Babylon 5: The Legend of the Rangers (2002)

Vervolg op Babylon 5.

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 2265. De Shadow oorlog is afgelopen, maar overal is het nog zeer onveilig. Raiders, piraten, en de oude dienaren van de Shadows vallen regelmatig andere planeten en schepen aan. De nieuwe Interstellar Alliance, een samenwerkingsverband tussen vele rassen, probeert nu de vrede en veiligheid te bewaren. Ruggengraat van de Alliance zijn de Rangers, een toegewijde groep strijders.

Centraal staat een groep jonge Rangers. Ze zijn redelijk getraind en toegewijd aan de goede zaak. Tijdens een gevecht raakt hun schip zwaar beschadigd, zodat de kapitein de logische beslissing neemt zich terug te trekken om de levens van zijn crew te redden. Een moeilijke keuze, want één van de regels van de Rangers is dat men altijd tot het einde door moet vechten, ook al betekent dit de dood. Eenmaal thuisgekomen blijft de beslissing niet onopgemerkt. De kapitein wacht een zware straf, waarschijnlijk zelfs de doodstraf.

Op dat moment verschijnt G'Kar in beeld, die pleit voor strafverlaging. Dat heeft resultaat: de bemanning wordt slechts gedegradeerd. Ze worden overgeplaatst naar een oud ruimteschip, de Liandra, waarop het ook nog eens spookt. Ze krijgen direct de opdracht om een groep diplomaten te escorteren naar een geheime conferentie, waaronder G'Kar.

Tijdens de missie wordt men aangevallen door een machtige vijand. Dit ras blijkt vele malen sterker te zijn dan de Shadows, wat hen ineens de grootste bedreiging maakt voor de Alliantie. Bijgestaan door G'Kar staan de Rangers voor hun tot nu toe zwaarste opgave: het bewaren van de vrede.

Serie Algemeen

The Legend of the Rangers was oorspronkelijk gepland als een nieuwe Babylon 5 spin-off. Een piloot aflevering werd in 2001 aangekondigd door de Amerikaanse zender Sci-Fi Channel.

De aanzet voor de nieuwe spin-off kwam van Sci-Fi zelf. De herhalingen van Babylon 5 behaalden namelijk zulke goede kijkcijfers dat Sci-Fi wel brood zag in een nieuwe reeks. Babylon 5 bedenker J. Michael Straczynski werd benaderd om een verhaal te bedenken. Het leek hem wel wat, ook om de spreekwoordelijke vieze smaak van Crusade's vroege stopzetting weg te spoelen.

Helaas zou ook dit nieuwe project - net als Crusade - een vroeg einde vinden. The Legend of the Rangers werd in januari 2002 op de Amerikaanse tv uitgezonden. De kijkcijfers voor de pilot waren naar mening van Sci-Fi Channel te laag. Men besloot daarom direct af te zien van het maken van een vervolgserie.

Straczynski zelf reageerde redelijk neutraal op de stopzetting. Voor hem was het belangrijkste geweest dat hij het verhaal van Babylon 5 in vijf seizoenen had mogen vertellen, zoals hij vooraf ook had gepland. Alles verdere was, om het zo te zeggen, een leuke bijkomstigheid.

Uiteindelijk werd de piloot aflevering op dvd uitgebracht als film, onder de naam The Legend of the Rangers: To Live and Die in Starlight. De fans waren trouwens niet erg positief over het verhaal en de personages: het project werd door velen als een slap aftreksel van Babylon 5 ervaren.

Het Babylon 5 universum

Babylon 5CrusadeThe Legend of the RangersThe Lost TalesFilms

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)