Babylon 5: The Lost Tales (2007)

Het vervolg op Babylon 5 (1993-1998).

Samenvatting

Er werden twee afleveringen gemaakt, uitgebracht op één dvd onder de titel The Lost Tales: Voices in the Dark. De verhalen spelen zich af in 2271.

In de eerste aflevering, Voices in the Dark: Over Here, staat Colonel Elizabeth Lochley op het ruimtestation Babylon 5 centraal. Een schijnbaar bezeten man met vreemde krachten stelt Lochley voor een raadsel. Het dwingt haar uiteindelijk om hulp te zoeken bij de kerk. Deze stuurt een priester van de aarde naar Babylon 5 voor een uitgebreid onderzoek.

De tweede aflevering, Voices in the Dark: Over There, gaat over President John Sheridan van de Interstellar Alliance. Hij is op weg naar Babylon 5 voor de viering van het 10de jubileum van de alliantie. Onderweg wordt er ook een jonge prins van de Centauri aan boord genomen. De mysterieuze Galen (uit de spin-off Crusade) waarschuwt Sheridan echter dat de jongen in de toekomst een groot gevaar zal vormen voor het universum.

Serie Algemeen

Babylon 5: The Lost Tales is een Amerikaanse anthologie, die zich afspeelt binnen het Babylon 5 universum. Het project werd in 2006 aangekondigd door J. Michael Straczynski. Hij zei op dat moment nog wat verhalen over dit universum in zijn hoofd te hebben. Hij wilde bijvoorbeeld nog een aantal kleine persoonlijke verhalen vertellen, iets waar in de tv-serie zelf niet altijd de ruimte voor was. Straczynski liet zich inspireren door The Twilight Zone, een bekende tv-serie bestaande uit allerlei losse, op zichzelf staande verhalen.

De nieuwe afleveringen werden dit keer niet meer op televisie uitgezonden, maar direct op dvd uitgebracht. Voor het eerst in de Babylon 5 geschiedenis werd er ook gefilmd in HD. Straczynski schreef zelf alle scripts en voerde regie. Verder werkten de originele acteurs uit Babylon 5 mee aan het project.

The Lost Tales werd vervolgens in juli 2007 in Noord-Amerika op dvd uitgebracht. De reacties van de fans waren overigens niet allemaal positief. Misschien niet verwonderlijk, aangezien het eerste verhaal een sterk religieuze inslag heeft.

Oorspronkelijk had Straczynski ambitieuze plannen. Zo wilde hij een hele reeks van dvd's gaan uitbrengen. In eerste instantie werden er zes afleveringen aangekondigd, met in iedere aflevering een ander personage in het middelpunt. Uiteindelijk bleef het echter bij één dvd met daarop twee afleveringen. Aan de verkoopcijfers lag het niet, deze waren naar verluidt uitstekend. De studio Warner Bros. had dan ook zeker interesse in een vervolg.

Het was Straczynski zelf die de stekker uit het project trok. In 2008 maakte hij bekend geen verdere afleveringen te willen maken. De voornaamste reden: ontevredenheid over het budget. Dit was voor de eerste dvd twee miljoen dollar geweest. Te laag, zo vond Straczynski. Hij kon hierdoor niet het verhaal vertellen dat hij voor ogen had en daarom deden de dvd's in zijn ogen afbreuk aan het originele Babylon 5 concept.

dvd

De twee afleveringen zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd.

Het Babylon 5 universum

Babylon 5CrusadeThe Legend of the RangersThe Lost TalesFilms

Links