My Favorite Martian (1963-1966)

Samenvatting

Een klein buitenaards ruimteschip stort neer in de buurt van Los Angeles. Hoewel de piloot er op het eerste gezicht menselijk uitziet, blijkt hij in werkelijkheid een Marsman te zijn. Omdat zijn schip is beschadigd kan hij de aarde niet meer verlaten.

Het ruimtevaartuig wordt vervolgens ontdekt door Tim O'Hara, verslaggever voor een lokale krant. Hij raakt bevriend met de Marsman en besluit hem mee naar huis te nemen, totdat het schip weer is gerepareerd. Omdat de ware identiteit van de alien geheim moet blijven, vertelt Tim aan zijn omgeving dat hij een oom genaamd Martin in huis heeft genomen.

Dit zorgt uiteraard voor problemen, omdat de excentrieke Martin - ondanks zijn menselijke uiterlijk - bepaald geen normale man is. Niet alleen heeft hij twee antennes op zijn hoofd, ook heeft hij allerlei bijzondere krachten. Zo kan hij zichzelf onzichtbaar maken en hij is telepathisch. Verder bouwt Martin een tijdmachine, waarmee hij en Tim in het verleden kunnen reizen.

Serie Algemeen

My Favorite Martian is een Amerikaanse comedy. De eerste aflevering werd in september 1963 uitgezonden door de zender CBS. In eerste instantie was de serie erg populair, maar na verloop van tijd begonnen de kijkcijfers te dalen. Uiteindelijk werd de serie na drie seizoenen en in totaal 107 afleveringen stopgezet. De laatste aflevering was in mei 1966 te zien.

In 1973 werd door CBS nog een spin-off uitgezonden: My Favorite Martians. Het ging om een tekenfilmserie voor kinderen. De personages uit de oorspronkelijke serie stonden weer centraal, hoewel men andere acteurs inhuurde om de stemmen in te spreken. Verder werden er nieuwe personages geïntroduceerd, zoals het jongere neefje van Martin (Andromeda, bijnaam Andy) en diens ruimtehond Okey. De tekenfilmserie was geen succes en werd na 16 afleveringen weer stopgezet.

In 1999 werd het verhaal door Disney verfilmd met Christopher Lloyd (uit Back to the Future) in de rol van Martin. De film was echter slechts losjes gebaseerd op de oorspronkelijke serie. De recensenten oordeelden overwegend negatief en de film flopte.

Vergelijkbare series: Alf (1986), 3rd Rock from the Sun (1996) en The Neighbors (2012).

Links