte heeft gehoord is dat de geïnfecteerden het zien als een straf van hun god; iets wat ze niet openbaar willen maken.

Aflevering 19: Divided Loyalties

Een beschadigd schip komt aan op Babylon 5. Er blijkt slechts één passagier aan boord te zijn: Lyta Alexander. Zij was ooit de eerste commerciële telepaat van het ruimtestation, in dezelfde periode dat ambassadeur Kosh arriveerde op Babylon 5. Lyta Alexander is ook de enige mens die ooit een Vorlon heeft gezien.

Nu is ze op de vlucht voor het Psi Korps. Ze heeft informatie dat één van de bemanningsleden van Babylon 5 een spion zou zijn voor het Psi Korps, en dus een groot gevaar zou vormen voor het ruimtestation. Dit bemanningslid is zich hiervan zelf echter niet bewust. In zijn of haar hersenen zit namelijk een verborgen persoonlijkheid, die geactiveerd kan worden door een telepathisch signaal.

Lyta denkt een manier te weten om het signaal vroegtijdig te activeren en de dader zo op te sporen. Hiervoor moet een telepathisch signaal worden verzonden. Ivanova weigert dit echter.

Aflevering 20: The Long, Twilight Struggle

Het gaat niet goed met de Narn in hun oorlog tegen de Centauri. Veel gevechten worden verloren en het kan niet lang meer duren voordat de thuisplaneet van de Narn ook wordt aangevallen. Daarom maken de Narn een plan om een bevoorradingslijn van de Centauri aan te vallen zodat de Narn de nodige tijd krijgen om hun troepen weer op te bouwen.

De Centauri komen echter achter deze plannen en zien hun kans om de oorlog te beëindigen in een laatste grote veldslag. Hiervoor zijn wel de troepen van Mr. Morden nodig en ook massavernietigingswapens (die door vele planeten al zijn verbannen).

Ondertussen is er ook nog hoop op vrede wanneer Babylon 5 een bericht binnenkrijgt van Draal op Epsilon 3.

Aflevering 21: Comes The Inquisitor

Kosh zegt dat ambassadeur Delenn een test moet ondergaan. Hij is er namelijk niet zeker van of Delenn wel de juiste persoon op de juiste plek en op het juiste moment is. De Vorlons sturen daarom een zogenaamde 'Inquisitor'.

Deze mysterieuze man, tot Sheridans grote verbazing een mens, moet gaan bepalen of Delenn wel geschikt is voor haar taak. Er blijken drie mogelijke uitkomsten van de test te zijn. 1) Delenn slaagt voor de test 2) ze stopt ermee en geeft toe dat ze de verkeerde persoon is 3) ze slaagt niet en/of geeft niet op, waardoor ze dood zal gaan.

Ondertussen wordt G’Kars positie als politiek leider van de Narn op Babylon 5 onzeker. Hij moet zich nu zien te bewijzen.

Aflevering 22: The Fall Of Night

Een VIP van de Earth Alliance bezoekt Babylon 5 om onderzoek te doen naar het Centauri/Narn conflict. G’Kar hoopt dat de aarde zich eindelijk zal inmengen in het conflict, maar hij wordt teleurgesteld als blijkt dat de VIP hem niet eens wil spreken. Al snel wordt duidelijk dat de aarde een non-agressiepact wil sluiten met de Centauri.

Ondertussen komt een oorlogsschip van de Narn aan op Babylon 5. De bemanning vraagt asiel aan. Sheridan stemt toe, maar moet er nu wel voor zorgen dat de Centauri het schip niet ontdekken. Dat blijkt al snel onmogelijk te zijn. De situatie loopt hierna volledig uit de hand.

Aflevering 1: Matters of Honor

Een agent van de EarthForce komt naar Babylon 5 om te onderzoeken of één van de buitenaardse ambassadeurs iets kan vertellen over het mysterieuze Shadow schip, dat in de vorige aflevering door luitenant Warren Keffer werd gefilmd. Hoewel Delenn en Sheridan er meer over weten, kunnen ze er niets over zeggen, omdat dit de kansen op een overwinning in de oorlog tegen de Shadows aanzienlijk zou verkleinen.

Ondertussen horen Delenn en Sheridan van de Ranger Marcus Cole dat de planeet Zagros 7, waar zich een trainingskamp van de Rangers bevindt, wordt omsingeld door de Centauri. Marcus vraagt om hulp: de Rangers moeten worden gered.

Verder probeert Londo Mollari alle banden met Mr. Morden te verbreken.

Aflevering 2: Convictions

Een reeks bomaanslagen zorgt voor paniek en chaos aan boord van Babylon 5. Lennier raakt hierdoor zwaargewond. Londo en G’Kar komen samen in één van de liften vast te zitten. Ze moeten samenwerken als ze er levend uit willen komen.

Ondertussen komt een kerkelijk gezelschap van de aarde naar Babylon 5. Ze willen de religies van buitenaardse rassen onderzoeken.

Aflevering 3: A Day in the Strife

Ivanova en Sheridan zijn in onderhandeling met de transportbond over de steeds langer wordende wachttijden om Babylon 5 binnen te komen.

Verder komt de positie van G'Kar onder druk te staan, wanneer er een nieuwe leider voor alle Narn op Babylon 5 opduikt. Deze Ta'Lon is echter aangewezen door de Centauri.

Dokter Franklin moet steeds meer stims innemen om het grote aantal patiënten in het Medlab aan te kunnen. Kan Franklin de stress nog wel aan? Garibaldi confronteert hem met zijn verslaving.

Ondertussen wil Londo Mollari zijn assistent Vir laten overplaatsen naar de ambassade op Minbar.

En alsof al deze chaos nog niet genoeg is, duikt er ineens een buitenaardse sonde op. Deze dreigt Babylon 5 te vernietigen als er geen correct antwoord wordt gegeven op enkele honderden vragen binnen de komende 24 uur.

Aflevering 4: Passing Through Gethsemane

In de 23ste eeuw is de doodstraf afgeschaft. Daarvoor in de plaats is een nieuwe soort straf gekomen: de 'persoonlijkheidsdood'. Dit betekent dat niet de persoon zelf wordt gedood, maar alleen zijn of haar persoonlijkheid wordt gewist. Diegene krijgt daarna een nieuwe persoonlijkheid en verandert hierdoor in iemand die leeft om de maatschappij te dienen. Niet iedereen is blij met deze persoonlijkheidsdood als straf. Vooral bij nabestaanden van slachtoffers ligt dit moeilijk.

Wanneer een monnik op Babylon 5 onderzoek doet naar de religie van aliens, krijgt hij vreemde flashbacks. Hij begint hierdoor te vermoeden dat hij niet is wie hij dacht.

Aflevering 5: Voices of Authority

Om hun kansen in de komende oorlog tegen de Shadows te vergroten, wil Sheridans geheime bondgenootschap andere First Ones overhalen om mee te doen aan de oorlog.

Een moeilijke en gevaarlijke taak, omdat slechts één foutje de dodelijke wraak van de First Ones tot gevolg kan hebben. Om er achter te komen waar de inmiddels verdwenen First Ones zijn gebleven, brengt Ivanova een bezoek aan Draal en de grote machine op Epsilon 3.

Ondertussen stuurt de aarde een politieke adviseur naar Babylon 5 om Sheridan te helpen bij het maken van moeilijke beslissingen. Deze Julie Musante blijkt een leider van de Nightwatch te zijn. Sheridan is echter helemaal niet blij met de aanwezigheid van Musante, die er op haar beurt alles voor over heeft om Sheridans vertrouwen te winnen. Ze probeert hem zelfs te verleiden.

Aflevering 6: Dust to Dust

Psi-Korps agent Alfred Bester brengt een bezoek aan Babylon 5, hoewel Ivanova hier fel op tegen is. Reden voor Besters bezoek is een illegale drug genaamd Dust, die sinds kort op het ruimtestation circuleert. Door dit middel kunnen niet-telepaten tijdelijk telepathische gaven krijgen en op die manier het geheugen van anderen binnendringen. Wanneer dit echter op een telepaat wordt gebruikt dan is dit middel dodelijk.

G’Kar ziet dit als een ideale kans om in het hoofd van Londo Mollari te kruipen. Hij wil namelijk weten wat de precieze rol van Londo was in de oorlog tussen de Narn en de Centauri.

Aflevering 7: Exogenesis

In down-below wordt een dode Lurker gevonden. Dokter Franklin kan in eerste instantie echter geen duidelijke doodsoorzaak aanwijzen.

Marcus Cole realiseert zich dat een aantal van zijn contactpersonen op Babylon 5 zich vreemd gedragen. Franklin en Marcus gaan daarom op onderzoek uit, maar worden al snel gevangen genomen. Ze ontdekken dat buitenaardse parasieten, de Vindrizi, menselijke lichamen kunnen overnemen.

Ondertussen wordt Corwin gepromoveerd tot luitenant. Sheridan wil nu dat Ivanova natrekt of Corwin wel te vertrouwen is. Is het veilig om hem in te lichten over Sheridans geheime plannen?

Aflevering 8: Messages From Earth

Ene Dr. Mary Kirkish komt naar het ruimtestation. Haar leven blijkt in gevaar te zijn. Zeven jaar geleden was Kirkish op Mars betrokken bij de opgraving van een buitenaards schip. Een Shadow-schip, zo bleek later. Uiteindelijk dook er ook nog een tweede Shadow-schip op. Beiden schepen wisten hierna echter te ontsnappen. Kirkish en haar collega's kregen vervolgens het bevel de zaak stil te houden.

Nu blijkt men op Ganymede opnieuw een Shadow-schip te hebben gevonden. President Clark wil het schip dit keer koste wat het kost onder controle krijgen, voor onderzoek maar eventueel ook om het ter verdediging te gebruiken.

Sheridan kan dit niet toestaan, vanwege de grote schade die een Shadow schip kan aanrichten. Sheridan gaat daarom in het diepste geheim met de White Star op pad om het Shadow schip te onderscheppen. Maar kan de White Star het wel opnemen tegen zo'n machtige vijand?

Aflevering 9: Point of No Return

Na de gebeurtenissen uit de vorige aflevering heeft President Clark op de aarde een staat van beleg afgekondigd. Al snel wordt duidelijk dat dit ook voor Babylon 5 grote gevolgen zal hebben.

Nightwatch personeel krijgt namelijk de leiding over de beveiliging van het hele ruimtestation. Garibaldi wordt op non-actief gezet. Nu de Nightwatch over zijn schouder meekijkt, kan Sheridan niets anders doen dan alle bevelen braaf op te volgen. Hij is hier uiteraard niet blij mee.

Ondertussen komt Lady Morella, een helderziende Centauri, naar het ruimtestation. Londo Mollari wil graag dat ze zijn toekomst voorspelt, maar de uitspraken die zij vervolgens doet zijn niet wat Londo ervan had verwacht.

Opmerking: de rol van Lady Morella wordt gespeeld door actrice Majel Barrett, weduwe van Star Trek bedenker Gene Roddenberry. Barrett (bijnaam: The First Lady of Star Trek) speelde mee in diverse Star Trek series. Haar optreden in Babylon 5 werd destijds gezien als een verzoeningsgebaar, een poging om de jarenlange rivaliteit tussen Babylon 5 en Star Trek: Deep Space Nine te beëindigen.

Aflevering 10: Severed Dreams

Het ultieme doemscenario wordt werkelijkheid: de bemanning van Babylon 5 moet het opnemen tegen het regime van de machtige president Clark.

De Alexander, het schip van generaal Hague (de aanvoerder van de opstand tegen de aarde) is zwaar beschadigd. Voor reparaties komt nog maar één veilige haven in aanmerking: Babylon 5. Generaal Hague zelf blijkt te zijn gesneuveld. Major Ryan heeft zijn plaats ingenomen.

Sheridan besluit hulp te bieden aan de Alexander, wetende dat Clark door deze actie zijn troepen meteen naar Babylon 5 zal sturen. Clark is ondertussen ook begonnen met het bombarderen van burgerdoelen op Mars.

Aflevering 11: Ceremonies of Light and Dark

De meeste Nightwatch leden zijn inmiddels van Babylon 5 vertrokken. Enkele leden zijn echter achtergebleven en houden zich nog schuil aan boord. Ze zijn van plan om Nightwatch weer de controle over het ruimtestation te laten nemen. Hiervoor moeten eerst de Minbari schepen, die rond het ruimtestation de wacht houden, worden weggejaagd. Dit is het begin van een gijzelingsdrama.

Ondertussen wil Delenn voor de gehele bemanning een Minbari wedergeboorte ceremonie houden. Het is gebruikelijk deze ceremonie te houden wanneer zich belangrijke gebeurtenissen hebben voltrokken, die grote invloed hebben gehad op het leven van iemand. Niet iedereen zit echter op deze ceremonie te wachten.

Aflevering 12: Sic Transit Vir

Terwijl Ivanova last heeft van vervelende dromen, krijgt Vir te horen dat er voor hem een huwelijk is gearrangeerd. Vir is hier uiteraard niet blij mee. De situatie wordt er niet beter op als Vir en zijn toekomstige vrouw Lyndisty elkaar niet echt blijken te liggen. Deze Lyndisty blijkt de Narn namelijk te haten, terwijl Vir juist veel sympathie heeft voor de Narn.

Ondertussen wil Sheridan zijn relatie met Delenn voortzetten. Hij kookt een diner voor haar, maar dit blijkt geen succes te zijn.

Aflevering 13: A Late Delivery From Avalon

Er arriveert een man op Babylon 5 die zegt Koning Arthur te zijn. Hij heeft zelfs zijn zwaard Excalibur bij zich. De bemanning neemt deze man in eerste instantie niet echt serieus. Alleen Marcus kan deze Koning Arthur enigszins begrijpen. Al snel begint Arthur allerlei mensen op het ruimtestation te helpen. Ook sluit hij vriendschap met G'Kar.

Ondertussen doet dokter Franklin een belangrijke ontdekking over de ware identiteit van de man. Er blijkt een link te zijn met de Minbari Oorlog. Het verschil tussen de ervaringen van de man en de belevenissen van de Koning Arthur uit de mythen is misschien kleiner dan men ooit had kunnen vermoeden.

Aflevering 14: Ship of Tears

ISN is weer in de lucht, maar deze tv-zender dient nu alleen nog als een propagandamachine voor het regime van president Clark.

Even later wordt er een noodsignaal opgepikt. Sheridan gaat eropaf en ontdekt dat het signaal van Psi-Korps agent Bester afkomstig is. Hoewel niemand op Babylon 5 hem nog vertrouwt, mag Bester toch aan boord komen.

Bester zegt te weten wanneer er een nieuw wapentransport van de Shadows plaats zal vinden. De bemanning realiseert zich echter ook dat Bester deze informatie niet zomaar zou delen, mits hij er zelf voordeel bij heeft.

Ondertussen wordt G’Kar ongeduldig. Hij vraagt zich af wanneer hij eindelijk lid mag worden van de War Council. Delenn moet hem echter eerst een groot geheim vertellen.

Aflevering 15: Interludes and Examinations

De Shadows zijn begonnen met het openlijk aanvallen van andere volkeren, voornamelijk de planeten van kleinere machten zoals de Brakiri. Al deze werelden zijn weerloos, maar toch weigert men om elkaar te helpen in de strijd tegen de vijand. Dit omdat iedereen bang is het volgende doelwit van de Shadows te worden.

Omdat een overwinning op de Shadows alle overige rassen dichter bij elkaar zou kunnen brengen, gaat Sheridan langs bij ambassadeur Kosh. Sheridan vraagt om hulp, omdat hij van mening is dat ook de Vorlons een bijdrage in de strijd moeten leveren. Kosh weigert dit in eerste instantie.

Ondertussen wacht Londo vol smart op de terugkeer van zijn geliefde Adira, maar hij wordt onaangenaam verrast.

Aflevering 16: War Without End, part I

Jeffrey Sinclair keert terug naar Babylon 5. Hij heeft een mysterieuze brief bij zich, die 900 jaar geleden zou zijn geschreven.

Ondertussen gebeuren er vreemde dingen in Sector 14. (Dit is hetzelfde gebied waar in de aflevering Babylon Squared het verloren gewaande ruimtestation Babylon 4 ineens weer opdook.) Dit keer wordt er vanuit Sector 14 een noodsignaal opgevangen. Dit signaal blijkt uit de nabije toekomst te komen, acht dagen in de toekomst om precies te zijn. Het is een bericht van Ivanova, die zegt dat Babylon 5 wordt aangevallen door de Shadows.

Sinclair informeert de bemanning dat ze, om de vernietiging van Babylon 5 te voorkomen, eerst terug in de tijd moeten reizen om Babylon 4 te redden. Mislukt dit, dan zal Babylon 5 over acht dagen door de Shadows worden vernietigd.

Aflevering 17: War Without End, part II

Tijdens de missie om Babylon 4 en 5 te redden is er iets mis gegaan. Sheridan is per ongeluk 17 jaar in de toekomst terecht gekomen. Hij komt daar een oudere Londo Mollari tegen, nu de keizer van de Centauri. Sheridan hoort daar ook dat hij in de toekomst een zoon heeft (David) met Delenn.

De bemanning doet vervolgens hun uiterste best om hun oorspronkelijke plan alsnog uit te voegen, maar dit valt niet mee. Ze worden tegengewerkt door herhaaldelijke tijdsprongen, die moeilijk controleerbaar blijken te zijn.

Uiteindelijk worden alle gebeurtenissen uit de aflevering Babylon Squared verklaard, net als de bijzondere rol van Sinclair in de geschiedenis van de Minbari.

Opmerking: dit is het laatste optreden van acteur Michael O'Hare in zijn rol van Jeffrey Sinclair.

Aflevering 18: Walkabout

De plaatsvervanger van de omgekomen Vorlon ambassadeur Kosh arriveert op Babylon 5.

Ondertussen maakt de bemanning zich zorgen over Franklin. Hij nam onlangs ontslag als chef-arts, omdat hij zijn verslaving niet meer onder controle had. Nu is hij al meer dan drie dagen niet meer thuis geweest. Garibaldi gaat daarom naar hem op zoek. Franklin blijkt op een 'Walkabout' te zijn, een zoektocht naar zijn ware persoonlijkheid.

Kort geleden heeft Garibaldi een mogelijk nieuw wapen gevonden tegen de Shadows: telepaten. Sheridan gaat op zoek naar een Shadow schip om deze theorie te testen. Hij wil met behulp van Lyta Alexander en enkele Minbari telepaten kijken of hun inzet resultaat heeft en hoeveel het kost om daadwerkelijk een Shadow schip te vernietigen.

Aflevering 19: Grey 17 Is Missing

Een bemanningslid verdwijnt spoorloos tijdens een reparatie in de Grey Sector. Garibaldi gaat hierna op onderzoek uit. Hij ontdekt dat de Grey Sector slechts 29 niveaus telt, in plaats van de op bouwtekeningen aangegeven 30. Grey 17 lijkt om mysterieuze redenen te zijn 'overgeslagen'.

Ondertussen moet er na het vertrek van Sinclair een nieuwe Ranger One worden gekozen. Delenn lijkt als opvolger de meest logische keuze te zijn. De inhuldigingsceremonie zal plaatsvinden op Babylon 5. Neroon, een Minbari uit de krijgerskaste, vindt Delenn echter ongeschikt en wil zelf de nieuwe Ranger One worden.

Aflevering 20: And the Rock Cried Out, No Hiding Place

Er is al een tijdje een ruzie gaande tussen het huis van Londo Mollari en het huis van Lord Refa. De keizer van de Centauri wil dat de rivaliteit tussen beide heren wordt beëindigd, op welke manier dan ook, en stuurt daarom één van zijn ministers naar het ruimtestation.

Londo en Refa proberen vervolgens om zichzelf in een zo gunstig mogelijk daglicht te stellen. Londo wil G'Kar laten doden, om hiermee de goedkeuring te krijgen van de keizer. Refa komt achter dit plan en wil G'Kar nu ook proberen te doden. Maar niet alles is zoals het lijkt.

Aflevering 21: Shadow Dancing

Franklin is nog steeds bezig met zijn 'walkabout'. Hij komt echter in de problemen terecht wanneer hij in Downbelow het leven van een andere man wil redden, maar vervolgens zelf wordt neergestoken. Kan hij nog hulp gaan halen?

Ondertussen denken Delenn en Sheridan te weten waar de volgende aanval van de Shadows plaats zal vinden. Het duo plant een tegenaanval en ze vragen daarom zoveel mogelijk leden van de League of Non-Aligned Worlds om schepen te leveren voor de strijd tegen de Shadows.

Maar is er wel een probleem: men weet nu wel waar de Shadows aan zullen vallen, maar niet precies wanneer.

Aflevering 22: Z’ha’Dum

Anna Sheridan, de verloren gewaande vrouw van John Sheridan, is ineens opgedoken op het ruimtestation. Delenn is hier uiteraard niet blij mee. Jaren geleden verdween Anna tijdens een archeologische expeditie naar de thuiswereld van de Shadows: Z’ha’dum. Destijds werd aangenomen dat alle expeditieleden om het leven waren gekomen.

Nu is Anna naar Babylon 5 gekomen om haar man te overtuigen mee te gaan naar Z’ha’dum. Hier zouden antwoorden op alle vragen te vinden zijn. John twijfelt. Hoewel hij al meerdere malen is gewaarschuwd om niet naar Z’ha’dum af te reizen, besluit hij uiteindelijk toch te gaan. Met alle gevolgen van dien.

Aflevering 1: The Hour of the Wolf

Er zijn zeven dagen verstreken sinds de gebeurtenissen uit de vorige aflevering. Ivanova, Delenn, Lyta en Lennier reizen naar Z'ha'dum om naar Sheridan te zoeken, die spoorloos is verdwenen.

Ondertussen lijken een aantal leden van de League of Non-Aligned Worlds te denken dat Sheridan dood is en dat de oorlog tegen de Shadows is afgelopen. Het samenwerkingsverband dreigt nu uit elkaar te vallen. Dit terwijl het gevaar van de Shadows nog lang niet is geweken.

Londo heeft zo zijn eigen problemen: hij ontdekt dat de Centauri keizer Cartagia waanzinnig is geworden. Cartagia heeft namelijk toegestaan dat de Shadows een eigen basis op Centauri Prime hebben gebouwd. Londo herkent hierin meteen een groot gevaar en maakt plannen om de keizer te vermoorden.

Aflevering 2: Whatever Happened to Mr. Garibaldi?

Negen dagen geleden is Sheridan spoorloos verdwenen op Z'ha'dum. Dit tot groot verdriet van Delenn, die aan het vasten is totdat er meer bekend is over het lot van haar geliefde.

Sheridans bewustzijn blijkt ondertussen op mysterieuze wijze te hebben overleefd. Hij bevindt zich nu in een tussenwereld, ergens tussen leven en dood. Hier heeft hij vreemde gesprekken met een wezen genaamd Lorien.

Ook Garibaldi wordt sinds negen dagen vermist. Zijn Starfury werd onbemand terug gevonden. G'Kar besluit naar Garibaldi op zoek te gaan. Al snel wordt duidelijk dat dit een gevaarlijke onderneming is, want G'Kar wordt tijdens zijn zoektocht gevangen genomen door de Centauri.

Aflevering 3: The Summoning

Zack Allen ontdekt een aanwijzing over de vermiste Garibaldi. Al snel kan Garibaldi hierdoor worden 'gered', maar dit lijkt wel erg makkelijk te gaan. Ook zijn er nog veel vragen over wat er in de tussentijd precies met hem is gebeurd.

Op Centauri wordt G’Kar wordt nog altijd gevangen gehouden en gemarteld door de keizer. De trotse G’Kar weigert om genade te smeken, waardoor de keizer steeds wreder wordt.

Delenn wil met de Rangers binnenkort een grote aanval uitvoeren op Z’ha’Dum, maar kan bij de League of Non-Aligned Worlds bijna geen bondgenoten vinden voor haar plannen.

Dan keert Sheridan ineens levend terug van Z'ha'dum. De vreugde hierover is helaas van korte duur. De Vorlons hebben namelijk besloten om alle werelden te vernietigingen die contact hebben met de Shadows. Ze deinzen er niet voor terug om hele rassen uit te roeien. Sheridan en zijn collega’s hebben er nu een nieuwe machtige vijand bij gekregen.

Aflevering 4: Falling Toward Apotheosis

De Vorlons zijn op grote schaal begonnen met het vernietigen van planeten die contacten hebben met de Shadows. Ze gebruiken daarvoor een machtig wapen, de zogenaamde planeten-killer. Hierdoor is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen.

Sheridan besluit vervolgens dat de aanwezigheid van de Vorlon ambassadeur op Babylon 5 niet langer gewenst is. De bemanning lokt de ambassadeur in een val, waarna hij kan worden gedood.

Ondertussen probeert Londo keizer Cartagia ervan te overtuigen om alle banden met de Shadows onmiddellijk te verbreken. Cartagia weigert dit echter, waardoor ook Centauri een doelwit voor de Vorlons is geworden. Sterker nog: de waanzinnige Cartagia verheugt zich er zelfs op dat zijn planeet wordt aangevallen.

Verder hoort Delenn hoe Sheridan levend van Z’ha’Dum heeft kunnen terugkeren. De prijs die hij daarvoor moet betalen is hoog, want Sheridan heeft nu nog maar 20 jaar te leven.

Aflevering 5: The Long Night

In navolging van de Vorlons, maken de Shadows nu ook gebruik van een planeten-killer. De rest van het universum kan niets anders dan toekijken hoe deze twee reuzen alles vernietigen wat op hun pad ligt.

Sheridan ontdekt dat het volgende doelwit van de Vorlons de planeet Coriana VI zal zijn. Hij wil een keerpunt in de oorlog forceren door ook de Shadows naar Coriana VI te lokken. Tot nu toe hebben de Vorlons en de Shadows een directe confrontatie altijd vermeden.

Ondertussen plannen Londo en Vir keizer Cartagia te vermoorden voordat de Vorlons ook Centauri Prime aanvallen, maar het is nog maar de vraag of de dood van de keizer daadwerkelijk alle problemen zal oplossen. Het beslissende moment speelt zich af op Narn, waar de politieke top van de Centauri bijeen is gekomen voor de executie van G’Kar.

G’Kar, die de afgelopen tijd veel heeft moeten verduren, krijgt door Londo’s plannen een unieke kans om zijn volk te bevrijden.

Aflevering 6: Into the Fire

Het hoogtepunt van de Shadow oorlog nadert. Sheridan wil een doorbraak forceren en heeft daarom een gewaagd plan bedacht. Mocht dit plan lukken, dan zal de oorlog spoedig voorbij zijn. Mislukt het plan, dan is alle hoop verloren.

Sheridan heeft een enorme armada van uiteenlopende bondgenoten weten te verzamelen. Samen gaan ze bij Coriana VI de confrontatie aan met de Shadows en de Vorlons. Om niet geheel kansloos te zijn gaat Ivanova nog op zoek naar andere First Ones die ook willen meevechten.

Ondertussen op Centauri Prime: na de dood van de keizer is Londo benoemd tot premier. Zijn eerste taak is het verbreken van alle banden met de Shadows. Helaas weigert Morden, de vertegenwoordiger van de Shadows, te vertrekken. London vernietigt hierna de Shadow basis op Centauri Prime en laat Morden onthoofden. Maar is al het gevaar nu echt geweken?

Uiteindelijk slaagt het plan van Sheridan. De Vorlons en de Shadows trekken zich beiden terug uit ons sterrenstelsel. De oorlog is voorbij, een nieuw tijdperk breekt aan.

Aflevering 7: Epiphanies

De Shadow oorlog is eindelijk voorbij, maar er ontstaan meteen nieuwe problemen met de Earth Alliance.

Bester komt naar het ruimtestation en onthult dat er op de aarde nieuwe wetten gelden. Dit betekent dat geen enkel schip van de aarde Babylon 5 mag bezoeken. Het laatste jumppoint voor Babylon 5 wordt nu bewaakt door de Earth Alliance. Ook zou er een complot gaande zijn om de bemanning van Babylon 5 in diskrediet te brengen.

In ruil voor deze informatie wil Bester naar Z’ha’Dum. Hij wil daar Shadow technologieën verkrijgen waarmee hij zijn geliefde zou kunnen helpen. Z'ha'dum blijkt echter nog niet verlaten te zijn, ondanks het vertrek van de Shadows.

Ondertussen wordt op Centauri Prime een nieuwe regent gekozen, omdat Londo terug gaat naar Babylon 5.

Garibaldi besluit ineens ontslag te nemen als hoofd van de beveiliging, nadat hij een mysterieus bericht heeft ontvangen. Zack Allen is zijn vervanger.

Aflevering 8: The Illusion of Truth

Een cameraploeg van ISN, onder leiding van ene Dan Randall, komt onverwacht naar Babylon 5. De propagandamachine van president Clark draait op volle toeren, maar toch beweert Randall dat er nog eerlijke journalisten zouden zijn, waaronder hij zelf.

Randall wil nu een reportage over Babylon 5 maken, hoewel Sheridan hier niet blij mee is. Veel keuze heeft hij echter niet. Het is meewerken aan de interviews (en hopen dat Randall de waarheid spreekt) of niet meewerken (waardoor de kans groot is dat er een extreem eenzijdige, negatieve reportage over Babylon 5 wordt gemaakt).

Sheridan kiest voor de eerste optie, maar Randall blijkt uiteindelijk toch te hebben gelogen. De door hem gemaakte reportage is extreem suggestief en zit vol met uitspraken die volledig uit hun context zijn gehaald. Bovendien wordt gesuggereerd dat Sheridan geestelijk gestoord zou zijn en dus niet meer te vertrouwen is.

Aflevering 9: Atonement

Na de gebeurtenissen uit de vorige aflevering, besluit Sheridan om Marcus en Dr. Franklin op een geheime missie naar Mars te sturen. Sheridan wil dat ze daar contact gaan leggen met de ondergrondse verzetsbeweging.

Verder brengen Sheridan en Delenn samen de nacht door. Wat Sheridan niet weet: Delenn is terug geroepen naar Minbar. Haar volk wil een verklaring voor haar relatie met Sheridan, een alien. Dit is namelijk tegen alle Minbari regels. Eenmaal terug op Minbar komen er een aantal pijnlijke details uit Delenns verleden aan het licht.

Aflevering 10: Racing Mars

Franklin en Marcus arriveren op Mars om contact te leggen met het verzet. Om niet op te vallen doen ze alsof ze voor een vakantie op Mars zijn.

Sheridan confronteert Garibaldi, die onlangs ineens ontslag nam, met diens gedrag van de laatste tijd. Ze krijgen ruzie. Garibaldi lijkt namelijk van mening te zijn dat er een persoonlijkheidscultus rondom Sheridan is ontstaan en hij keurt dit af. Sheridan geeft Garibaldi de waarschuwing om zijn gezag niet verder te ondermijnen.

Sheridan heeft het ondertussen ook moeilijk met de (voor aardse begrippen) grote hoeveelheid vreemde verlovingsrituelen die Delenn wil uitvoeren. En Ivanova houdt zich bezig met enkele smokkelaars, die ze wil overtuigen nieuwe voorraden naar Babylon 5 te smokkelen.

Aflevering 11: Lines of Communication

Franklin en Marcus hebben contact gelegd met de Mars Resistance. Enkele leden van het verzet blijken aanslagen te plegen op burgerdoelen, waar Franklin en Marcus niet blij mee zijn. Deze aanslagen hebben namelijk tot gevolg dat de bevolking President Clark steeds meer gaat steunen.

Franklin en Marcus moeten het verzet nu zien te overtuigen om te stoppen met het plegen van aanslagen en zich bij Sheridan en Babylon 5 aan te sluiten. Het is nog maar de vraag of dit zal lukken.

Ondertussen ontdekt Delenn dat de interne spanningen op Minbar enorm zijn toegenomen: de religieuze kaste is boos over het toenemende machtsvertoon van de krijgerskaste. Ineens duiken de Drakh op, de vroegere dienaren van de Shadows. Ze bieden aan om de religieuze kaste te helpen bij het verslaan van de krijgerskaste. Delenn vertrouwt dit niet.

Aflevering 12: Conflicts of Interest

In een poging de propaganda van President Clark tegen te gaan, heeft Sheridan een eigen nieuwszender in het leven geroepen: de Voice of the Resistance. Ivanova wordt het gezicht van deze nieuwsdienst.

Ondertussen gaat Garibaldi aan de slag voor een nieuwe mysterieuze werkgever. Zijn eerste opdracht is iemand langs de douane smokkelen die een geheim pakketje komt ophalen. Dit blijkt Garibaldi’s ex Lise te zijn.

Verder wil Sheridan dat de Rangers het grensgebied van The League of Non-Aligned Worlds gaan bewaken tegen plunderaars en de Drakh. Aangezien dit als machtsvertoon kan worden opgevat, vraagt Sheridan aan G’Kar en Londo om met deze bewaking akkoord te gaan.

Aflevering 13: Rumors, Bargains and Lies

Op Minbar is de situatie volledig uit de hand gelopen: er is een burgeroorlog uitgebroken tussen de religieuze kaste en de krijgerskaste. Delenn heeft een ontmoeting met haar oude rivaal Neroon om te praten over een vreedzame oplossing.

De religieuze kaste is hier echter niet blij mee, omdat ze vrezen dat Delenn zich wil overgeven aan Neroon. De krijgerskaste blijkt juist te vrezen dat Neroon zich overgeeft aan Delenn.

Sheridan smeedt ondertussen plannen om de League of Non Aligned Worlds in te laten stemmen met grensbewaking door de White Star vloot. Met een list krijgt hij het uiteindelijk voor elkaar dat alle leden hem smeken om bescherming.

Aflevering 14: Moments of Transition

Garibaldi neemt opnieuw opdrachten aan van William Edgars.

Lyta, die nu werkt als freelancer, heeft moeite met het vinden van een nieuw inkomen. Precies op dat moment duikt Bester weer op. Hij doet Lyta een verleidelijk aanbod. Eerst weigert ze, maar uiteindelijk dwingen de omstandigheden haar om toch akkoord te gaan: Lyta gaat weer voor het Psi Corps werken.

Op Minbar probeert Delenn om de burgeroorlog te beëindigen. Ze heeft de religieuze kaste ervan overtuigd om zich over te geven, in de hoop dat hiermee een groot aantal levens gered zal worden. Delenn wil voor de overgave echter eerst nog een oud ritueel uitvoeren. Dit heeft verrassende gevolgen.

Verder komt er schokkend nieuws binnen: de troepen van President Clark hebben een ongewapend vluchtelingen transport vernietigd. Sheridan is woedend en zweert wraak.

Aflevering 15: No Surrender, No Retreat

De troepen van President Clark hebben 10.000 onschuldige burgers vermoord. Sheridan is woedend en besluit in de tegenaanval te gaan: hij wil Proxima 3 heroveren. Deze kolonie wordt nu belegerd door zes oorlogsschepen van de aarde. De White Star vloot wordt bijeen geroepen en vertrekt naar Proxima 3 om de confrontatie aan te gaan.

Tijdens het gevecht blijken niet alle aardse schepen even loyaal te zijn aan het regime van President Clark. Sheridan zet alles op alles. Eén vijandig oorlogsschip wordt uiteindelijk vernietigd, de overige schepen trekken zich vrijwillig terug uit de strijd of lopen over naar de kant van Sheridan.

Londo wil ondertussen niet langer neutraal blijven in de oorlog tussen Babylon 5 en de aarde. Hij wil daarom gezamenlijk met G’Kar een steunbetuiging voor Sheridan ondertekenen.

Verder besluit Garibaldi om Babylon 5 te verlaten. Hij vertrekt naar Mars om voor de mysterieuze William Edgars te gaan werken.

Aflevering 16: The Exercise of Vital Powers

Garibaldi arriveert op Mars om William Edgars te ontmoeten. Meteen moet Garibaldi aan zijn nieuwe baas bewijzen waar zijn loyaliteiten liggen.

Edgars blijkt namelijk van mening te zijn dat Sheridan hoe dan ook moet worden gestopt. Hij heeft zijn eigen plannen om President Clark uit de weg te ruimen en hij vreest dat Sheridans opstand voor nog grotere problemen zal zorgen. Uiteindelijk krijgt Garibaldi van Edgars de opdracht om Sheridan in de val te laten lopen.

Ondertussen wil Sheridan dat Franklin de comateuze telepaten (uit de aflevering Ship of Tears) wakker maakt. Franklin schakelt hiervoor de hulp in van Lyta, maar wat is Sheridan eigenlijk van plan met deze telepaten?

Aflevering 17: The Face of the Enemy

Sheridan en zijn bondgenoten naderen de aarde. Nu het einddoel in zicht komt worden de gevechten steeds feller. Sheridan is verheugd wanneer ook de bemanning van zijn oude schip, de Agamemnon, zich aansluit bij de opstand.

Ondertussen zijn Franklin en Lyta op Mars aangekomen. Ze hebben een geheime vracht bij zich: de groep telepaten uit de vorige aflevering. Het verzet op Mars is echter niet blij met de komst van de telepaten. Het Psi Cops is in het verleden namelijk hard tegen het verzet opgetreden. Lyta voorspelt dat er binnenkort ook een oorlog zal uitbreken tussen telepaten en niet-telepaten.

Garibaldi lokt Sheridan onder valse voorwendselen naar Mars en laat hem in de val lopen. Sheridan wordt weggevoerd en in elkaar geslagen door de troepen van President Clark. Hierna krijgt Garibaldi van Edgars eindelijk de waarheid te horen over diens plannen.

Edgars blijkt een dodelijk virus te hebben gecreëerd waardoor alleen telepaten getroffen worden. Er is ook een tegenmiddel, maar dat moet regelmatig worden toegediend om werkzaam te kunnen zijn. Voor President Clark, die zwaar leunt op het Psi Corps, zou dit het einde van zijn regime betekenen.

Op dat moment wordt duidelijk dat Garibaldi tijdens zijn ontvoering (in de aflevering Whatever Happened to Mr. Garibaldi?) werd gehersenspoeld door Bester. Garibaldi werd geprogrammeerd om de samenzwering tegen de telepaten aan het licht te brengen. Alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden werden dus gestuurd door Bester. Het Psi Corps wist blijkbaar allang dat er een complot tegen hen werd gesmeed, maar alleen de details waren nog onbekend. Na deze onthulling wordt Edgars dood gevonden.

De rol van Garibaldi is nu uitgespeeld, maar toch besluit Bester om hem te laten leven. Een zware straf, want Garibaldi (die nu zijn eigen persoonlijkheid weer terug heeft) realiseert zich dat hij door zijn verraad op weinig sympathie hoeft te rekenen bij zijn oude vrienden en collega’s. Een terugkeer naar Babylon 5 lijkt voor hem onmogelijk geworden.

Aflevering 18: Intersections in Real Time

In de vorige aflevering werd Sheridan in de val gelokt en gevangen genomen door de troepen van President Clark. Nu wordt hij op gruwelijke en meedogenloze wijze ondervraagd door een naamloze regeringsagent. Deze ondervrager wil Sheridan dwingen om schuld te bekennen aan verraad, muiterij, samenzwering en terrorisme. Wanneer Sheridan zou toegeven al zijn 'misdaden' onder dwang van buitenaardse regeringen gepleegd te hebben, dan belooft zijn ondervrager hem vrij te zullen laten.

Sheridan weigert echter mee te werken. Het gevolg is dat zijn geestelijke en lichamelijke toestand zich al snel begint te verslechteren. Lukt het de ondervrager om Sheridan te breken?

Aflevering 19: Between the Darkness and the Light

Sheridan zit nog steeds gevangen. Hij wordt gedrogeerd en zijn ondervragers gaan steeds verder. Ze willen hem ook informatie over het verzet ontfutselen.

Nu Sheridan vastzit, is Ivanova vastberaden om zijn strijd voort te zetten. Ze heeft het commando over de vloot op zich genomen. De troepen van President Clark blijken binnenkort een grote aanval uit te gaan voeren. Ivanova maakt zich op voor een gevecht met Clarks geavanceerde oorlogsschepen.

Ondertussen is Garibaldi opgepakt door het verzet op Mars. Ze zien hem als een verrader en willen hem doden. Garibaldi smeekt om zijn leven. Uiteindelijk weet hij Lyta ervan te overtuigen dat hij niet voor zijn daden verantwoordelijk kan worden gehouden. Garibaldi bedenkt hierna meteen een plan om Sheridan te bevrijden.

Sheridan kan vervolgens worden gered, maar Ivanova blijkt minder geluk te hebben. Het lukte de White Star vloot weliswaar om alle vijandige schepen te vernietigen, maar dit heeft een hoge prijs. Er zijn grote verliezen geleden en Ivanova is tijdens het gevecht zwaar gewond geraakt. Ze heeft nog maar enkele dagen te leven.

Aflevering 20: Endgame

Sheridan en zijn vele bondgenoten bereiden zich voor op een laatste grote confrontatie met de troepen van President Clark. De dertig telepaten (die eerder in het geheim door Lyta en Franklin naar Mars werden gebracht) worden ingezet om de laatste vijandige schepen te saboteren die nog loyaal zijn aan de aardse regering. De route naar de aarde ligt nu open.

Hierna zendt Sheridans een bericht uit aan alle aardbewoners. Hij moedigt hen aan om in opstand te komen tegen het regime van President Clark. Clark realiseert zich dat hij deze strijd niet meer kan winnen en pleegt zelfmoord. De aarde is eindelijk bevrijd. ISN stopt meteen met alle propaganda en begint weer onafhankelijke nieuwsberichten uit te zenden.

Ondertussen wordt de stervende Ivanova teruggebracht naar Babylon 5. De Ranger Marcus Cole blijkt de hoop nog niet te hebben opgegeven om zijn geliefde te kunnen redden. Hij herontdekt de buitenaardse machine die mensen kan genezen (uit de aflevering The Quality of Mercy). Uiteindelijk offert hij zijn eigen leven op om Ivanova te redden.

Aflevering 21: Rising Star

Franklin keert terug naar Babylon 5 en ontdekt dat Marcus zijn eigen leven heeft opgeofferd om Ivanova te redden. Ivanova heeft het hier uiteraard erg moeilijk mee.

Op de aarde is het onduidelijk wat er met Sheridan gaat gebeuren. Ondanks de goede afloop, is Sheridan tijdens de opstand tegen zijn superieuren in gegaan en heeft hij allerlei overtredingen begaan. Theoretisch kan hij daarvoor zwaar worden gestraft. Uiteindelijk wordt een gulden middenweg gevonden. Sheridan en zijn aanhang krijgen allemaal amnestie, maar in ruil daarvoor moet Sheridan wel ontslag nemen als officier in de EarthForce.

Verder wordt de League of Non-Aligned Worlds opgeheven. Delenn roept daarvoor in de plaats een nieuw samenwerkingsverband in het leven: de Interstellar Alliance. Ook de aarde krijgt een lidmaatschap aangeboden. Mars krijgt onafhankelijkheid. De nieuwe alliantie benoemt meteen een eigen president: John Sheridan.

Tot slot blijkt dat Ivanova is bevorderd en dat ze het commando heeft gekregen over een nieuw schip. Londo ontdekt dat de regent van de Centauri stervende is. Na diens dood zal Londo benoemd worden tot de nieuwe keizer van de Centauri. En Delenn en Sheridan treden eindelijk in het huwelijk, waarna ze terugkeren naar Babylon 5.

Aflevering 22: The Deconstruction of Falling Stars

Deze aflevering speelt zich af ver na het einde van de serie. Beelden van 100 jaar later, 500 jaar later, 1000 jaar later en tot slot een miljoen jaar later verraden hoe de geschiedenis over Sheridan en zijn Interstellar Alliance oordeelt.

De oprichting van de Interstellar Alliance in 2261 blijkt een grote invloed op de geschiedenis te hebben gehad. Desondanks blijkt het beeld dat men in de toekomst van Sheridan en zijn collega’s heeft niet altijd te kloppen. Was hij nu een groot man, een bevrijder of was hij in werkelijkheid een machtsbeluste gek of zelfs een oorlogsmisdadiger?

Vlak na de oprichting van de Interstellar Alliance spreken enkele politieke commentatoren hun uiteenlopende verwachtingen van Sheridan en de alliantie uit. 100 jaar later worden veel elementen uit Sheridans leven door historici alweer afgedaan als mythen. 500 jaar later krijgt de aarde opnieuw te maken met een burgeroorlog. Weer eeuwen later is de aarde nog steeds herstellende van deze alles vernietigende oorlog. De Rangers proberen de aarde weer op te bouwen. Uiteindelijk, een miljoen jaar in de toekomst, wordt de aarde vernietigd door de zon, maar de mensheid (geëvolueerd in energie wezens) zal verder leven op een nieuwe planeet. De Rangers blijken Sheridan nog steeds te herdenken.

De aflevering eindigt weer bij Sheridan in 2261, die zich afvraagt of iemand zich over 100 jaar überhaupt nog aan hem zal herinneren.

Aflevering 1: No Compromises

Ivanova heeft na haar bevordering het ruimtestation verlaten. Ook zal de inauguratie van Sheridan als president van de Interstellar Alliance binnenkort plaatsvinden. Babylon 5 krijgt daarom een nieuwe commandant: Captain Elizabeth Lochley. Ze werd door Sheridan persoonlijk voor deze taak uitgekozen.

Lochley krijgt meteen met allerlei problemen te maken. Sheridan ontvangt namelijk doodsbedreigingen. Toch wordt besloten om de inauguratie door te laten gaan. Een ex-militair probeert Sheridan vervolgens tijdens de ceremonie te doden, maar dat mislukt. Uiteindelijk kan Garibaldi de dader uitschakelen.

Verder vraagt een groep illegale telepaten, onder leiding van ene Byron, toestemming om op Babylon 5 een eigen kolonie te stichten.

Aflevering 2: The Very Long Night of Londo Mollari

Net wanneer Londo een slokje van zijn geliefde Brivare heeft genomen, valt hij neer. Zijn linkerhart blijkt een zware hartaanval te hebben gehad. Franklin kan weinig meer voor zijn patiënt doen. De toestand van Londo is namelijk kritiek.

Delenn ontvangt slecht nieuws: haar assistent Lennier heeft besloten terug te keren naar Minbar om een Ranger te worden. Hij is van mening dat het voor hem zinloos is geworden om te blijven, nu Delenn en Sheridan zijn getrouwd. Voor Delenn is dit een groot verlies.

Ondertussen wordt de bewusteloze Londo in zijn dromen geconfronteerd met zijn verleden, met name zijn rol in de marteling van G’Kar. In zijn droom betuigt Londo uiteindelijk diepte spijt voor zijn daden. Vervolgens stabiliseert zich zijn toestand en hij wordt weer wakker. Londo herhaalt hierna zijn spijtbetuiging hardop tegen G’Kar, die door deze woorden bijzonder aangedaan is.

Aflevering 3: The Paragon of Animals

De nieuwe Interstellar Alliance is nog jong, maar al snel dreigt het samenwerkingsverband alweer uit elkaar te vallen. Meerdere buitenaardse rassen weigeren namelijk het allereerste verdrag te ondertekenen. Sheridan vraagt zich af of hij nu al moet overgaan op andere middelen om zijn alliantie bij elkaar te houden.

Ondertussen wordt Enphilia, een planeet aan de rand van het Drazi territorium, door onbekenden aangevallen. De bewoners van deze planeet vragen de Interstellar Alliance om hulp. Sheridan wil liever niet meteen de White Star vloot hier op af sturen, maar hij heeft uiteindelijk geen andere keuze.

Verder stelt Garibaldi aan Sheridan voor om, behalve Rangers, ook telepaten te gaan gebruiken. En dan met name de groep telepaten die op Babylon 5 onderdak heeft gekregen. Hun leider Byron weigert in eerste instantie, maar Lyta overtuigt hem er van om toch met het plan in te stemmen.

Aflevering 4: A View From the Gallery

Deze ongebruikelijke aflevering wordt verteld vanuit het perspectief van het onderhoudspersoneel dat op Babylon 5 werkzaam is. Het ruimtestation wordt aangevallen door onbekende aliens, waarna er een groot gevecht uitbreekt. Vanuit het perspectief van twee mannen, Bo en Mack, zien we hoe de rest van de bemanning hier mee om gaat.

Terwijl Delenn en Sheridan klaar staan om geëvacueerd te worden, moeten Bo en Mack steeds weer van alles repareren. Op deze manier maken ze echter wel kennis met alle officieren en andere belangrijke personen aan boord.

Aflevering 5: Learning Curve

Twee oude Rangers, bekenden van Delenn, bezoeken Babylon 5. Ze hebben ook twee van hun leerlingen meegenomen: Rastenn en Tannier.

Verder blijkt er een nieuwe gangster op het ruimtestation te zijn gearriveerd. Deze Trace heeft grote plannen: hij wil zijn misdaad imperium flink uitbreiden. Ondanks waarschuwingen van zijn mede-criminelen wil Trace het hoofd van de beveiliging vermoorden. Dit simpele plan loopt echter behoorlijk uit de hand wanneer niet Zack, maar wel Tannier per toeval door de criminelen bijna wordt dood geslagen. Vervolgens besluiten de Rangers om zelf achter Trace aan te gaan, hoewel Lochley niet bepaald blij is met deze vorm van eigenrichting.

Ondertussen heeft Garibaldi steeds minder vertrouwen in Lochley. Vooral nadat duidelijk is geworden dat ze tijdens de burgeroorlog met de regeringstroepen heeft meegevochten.

Aflevering 6: Strange Relations

Een opvallende onthulling: Sheridan en Lochley blijken lang geleden kort met elkaar getrouwd te zijn geweest. Dit was de reden waarom Sheridan Lochley uitkoos als commandant van Babylon 5. Een onaangename verrassing voor Delenn, want zij wist hier niets van af. Garibaldi is echter erg geamuseerd wanneer hij eindelijk de waarheid hoort.

Ondertussen komt Bester weer naar het ruimtestation. Hij wil de illegale telepaten groep van Byron gevangen nemen. Uiteindelijk wordt Bester met een list weer van het station afgegooid. De telepaten zijn voorlopig veilig op Babylon 5, maar voor hoe lang nog?

Verder probeert een onbekende dader Londo te vermoorden. Om Londo te beschermen, wordt G’Kar met enige tegenzin diens persoonlijke bodyguard.

Aan het einde van de aflevering verlaat Lyta het Psi-Corps om zich aan te sluiten bij Byron.

Aflevering 7: Secrets of the Soul

Steeds meer telepaten komen naar Babylon 5 om zich bij Byron aan te sluiten. Al snel wordt echter duidelijk dat de telepaten door velen op het ruimtestation niet gewenst zijn. Het komt zelfs tot gewelddadige aanvallen op de telepaten. Kunnen de telepaten in deze situatie zelf ook nog geweldloos blijven, zoals Byron had beloofd?

Franklin is een database aan het opzetten met hierin de medische gegevens van allerlei aliens. Hij doet een merkwaardige ontdekking: er lijken grote gaten te zitten in de lange geschiedenis van de Hyach. Dit volk blijkt een groot geheim te hebben.

Ondertussen beginnen Lyta en Byron een intieme relatie. Hierna onthult Lyta aan de overige telepaten de waarheid: de Vorlons creëerden de telepaten als soldaten in de oorlog tegen de Shadows.

Aflevering 8: Day of the Dead

Iedereen op Babylon 5 kijkt uit naar het bezoek van het comedy duo Rebo en Zooty. Deze bijzondere komieken weten met hun humor zelfs Delenn te charmeren.

Ondertussen vragen de Brakiri aan Lochley of ze voor één nacht een stukje van het ruimtestation mogen kopen. Dit om een belangrijk religieus festival te kunnen vieren: de Day of the Dead. Lochley gaat akkoord, maar is dat wel een goed idee?

Al snel beginnen er namelijk vreemde dingen te gebeuren. Verschillende personages krijgen ineens bezoek van overleden vrienden én vijanden.

Aflevering 9: In the Kingdom of the Blind

Londo bezoekt Centauri Prime, samen met zijn nieuwe bodyguard G’Kar, om te zien hoe het gaat met de regent. Die blijkt inmiddels onherkenbaar te zijn veranderd. De regent gedraagt zich namelijk erg vreemd en doet allerlei mysterieuze uitspraken.

Ondertussen wordt de Interstellar Alliance van twee kanten bedreigd. De laatste tijd hebben er onverklaarbare en volstrekt willekeurige aanvallen plaatsgevonden op schepen van de alliantie, uitgevoerd door een onbekende macht.

Verder nemen Byron en zijn telepaten geen genoegen meer met hun kolonie op Babylon 5. Ze zijn nu van mening dat ze recht hebben op een eigen planeet. Om dit doel te bereiken zijn ze bereid tot het uiterste te gaan.

Aflevering 10: A Tragedy of Telepaths

De crisis binnen de Interstellar Alliance wordt alleen maar groter. Verschillende buitenaardse rassen geven elkaar inmiddels de schuld van de mysterieuze aanvallen op vrachtschepen. Kan Sheridan zijn alliantie nog wel bij elkaar houden?

De onrust over de telepaten zorgt ondertussen voor nog meer problemen op Babylon 5. Het merendeel van de telepaten heeft zich opgesloten in de bruine sector en is in hongerstaking gegaan. Lochley probeert Byron ervan te overtuigen om zijn strijd te staken, maar dit mislukt. Lochley roept daarom de hulp in van Bester.

Verder ontdekt G’Kar dat Na’Toth, z’n voormalige assistente, nog steeds gevangen zit op Centauri Prime. Londo zorgt ervoor dat ze kan ontsnappen.

Aflevering 11: Phoenix Rising

Bester is teruggekeerd naar Babylon 5 om het telepatenprobleem op te lossen. Garibaldi wil deze gelegenheid aangrijpen om een oude rekening te vereffenen, maar Bester blijkt Garibaldi een stap voor te zijn geweest. Voor Garibaldi heeft dit pijnlijke consequenties.

Ondertussen hebben Byrons telepaten zich in twee groepen opgesplitst. Enkele telepaten zitten nog steeds opgesloten in de bruine sector, maar de andere groep heeft zich verspreid over het ruimtestation. Met veel geweld willen ze hun eis - een eigen planeet - afdwingen. Ze nemen daarom gijzelaars. Uiteindelijk eindigt dit in een tragedie.

Aflevering 12: The Ragged Edge

Alle leden van Interstellar Alliance boycotten Sheridans raadsvergaderingen. De reden hiervoor is dat de daders achter de mysterieuze aanvallen nog steeds niet zijn gevonden.

Gelukkig lijkt er een doorbraak te zijn. Er is namelijk één overlevende van een recente aanval, een piloot, die meer over de daders zou kunnen vertellen. Deze piloot is echter op de planeet van de Drazi terechtgekomen. Sheridan geeft Garibaldi daarom de opdracht om de piloot te gaan redden. Helaas blijkt Garibaldi nauwelijks nog in staat te zijn om deze missie uit te voeren. Hij is namelijk weer terug aan de drank, met desastreuze gevolgen.

Londo en G’Kar keren ondertussen terug naar Babylon 5. G’Kar doet daar een onaangename ontdekking: zijn boek (dat hij eigenlijk nog niet had willen publiceren) blijkt tijdens zijn afwezigheid massaal te zijn uitgegeven. G’Kar heeft ineens vele volgelingen gekregen, die hem behandelen als een heilige. De grote schrijver zelf is hier totaal niet blij mee.

Uiteindelijk wordt duidelijk dat de Centauri verantwoordelijk zijn voor de mysterieuze aanvallen. Sheridan en Delenn zijn geschokt door deze onthulling.

Aflevering 13: The Corps is Father, The Corps is Mother

Deze aflevering wordt verteld vanuit het perspectief van Bester en het Psi Cops. Bester krijgt de opdracht om twee jonge telepaten op te leiden, die erg onder de indruk zijn van hun grote held. Het Psi Corps is één grote familie, als we de propaganda mogen geloven. Dit blijkt echter niet te gelden voor Harris, een ontsnapte telepaat, die eerst een moord pleegt en daarna naar Babylon 5 vlucht. Het Psi Corps wil voorkomen dat deze moord uitlekt naar de buitenwereld en dus moet de zaak zo snel mogelijk worden afgehandeld.

Ook Bester en zijn leerlingen arriveren vervolgens op het ruimtestation. Harris probeert ondertussen op allerlei manieren aan geld te komen en pleegt terloops nog een paar moorden. Zal het Bester nu nog lukken om de zaak stil te houden?

Aflevering 14: Meditations on the Abyss

Delenn stuurt Lennier op een geheime missie om harde bewijzen tegen de Centauri te verzamelen. Ze brengt Sheridan hiervan bewust niet op de hoogte. Als dekmantel voor zijn opdracht moet Lennier mee op een trainingsmissie van de Rangers.

Ondertussen zijn er opnieuw schepen van de Drazi aangevallen. Het geduld van de Drazi begint hierdoor op te raken. Ze zetten Sheridan onder druk om snel met een oplossing te komen. Bovendien besluiten de Drazi om Londo stiekem af te luisteren.

Tot slot onthult Londo dat hij (nadat hij keizer is geworden) Vir zal promoveren tot ambassadeur van de Centauri op Babylon 5. Dit nieuws heeft een onverwacht effect op Vir. En G’Kar weet steeds meer volgelingen te inspireren met zijn inzichten.

Aflevering 15: Darkness Ascending

Het gaat slecht met Garibaldi: hij heeft zijn alcohol verslaving niet meer onder controle. Uitgerekend op dat moment krijgt hij bezoek van Lise Hampton, zijn ex-geliefde.

Ondertussen probeert Lyta het werk van Byron op haar eigen manier voort te zetten. Ze sluit een deal met G’Kar: telepaten DNA in ruil voor geld en ruimteschepen van de Narn. Hiermee zouden de telepaten elders een nieuwe kolonie kunnen stichten.

Londo begint zich te realiseren dat de Interstellar Alliance de Centauri verantwoordelijk houdt voor de mysterieuze aanvallen op alliantie schepen. Londo weigert echter te geloven dat zijn eigen volk achter de aanvallen zou zitten en ook dat Sheridan de Centauri hiervan zomaar de schuld wil geven.

Lennier ontdekt uiteindelijk harde bewijzen die inderdaad de Centauri als daders aanwijzen. Een nieuwe oorlog met de Centauri lijkt onvermijdelijk.

Aflevering 16: And All My Dreams, Torn Asunder

Een loodzware dag voor Sheridan en Delenn. Tijdens een speciale raadszitting worden alle bewijzen tegen de Centauri besproken. Alle ambassadeurs zijn uitgenodigd - behalve Londo.

Wanneer Londo wordt geconfronteerd met de bewijzen, is hij geschokt. Hij weigert te geloven dat zijn eigen volk de aanvallen heeft uitgevoerd en gelooft dat er sprake is van een complot tegen de Centauri. Londo besluit meteen naar Centauri Prime af te reizen om de zaak nader te onderzoeken. Daar worden Londo en G’Kar echter in de gevangenis gegooid. Londo snapt er niets van.

Sheridan probeert ondertussen een nieuwe oorlog te voorkomen en geeft opdracht tot een blokkade, in de hoop alle partijen uit elkaars buurt te kunnen houden. Uiteindelijk komt het toch tot gevechten. De buitenaardse ambassadeurs zijn boos, omdat de White Star vloot hen niet heeft beschermd. Sheridan voelt zich hierdoor gedwongen om - met veel tegenzin - de Centauri officieel de oorlog te verklaren.

Aflevering 17: Movements of Fire and Shadow

De oorlog tussen de Centauri en de Interstellar Alliance breidt zich steeds verder uit. Nu de White Star vloot zich in de strijd heeft gemengd, is ook Babylon 5 tot een doelwit van de Centauri geworden. De Drazi en de Narn vinden dat de oorlog maar op één manier kan worden beëindigd: met een alles vernietigende aanval op Centauri Prime.

Franklin en Lyta proberen ondertussen op verzoek van Vir de lichamen van omgekomen Centauri strijders terug te halen. Tot hun verbazing blijken er helemaal geen lichamen te zijn. De onbemande Centauri schepen worden namelijk op afstand bestuurd met Shadow technologie.

G’Kar en Londo zitten nog steeds gevangen op Centauri Prime. Met list komt Londo alsnog vrij. Hij brengt vervolgens een bezoek aan de regent, die waanzinnig is geworden. De regent blijkt te worden gecontroleerd door een onbekende derde. Op dat moment wordt duidelijk dat Centauri Prime binnenkort getroffen zal worden door een verschrikkelijk noodlot.

Aflevering 18: The Fall of Centauri Prime

Centauri Prime is grotendeels vernietigd door een aanval van de Drazi en de Narn.

Londo komt ondertussen achter de schokkende waarheid. De regent van de Centauri is een marionet geworden van de machtige Drakh, de voormalige dienaren van de Shadows. Nadat Z'ha'dum werd vernietigd, gingen de Drakh op zoek naar een nieuwe thuisplaneet. Hun keuze viel op Centauri Prime, waar ze al een tijdje in het geheim verblijven.

De Drakh controleren alle acties van de regent en ze zijn niet van plan om ooit nog te vertrekken. Hun doel is de planeet zo veel mogelijk te isoleren, zodat ze in de toekomst door anderen met rust worden gelaten en ze in stilte hun gang kunnen gaan. Na deze onthulling vermoorden de Drakh de regent. Londo moet nu als keizer diens plaats in nemen.

Eerst weigert Londo, maar uiteindelijk realiseert hij zich dat hij geen andere keuze heeft. Voordat hij zijn ambt aanvaardt, neemt Londo nog afscheid van G’Kar. Hij vertelt G’Kar echter niets over de aanwezigheid van de Drakh. Hierna maakt Londo in het openbaar bekend dat de Centauri zich terug trekken uit de Interstellar Alliance. De oorlog is voorbij.

De aflevering eindigt met een eenzame Londo, eindelijk keizer van de Centauri maar toch somber en ongelukkig. Zijn vrienden vragen zich af waarom hij ineens zo is veranderd. Ze weten niet dat ook hij nu wordt gecontroleerd door de Drakh.

Londo: "Isn't it strange, G'Kar? When we first met, I had no power .. and all the choices I could ever want. And now I have all the power I could ever want .. and no choices at all. No choice .. at all."

Aflevering 19: The Wheel of Fire

G’Kar keert terug naar Babylon 5 en ontdekt dat hij in de tussentijd nog veel meer nieuwe volgelingen heeft gekregen. Ze vereren hem als een heilige, maar G’Kar kan al deze aandacht maar moeilijk hebben.

Sheridan confronteert Garibaldi met diens alcohol verslaving. Nadat hij dronken op een vergadering verschijnt wordt Garibaldi voor onbepaalde tijd geschorst. Lochley onthult hierna dat ze vroeger ook verslaafd was aan drugs en alcohol. Ze schakelt de hulp in van Garibaldi’s ex Lise om hem te helpen.

Ondertussen krijgt Lochley de opdracht om Lyta te arresteren. Ze zou namelijk het brein zijn achter een reeks aanslagen op het Psi-Corps. Lyta laat zich echter niet zomaar oppakken.

Uiteindelijk neemt G’Kar het besluit om Babylon 5 te verlaten, samen met Lyta, aangezien zij op het ruimtestation inmiddels niet meer welkom is. Verder ontdekt Delenn dat ze zwanger is. (In het derde seizoen werd al onthuld dat Delenn en Sheridan later een zoon zullen krijgen, David.)

Aflevering 20: Objects in Motion

Garibaldi heeft last van hevige ontwenningsverschijnselen. Precies op dat moment komt de voormalige leidster van het verzet op Mars naar Babylon 5. Ze heeft een waarschuwing voor Garibaldi en Lise: een onbekende zou van plan zijn om hen te vermoorden.

Uiteindelijk blijkt het bestuur van Edgar Industries iemand te hebben ingehuurd om Garibaldi en Lise uit de weg te ruimen. Edgar Industries is Lise’s bedrijf op Mars dat Garibaldi binnenkort zelf wil gaan leiden. Nadat het gevaar is geweken, lijkt het eindelijk weer de goede kant op te gaan met Garibaldi.

Garibaldi en Lise - inmiddels met elkaar getrouwd - zijn echter niet de enigen die Babylon 5 verlaten. Franklin heeft een nieuwe baan op de aarde. En Lyta en G’Kar beginnen aan een reis met onbekende bestemming. G’Kars volgelingen reageren echter niet positief op het nieuws dat hun grote held hen zomaar in de steek laat.

Ten slotte blijken ook Delenn en Sheridan zich klaar te maken voor vertrek. Het nieuwe alliantie hoofdkwartier op Minbar is namelijk bijna klaar.

Aflevering 21: Objects at Rest

Delenn en Sheridan verlaten Babylon 5 om naar Minbar te verhuizen. Daar staat het nieuwe hoofdkwartier van de alliantie. Het afscheid van het ruimtestation is uiteraard erg emotioneel. Op weg naar Minbar vindt er echter een incident plaats dat grote gevolgen zal hebben voor Lennier. Eenmaal op Minbar aangekomen, worden Delenn en Sheridan opgewacht door Londo. Vervolgens krijgen ze van hem een opmerkelijk geschenk overhandigd.

Ondertussen arriveert Garibaldi op Mars. Hij gaat meteen aan de slag om Edgars Industries te hervormen na de gebeurtenissen uit de vorige aflevering.

Aflevering 22: Sleeping in Light

Er zijn 20 jaar verstreken sinds de gebeurtenissen op Z'ha'dum. Na zijn dood en mysterieuze wederopstanding kreeg Sheridan destijds te horen dat hij nog maar 20 jaar te leven zou hebben. Inmiddels is deze tijd om en hij voelt zijn einde naderen.

Voor een laatste keer roept Sheridan al zijn goede vrienden bij elkaar op Minbar voor een gezellig samenzijn. Vir is nu keizer van de Centauri. Met Garibaldi gaat het uitstekend. Hij blijkt zelfs een dochter te hebben. Londo en G’Kar zijn inmiddels overleden. Ivanova is een Earthforce generaal geworden, maar haalt geen voldoening meer uit haar werk. Delenn vraagt haar om de nieuwe leider van de Rangers te worden.

Na een laatste nacht met Delenn te hebben doorgebracht, vertrekt Sheridan de volgende morgen in alle vroegte, alleen. Eerst brengt hij nog een laatste bezoek aan Babylon 5. Het inmiddels oude ruimtestation is leeg en blijkt binnenkort te worden gesloopt. Zack Allen is één van de weinigen die nog aan boord is.

Vervolgens vliegt Sheridan door naar het Coriana systeem, zijn eindbestemming. Ineens verschijnt Lorien, de mysterieuze alien die hem 20 jaar geleden terug in het leven haalde. Lorien onthult dat Sheridan al werd verwacht en dat dit voor hem slechts het begin van een nieuwe reis zal zijn. Hierna verdwijnt Sheridan spoorloos. Hij wordt nooit meer terug gevonden.

De serie eindigt met een overpeinzing van Ivanova, terwijl we beelden zien van de vernietiging van Babylon 5:

"An expedition to Coriana space found Sheridan's ship a few days later, but they never found him. All the airlocks were sealed, but there was no trace of him inside. Some of the Minbari believe he'll come back some day, but I never saw him again in my lifetime.

Babylon 5 was the last of the Babylon stations. There would never be another. It changed the future, and it changed us. It taught us that we have to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that true strength sometimes comes from the most unlikely places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.

As for Delenn, every morning for as long as she lived, Delenn got up before dawn and watched the sun come up..."

Films

Naast de reguliere afleveringen werden meerdere Babylon 5 films gemaakt, die voor een deel openstaande vragen uit het verleden beantwoorden. We raden aan om deze films pas te bekijken nadat je alle seizoenen van Babylon 5 hebt gezien, om onnodige spoilers te voorkomen. Anders is de kans groot dat je te vroeg achter belangrijke informatie komt, wat de spanning uit de tv-serie wegneemt.

Spin-offs

Personages


Jeffrey Sinclair

John Sheridan

Susan Ivanova

Michael Garibaldi

Stephen Franklin

Talia Winters

Londo Mollari

G'Kar

Delenn

Elizabeth Lockley

Zack Allan

Marcus Cole

Kosh

Bester

Vir Cotto

Na'Toth

Lennier

Lyta Alexander
 
Morden
 

In memoriam

Opvallend is dat een groot deel van de cast op jonge leeftijd is overleden.

  • Richard Biggs (Dr. Franklin) overleed in 2004 op 44-jarige leeftijd.
  • Andreas Katsulas (G'Kar) overleed in 2006 op 59-jarige leeftijd.
  • Jeff Conaway (Zack Allan) overleed in 2011 op 60-jarige leeftijd.
  • Michael O'Hare (Jeffrey Sinclair) overleed in 2012 op 60-jarige leeftijd.
  • Jerry Doyle (Michael Garibaldi) overleed in 2016 op 60-jarige leeftijd.
  • Stephen Furst (Vir Cotto) overleed in 2017 op 63-jarige leeftijd.
  • Mira Furlan (Delenn) overleed in 2021 op 65-jarige leeftijd.

Recensie

Waarom iedere sciencefiction fan Babylon 5 gezien moet hebben

Babylon 5 is inmiddels alweer 20 jaar oud, maar dit betekent zeker niet dat de reeks zijn glans heeft verloren. Integendeel, dit is een serie die blijft boeien.

Helaas was Babylon 5 nooit zo populair als bijvoorbeeld Star Trek, maar toch blijft het de moeite waard om alle seizoenen op dvd aan te schaffen. (Of om minstens de gehele reeks eens via 'alternatieve methoden' te bekijken.)

Aangezien we zelf enorm van deze serie hebben genoten, hopen we met deze bespreking potentiële nieuwe kijkers over de streep te kunnen trekken. We zijn namelijk van mening dat iedere sciencefiction fan Babylon 5 eens gezien moet hebben.

Let op! Dit artikel bevat enige spoilers voor het verloop van de serie.

Waar gaat de serie over?

Het verhaal begint halverwege de 23ste eeuw. Het ruimtestation Babylon 5 werd gebouwd in de nasleep van een oorlog tussen de aarde en de buitenaardse Minbari. Deze oorlog was het gevolg van een desastreus verlopen eerste contact tussen de mensheid en de aliens. Hierbij kwam de Minbari leider Dukhat om het leven.

De technologisch superieure Minbari versloegen hierna met gemak de aardse troepen. De vooruitzichten voor de aarde waren slecht. Totdat de Minbari zonder opgaaf van reden de strijd ineens opgaven. Voor de mensheid een groot raadsel.

Om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen werd het Babylon project opgericht. Besloten werd om in een neutraal gebied een ruimtestation te bouwen. Dit station moet dienen als ontmoetingsplaats voor allerlei buitenaardse volkeren. Een plaats waar kleine en grotere machten hun geschillen geweldloos kunnen oplossen. Handel en diplomatie in plaats van oorlog.

Helaas kende het Babylon project een slechte start. Babylon nummer 1, 2 en 3 werden nog tijdens de bouw vernietigd door sabotage. Station nummer 4 verdween spoorloos kort nadat de bouw was voltooid. Het vijfde ruimtestation kende echter meer geluk, want het kon uiteindelijk succesvol in gebruik worden genomen.

De personages

Babylon 5 heeft ambassadeurs van verschillende belangrijke volkeren aan boord.

De Aardse Alliantie wordt vertegenwoordigd door Jeffrey Sinclair, de commandant van het ruimtestation. (In de latere seizoen neemt John Sheridan zijn plaats in.)

Ook de Minbari Federatie levert een ambassadeur: Delenn. De Minbari zijn een duizenden jaren oud volk, dat wordt geregeerd door de Grey Council. Hun maatschappij is onderverdeeld in drie kasten: arbeiders, krijgers en geestelijken. Iedere kaste heeft zijn eigen vertegenwoordigers in de Grey Council.

De volgende ambassadeur aan boord is afkomstig uit de Centauri Republiek, in de persoon van Londo Mollari. De Centauri lijken qua uiterlijk veel op mensen. Zij waren een eeuw geleden tevens het eerste buitenaardse volk dat contact maakte met de aarde. Door de Centauri kreeg de mensheid de mogelijkheid om verre ruimtereizen te maken. De hoogtijdagen van de Centauri Republiek lijken inmiddels echter tot het verleden te behoren.

De vierde ambassadeur is G’Kar, een Narn. Zijn planeet werd in het verleden lange tijd bezet door de Centauri. De Narn koesteren nog veel wrok jegens hun oude vijand (en dat is geheel wederzijds). Een nieuw conflict tussen de Narn en de Centauri lijkt daarom onvermijdelijk.

De laatste ambassadeur is een Vorlon genaamd Kosh. Over dit machtige maar ook mysterieuze volk is slechts weinig bekend.

Uiteraard worden er in het verhaal nog veel meer personages en rassen geïntroduceerd. De conflicten en allianties tussen deze vijf volkeren vormen echter de rode draad van de serie.

Wat maakt de serie zo bijzonder?

Van de in totaal 110 afleveringen werden er 92 geschreven door J. Michael Straczynski zelf. Hij bedacht vooraf een vijfjarenplan voor de serie en gebruikte dit om het verhaal en de personages geheel naar eigen inzicht uit te werken. Dat is hem goed gelukt: de serie is te vergelijken met een boek waarin je wordt meegenomen op een mooie reis.

Terwijl veel andere tv-series vooral losse verhalen vertellen, vormt Babylon 5 één groot geheel. Alle seizoenen horen bij elkaar en kunnen eigenlijk niet los van elkaar worden gezien. Seizoen 1 vormt de opbouw van de serie. Seizoenen 2 t/m 4 zijn het middenstuk (en het hoogtepunt van de serie). Seizoen 5 vormt het slot.

Parallel aan deze vijf seizoenen loopt de verhaalboog van de serie, die zich afspeelt over een periode van vijf jaar. (Hoewel er tussendoor regelmatig een blik in zowel het verre verleden alsook in de verre toekomst wordt geworpen.) Het eerste seizoen begint langzaam, maar vervolgens wordt het verhaal - vooral in seizoen 3 en 4 - steeds complexer.

Straczynski besteedde veel aandacht aan de personages en hun onderlinge verhoudingen. Opvallend is dat vrijwel alle personages in de loop van het verhaal een fundamentele metamorfose ondergaan, iets wat je niet vaak in tv-series tegenkomt. Ontwikkelingen die in het begin nog onwaarschijnlijk lijken, worden aan het einde van het verhaal werkelijkheid.

In dat opzicht is de relatie tussen Londo en G’Kar misschien wel de interessantste uit de hele serie. In eerste instantie zijn de beiden mannen grote vijanden van elkaar. G’Kar lijkt alleen te worden gedreven door haat. Londo wordt gepresenteerd als een lachwekkend figuur. Naar mate de jaren verstrijken worden beide personages tot in het detail uitgewerkt. Tragische plotwendingen dwingen hen tot nieuwe inzichten, waardoor Londo en G’Kar meer respect voor elkaar krijgen. Deze ontwikkelingen voelen echter nooit geforceerd. Sterker nog, iedere verandering voelt volkomen logisch.

Wat een potentiële kijker ook moet weten

Zoals gezegd is de serie inmiddels al 20 jaar oud. Destijds had men voor iedere aflevering een budget van ongeveer $800,000. Erg weinig voor Hollywood begrippen. Zeker in vergelijking met Star Trek: Deep Space Nine, dat $1.5 miljoen per aflevering zou hebben gekost.

Kortom: Babylon 5 kun je gerust low budget noemen. De special effects zagen er 20 jaar geleden al goedkoop uit en dat is met het verstrijken van de jaren zeker niet beter geworden. (Overigens moet hierbij wel vermeld worden dat Babylon 5 destijds één van de eerste tv-series was die uitsluitend gebruik maakte van CGI, in plaats van schaal modellen.) Het beperkte budget had ook zijn weerslag op de decors en de make-up. Hierdoor ziet de serie er over het algemeen qua uitstraling helaas niet zo fraai uit als bijv. Deep Space Nine.

Als je in staat bent om langs dit puur esthetische gebrek heen te kijken, dan is Babylon 5 een echte aanbeveling. De kracht van de serie bestaat namelijk uit het epische verhaal en de ontwikkeling van de personages, niet uit spectaculaire special effects.

Een tweede aandachtspunt is de wisselende kwaliteit van het eerste seizoen. De afleveringen lijken in eerste instantie vooral uit losse verhalen te bestaan, die zich pas langzaam etaleren als onderdeel van een groter geheel. Nieuwe kijkers zullen hierdoor misschien al snel afhaken. Seizoen 1 is echter niet representatief voor de rest van de reeks.

Het eerste seizoen overslaan is niet aan te raden, want dan mis je veel informatie die later heel belangrijk blijkt te zijn. Blijf dus kijken, ook al valt de serie in eerste instantie misschien tegen. Vanaf het tweede seizoen komt het verhaal in een hogere versnelling terecht en beginnen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats te vallen.

Tot slot

Er zijn de afgelopen 20 jaar meerdere tv-series geweest die zwaar leunden op een bepaalde verhaal mythologie. Series waarvan de makers vooraf stellig beweerden een bepaald plan te hebben, een vastgelegde visie van hoe het verhaal uiteindelijk zal aflopen. In de meeste gevallen bleken deze beweringen niet te kloppen, tot grote frustratie van de fans.

Een bekend voorbeeld is The X-Files. De mythologie over een buitenaardse invasie werd zo ingewikkeld gemaakt, dat de fans er weinig meer van snapten. Of wat te denken van het zogenaamde plan van de Cylons uit Battlestar Galactica, waar vanaf de eerste aflevering zo mysterieus over werd gedaan? Dit bleek voor veel fans flink tegen te vallen. Om nog maar te zwijgen over Lost, dat steeds meer bizarre vragen opwierp maar slechts weinig bevredigende antwoorden kon geven.

Waarom is Babylon 5 zo’n geweldige tv-serie? Omdat deze reeks de belofte van zijn makers wél kon nakomen. Alle details hebben een betekenis. Open vragen worden beantwoord, mysteries worden opgelost. Dit is voor de kijker een enorm bevredigende ervaring. En wanneer je dan eindelijk bij de allerlaatste aflevering bent aangekomen, kun je niet anders dan een traantje laten...

4.76 1 1 1 1 1 4.76 (25 stemmen)