Crusade (1999)

Spin-off van Babylon 5 (1993-1998).

Samenvatting

We schrijven het jaar 2267 (5 jaar na het einde van Babylon 5). Het verhaal begint met de tv-film A Call To Arms, waarin de buitenaardse Drakh de aarde proberen te vernietigen. Dit uit wraak voor het verslaan van hun meesters, de Shadows.

De Interstellar Alliance kan op het nippertje deze aanval afslaan en de buitenaardse armada vernietigen. Ze kunnen echter niet verhinderen dat de Drakh een dodelijk virus in de aardse atmosfeer loslaten. Het infecteert iedere aardbewoner met een sluimerend virus, dat binnen een geschatte vijf jaar de gehele aardse populatie zal doden.

Het virus blijkt erg geavanceerd te zijn en er is weinig kans dat de Alliantie op tijd een tegenmiddel kan ontwikkelen. Daarom kiest men voor een andere aanpak: in de diepe ruimte op zoek gaan naar andere rassen die misschien wél een kuur of technologie hebben tegen de ziekte.

Kapitein Matthew Gideon wordt belast met deze zoektocht en krijgt hiervoor het commando over het schip Excalibur. Zijn bemanning bestaat o.a. uit de telepaat Matheson, de archeoloog Eilerson, de arts Chambers en de dievegge Dureena. Samen reizen ze naar allerlei planeten, op zoek naar oude buitenaardse samenlevingen of de ruïnes daarvan. Ze gaan af op mythen, geruchten en tips van de Rangers. Het wordt een moeilijke zoektocht, met veel gevaren.

Soms wordt Gideon bijgestaan door de Technomage Galen, die hem hulp of informatie biedt. Een andere terugkerende rol is er voor Commander Elisabeth Lochley, de commandant van Babylon 5.

Serie Algemeen

Crusade was de eerste spin-off die voort kwam uit de serie Babylon 5. Het project werd in april 1998 officieel aangekondigd door de Amerikaanse zender TNT. De werktitel was The Babylon Project: Crusade. Schrijver en producent was opnieuw J. Micheal Straczynski.

De serie telde uiteindelijk slechts 13 afleveringen, hoewel Straczynski vooraf een verhaallijn van vijf seizoenen had gepland. Oorzaak van de vroege stopzetting waren o.a. creatieve meningsverschillen tussen Straczynski en afnemer TNT.

De zender wilde namelijk meer actie, seks en geweld zien, wat volgens hen de serie beter zou verkopen. Straczynski gaf in eerste instantie aan deze wensen toe, maar weigerde daarna de door TNT voorgestelde wijzigingen door te voeren. Hij wilde de kwaliteit van de serie behouden.

Het conflict liep zo hoog op, dat de spin-off na 13 afleveringen alweer door TNT werd stopgezet. Opvallend, omdat er op dat moment nog geen enkele aflevering door TNT op tv was uitgezonden. Ook werd duidelijk dat TNT niet voor de afleveringen wilde betalen, omdat ze van mening waren dat Crusade niet de serie was die ze besteld hadden!

In de periode van juni t/m september 1999 zond TNT alsnog de 13 geproduceerde afleveringen uit (in verkeerde volgorde) en hield het daar bij. Het Amerikaanse Sci-Fi Channel had daarna wel interesse om de serie over te nemen van TNT, maar Sci-Fi bleek helaas zelf geen plaats meer in het budget te kunnen vinden om Crusade voort te zetten met nieuwe afleveringen.

Later bleek er meer te zitten achter de stopzetting door TNT. Uit een kijkersonderzoek was namelijk gebleken dat de vaste TNT kijkers helemaal geen sciencefiction wilden zien. Bij herhalingen van Babylon 5 bleken vaste TNT kijkers massaal weg te zappen, terwijl dan juist alleen de fans op de zender afstemden. Die fans bleken echter niet naar de overige TNT programma's te kijken. De zender verloor hierdoor zijn interesse in het project.

De fanreacties op Crusade waren overigens gemengd. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat dit pas een eerste seizoen was. Desondanks was de algemene mening dat Crusade kwalitatief slechter was dan zijn voorganger Babylon 5.

Straczynski onthulde naderhand nog wat plannen die hij oorspronkelijk voor de serie had. Zo zou de plaag-verhaallijn waarschijnlijk ongeveer twee seizoenen duren, waarna de serie een heel andere richting zou zijn ingeslagen. Verder liet hij enkele andere verhaallijnen, zoals Galens voorgeschiedenis en de lotgevallen van de Technomages, later verwerken in de Babylon 5 boek trilogie The Passing of the Technomages.

Wie geïnteresseerd is in enkele opmerkingen van Straczynski over de stopzetting kan deze Engelstalige berichten hier vinden.

Tot slot werden in 2004 alle 13 afleveringen op dvd uitgebracht. Op deze dvd stond eerst ook een audio commentaar, waarin Straczynski zich zeer negatief over TNT uitliet. Al snel ontdekte Straczynski echter dat TNT delen van dit commentaar had vervangen door een ander, veel positiever interview. Straczynski liet hierna het 'opgepoetste' audio commentaar van de dvd's verwijderen.

Dvd

Seizoen één is in 2005 ook met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Het Babylon 5 universum

Babylon 5CrusadeThe Legend of the RangersThe Lost TalesFilms

Link

Seizoen 1 (1999)

Tv-film die een brug slaat tussen Babylon 5 en de spin-off serie Crusade. Het verhaal speelt vijf jaar na de oprichting van de Interstellar Alliance.

De Drakh lanceren een grootschalige aanval op de aarde. Dit uit wraak voor het verslaan van hun meesters, de Shadows. De Interstellar Alliance moet al haar middelen inzetten om deze aanval te stoppen, waaronder twee gloednieuwe Alliantie kruisers.

Eerste uitzending: 3 januari 1999
Duur: 90 minuten

Het schip van kapitein Matthew Gideon arriveert bij de Aarde om de schade op te nemen van het recente gevecht met de Drakh (zie A Call to Arms). Niet alleen hebben de Drakh veel schepen vernietigd, ook hebben ze een gevaarlijk virus achtergelaten dat alle aardbewoners heeft geïnfecteerd. Wetenschappers verwachten dat het virus binnen ongeveer vijf jaar de gehele populatie van de Aarde zal uitroeien. Wegens het grote besmettingsgevaar komt de Aarde nu onder quarantaine.

Kapitein Matthew wordt vervolgens naar Mars geroepen, omdat men een bijzondere missie voor hem heeft. Met het nieuwe schip ‘Excalibur’ moet hij op zoek gaan naar een tegenmiddel voor het virus. Eerst zal hij echter nog een nieuwe bemanning moeten samenstellen. Ondertussen komt een Drakh-schip terecht op Ceti 4, waar op dat moment ook een archeologische expeditie aan het werk is. Kan de expeditie ontkomen aan de Drakh?

Eerste uitzending: 9 juni 1999

Het ruimteschip Medusa bevindt zich bij de planeet Regula 4 om daar toezicht te houden op een mijnbouwoperatie. Deze planeet bevat namelijk een bijzonder mineraal dat het menselijk leven met ongeveer 15 jaar kan verlengen. Men vermoedt dat het mineraal misschien een medicijn kan zijn tegen het dodelijke virus dat de Aarde teistert.

Hoewel de bewoners van Regula 4 alle moderne technologieën hebben afgezworen, stuit de Medusa op vele raadselachtige problemen, zoals een hologram van een draak die de ontginning verhindert. Daarom wordt ook de Excalibur naar de planeet geroepen, met als opgave deze vreemde incidenten te onderzoeken.

Wanneer de technomagiër Galen en kapitein Gideon op de planeet aankomen ontdekken ze dat een andere technomagiër genaamd Alwyn verantwoordelijk is voor alle problemen. Alwyn wil namelijk de bewoners van Regula 4 beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de mijnbouw.

Galen laat de bemanning een steen zien die hen naar de zogenaamde ‘Well of Forever’ (‘Bron der Eeuwigheid’) kan brengen. Op deze mysterieuze plek, ergens in hyperspace, zouden belangrijke vragen kunnen worden beantwoord. Misschien zou de Bron zelfs kunnen helpen bij de zoektocht naar een medicijn tegen de dodelijke ziekte die op Aarde heerst.

Veel bemanningsleden van de Excalibur vertrouwen Galen echter niet helemaal. Toch stemt kapitein Gideon in om naar de Bron te reizen, vooral omdat hij erg benieuwd is naar de technologieën van Galen. Om bij de ‘Bron der Eeuwigheid’ te komen moeten namelijk het schip van Galen en de Excalibur met elkaar gelinkt worden.

Ondertussen komt ene Mr. Jones van het ‘Bureau of Telepath Integration’ aan boord om telepathische scans uit te voeren bij luitenant John Matheson, die ook telepathische gaven heeft. Maar zijn de standaarden waaraan Matheson moet voldoen wel redelijk?

De bemanning van de Excalibur bezoekt een tempel op een afgelegen planeet, die volgens de geruchten een helende invloed zou hebben op degenen die de tempel binnen treden. De ingang tot de tempel is eerst afgesloten, maar uiteindelijk lukt het alsnog om binnen te komen.

In de tempel bevindt zich een bol met daarin een mysterieuze alien. Deze alien leert de kijker over allerlei gebeurtenissen uit het verleden van de personages. Zo blijken Gideon en Galen een gemeenschappelijk verleden te hebben, wordt het bestaan van een zogenaamde ‘Apocalyps Box’ onthuld en wordt er meer duidelijk over de ‘relatie’ die Galen had met Isabelle.

De Excalibur krijgt het bevel om naar Theta 49 te vliegen. Op deze planeet bevinden zich kolonisten die besmet zijn met hetzelfde dodelijke virus dat ook op Aarde heerst. Kolonel Thompson wil dat deze mensen naar Aarde worden gebracht.

Dr. Chambers, Gideon en Dureena gaan naar de planeet om te testen of de kolonisten daadwerkelijk met het virus besmet zijn. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre deze mensen bereid zijn om mee te werken aan het onderzoek. Ze zouden namelijk de aarde zijn ontvlucht nadat de Drakh het dodelijke virus verspreidden.

Ondertussen ontdekt Dureena dat er op Theta 49 niet alleen kolonisten van menselijke afkomst wonen. Max is verder wanhopig op zoek naar een nieuwe ontdekking voor IPX.

De Excalibur wordt naar Mars geroepen om daar een medische conferentie over het Drakh virus bij te wonen. Kapitein Gideon heeft hier weinig zin in, omdat hij van mening is dat hij wel iets belangrijkers te doen heeft. Op de conferentie, die is georganiseerd door Dr. Stephen Franklin, zal ook Dr. Sarah Chambers een toespraak houden. Gideon raakt na aankomst in discussie met het hoofd van de beveiliging, Kapitein Elizabeth Lochley.

Al snel gebeurt waar iedereen al voor had gevreesd: een bezoeker van de conferentie wordt vermoord door de leden van de fanatieke kult ’Sacred Omega’. Deze terroristische groep is ervan overtuigd dat het virus dat op de aarde heerst van God hoogstpersoonlijk komt. Volgens deze redenering mag de mens niet tegen Gods wil in gaan.

Kapitein Gideon wil met z'n schip graag landen op de planeet Lorka 7. Hier zijn enige tijd geleden de overblijfselen gevonden van technologisch ver gevorderde aliens. Deze resten zouden mogelijk kunnen helpen bij de zoektocht naar een tegenmiddel voor het virus. Dit levert echter een conflict op tussen twee volkeren, de Brakiri en de Lorkans. De Brakiri willen namelijk niet dat de Excalibur landt op de planeet, die in hun grondgebied ligt.

Ondertussen heeft de ex-vrouw van Max een nogal onvoordelige lening afgesloten en nu vraagt ze hem om hulp. Hij doet dit op z'n eigen manier, maar al gauw wordt z'n kat, Mr. Kitty, ontvoerd. Verder moeten Gideon en Lochley een besluit nemen over de toekomst van hun relatie.

Vanaf de aarde worden een aantal PR-adviseurs naar de Excalibur gestuurd met een bijzondere taak. Ze moeten namelijk de inrichting van het schip en de uniformen van de bemanning zo aanpassen, dat de mensen thuis het idee krijgen dat de Excalibur echt voor hen op een reddingsmissie is. De bemanningsleden ondergaan dit proces van verandering morrend.

Ondertussen vindt de bemanning een buitenaards scheepswrak. De dokter wil de enige overlevende redden, maar niet iedereen beseft dat dit gevaarlijke consequenties heeft...

De bemanning van de Excalibur komt op een schijnbaar uitgestorven planeet terecht. Deze wereld barst van de technologische ontdekkingen, die zo voor het oprapen liggen. De bemanning verwondert zich echter over het feit dat andere aliens deze bijzondere planeet nog niet hebben geclaimd. Dit zorgt voor een ongemakkelijk gevoel, dat alleen maar groter wordt wanneer één van de bemanningsleden dood wordt aangetroffen.

Ondertussen wil Dureena Nafeel enkele geheimen van Galen overnemen, maar hij vindt dat ze er nog niet klaar voor is.

De bemanning ontdekt een planeet waarvan de bewoners 100 jaar geleden allemaal om het leven kwamen.

Er blijkt destijds een oorlog op de planeet gaande te zijn geweest. Er werd een technomagiër ingehuurd om een nieuw wapen te creëren. Dit was een geavanceerd virus dat zich verspreidde door middel van nanotechnologie. Het gevolg was dat iedereen stierf. Honderd jaar later blijkt het virus echter nog steeds actief te zijn.

Kapitein Gideon moet de wet overtreden om ene Natchok Var te helpen. Diens volk is extreem xenofobisch, contacten met andere rassen zijn verboden. De regering van deze planeet heeft onlangs ook besloten om alle muziek, literatuur en kunst te vernietigen, omdat dit soort zaken onrein en decadent zouden zijn.

Natchok Var maakte in het geheim echter een kopie van alle culturele uitingen van zijn volk. Hij ontvluchtte daarna zijn planeet. Helaas werd hij later toch opgepakt. Nu wil Gideon deze Natchok Var gaan redden.

De bemanning ontvangt een noodsignaal, afkomstig van een reddingscapsule. Aan boord blijken zich twee buitenaardse onderzoekers te bevinden, Durkani en Lyssa. Ze beweren dat er sprake is van een samenzwering tegen hun volk. Het paranoïde duo is er namelijk van overtuigd dat de aarde betrokken is bij een geheime invasie van hun planeet.

Uiteindelijk blijkt de situatie in werkelijkheid iets anders te liggen. Lang geleden ontvingen de aliens berichten van andere planeten, waaronder de aarde. Op dat moment werd dit volk geplaagd door een reeks burgeroorlogen. Hun regering bedacht daarom een afleidingsmanoeuvre: een plan om de schuld voor alle problemen af te kunnen schuiven op duistere buitenaardse invloeden.

De Excalibur moet een geheime missie uitvoeren: ze moeten twee passagiers naar de aarde brengen. Eén van hen is een senator, maar waarom hij naar de aarde wil vertelt hij niet. Onderweg moet de bemanning nog Captain Lochley redden, omdat haar Starfury pech heeft. De senator is hier niet blij mee.

Later komt ook Dr. Stephen Franklin aan boord, die meer te weten wil komen over het virus dat de Drakh hebben achtergelaten.

Opmerking

Laatste aflevering, hierna volgde de stopzetting.

Personages


Matthew Gideon

John Matheson

Max Eilerson

Dr. Sarah Chambers

Galen

Dureena Nafeel
 
Elizabeth Lochley
 
1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)