Babylon 5: The Lost Tales (2007)

Het vervolg op Babylon 5 (1993-1998).

Samenvatting

Er werden twee afleveringen gemaakt, uitgebracht op één dvd onder de titel The Lost Tales: Voices in the Dark. De verhalen spelen zich af in 2271.

In de eerste aflevering, Voices in the Dark: Over Here, staat Colonel Elizabeth Lochley op het ruimtestation Babylon 5 centraal. Een schijnbaar bezeten man met vreemde krachten stelt Lochley voor een raadsel. Het dwingt haar uiteindelijk om hulp te zoeken bij de kerk. Deze stuurt een priester van de aarde naar Babylon 5 voor een uitgebreid onderzoek.

De tweede aflevering, Voices in the Dark: Over There, gaat over President John Sheridan van de Interstellar Alliance. Hij is op weg naar Babylon 5 voor de viering van het 10de jubileum van de alliantie. Onderweg wordt er ook een jonge prins van de Centauri aan boord genomen. De mysterieuze Galen (uit de spin-off Crusade) waarschuwt Sheridan echter dat de jongen in de toekomst een groot gevaar zal vormen voor het universum.

Serie Algemeen

Het project werd in 2006 aangekondigd door J. Michael Straczynski, bedenker van Babylon 5 (1993-1998). Hij zei op dat moment nog wat verhalen over dit universum in zijn hoofd te hebben. Hij wilde bijvoorbeeld nog een aantal kleine persoonlijke verhalen vertellen, iets waar in de tv-serie Babylon 5 zelf niet altijd de ruimte voor was. Straczynski liet zich inspireren door The Twilight Zone, een bekende tv-serie bestaande uit allerlei losse, op zichzelf staande afleveringen en verhalen.

De plannen voor The Lost Tales stamden al uit 1997. Straczynski had destijds het idee voor een Babylon 5 anthologie als zesde seizoen van de serie. Het zou echter nog tot 2006 duren voordat deze plannen realiteit werden. Het verschil was dat de nieuwe afleveringen dit keer direct op dvd zouden worden uitgebracht en niet meer op tv werden uitgezonden.

Vervolgens vonden de opnamen plaats en voor het eerst in de Babylon 5 geschiedenis werd er in gefilmd in HD. Straczynski schreef zelf alle scripts en voerde ook regie. Verder werkten de originele acteurs uit Babylon 5 mee aan het project. De dvd werd daarna in juli 2007 uitgebracht.

De reacties van de fans waren overigens niet allemaal positief. Misschien niet verwonderlijk, aangezien het eerste verhaal een sterk religieuze inslag heeft.

Interessant is dat het ruimtestation Babylon 5 in de afleveringen een nieuwe look heeft gekregen. Dit kwam doordat er sinds het einde van de tv-serie in 1998 vele nieuwe computertechnieken en special effects zijn bijgekomen. Straczynski wilde dit graag benutten.

Oorspronkelijk had men ambitieuze plannen voor het Lost Tales project. Zo wilde men een hele reeks van dvd's gaan uitbrengen. In iedere aflevering zou dan een ander personage in het middelpunt staan. Zo zou er bijvoorbeeld een derde aflevering over Michael Garibaldi gemaakt gaan worden. In eerste instantie werden er zelfs zes nieuwe afleveringen aangekondigd. Uiteindelijk bleef het bij één dvd met daarop twee afleveringen.

Aan de verkoopcijfers lag het niet, deze waren naar verluid uitstekend. Studio Warner Bros. had dan ook zeker interesse in een vervolg. Het was Straczynski zelf die de stekker uit het project trok. In juli 2008 maakte hij namelijk bekend geen verdere afleveringen meer te willen maken. De voornaamste reden: ontevredenheid over het budget. Dit was voor de eerste dvd twee miljoen dollar geweest. Te laag, zo vond Straczynski. Hij kon hierdoor niet het verhaal vertellen dat hij voor ogen had en daarom deden de dvd's in zijn ogen afbreuk aan het originele Babylon 5 concept.

Dvd

De afleveringen zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd.

Het Babylon 5 universum

Babylon 5CrusadeThe Legend of the RangersThe Lost TalesFilms

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)