Babylon 5: The Legend of the Rangers (2002)

Spin-off van Babylon 5 (1993-1998).

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 2265. De Shadow War is afgelopen, maar overal is het nog zeer onveilig. Piraten en de oude dienaren van de Shadows vallen regelmatig andere planeten en schepen aan. De nieuwe Interstellar Alliance probeert nu de vrede en veiligheid te bewaren. Ruggengraat van de Alliance zijn de Rangers, een toegewijde groep strijders.

Centraal staat een groep jonge Rangers. Tijdens een gevecht raakt hun schip zwaar beschadigd, zodat de kapitein de logische beslissing neemt zich terug te trekken om de levens van zijn crew te redden. Een moeilijke keuze, want één van de regels van de Rangers is dat men altijd tot het einde door moet vechten, ook al betekent dit de dood. Eenmaal thuisgekomen blijft de beslissing niet onopgemerkt. De kapitein wacht een zware straf, waarschijnlijk zelfs de doodstraf.

Op dat moment verschijnt G'Kar in beeld, die pleit voor strafverlaging. Dat heeft resultaat: de bemanning wordt slechts gedegradeerd. Ze worden overgeplaatst naar een oud ruimteschip, de Liandra. Ze krijgen direct de opdracht om een groep diplomaten (waaronder G'Kar) te escorteren naar een geheime conferentie.

Tijdens de missie wordt men aangevallen door een machtige en mysterieuze vijand. Dit ras blijkt vele malen sterker te zijn dan de Shadows, wat hen ineens de grootste bedreiging maakt voor de Alliantie. Bijgestaan door G'Kar staan de Rangers voor hun tot nu toe zwaarste opgave: het bewaren van de vrede.

Serie Algemeen

The Legend of the Rangers is een Amerikaanse productie. Het gaat om een spin-off van Babylon 5 (1993-1998). Het project werd in 2001 aangekondigd door het Sci-Fi Channel, oorspronkelijk bedoeld als de aanzet voor een nieuwe tv-serie. Het idee voor de nieuwe spin-off kwam van Sci-Fi zelf. De herhalingen van Babylon 5 behaalden namelijk zulke hoge kijkcijfers dat de zender wel brood zag in een nieuwe serie. Vervolgens werd Babylon 5 bedenker J. Michael Straczynski benaderd om een nieuw verhaal te bedenken.

Helaas zou ook deze spin-off - net als Crusade - een vroeg einde vinden. The Legend of the Rangers ging in januari 2002 in première op de Amerikaanse televisie. De kijkcijfers waren naar mening van Sci-Fi echter te laag. De zender besloot daarom direct af te zien van de geplande vervolgserie.

Straczynski zelf reageerde redelijk neutraal op de stopzetting. Voor hem was het belangrijkste geweest dat hij het verhaal van Babylon 5 in vijf seizoenen had mogen vertellen, zoals hij vooraf ook had gepland. Alles verdere was, om het zo te zeggen, een leuke bijkomstigheid.

Uiteindelijk werd de pilootaflevering op dvd uitgebracht als film, onder de naam The Legend of the Rangers: To Live and Die in Starlight. De fans waren trouwens niet erg positief over het verhaal en de personages: het project werd door velen als een slap aftreksel van Babylon 5 ervaren.

Het Babylon 5 universum

Babylon 5CrusadeThe Legend of the RangersThe Lost TalesFilms

Links